Редно ли е да се кръсти детето на свекърите,ако те са осигурили жилище на младото семейство?

• 43 337
  • 2 034
  •   1
Отговори
# 465
  • Deutschland
Горкото дете. Още неродено и родата ще се избие. Пусти балкански манталитет.

# 466
  • Melmak
Тези младите трябва да се научат да вземат съвместни решения. А не орел, рак и щука.

# 467
Ами тая булка утре месеци наред като е сама, като снесе златното яйце и като няма до нея мъж, който за 1 час да поеме детето, може и да бяга при свекърва си. Тогава свекървата може да каже, че отива на круиз и хич да не й тропват внучето… щото нали няма договор да казва, че е длъжна да помага.
С такава свекърва, ще е цял късмет, ако ѝ позволят да си гледа бебето сама. Колкото и да е трудно, пак ще е по-лесно, отколкото с нейната помощ.

# 468
  • Melmak
Ами тая булка утре месеци наред като е сама, като снесе златното яйце и като няма до нея мъж, който за 1 час да поеме детето, може и да бяга при свекърва си. Тогава свекървата може да каже, че отива на круиз и хич да не й тропват внучето… щото нали няма договор да казва, че е длъжна да помага.
С такава свекърва, ще е цял късмет, ако ѝ позволят да си гледа бебето сама. Колкото и да е трудно, пак ще е по-лесно, отколкото с нейната помощ.

Тя ако е сама с месеци, защото мъжът го няма.. сама ще го гледа. Въпросът е - иска ли изцяло сама да се грижи 24/7? Нужно ли е да си го причинява?

То в повечето случаи злите свекърви се натискат на новородени беззащитни бебенца. Бъди истинска снаха - връчи й тодлър за цял ден! 😁😁😁😁😁

# 469
Хора, давате ли си сметка, че това е луда работа как в  Бг парите и традициите са се омотали като свински черва.

Заради име, имоти, ниви и пари хората не си говорят с години. В миналото разбирам, но днес?

В другите държави няма такъв закостенял микс от стари идеи и ново его. Избират имената си, не робуват на остарели представи. Или ако е имало такива, е било преди 100 години.
Не се сърдят братя и сестри така, че цял живот да не се погледнат. И при това са деца от първи и втори брак, заварени, доверени, преродени (така ли беше думата).

Та това са млади хора, целият живот е пред тях, очакват първото си дете, няма по-голяма радост от това.
И не могат да се радват на живота си?
Защото да не говориш на бременната си жена, е абсолютно падение.
В другата тема мъж-кръшкач си "ляга" в 8 ч вечерта, не общува с жена си, с двете си деца, не ходи на разходка с тях, на концерт, на театър, никъде.

Това ли според вас е мерилото за кой крив, кой прав, да стигнеш до абсолютно отрицание на собственото си дете, щом още когато е в утробата и се развива, си готов да игнорираш бременната си жена за едното име, да не й говориш, да я накараш да се чувства втора ръка човек заради един апартамент, даден от някой?
Вредят си сами и то така, както никой друг не може да им го стори.

И без това се очаква мъжът да е 6 месеца в годината на кораб, дори и това не ги сплотява да живеят щастливо поне останалите 6 месеца..

# 470
Хич не е добре, че всеки тегли чергата към себе си (младите имам предвид). Но предвид факта, че той дълго ще отсъства и ще се разчита през това време на неговите родители не мисля, че е зле тя да е в добри отношения с тях. Тя детето си няма да го обича по-малко, ако е Дарина и повече, ако е Петра, нейното си все ще е, не, че не съм чувала за майка, която предпочита едното дете пред другото заради името му. Надявам се, че и свекърите не са чак толкова закостенели и също ще обичат внучката както и да се казва, но наистина по-добре неутрално име, отколкото единият да се наложи над другия.

# 471
  • Melmak
Балканският манталитет е особен, така е. Върви и с хубавото, и с лошото.

Не са много другите нации, където е нормално и очаквано да ти подарят апартамент. На много места и кредит си плащат за университет, както и за жилище.

Тук на Балканите доста често родителите подсигуряват, някои и се месят.

Дали западния модел е по-добър, или е по-лош трудно е да се каже. Някой някъде по света сигурно би си кръстил детето Дарина, за да не плаща ипотека 200 бона.
Друг пък няма да го направи.

Проблемът не е в свекърите. Те могат да си очакват утре и Алф да им кацне на покрива.

Въпросът е младите защо са се хванали гуша за гуша и вместо да оценят, че имат дом и чакат бебе, правят кавги.

# 472
Не са само младите, ако дъртите (и от двете страни) не ги натискаха за имената нямаше да има чак такава драма.
Двамата родители щяха да си намерят компромисен вариант и да са си щастливи.

# 473
  • Melmak
То и сега никой не ги спира да намерят компромисен вариант. Единият се сопва на другия и си тропат с крак. А след 3-4 години? Като взимат други решения?

# 474
Тя ако е сама с месеци, защото мъжът го няма.. сама ще го гледа. Въпросът е - иска ли изцяло сама да се грижи 24/7? Нужно ли е да си го причинява?
Споменах назад, че съм виждала хора с такива искания за името на живо. Съвсем не опират нещата до името. Ако помагат в отглеждането, там е битка след битка всеки ден. На пръв поглед без помощ ще ѝ е по-трудно, но на практика с тяхната помощ ще се види в чудо. Затова, ако има късмета да я оставят "да си го причини", трябва да черпи.

Mama Ru, те не искат неутрално:
Цитат
да е кръстено на единия от тях и ако снахата не харесва имената им да е някакво производно име или поне с първата буква

Въпросът е младите защо са се хванали гуша за гуша и вместо да оценят, че имат дом и чакат бебе, правят кавги.
Проблемът е в мъжа. Ако беше на място, щеше да каже - "Вие вече имате внуче на ваше име, нека и другите да се порадват, пък и цели 2 имена ще носи на нашия род!" и да не позволи повече да се повдига въпроса. Също и щеше още докато планират дете да си намери работа, която ще му позволи да си изпълнява отговорностите на родител. Защото да си такъв не е просто да направиш бебето и да му мяташ банкноти. Но явно е възпитан, че парите са всичко. А жената - боса и бременна пред печката.

# 475
  • София
Две са нещата, които ме озадачават:
Що за нахалство да определяш или да имаш претенции как да бъде кръстено внучето? Като си си имал деца, да си си ги кръстил, както желаеш. Не мога да си представя да се меся някога на моите деца. Е, не бих била във възторг,ако кръстят внучето с нещо осмиващо от рода на Лай*огризец, но не изпитвам никаква вътрешна нужда някой да кръщава на мен, намирам го за тотална комплексарщина и егоизъм.
И второто нещо - тези неща за името не се ли изговарят или поне споменават предварително ?!  Ние си имахме варианти и за момче,и за момиче,още като решихме да имаме бебе. Няма такова нещо като "подразбира се", "очакваше се", "мислехме".
Луда работа.

# 476
То и сега никой не ги спира да намерят компромисен вариант. Единият се сопва на другия и си тропат с крак. А след 3-4 години? Като взимат други решения?

Е как никой не ги спира?! Свекърите се цупят, фасони правят - даже мъжът спрял да говори с жена си заради тях.

# 477
Пропуснала съм, че мъжът спрял да говори на бременната си жена. Е, тогава бих си хванала багажа директно и бих се прибрала при родителите си.
Да си стои в апартамента между четирите стени, а може и майка си да извика за компания.
Аз съм от Варна между другото, специално съм избягвала да имам отношения с моряци. Да липсва по 8-9 месеца и да се прибира за 2-3 през които да ми стои като гостенин вкъщи никога не ми е било оферта. Всичките ми приятелки, образовани и умни момичета с професии и перспективи бяха така. Да си моряк съвсем не е като да си наследствен лорд, какъвто го изкарахте маминия. Това е тежка, неблагодарна, бачкаторска професия. На всичкото отгоре и не изкарват толкова пари, колкото си представяте. Момичето е направило голям компромис да се хване с такъв, че и дете да му ражда и за капак, група селяни я тормозят, докато е бременна. Мила родна картинка.

# 478
  • Melmak
А вие как решихте, че е направила компромис с тоя моряк? Аз не бих се хванала с такъв, заради отсъствието. Но това съм аз. Жените на моряците и на тираджиите как живеят? Да не са се хванали с тях всичките от компромис?

Имам приятелка с баща моряк, после май и капитан. Такъв е станал по-късно. Ами нито са тъпи, нито прости, нормално семейство са. Някои хора могат да приемат факта, че половинката пътува, други не. Той не е скрил от жена си с какво се занимава, че тя бременна да е научила за професията му.

Навила се е на това хоро, да се сроди с тези хора. Понякога се чудя очите къде са им на жените? Като видят какво е семейството, какви са порядките и нравите. Като са толкова патриархални и този е с толкова лоша професия - да търси друг.

Не мога да повярвам, че има съвети да бяга при техните. Как ли не? Ако за това не могат да се помирят? А по-нататък? Не пращайте бременна жена при майка си за такива глупости.

# 479
Аз изобщо даже не бих се омъжила за човек, на когото купуват жилище специално преди сватбата, сакън да не му го вземат.
Едно е да си изтеглят заем и да им се помогне с някаква сума или с обзавеждането.

Общи условия

Активация на акаунт