Струва ли си да заминавам (пак) в чужбина?

• 3 038
  • 55
  •   1
Отговори
# 45
Аз живея в страна, в която има правила и солени глоби. И знаете ли какво? Оказа се, че точно това ми харесва! Правилата ми дават сигурност. И съм щастлива от това. Превишаваш с 5 колометра скоростта-получаваш глоба 15 евро. Не рециклираш правилно боклука си-глоба. Вдигнеш ръка срещу някого-съд и солено обезщетение за потърпевшия. На мен ми харесва такъв живот-с правила.

# 46
  • Далечният изток
Разбира се, че всеки може да си живее където иска. Слава богу, вече времената са други в това отношение. Светът е едно огромно село.
Не знам дали българинът е най-великия, но определено тези българи, които живеят в чужбина се изкарват по-велики от тези, които живеят в България. Вижте как се оправям в чуждата държава и колко съм добре, значи съм нещо повече от вас. Няма лошо, нека да сте добре и щастливи там, където сте, но тук пък има и много хора, в България, които са постигнали нещо, въпреки държавата, благодарение на себе си и без някой да им е поднесъл нещо на тепсия. Щото обикновено мантрата на "чужденците" е - ама ти си в държавата, имаш роднини, имаш приятели. Едно време беше то, сега и тук тези, които работят здраво, нямат време за роднини, събирания и подобни. Даже понякога тук е много по-трудно от гледна точка точно на липсата на правила. Ето, както казва Барбарела - има правила, имаш сигурност. Това, което тук го няма, както и няма много други неща, които дават сигурността при вас и затова казвам, че тук въобще не е лесно човек да се справи и да е успешен.
Но.... както обикновено темата се превърна в "чужденци" против българи.

# 47
Разбира се, че всеки може да си живее където иска. Слава богу, вече времената са други в това отношение. Светът е едно огромно село.
Не знам дали българинът е най-великия, но определено тези българи, които живеят в чужбина се изкарват по-велики от тези, които живеят в България. Вижте как се оправям в чуждата държава и колко съм добре, значи съм нещо повече от вас. Няма лошо, нека да сте добре и щастливи там, където сте, но тук пък има и много хора, в България, които са постигнали нещо, въпреки държавата, благодарение на себе си и без някой да им е поднесъл нещо на тепсия. Щото обикновено мантрата на "чужденците" е - ама ти си в държавата, имаш роднини, имаш приятели. Едно време беше то, сега и тук тези, които работят здраво, нямат време за роднини, събирания и подобни. Даже понякога тук е много по-трудно от гледна точка точно на липсата на правила. Ето, както казва Барбарела - има правила, имаш сигурност. Това, което тук го няма, както и няма много други неща, които дават сигурността при вас и затова казвам, че тук въобще не е лесно човек да се справи и да е успешен.
Но.... както обикновено темата се превърна в "чужденци" против българи.

Много хора в България са нещо и са успешни, защото са в България, дори и "хубавците" в парламента включително, да не говорим за по-ниското ниво или малките населени места особено. Въобще не си наясно какви "успешни" хора има в чужбина, отиди да едно българско събиране, не е нужно дори да си отворят устата, физиономийте им достатъчно говорят.  Аз ходех на театър с уж по-интелигентни.
Barabella добре го е написала. Просто в България хората още се впечатляват, като си дойде някой си от някъде си с що годе читава кола, разказва някакви тъпотия в стил, за кредит се чака 6 г., реален клип от един българин правещ видеа за Германия,  уж много наясно със системата. Имам позната българка от малко градче, село направо, но официално град, освен деца, старци и тук таме някой останал всичко е в чужбина, трудови мигранти е това ли са успешните хора, оцеляващи, без образование, без език и да, като се върнат в България са много велики и важни.

# 48
Всеки си гледа от собствената камбанария.
Аз затова и никога не казвам, без да ме питат, къде живея. Понякога като кажеш, че живееш в чужбина те гледат малко по-злобно. Отдавам го на факта, че разни емигранти си придават важност или на някои хора, просто им се иска да пробват в чужбина, но са нямали възможност.
Никъде животът не е лесен, и в същото време навсякъде животът може да е хубав. Затова е най-важно човек да прецени както е най-доброто за него и да има смелостта да го промени, ако не му харесва. Няма нищо по-лошо от това да живееш в чужда страна, а да се чувстваш най-добре в родината си. И обратното, ако в БГ не се чувстваш ОК или просто искаш да видиш свят , давай, ако имаш възможност.

Barbarella*- споделям до голяма степен мнението ти, но не разбирам защо с такъв патос отричаш всичко българско. Да, и аз не търся съзнателно българи или български ваканции, но в никакъв случай не бих се отрекла от тях. Там където съм в момента, много рядко чувам/ срещам българи и наистина се заприказвам, ако се случи. Преди живеех в държава, където имаше много българи и разбира се не е така. Като цяло ми е приятно да съм в България. За мен няма нищо по-вкусно от българската храна, по-носталгично от дълга лятна нощ и по-весело питие от това изпито с приятели от детството.

# 49
Всеки си гледа от собствената камбанария.
Аз затова и никога не казвам, без да ме питат, къде живея. Понякога като кажеш, че живееш в чужбина те гледат малко по-злобно. Отдавам го на факта, че разни емигранти си придават важност или на някои хора, просто им се иска да пробват в чужбина, но са нямали възможност.
Никъде животът не е лесен, и в същото време навсякъде животът може да е хубав. Затова е най-важно човек да прецени както е най-доброто за него и да има смелостта да го промени, ако не му харесва. Няма нищо по-лошо от това да живееш в чужда страна, а да се чувстваш най-добре в родината си. И обратното, ако в БГ не се чувстваш ОК или просто искаш да видиш свят , давай, ако имаш възможност.

Barbarella*- споделям до голяма степен мнението ти, но не разбирам защо с такъв патос отричаш всичко българско. Да, и аз не търся съзнателно българи или български ваканции, но в никакъв случай не бих се отрекла от тях. Там където съм в момента, много рядко чувам/ срещам българи и наистина се заприказвам, ако се случи. Преди живеех в държава, където имаше много българи и разбира се не е така. Като цяло ми е приятно да съм в България. За мен няма нищо по-вкусно от българската храна, по-носталгично от дълга лятна нощ и по-весело питие от това изпито с приятели от детството.

При мен най-големият ми проблем в България са българите. Всеки ти гледа в паницата, всеки ти дава неискан акъл, всеки те "преценя", всеки те критикува за щяло и нещяло, пък после колко ти е било лесно...

Общувал съм с хора от различни континенти, никъде другаде не съм попадал на такова нещо. То тук само като ме питат къде съм роден и кажа София, веднага им се променя физиономията и ме гледат с презрение. Едва ли не трябва да се чувствам виновен, че... Живея в града, в който съм роден?

Затова избягвам българи. Просто никоя друга народност не ми е забивала така нож в гърба. Докато англичаните ме бутаха напред, българите ме дърпаха назад. Не ме е срам да кажа, че съм българин, но не ми харесва и българското особено.

Примерно, кухнята ни не е нещо специално. Повечето ни ястия даже не са български, а балкански. А качеството на храната в магазините е леш - не стига, че е скъпо, но и нискокачествено. В Англия телешкото ми беше любимото, но в България не смея да го ям - даже от скъпи месарници е често жилаво, пълно с хрущяли и вкусът е посредствен. Пък на всичкото отгоре е двойно по-скъпо, хайде моля ви се...

Голяма част от хората ги държи семейството и някакво чувство за "дълг" породен от фалшив национализъм.

Последна редакция: нд, 19 яну 2025, 13:32 от HelpMeGetOut

# 50
HelpMeGetOut, Да с гледането в паницата и даването на непоискани съвети съм съгласна. Да не говорим, че всички знаят по-добре от теб как да си живееш живота и те преценяват по външен вид или оскъдна информация.
Но има и прекрасни, ерудирани хора, знаещи, можещи, широкоскроени, които много могат да обогатят живота ти и не се вписват в горното описание.

За забиване на нож в гърба и помагане- това националност няма, има добри хора, има и лоши хора. В чужбина навсякъде могат да ти забият нож в гърба защото си чужденец и затова трябва да си 2 пъти по-добър от всички. И българи могат да го сторят много ясно.

Българската храна ми е най- любима, дори и да спадна качеството последните години. Розови домати, краставици Гергана и таратор, за мен от това по-вкусно няма. Повечето си живот съм прекарала извън БГ, но храната не успях да прежаля.

# 51
Как го усети патоса в думите ми? 😄 Ако ме познаваше, щеше да се увериш, че натурата ми е много лежерна, малко непукистка и патосът изобщо не ми е в природата. Не се връщам в България, защото нямам желание. Предпочитам да посещавам интересни и красиви места по света. Или да си почивам в дома си. Нямам нужда от България. България също няма нужда от мен. Обаче мисля, че много добри и качествени хора живеят в България. И не крия, че съм българка. Както и не изпитвам излишна гордост, че съм българка. Но, много ми става приятно, когато чужденците споменат някой наш успешен човек. Аз по принцип се гордея с успешните българи.

# 52
Нямаш ли близки роднини в България? Ако имаш и те ли не ти липсват?

# 53
Бих посъветвала автора да помоли модератор за заключване на темата. Той си получи отговорите, осмисли и си взе решението. Няма смисъл да продължаваме тук да се дракаме за неща, които няма как да видим по един и същи начин просто защото сме различни хора, с различни обстоятелства в животите си и различни виждания, произлизащи от това.
Всеки сам си търси щастието някак си. Хайде стига сме си ги мерили.

# 54
И в двете посоки са видими закостенели фронтове и пресразсъдъци. Аргументите и в двете посоки нямат общо с с преден коментар, а с емоции, вменяване, дразнене, дори обиди и подмятания.
Няма обективно изслушване на другия . Има - тоя пък какво ми се прави, какво ме обучава, какво вири нос и какво ме обижда. Ами не , той просто си казва как той чувства нещата. А ако се опиташ да го разбереш и също така разбереш по примера койрро дава какво го е впечатлило ?

# 55
  • Sofia
Заключвам темата.

Общи условия

Активация на акаунт