Париж - 20

• 16 080
  • 295
  •   1
Отговори
# 45
здравейте, има ли често и обилни валежи през първата половина на юни в Париж?

# 46
Не,няма.
Странен въпрос.

# 47
  • пак на Рив Гош
Може и да има... зависи на коя година ще попаднете Joy
Обикновено през май и юни има доста летни бури, както и у нас - да вали почти всеки ден за кратко, но много силно и после времето да се оправи. Или да си остане облачно. Или да вали, тихо, но упорито. Но пък има и години с непрекъснато слънчево и топло (до горещо) време.

# 48
  • Sofia
Кой е официалния сайт за резервации за Айфеловата кула?
Предполагам там цените са най-добри...

# 49
Кой е официалния сайт за резервации за Айфеловата кула?
Предполагам там цените са най-добри...
Има го на 1 стр. - https://ticket.toureiffel.paris/fr
С дебнене понякога се освобождават и 1-2-3 дни непосредствено часове за до горе. Така веднъж нацелих в най-хубавя (за мен!) час - преди залез и след (в средата на септември се падна 19:30 ч.). Виждаш всичко по светло, после красивия залез, а след това и по тъмно светлините на града.. Седмици наред преди това проверявах за дните, които ме устройваха, и все нямаше.. Изкарахме късмет, но и упорство трябва.

# 50
Здравейте. Предстои ни пътуване до Париж от 18 до 23 февруари. Имам питанка, ако някой е имал подобен случай: много искаме да посетим La Galerie Dior, но за съжаление билетите са изкупени за целия ни престой. Имаме ли шанс да влезем в съботен ден без билети? Мислим да сме пред галерията 30 минути преди отваряне. Благодаря предварително!

# 51
  • Бургас
Можете да чакате на място за билети. Между 30 и 50 минути се чака, но навън и е неприятно, ако е лошо времето.

# 52
Записвам се и аз в темата. Предстои ни второ посещение на Париж, което отново е комбинирано с Дисни. Този път първо ще се фокусираме на града, защото първия път нямахме сили почти за нищо. Ще пътувам сама с децата на 9 и 13. Засега единствено Лувъра съм набелязала да посетим, затова и резервирах хотел в непосредствена близост. Пътуването ще се състои в края на май - 30/05 - 01/06 В Париж и после до 4ти в Дисниленд.

# 53
Здравейте, имам въпрос за Айфеловата кула. Във всички  дните от престоя ни има останали билети единствено за 22часа. Има ли шанс да се появят единични бройки и да проверявам периодично? На място колко се чака, знам че е относително, става въпрос за началото на април. Преди около десетина години закупихме билети от гишетата, на място, но нямам спомен колко сме чакали.

# 54
Здравейте, днес се завърнахме от Париж.
Влюбена съм в този град❤
Бяхме за 5 дни и успяхме да посетим всичко, което бяхме намислили, включително и единия парк в Дисниленд.

# 55
Здравейте, тъй като плануваме второ посещение на Париж, бих искала да попитам там живеещите (или по-добре запознатите) за някои неща, които не намерих в темите назад (изчела съм всичките стари 19 теми, горе-долу съм запозната и ще се постарая да не досаждам с излишни въпроси). Обмисляме да го посетим за един месец (август – знаем, че ще е много горещо и вероятно пълно с туристи, но това е времето, в което можем да си позволим да отсъстваме един месец от работа) и да ползваме месечни карти. Имаме си пластиката от предното пътуване, така че само ще я заредим (имам инсталирано и приложението на телефона, доколкото виждам, може от самото приложение да си заредим и пластиката).
Това е първият ми въпрос – може ли да се ползват месечни карти навиго от чужди граждани? Не видях на www.ratp.fr нито потвърждение, че можем, нито обратното.
Вторият ми въпрос е малко по-тривиален и често задаван тук – мястото за настаняване. Тъй като ще сме за повече време, най-вероятно ще сме извън Периферика и засега съм се ориентирала към зоната южно от него (Жантили основно гледам) – как ви се струва районът там? Заради очакваните по-високи температури, ще разделяме разходките с прибиране за обяд и почивка, та ще се ползва градския транспорт доста. Миналото лято, вместо на море, прекарахме две седмици в Рим и заради жегата се прибирахме за обяд в апартамента за хапване и обедна дрямка – което се оказа, поне за нас, много добро решение. Смятаме да летим с България Еър, и да ползваме RER B от и до летището, който най-вероятно и ще ползваме за връзка с метрото ежедневно. И тъй като август е месец за ремонти, искам да попитам дали често се ползва по това предназначение и в Париж (за да си направим сметката дали можем да разчитаме на RER B август месец).
Третият въпрос, който живо ни интересува – супермаркетите. Кой предпочитате вие? В района, който съм харесала виждам, че има Franprix. Тъй като смятаме основно да се изхранваме вкъщи, ни е важно да имаме удобен хубав супермаркет с хубаво прясно месо/риба. Не съм много запозната с френските вериги, та ще съм благодарна, ако споделите вашите предпочитания. Най-вероятно ще си хапнем и някъде навън, но ние сме си малко домошари, обичаме да си готвим, и когато е с качествени продукти, в повечето случаи ни се получава по-вкусно, отколкото на ресторант. Така в Рим това лято, хапнахме няколко пъти навън, и да ви кажа, не че сме толкова претенциозни, но вкъщи ни беше в пъти по-вкусно, а и по-евтино! Като теглихме чертата, се оказа че сме похарчили по-малко пари, отколкото ако бяхме в София или на нашето черноморие (не сме спестявали от нищо – с хубаво винце, биричка, качествени сиренца / мезенца). Та, откъде пазарите вие продоволствията?
При първото ни пътуване се качихме на АК (и не смятаме да повтаряме), ходихме до Дисниленд (и той не е в плановете), влизахме във Версай и Лувъра (два пъти за една седмица, тъй като се оказа, че имаме пропуски първия път). С последният точно е свързан четвъртия въпрос.  На сайта му виждам опция за едногодишно членство – Amis du Louvre, която за една година за двама излиза 120 евро. Доколкото виждам, това членство дава и други предимства – отделен вход без час за влизане (и опашки?) през Richelieu passage, както и намалени цени за някои музеи в Париж и околностите. Предвид мащабите и натовареността му, както и че ще имаме повече време, бихме се възполвали – така за 5-6 посещения ще имаме възможност да го разгледаме бавно и спокойно. Та, може ли тази екстра да се ползва и от чужди граждани или е предназначена само за французите?
Малко дълъг стана поста, за което се извинявам. Благодаря на всички, които биха отделили време да отговорят.

# 56
  • София
Ще се включа за времето и пазаруването. Лятото миналата година не беше нещо особено в Париж. Имаше сигурно една седмица горещина. Относително е. По миналата година пък беше доста горещо. Не е като в Рим определено.
Не пазарувам от Франпри, просто защото намирам, че са им малко завишени цените. В районът, където живея има доста различни вериги. За съжаление не са големи магазини, те са предимно извън Париж. Основно пазарувам от Карфур и ако нещо малко ми трябва G20.
За месечните карти на Навиго не мога да съм сигурна. За туристи не знам дали може. То разликата не е дали е за чужденци, а дали живеете тук постоянно. Смисъл френска сметка или френски номер. Да не ви обърках.

# 57
И аз изненадах на очаквани горещини в Париж! 🙃 Няма такова нещо там..

Франпри за мен са една идея по-еко/био/органик ориентирани и затова цените са по-високи.

# 58
  • Варна
Благодаря на всички, които биха отделили време да отговорят.

за 23 дни наехме стая и кухненски бокс за 500 евро в Иври сюр сен. Срещу нас беше мола на раьона с огромен Карфур. Всеки ден от всяка категория има по няколко промоции и си избирахме от там. Примерно бутилка уиски от 30 Е три дена е по 16. Имаше и топла витрина с поне 10 - 15 салати и толкова ястия.

# 59
  • В офиса
Когато ние бяхме, началото на юни 2023-а, уцелихме "горещници" - две седмици беше невероятно горещо. След това началото на април 2024-а отново беше топло, като за рокли с презрамки, но не неприятно, защото все пак е началото на април...Така че, въпрос на късмет.
Аз харесах Monoprix като супермаркет. Редовно имаше намаления на качествени продукти. Но просто пазарувайте от кварталния ви магазин, който и да е той, нали това е идеята, да живеете като местни.

Общи условия

Активация на акаунт