Въпрос за бебешката пудра

• 821
  • 12
  •   1
Отговори
  • Варна
Бях взела една бебешка пудра, но видях, че срока и на годност е изтекъл, но като си сипах малко на ръката видях, че ухае добре и изглежда добре както като я взех, та въпроса ми е дали като и е изтекъл срока на годност може да се ползва върху бебешко дупе отново или да я хвърлям ?

# 1
Аз не бих сложила на бебешко дупе нищо, които е изтекло. Няма да забогатеете с тия пари.

# 2
Никога не съм слагала бебешка пудра на бебето. Доколкото се интересувах, в днешно време е отречена от много педиатри. Не помага особено, а за талка има съмнения, че не е съвсем безопасен продукт, увеличен брой на случаите на рак и пр.

# 3
Когато аз гледах бебе, педиатрите забраняваха да ползваме пудра, защото запушвала порите на кожата.
Сега не знам как е, може пак да са я реабилитирали, но все пак бих попитала педиатъра дали е добре да ползвам.

# 4
  • София/Севлиево
Не бих я ползвала щом срокът е изтекъл.С малкият син бях взела,но тъй и не ползвах,а я хвърлих,с големия не видях никаква полза от нея.

# 5
  • Телиш/Плевен
Не съм ползвала пудра за дъщеря ми, но и не бих рискувала да ползвам такава с изтекъл срок. Бебешката кожа е много чувствителна и понякога стават проблеми дори с продукти, които са в срок, така че за мен не е удачно да се правят експерименти.

# 6
  • София
Когато аз гледах бебе, педиатрите забраняваха да ползваме пудра, защото запушвала порите на кожата.
Сега не знам как е, може пак да са я реабилитирали, но все пак бих попитала педиатъра дали е добре да ползвам.
Не са. Даже се счита за още по-вредна.
Дори и в срок на годност не бих я ползвала.

# 7
Не съм сигурна дали това, което наричаме "бебешка пудра" не е някакво сборно наименование. В тази, която ми бе препоръчана на мен преди изписването, няма талк. Според надписа на опаковката, съдържа почти изцяло цинков оксид - същото, което съдържат и кремовете против подсичане, но явно в по-концентрирана форма. Ползвам я именно, когато видя признаци на зачервяване и раздразнение на кожата и кремовете не овладеят положението достатъчно бързо.

Аз също не препоръчвам употребата на продукт извън срок на годност, още повече, че този срок обикновено е години, т.е. в случая се касае за много стар продукт.

# 8
Възможно е това да е така. Не съм чела нищо за бебешките пудри, но дали няма някаква опасност от вдишване... Гледала съм рецепти за домашна козметика с цинков оксид и трябва да се внимава докато се приготвя и още е на прах.
В най-тежки случаи съм ползвала Судо. През останалото време - крем с натурални масла и цинков оксид.
Повече от него слагат в натуралните слънцезащитни продукти. Не съм се сещала да ги пробвам за дупе.
Иначе дори в моята козметика избягвам пудри.

# 9
Така, относно срока - обикновено почти всички такива продукти - било козметика, или лекарства, са валидни поне 6 м. след датата на изтичане. Говорила съм и с лекари, и с фармацевти по въпроса. Специално бебешките пудри нямат някакви свръхбързо развалящи се съставки, че да не могат да се ползват и след срока на изтичане, ако е в рамките на тези 6 м.
Специално за бебешкото дупе не съм ползвала пудра никога, винаги кремчета против подсичане, но пък аз самата ползвам почти постоянно от години - за стъпалата ми, които ужасно се потят. С хиперхидроза съм и направо ми лепнат. НО - голямо но, никакъв талк няма в тази пудра, която ползвам, освен цинков оксид има някакви пшеничени трици или нещо такова е. На Тьопфер е, само такава ползвам. През лятото съм си слагала и в свивките на краката, както и на моето д, но честно казано, предпочитам за там кремчета против подсичане.
Тъй че - да, може да се ползва и малко след изтичане, аз лично не съм видяла да запушва пори пудрата, но понеже нанасянето ѝ е някак по-трудно, по-добре си ползвайте кремчета.

# 10
Пудрата, много успешно замества сухия шампоан. Ползвайте за Вас ако използвате подобна козметика.
На детето купете нещо в срок. Както писаха по-горе - няма да забогатеете с тези пари.

# 11
По принцип не е хубаво изобщо да се ползва бебешка пудра, каквото и да има в нея, тъй като бебето лесно може я вдиша

# 12
По принцип, с всеки един хранителен и козметичен продукт, по закон се процедира, като се поставя срок на годност. Много от тях са годни за употреба след посочената дата, но според мен, що се отнася до дечица, не бива да се правят експерименти. Намерете на пудрата друго приложение. Има много рецепти, например за домашен сух шампоан, разни маски за мазна коса, домашни илачи и кремчета. Лично аз съм си слагала бебешка пудра с цел деодориране на стъпалата и предпазване от изпотяване в обувка.

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 21:40 от The Queen1

Общи условия

Активация на акаунт