Редно ли е да се кръсти детето на свекърите,ако те са осигурили жилище на младото семейство?

• 43 308
  • 2 034
  •   1
Отговори
# 660
Ей, ама как те избирали стана тя избирала, само и само тя и само тя да е виновна.

Според мен нейната вина е, че не се съгласява на неутрално име.
Вината на свекърите е, че я лъжат. Трябвало е още в началото да кажат "Даваме жилище на сина ни, само той ще бъде собственик, но ти ще можеш да го ползваш докато си с него. Срещу това имаме претенции за името на детето". Честно и открито.
+1
Според мен в момента става една лавина. Въпросът вече не е за неутралното име, а че и мъжът тропа с крак булката да прояви благодарност, като с това той открито проявява неуважение към тъста.
Впрочем, в духа на темата с професиите, затова не е гот да се хваща жена с някого с подобна дърпаща професия.

# 661
  • София
Е, все тая кое ще вземе. Явно е избирала това, което на нея харесва, не това, което се харесва на свекървата. Ако последната беше вкопчена в идеята да купи на сина си и да се налага, щеше цялата покъщнина да е по вкус на свеки. Пък тя само вадила дебитната карта. Тая страшна налагаща се маман. Grinning

Да, но лампите и килимите се сменят, а името на детето - трудно.

# 662
Не е вярно, ок са с неутрално, написа се по-напред.
Да, права си, в следващ пост го открих. Заради това се заблудих.
Свекърите сърдити.Те са очаквали детето да е кръстено на единия от тях и ако снахата не харесва имената им да е някакво производно име или поне с първата буква.Те се казват Дарина и Тодор.Така било редно според тях.Не искала да ги уважи..
Ясно. Значи вече са склонни да преглътнат "неуважението", а и вече си имат внуче на тях, сега големият зор е другата рода да няма внуче на тяхно име...
Казаха, че мъжът е моряк и няма намерение да променя това, ще отсъства с месеци. Затова написах, че няма да се грижи за детето.

Според мен нейната вина е, че не се съгласява на неутрално име.
При такова отношение и аз не бих се съгласила. Недопустимо е да се прилага подобен тормоз над бременна жена.

# 663
Някой има ли форумен стаж достатъчен, че да помни Популе и знаменитата тема за дивана? Защото това е налагаща се свекърва дори без да плаща тя. Тази от казуса ми звучи като да се държи в поносими граници - плаща като поп, бебе гледа, не държи да се кръщава на нея, само е теглила чертата пред това да се кръщава на съседната рода - може би се чувстват използвани, кой знае.

# 664
  • София
НСЧ, и това го има. Но да кажем, че прави компромис.

# 665
  • София
Не са глупости, Gorgeus, народните мъдрости и поговорки са на база дългогодишен опит. Тук стана голяма полемика, гледам ви отдавна саира как се дърляте в един форум и се надговаряте, и се ядосвате за чужди проблеми. Да ви е честито!

# 666
  • София
Плаща, защото тя иска и никой не я кара насила. Предполагам.
Дали ЩЕ гледа бебе - не се знае. Пък и това е въпрос на желание, а не на принуда или задължение.
И кое точно я овластява да изисква детето да не е кръстено на другата рода?

# 667
Малко забавете топката, още не е гледала бебето свекървата.

# 668
  • Обран бостан ;)
Абе каквото и име да му сложат - излезне ли му прякор ще го наричат така.
Скрит текст:
Сещам се за един футболист - Кака, че беше с много имена (не помня точно), но всички го наричат по прякор "Кака".

# 669
Fever Ray, нищо не я "овластява", ама някакси мога да вляза в положение и да разбера защо може да нагарча. Излиза, че за младото семейство едната страна прави всичко - имоти, ремонти, помощ и тн, от другата нищо не се очаква, ама накрая се кръщава на тях. Ако се бяха натиснали твърдо да е кръстено бебето на тях, мисля, че щях по-балансирано мнение да имам с повече реверанс към снахата. В конкретния случай, за мен тя създава драмата с Петранка.

# 670
  • Melmak
Абе каквото и име да му сложат - излезне ли му прякор ще го наричат така.
Скрит текст:
Сещам се за един футболист - Кака, че беше с много имена (не помня точно), но всички го наричат по прякор "Кака".

Хаххахаха, ама баш! Като Йониславчо, майка му сигурно 9 месеца умувала що за модерно име да измъдри и накрая някъв треньор чул Йото, станало Тото… 😁😁😁😁😁

# 671
Google76, значи само ако дадеш пари на младите родители, могат да кръстят детето си на теб? Мале, то чак като индулгенция.

# 672
  • София
Плаща, защото тя иска и никой не я кара насила. Предполагам.
Дали ЩЕ гледа бебе - не се знае. Пък и това е въпрос на желание, а не на принуда или задължение.
И кое точно я овластява да изисква детето да не е кръстено на другата рода?
Плаща, но само на сина. Синът да танцува на музиката, да не занимава жена си, защото на жена му никой не е платил.
Сетих се и за друга народна мъдрост: за сметката без кръчмаря.

# 673
  • София
Аз пък не мога да разбера.
Никога никой не Ни е давал наклон как да се казват децата ни. Решавали сме го аз и съпруга ми.
Имаме вече една внучка и там никой не се е бъркал. Сигурна съм, че и на втората дъщеря няма да се бъркат сватовете ни.
Надявам се на никое от децата ми никой и никога да не дава наклон и да попаднат на интелигентни партньори, с които заедно да взимат решения, а не да се карат, заради желанията на баби, стринки и братовчедки, че и да ги коментират и споделят с познати и приятели, които да ги обсъждат с непознати по форуми, докато те се цупят помежду си в мигове от живота им, когато трябва да са обичащи и подкрепящи се.

Да не говорим, че в случая детето ще носи бащино и фамилно име на бащината си рода, докато по майчина линия са 2 сестри и е ясно, че няма кой да продължи фамилното име на тъста, та защо поне името му да не продължи внучето!?

# 674
  • Melmak
Това бебе ще е внуче винаги на баба си и дядо си. Дори да се разведат родителите, детето не спира да е дете на баща си, нито внуче на баба си.

Общи условия

Активация на акаунт