Струва ли си да заминавам (пак) в чужбина?

• 3 036
  • 55
  •   1
Отговори
# 30
Бела, от стереотипите за Германия, ти спомена парите, от което би се очаквало, че хората, които ще ти "завидят" ги нямат, затова и съм отговорила за заплати - битието също определя съзнанието.

Аз си говоря на собствения си език, а децата ми ще са българи. Хич не сте за завиждане.

Simple Smile A подчертаното как го наричаш ?
T.e. не е до iq , а до стереотипи
Ми връщайте се като е толкова лошо...
Това с кое iq къде го прочете?  Пак стандартно изказване.
За каквито и говорим

Последна редакция: пн, 13 яну 2025, 16:54 от bella-ciao

# 31
Искам само да благодаря на всички за отговорите тук, невероятни сте!!! Благодаря ви, че потвърдихте това, което подозирах. Жалко, че не мога да отговоря едновременно на всеки.

Очаквах, че с връщането ще съм щастлив с "близките", но се оказа, че тях това не ги интересува. Източиха, каквото можаха и сега аз съм балъка, който пропиля почти 2 години и 5 цифри...

Нооо, минало заминало.

Купих си билета вече. Писах на този мой приятел англичанин и той ще ми уреди квартира, няма нужда да му спя на дивана.

Не е ли иронично, че точно чужденци по-добре ме третират от сънародниците ми? Не знам, поне в Англия никога не съм изпитвал такова използвачество и такава нагла злоба и неблагодарност.

Но явно това е, че опитът е най-добрият учител. Може би в бъдеще ще се върна пак в България, но този път с обеца на ухото и внимателно ще подбирам хората около мен. Това от колко време се познаваме или дали сме "семейство"  НИЩО не означава. Истинските близки се оказаха хора, които бяха на хиляди километри, но ме подкрепяха през цялото време.

Моля, ако някой открие тази тема, НЕ ПРАВЕТЕ СЪЩАТА ГРЕШКА! Научете се от моите глупости. Това, че някой ви е "семейство", приятел, баба, леля, дядо, няма значение, не значи, че сте им длъжни! Длъжни сте само на себе си и тези, които истински ви обичат. Това е. Всичко останало е ала-бала.

# 32
  • Германия
bella-ciao, нищо такова не мислим, освен това не мислим, че сте нещо повече от нас. Много от вас си мислят, че времето в България е спряло тогава, когато са тръгнали, или пък, че каквото е в дълбоката провинция, е такова навсякъде, или пък виждат само това, което потвърждава мнението им.
В много не заминали българи съществува зрънце съмнение дали не са се “прецакали” че са останали в България. За последните 15-20 години много неща се промениха в България , но много станаха и по-зле. Цените (в София) станаха невъзможно високи, обслужването доста често е на много ниско ниво, германци посещаващи София се чудят тези продавачки как така седят отвънка и пушат, или какви са тези измислени пазачи навсякъде по суперите, това го няма на запад и се чудят хората кой им плаща на тези 😂😂😂. В българина има винаги едно желание да се сравнява, да се противопоставя. Заминали срещу не заминали, провинциалисти срещу софиянци и стотици други примери.
Много хора се прибират вече в България, но много не издържат на манталитета и заминават обратно да търсят възможности по чужбина. Всеки да живее там където е щастлив.

# 33
bella-ciao, нищо такова не мислим, освен това не мислим, че сте нещо повече от нас. Много от вас си мислят, че времето в България е спряло тогава, когато са тръгнали, или пък, че каквото е в дълбоката провинция, е такова навсякъде, или пък виждат само това, което потвърждава мнението им.
В много не заминали българи съществува зрънце съмнение дали не са се “прецакали” че са останали в България. За последните 15-20 години много неща се промениха в България , но много станаха и по-зле. Цените (в София) станаха невъзможно високи, обслужването доста често е на много ниско ниво, германци посещаващи София се чудят тези продавачки как така седят отвънка и пушат, или какви са тези измислени пазачи навсякъде по суперите, това го няма на запад и се чудят хората кой им плаща на тези 😂😂😂. В българина има винаги едно желание да се сравнява, да се противопоставя. Заминали срещу не заминали, провинциалисти срещу софиянци и стотици други примери.
Много хора се прибират вече в България, но много не издържат на манталитета и заминават обратно да търсят възможности по чужбина. Всеки да живее там където е щастлив.

Само ще добавя, че голяма част не се прибират, защото в България е по-висок стандартът на живот. По принцип се прибират заради семейството или защото просто не са могли да се интегрират в чужбина. Повечето прибрали се българи, които се кефят на живота тук, никога не са напускали България (така да се каже). В чужбина общуват само с други българи, слушат чалга, отказват да научат местния език и се държат както на село. После мрънкат колко били лоши и тъпи западняците и колко умен и велик е българският народ.

Истината е, че след като свикнеш на едно толерантно, организирано и подредено общество, няма как да гледаш България със същите очи. Да, имаме хубава храна, природа, история, култура и тн, ама същото може да се каже за много страни. Когато ти се налага да се разправяш с администрацията, здравеопазването, беззаконието и сънародниците, които те критикуват и си врат носовете, където не трябва, тежко ти горко.

България е супер, ако си здрав, млад и имаш много пари да разкараш проблемите. Обаче ако си обикновен човек и се разболееш от нещо по-тежко от настинка, трябва да просиш от сайтове като HelpKarma за лечение в чужбина. После разбираш защо едно общество не може да разчита само на история, природа и култура...

# 34
Пак си стигнахме до мита - в България сме много прости и нищо не разбираме, та затова успелите и щастливи емигранти трябва във всеки възможен случай да ни говарят колко сме прецакани, а те колко са доволни.
Това, че не можеш да се оправиш в страната си и че не знаеш как да си управляваш парите, които едва ли са били много, е твой проблем.
Надявам се на "уреденото" в действителност да имаш по-малко проблеми.

# 35
Пак си стигнахме до мита - в България сме много прости и нищо не разбираме, та затова успелите и щастливи емигранти трябва във всеки възможен случай да ни говарят колко сме прецакани, а те колко са доволни.
Това, че не можеш да се оправиш в страната си и че не знаеш как да си управляваш парите, които едва ли са били много, е твой проблем.

За всеки проблем в Англия, мога да изброя 5 в България. Не съм наричал никого тъп, това, че се припозна, си е твой проблем. Не забравяй, че сме най-бързо умиращата нация и 2 милиона българи не искат да се прибират. Не съм само аз с това мнение.

Не знам защо реши, че парите са ми единственият проблем. Само ще ти кажа, че е по-добре да си беден в богата държава, отколкото богат в бедна държава.

# 36
Аз съм го писала тук във форума, пиша и в тази тема, но например това лято взимаме 3 седмици отпуска с 2 деца през ваканцията и караме до София, грабваме баба и дядо които иначе не могат да идат на море, караме ги на море за 2 седмици и като заваля ги прибираме в София. Решаваме какво друго да правим - билети за опера, театър, децата искаха да видят 7 те рилски езера и старите бяха поканили на гости ... НА 2 рата сутрин решаваме да идем да видим едни братовчеди край София и намираме колата долу, на паркинга с разбито стъкло. Децата започват училище 4 дена след това, никъде не можехме да намерим такова стъкло ... Защо беше счупено стъклото именно на немската кола? Това място не принадлежи на никой и отпред стоят редовно празни места. Особено лятото , когато цяла София е извън София?
Не защото е пълно със малоумни простаци, разбира се, които си милят че само те се борят с живота и тук идват само някакви лежачи по чужбината и дай да си отмъстим.
Пълно е със злоба ., не само в България, но в България някак могат хората по-примитивно, първично да си я изразят. Я ти чупят стъклото, я ти спукват гумите ... или ако може ти хързулват някакви сметки .
Докато хората не си оправят зами самочувствието, а през цщлото време референцират в стандартното - и ние имаме пари ... кво ни се правите ... не могат да разберат , че никой не им се прави на нищо по-особено. Хората отиват основно за да си видят роднините и ако може да изкарат малко време и да помогнат на стари и болни родители родители. 
Тази тема е толкова показателна, само не виждам как някои не искат да четат с разбиране.
В резултат на нашите приключения лятото ние тази Коледа и Нова година не отидохме да си видим родителите в БГ и да караме ски там . Взехме им билети и то не за еър бг, че лети нарядко, и отидохме заедно с тях в Австрия. И вероятно не сме единствените .  Ако на някой му е все тая да  си го спомни, като приходите от туризъм намаляват и разни обекти фалират и се отразява във всякакви области като пътища, туризъм култура, ресторантьорство  и пр. .

Последна редакция: пт, 17 яну 2025, 11:52 от bella-ciao

# 37
  • Германия
Много е лесно да се оправиш в собствената си страна, където всичко ти е познато, родители, роднини всички помагат емоционално и материално 😂😂😂, но ако отидеш навън ще видиш какво е истинския суров живот, без стабилен гръб 😉.
От къде ти хрумна че емигриралите не са се справили в България и затова са заминали ? Има различни случай, някои учат, някой са намерили любовта навънка, някой са получили хубави професионални предложения с переспектива за развитие.

# 38
...  Това, че не можеш да се оправиш в страната си   
Абе доста са. Помня времето, когато се говорише че гоним 9 милиона ... и колко са при последното преброяване останали да се справятр в страната си? И с оправдаване на всичко с подобни на твоите изказвания ? 4 и нещо миниона ?  
...  че не знаеш как да си управляваш парите, които едва ли са били много, е твой проблем.  
Ами той не е писал , че е проблем на някой друг. И си намира начин да го разреши. Какво не ти изнася на теб в случая ? Че не постъпва и мисли за теб като на теб би ти било приятно?

И какви са тези изказвания? На въпроса му струва ли си ? явно отговора ти е да!
Останалото са внушения и вменяване.

Последна редакция: пт, 17 яну 2025, 16:26 от bella-ciao

# 39
Много е лесно да се оправиш в собствената си страна, където всичко ти е познато, родители, роднини всички помагат емоционално и материално 😂😂😂, но ако отидеш навън ще видиш какво е истинския суров живот, без стабилен гръб 😉.
От къде ти хрумна че емигриралите не са се справили в България и затова са заминали ? Има различни случай, някои учат, някой са намерили любовта навънка, някой са получили хубави професионални предложения с переспектива за развитие.

В чужбина не ти трябва гръб, връзки, уреждане, но в България е препоръчително и неизбежно. Не понасям връзкарщина, уреждане, но за съжаление прибягвам иначе няма шанс.

# 40

Има и такива като мен, които не бягат, заради парите, а заради обществото. На мен лично ми писна все да ме гледат злобно в магазина, да ми повишават тон в офиса, да ми се подиграват на интересите, пък и няколко пъти замалко да ме блъснат на пешеходна пътека...

Аз главно искам да се махна от тук, защото се чувствам като чужденец и то точно на родното си място. Ако ще съм чужденец, по-добре да живея някъде, където ще ме третират с уважение.

Защо да се мъча да се впиша в едно общество, което не иска да ме приеме? Като в същото време, има друго, което ме приветства с отворени ръце? Не всичко е пари...

# 41
Aз те разбирам, въпреки, че не съм емигрирала в чужбина.
Преди 20г се преместих от родния си малък град, пълен с хора с "малко" мислене, в най-хубавия град в България (за мен). В родния си град се чувствам чужденка. Тук, където съм е моят дом. И аз се отнасям към града като към мой дом. Тази година ходих до родния си град за първи път от 2-3 години. Не, не и не! Не е моето място.

# 42

В чужбина не ти трябва гръб, връзки, уреждане, но в България е препоръчително и неизбежно. Не понасям връзкарщина, уреждане, но за съжаление прибягвам иначе няма шанс.

Вярно е, че и без гръб можеш да се справиш в чужбина, ама с гръб става много по-бързо и лесно. 😉
Например, за мястото, където работя сега аз нямах гръб и си отне доста време и усилия да ме вземат там. После аз бях гърбът и моите хора ги взеха от раз, защото аз ги бях препоръчала.
Та, гърбът навсякъде си е от полза, но в моята чужбина не е задължителен. В България е различно и това е една от многото причини да избера да живея извън България.

# 43
Аз затова избягвам такива теми, защото винаги има хора, които подскачат като ужилени и лично приемат нещата😄 А истината е, че всеки може да си живее където си поиска. Като ти е хубаво в България-живей си там, кой ти пречи? Но, има хора, които считат чужбина за тяхното си място. Аз, например, съм от тях. Никога не почивам в България. Не си ходя по празниците. Не контактувам с българи в чужбина. Не гласувам  и не ме интересува кой управлява в България. Но, не ми пречат българите в България. Нека всеки е щастлив там, където е щастлив.

# 44

Вярно е, че и без гръб можеш да се справиш в чужбина, ама с гръб става много по-бързо и лесно. 😉
Например, за мястото, където работя сега аз нямах гръб и си отне доста време и усилия да ме вземат там. После аз бях гърбът и моите хора ги взеха от раз, защото аз ги бях препоръчала.
Та, гърбът навсякъде си е от полза, но в моята чужбина не е задължителен. В България е различно и това е една от многото причини да избера да живея извън България.

Това не е "гръб" в онзи смисъл, който имах предвид, като в България шушо мущо, наш човек, не отговаря на изисквания, не знае език, ама "наш човек". Този "гръб" за който пишеш ти не и някаква връзкарщина в чужбина, а нормална практика. И на мен ми е помагала германка да започта работа във фирма, в която 2 пъти имах отказ, но се смятам, че това е лошо. В сегашната ми фирма, официално се попълва препоръката през системата   и ако човека се задържи 6 м. получаваме бонуси. Иначе за мен "мои хора" нямам и независимо от огромния бонус не си се "подхлъзнала", сега съм препоръчала един германец да видим какво ще стане.
Barbarella крайна си, но си права. Много доза истина  има в написаното за съжаление, от една страна някакво самочувствие как българина е най-великия, от друга реалността е друга.

Общи условия

Активация на акаунт