Редно ли е да се кръсти детето на свекърите,ако те са осигурили жилище на младото семейство?

• 43 101
  • 2 034
  •   1
Отговори
# 165
  • Пловдив
Разбира се, че е глупаво "дал съм ти/ви/му/им... жилище, искам име", а постфактум е и некоректно. Ама и "на моя баща ще е, гле'йте си работата" е... Close
За да няма конфликт, и аз бих търсила компромис.
Моите собствени деца също не са кръстени на никого, защото баща им не искаше. Аз бих предпочела да са на кой да е дядо или баба, но не съм тропала с крак, че аз раждам, защото не го смятам за валиден аргумент.
Дори със свекървите до някаква степен е добре да се търси компромис.

# 166
Много ме учуди тази история. Не мога да повярвам, че се случва днес.

Как беше, юристите да помагат, човек има правото на име - това са правата на човека. Не е казано че трябва да го избират свекърите, нито пък че изборът на име е разменна монета.

Логично е това да са родителите, те го създават, по закон те имат цялата отговорност по него.
Мъжът в България е "щастлив" да чуе и името си в презиме, а също и фамилията си. Хайде да оставим на майката поне избора на личното име - хубаво би било да се обсъди и хареса и на двамата родители, но майката да е тази, която избира и решава. Ако един мъж обича жена си и живее в 21 век, ще го направи.

Свекърите изобщо не ги разбирам.
Ако мъжът й не играеше с тях по предварително синхронизиране на идеите (както някои споменаха), с жената щяха да намерят някакво приемливо решение. Но в случая тя е сама срещу трима. "Хубави" условия за протичане на спокойна бременност..

Петра е чудесно име - българско име, благозвучно и има и имен ден.

Свекърите би трябвало да се срамуват с това изнудване за името. За апартамента би следвало младите да ги уважават, това да, но САМО АКО не им извиват ръцете още от сега. Уважение срещу пари, уважение срещу апартамент... Нямам думи. Уважение се дължи на родителите, дори когато не дават апартамент.
Освен това се изясни, че е преди брака, и е на сина им (въпреки че би се ползвало от двамата), тоест и това са обмислили добре.

Не го виждам това семейство. Съжалявам. Мъж на корабите, а корабът на собственото му семейство се люшка в подводните рифове на волята и желанията на родителите му..
Една самотна млада жена ще бъде, както и да кръсти детето, дори да приеме условията им, сегашни и бъдещи. Ще загуби себе си.

# 167
  • София
Като написах да сведе глава, имах предвид просто да ги уважи.
Че кой ѝ пречи да ги уважава? Нека да ги уважава. Това въобще не означава, че трябва да избира име, което не иска. Защото това е неуважение към майката.

# 168
Темата започна да ми лъха адски неприятно. Някак правя паралел с темите за насилие над жени. Ей от такива неща се започва - скланяне на глава заради "уважение". После бавно ги варят жените и накрая ги четем в новините. Плашещо е.

Точно. Ебаси гадните последни страници - влизала била в заможно семейство, пък бизнес, пък... Тя жени ли се, или я купуват? Понеже така звучи. Изключително мизерен и ограничен светоглед.

Присъединявам се към мнението, че е редно да избере неутрално име, вместо да им натрива носовете на свекърите. Още повече, че нямат претенции да е на тях, но поне да не е на другия род. Дали е редно да засвидетелства уважение към свекърите - да, по принцип. Дали е редно да го засвидетелства като кръсти детето, което тя ще носи и ще ражда - не мисля.
Отделно и Петра и Петромира/Петрослава/Петрозара/Петрохан са ми ужасни като имена. Да избере нещо неутрално и да заложи на тихата дипломация с цел затопляне на отношенията, понеже пак до тези хора ще опре.

Апартамент никой не й е подарявал. И да беше, не е редно да поставя условия за името. Тя обаче ако си знае интереса, поне няма демонстративно да ги от*бе хората и да го кръсти на баща си, колкото да тропне с крак и да се наложи на всяка цена. Неутрално име ми изглежда единственият вариант за излизане от ситуацията.

# 169
На мястото на снахата бих отстъпила - първо, заради този подарък, и второ, заради българската традиция, която е първото дете в семейството да бъде кръстено на някого от свекърите.

Още повече, че техните имена са еднакви по значение. Тодор идва от Теодор, което означава „Божи дар", Дарина е със същото значение. Бих избрала Теодор/Теодора или Доротея, което е обърнато име Теодора и означава същото. Не бих се инатила. Ще бъдат уважени двама човека.

А второто дете - на родителите на снахата.

Последна редакция: нд, 05 яну 2025, 19:27 от Radilena

# 170
  • София
На мястото на снахата бих отстъпила - първо, заради този подарък,
Скрит текст:
и второ, заради българската традиция, която е първото дете в семейството да бъде кръстено на някого от свекърите.

Още повече, че техните имена са еднакви по значение. Тодор идва от Теодор, което означава „Божи дар", Дарина е със същото значение. Бих избрала Теодор/Теодора или Доротея, което е обърнато име Теодора и има същото значение. Не бих се инатила. Ще бъдат уважени двама човека.

А второто дете - на родителите на снахата.
Кой подарък?

# 171
  • Пловдив
Айде сега, насилник си, ако смяташ за неуважение едноличния избор на име от майката, изкопаемо си, ако си мъж и искаш равен глас за името на собственото си дете. Dizzy Face

# 172
  • Варна
Те баш тия традиции ни изяждат главите. Щото някои хора много насериозно ги взимат и не искат да проумеят в кой век живеем.

# 173
  • София
Аз проспах детето момче или момиче ще бъде? Че и това има значение...ако е момиче, да си го кръщава там както иска беднячката, влезла в кралското семейство, ама момче не върви да е на тъста. И друго - апартаментът в София ли е, Варна или в Мездра, Видин, Виена, Париж? Изложение, паркомясто? Важно е да се знае в тази пасторална история.

# 174
Ми то те са един дол дренки, нали затова е проблемът. Grinning Смисъл, не само свекърите са традиционалисти, ами и жената. Ни така, ни иначе.  Аз не знам защо и  как се е стигнало до обсъждане. Толкова ли не можеше да се усмихват, кимат, да си говори насаме с мъжа си, след това да правят каквото знаят? За мен си е абсолютно търсене на драма и от двете страни толкова да я обсъждаш тая тема.

# 175
Момиче.Таткото е моряк, значи някъде по морето се извършва действието в драмата.

# 176
Мъжът й пътувал по корабите, по шест месеца го нямало, на вероятно става въпрос за Варна или Бургас. Голямо жилище с обзавеждане сигурно гони четвърт милион в евро.
Момиче.Таткото е моряк, значи някъде по морето се извършва действието в драмата.
Поне да беше момче Петър, пък то момиче Петра. А нейната майка не заслужава ли? Все пак тя е тази, която я е родила.

# 177
А потвърди ли се дали жената е съсобственик на апартамента или е само на името на мъжа й?

# 178
Май не.

# 179
  • София
А потвърди ли се дали жената е съсобственик на апартамента или е само на името на мъжа й?
Не е съсобственик.

Общи условия

Активация на акаунт