Редно ли е да се кръсти детето на свекърите,ако те са осигурили жилище на младото семейство?

• 42 714
  • 2 034
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Леле, жената да сведе глава, че отивала при по- заможни хора, а нейните родители нямали... Все едно е добиче някакво. Оставете, че е грозно, но и се създава прецедент, който потенциално може да й изяде главата по- нататък. Ще преклони главицата за едно, за второ, де ще му излезе края? Затова се мисли предварително, колкото и модерни да изглеждат свекърите.

# 151
  • Варна
Дааа, баш заради традицията сега едно младо семейство е на път да се разбие. Не разбирам защо се изтрепваме да спазваме традиции, които са в наш ущърб, а хубавите традиции отмират.

П.п. По 95% от постовете мога почти точно да отгатна възрастта на коментиращите.

# 152
С удоволствие бих кръстила на двамата, защото имената им са хубави. Отделно първото винаги се кръщава на родата на мъжа.
Надявам се се майтапиш? Ако не погледни календара,19ти век отмина... 20ти също!

Значи доста хора си седим там, защото все още се спазва, освен ако имената не са тип Пенка и Драганка. Всеки да си кръщава децата, както иска.

# 153
Историята помни много случаи на развалени семейства заради името на детето.
Би трябвало двамата бъдещи родители да седнат спокойно и да намерят решение заедно, което устройва и двамата. Не баби, не дядовци. В случая май повече е “няма да е на твоите ами на моите”. Все още не разбирам защо снахата ще изисква помощ от свекървата, но това е друг казус.
. Все съм си мислила, че брак не се сключва с цел развод, но…

# 154
Няма нищо лошо да се спазва традицията, когато това е желано и от двете страни. Но да се извиват ръце по този начин...

# 155
  • Варна
Темата започна да ми лъха адски неприятно. Някак правя паралел с темите за насилие над жени. Ей от такива неща се започва - скланяне на глава заради "уважение". После бавно ги варят жените и накрая ги четем в новините. Плашещо е.

# 156
На мен ми направи впечатление, че двамата млади в момента не си говорят вместо заедно да обсъдят, преценят и решат... Няма истински семеен дух. Сигурно в момента тази бъдеща майка се чувства сама срещу всички. Много тъжно. Накрая все някой ще се чувства огорчен вместо да се радва на детето...

# 157
  • Пловдив
Няма значение кога е купен апартамента, нима те сега плащат наем или заем?
Ако аз сега съм купила и обзавела жилище на дъщеря ми и се омъжи трябва да ги изгоня от апартамента, че да си градят живота сами и да бъдат независими!?
Неутрални имена в такива случаи са най-доброто решение, така няма обидени и огорчени.
Защото сега едните са "имали дали" и са шматките дето ще дават безвъзмездно , пък другите са "горките, дето нямат възможност" и затова дай да го кръстим на тях щото "тялото си е мое" . Тази булка вместо да се радва на подсигуреният си живот и любов в семейството тръгнала да цепи мрака и да си усложнява живота съвсем излишно. Ще рече човек, че трябва да си кръсти детето Гончо или Дичка...

# 158
Бях на страната на мацката, докато не прочетох желаните от нея имена. Съжалявам, ама и Петра, и Петромира (?) ми звучат ужасно.

Свекърите не са прави и поведението им не е никак градско. Но с оглед вариантите ѝ за име, и за да се охладят страстите и постигне дипломатическа победа, бих избрала или неутрално, или производно на свекърите име. Теодора, Божидара, Диляна, Десислава — все хубави и благозвучни имена. Ако иска нещо по-нетрадиционно: Дара, Даяна, Дивна.

Ако по-нататък имат момче, може да е Петър или Камен.

И според мен тук това натежава. Въпросът е принципен, но имената, които тя е избрала не звучат добре, особено на фона на имената на свекърите. Аз ако съм на бъдещия татко също не бих одобрила тези имена и не защото произлизат от името на тъста.  Името му просто не е благодатно за женско производно, а тя явно държи да го повтори дословно. Впрочем, този и инат не го разбирам. Още повече,че има сероизна вероятност след време, освен свекърите и и дъщеря и да не си харесва името. То и за това се мисли при избора на име.

Друг е въпросът,че ако свекърите се казваха например Стойо и Гичка, надали щеше да има коментари как е редно да върне жеста.

# 159
  • София
Скрит текст:
С удоволствие бих кръстила на двамата, защото имената им са хубави. Отделно първото винаги се кръщава на родата на мъжа.
Това го пише някъде в Конституцията ли?

Многи ми е жалко, как наистина вярвате, че парите купуват уважение и щастие…

Съвсем логично е жилището да е на името на сина им, предвид, че днес браковете са ден до пладне често пъти. Ако и тя е собственик в жилището при деца от друг мъж те ще са нейни наследници. От какъв зор? Тя какъв личен принос има там? Сега разбирам да очакват за кръсти детето Кочо или Пена, вместо с някое хубаво съвременно име, но пък чак такава драма за Дарина / Доротея и Тодор/ Теодор срещу една Петра 🤔.

Една кръщавка е сносен наем викаш, че да не ѝ го връчат някой ден със задна дата…
Тя влиза в семейство,
Скрит текст:
което явно е в пъти по-богато от нейното. Нейното дете ще носи фамилията на това семейство, вероятно ще има шанс да влезе в бизнеса им, не само да наследи апартамента. Обаче да носи името на баща й? Ми добре. Елементарно за мен е, че влизайки в това семейство, раждайки наследник на това семейство може и да ги уважи малко с името на първото дете, пък второто да си го кръщава и на когото ще. Традицията е първото на свекървите, второто на тестовете и така подред, защото те някога не са спирали на второ дете.
Не влиза в никакво семейство. Излиза от рожденото си и създава собствено.

И според мен двамата родители трябва да седнат и да изберат неутрално име, което да се харесва и на двамата.

П.П. Усещам как тази тема ще навърти мноооого страници.

# 160
  • София
Като написах да сведе глава, имах предвид просто да ги уважи.

# 161
  • София
Първото да е на свекървата, второто - на когото ще. То не е важно все пак. Само Първородният, Престолонаследникът, Претендентът за Короната...Тео-дар.

# 162
  • София
Жената не влиза в нечие семейство, а е създала свое. Което ще има свои порядки и възприятия. Мъжа ѝ бачка по корабите, тя предполагам също.
Направен им е подарък, не им е направено ДАРЕНИЕ с клаузи.

Съвсем ясно те разбрахме. Ама айде, няма нужда.

# 163
  • Варна

Съжалявам, за мен все още няма връзка между двете неща. Или свежда глава или ги уважава, но не са равни. Поне според моите разбирания.

Аз харесвам името Петра. Но щом е толкова зле прието, Павлета, Павлина не са лоши имена с тази буква.

# 164
  • София
Хубаво, но това са две противоположни неща. Глава не се свежда от уважение, а където наистина има такова подобни циркове и натрапвания са излишни.

Общи условия

Активация на акаунт