Струва ли си да заминавам (пак) в чужбина?

• 3 039
  • 55
  •   1
Отговори
# 15
По принцип избягвам такива теми, но, честно казано, много ми дожаля за теб. Аз съм от хората, които харесват живота в чужбина и дори по празниците не се връщат в България. Чуждо ми е и ми е неприятно. Ако ти се чувстваш добре в чужбина, какво правиш още в България? В крайна сметка, човек трябва да бъде там, където е щастлив. Изхарчили са ти парите, много важно! Пари се печелят. Но, човек трябва да живее спокойно.

# 16
По принцип избягвам такива теми, но, честно казано, много ми дожаля за теб. Аз съм от хората, които харесват живота в чужбина и дори по празниците не се връщат в България. Чуждо ми е и ми е неприятно. Ако ти се чувстваш добре в чужбина, какво правиш още в България? В крайна сметка, човек трябва да бъде там, където е щастлив. Изхарчили са ти парите, много важно! Пари се печелят. Но, човек трябва да живее спокойно.

Тази година ще ми е последна и след това няма да се връщам.

# 17
Опичай си акала с парите. Трябва винаги да имаш резерв, ако останеш без работа, ако се разболееш, ако сменяш квартира, ако се наложи да пътуваш и т.н. Ако им позволяваш да те доят, ще те доят. Не давай информация колко изкарваш и за какво харчиш, а казваш , че бачкаш като идиот, но че животът е много скъп и не ти достигат.
 Не наливай в чужда мелница и не давай на заем. Знай, че няма да ти го върнат. Има банки за това и да си заемат от тях.  Инвестирай в себе си

Последна редакция: чт, 09 яну 2025, 00:47 от marsie

# 18
Много искрено и без превземки си описал ситуацията си, браво!
Много хора в България разсъждават така - "богатият" роднина от чужбина е длъжен да помага. Не си длъжен, попаднал си в капан, защото си добър човек.
Отиди там, където се чувстваш щастлив. Млад човек си, нямаш жена и деца. Сега е момента да правиш големи и резки промени. Можеш да започнеш с интервюта онлайн от тук или да се свържеш със старото ти работно място и колеги. Ти ще си прецениш. Няма какво да те притеснява - цяла Европа е на един лоу кост полет от София.

А вече ако искаш да помагаш на вашите - винаги можеш да им пратиш пари, да им платиш тока, водата или други режийни разходи онлайн и т.н. Но! Винаги имай отделени пари за теб. Така заделяй, че ако останеш 3-4 месеца без работа - да живееш без да изпадаш в колапс.

# 19
Зависи какви са били ремонтите на тези къщи. Ако без тях са щели да настъпят непоправими щети, човек е прецакан така или иначе. И ние сме били в ситуацията да избираме дали да имаме имот и да направим ремонт само за наша сметка, или да оставим нещата така и на края да нямаме имот, без да сме емигранти.
Ако не става въпрос за това, това е грешна преценка на автора и няма нищо общо с това къде щял да "бяга" и дали щял да се връща.

# 20
  • София
Все пак не каза на колко си години, но ако си между 20 и 25 трупай знания и умения, не говоря конкретно за учене на нещо, занаят може да се учи и без да се кандидатства. Ако само сменяш работа след работа и не поемаш добавена стойност за себе си, нещата не са на добре. Ако я Англия изкарваш едни свестни пари и сам за себе си ти стигат, то като тръгнеш да създаваш семейство, ще видиш, че не са достатъчни.
 За това намери начин да добиваш умения, които да ти изкарват пари. И аз не бих дал и една стотинка за имоти , които не са мои. За ремонти , за това за онова. И друго нещо. Трябва да се научиш да казваш не на хората около теб.
 Напомняш ми на мен преди 15 години, като бях на 21 и се чудех, да се откажа ли да съм зъболекар, защото не можех да правя зъби от сапун, да се прехвърля ли медицина или може би фармация. Грам не си представях живота си след 5 години примерно и никой не ме разбираше. Успех!

# 21
Е как ще живееш с вашите, това е стъпка назад.
Защо правиш някакви ремонт, на имот с неясен статус, никой не те кара насила. Размекнал си се, като си се прибрал, но това не е добре. Като поживееш някъде и като се прибереш започнаш да се дразниш на някакви неща при това с основание, нормално е да се дистанцираш, защото интересите са различни. Мен в България ме дразнят личните въпроси на тема финанси основно и някак си, че си длъжен на всеки.

# 22
Абсолютно си струва, като първо си посдигуриш от майка си с която живееш в жилището каквото все още не е разпръснато да остане твое, т.е. да няма нужда да градиш в БГ, нали си си иъхарчил парите за фамилията ... посъветвайте се с нотариус.
После блокираш всички братчеди и пр. на които си им видял и меда и жилото .... и не се изкушаваш носталгично да им пуснеш контакт, какъвто и да е . Те мгат да бъдат ултра дружелюбни и жални ако разберат че пак могат да докопат нещо и има струна на която да играят
След това отиваш в чужбина и се занимаваш да си изградиш твоя си живот там. Всичко за себе си и всичко на място . Спираш да се занимаваш с глупости и евентуалносто. Попарата си я сърбал вече , знаеш вуса и ефекта.
Sephora ❤ мен в бг ме дразни убеждението , че в чужбина парите растат по храстите, всички така сме заринати с тях ... пък няма за какво да ги даваме. В Германия всичко се сипе отгоре ти без пари, червените тепихи се стелят до касата за раздаване на помощи и само като кажеш че ти е трудничко и особено ако имаш деца или си болен и веднага се разтичват 20 помощника около теб, обсипват те в лукс и грижи и започват да те ххранят с лъжичката и да ти бутат пари по джобовете... да не суетиш липси някакви, а не се притесниш , да не кажеш че страдаш . Ужас.
Barbarella* според мен той се чуди как да се опита да си ползва поне малко вложенията в ремонти, а не да започва пак да плаща наеми .
Ice Queen наистина много добре е описал нещата и реалистично, а не афектирано и с епитети. Аз също затова се зачето и реших да му отговоря какво аз мисля. Струва ми се симпатичен човек . Не казвам че съм 100% права, но пък и той пита за мнение, не за съвет от адвокат.

Последна редакция: пн, 13 яну 2025, 11:27 от bella-ciao

# 23
bella-ciao, нищо такова не мислим, освен това не мислим, че сте нещо повече от нас. Много от вас си мислят, че времето в България е спряло тогава, когато са тръгнали, или пък, че каквото е в дълбоката провинция, е такова навсякъде, или пък виждат само това, което потвърждава мнението им.

# 24
А какво се е случило с автора на темата ? Чете ли първото мнение.
Не , не мислим че времето е спряло. Но предразсъдъците са си останали у доста. Личен опит.

# 25
Личен опит къде? Моят личен опит, а и заплатите в София и не само, казват друго.

# 26
Аз не говоря за заплатите или за цените в магазина или за стандарта на живот ако не прочете. Но пък можеш да прочетеш и началото на темата. Там при тези заплати, стандарти и пр. се забелязва кого са муфтали за пари и кого са чакали да плаща. И не е първото мнение и първата тема в която е споделено нещо подобно.
Никой не ти казва че взимаш малка заплата, а че доста предразсъдъци от миналото се включват в действие .
На мен например близък познат  ми е казал - айде като си в Гемрания да ми вземеш една кола, там на старо са много евтини, всеки знае. Отиваш , взимаш една кола. И на всички познати роднините от Германия им докараха коли и подобни глупости. Ей така става тази работа , особено ако и без това се занимаваш професионално с друго и никога не си купувал стара кола дори за себе си. Митове и легенди и те са си в действие.
Или съм чувала - а... тези вас ви канят защото идвате от Германия. Те се разправят помежду си кой е по-по най ти не се караш с никого , но отиваш и изведнъж те поканили защото ...
Или пък - а, в Германия къщата ви със сигурност струва няколко милиона и тук всичко може да си купите с тези пари .
Или о... в Германия всичко покрай децата е уредено и като има човек деца му дават много привилегии, много е социално ... и няма проблеми да работиш и да гледаш деца . Вие проблеми си нямате. И т.н. и т.н. толкова много и все различни хора и все в София ако те интересува и все с висше ако и това те интересува и все с големи заплати ако те интересува и това ...
Псоледното беше - четох във вестника, че в Германия като ги съкратят защото затварят индустрии, започват да им плащат и така до пенсия и после си взимат пенсиите . Ела да видиш при нас какво е като те съкратят и се пенсионираш на мин. пенсия.

# 27
  • София
Права е Белла. Има някаква недоизкана завист и неразбиране, че не всеки се зарива с пари в чужбина. Но очакванията към теб си ги има.

След всички сметки и наема не ми остават много до следващия месец. В чужбина храната също се плаща.

# 28
  • Далечният изток
Ми връщайте се като е толкова лошо...

Да ви имам познатите... Никаква завист няма. На всеки с положително АйКю му е ясно, че навсякъде се работи и навсякъде има и проблеми, и никъде само цветя и рози.

А в отговор на младежа - струва си. Докато си млад, всеки опит си струва, дори и този негативният за теб в България. Вече ще имаш обеца на ухото.

# 29
Бела, от стереотипите за Германия, ти спомена парите, от което би се очаквало, че хората, които ще ти "завидят" ги нямат, затова и съм отговорила за заплати - битието също определя съзнанието.

Аз си говоря на собствения си език, а децата ми ще са българи. Хич не сте за завиждане.

Общи условия

Активация на акаунт