Струва ли си да заминавам (пак) в чужбина?

• 2 084
  • 55
  •   1
Отговори
Здравейте,
Изправен съм пред една дилема и като че ли вече взех решение, но имам едни колебания...

Живея в България от година и половина, преди това прекарах 5 години в Англия и 2 във Франция. Прибрах се първоначално, за да помагам на семейството, ама се чувствам адски прецакан. Източих си спестяванията за ремонти на къщи, които даже не са изцяло мои (докато братчедите си щракат с пръсти и знаят, че ще получат останалата част на наследството), пропилях си цялото свободно време да върша услуги на "семейство и приятели", които накрая даже и едно "Благодаря" не казаха и вече съм изцяло изтощен.

Ясно ми е, че повечето ми проблеми са в социалната среда, а не в държавата. Обаче си стигнах точката на кипене - вече не вдигам телефона на брат'чедите, майка ми и баща ми вече са стабилни финансово, а "приятелите" в България ги отрязах, сега си пиша само с тези от чужбина.

Ама ми напомня, че тук в България се чувствам като чужденец. Не мога да се впиша в обществото, че темите, които завързват масово хората изобщо не са ми интересни. Отделно, като че ли хората са разделени на "племена", всеки дружи с неговата групичка и не допускат "аутсайдери". А в Англия и Франция много лесно създавах приятелства, даже с разваления си френски във Франция преди да се преместя да следвам в Англия.

Да не говорим за качеството ми на живот - всичко е един голям DOWNGRADE! Естествено, трябва да живея в София, че само тук има работа по специалността ми (бизнес анализатор за застрахователна фирма). В Манчестър въздухът изобщо не беше толкова замърсен, че да ми прилошава, когато излизам до магазина!!! Разболявам се вече 3 пъти в годината, а спортувам, храня се здравословно и излизам навън. В Англия съм боледувал само 2 пъти в 5-те години, които прекарах там, и то от леки настинки.

Още повече, че цените в магазините са на места двойно по-високи, отколкото в западна Европа. Всеки път си гледам касовата бележка и се чудя какво толкова съм купил, а не пуша, не пия и даже не обичам сладко.

Така, след толкова мрънкане, защо още се колебая? Защото осъзнавам, че ако се върна в Англия, ще трябва да почна отначало, а след Брекзита вече е по-тегаво. Единият ми приятел там може да ме приюти, да спя на дивана му за няколко седмици, докато си стъпя на краката. А тук в София имам апартамент, за който не плащам наем, но... Ще живея с нашите, заплатата ми е 40% от това, което беше в Манчестър и като че ли развитието ми е в застой.

Ясно, че положението в България се подобрява, особено с Шенген, но като че ли не ми е тук мястото. Само се притеснявам, ако нещо стане с нашите, да мога да съм до тях... Подкрепят ме за заминаването, но още имам колебания, които ме гризат.

Какво мислите???

# 1
Да живееш с вашите не е опция, независимо от обстоятелствата. Тръгни от тази отправна точка и смятай - приходи и разходи в Бг, приходи и разходи в Англия. Възможности за развитие тук и там. Възможности за постигането на твоите си цели и желания, независимо какви (дом, семейство, работна позиция и пр.). Имаш ли пари да заминеш изобщо? Какво те спира? Никой не може да ти даде готов отговор, ти си решаваш.
Но грешката да наливаш в имоти, на които не си собственик по документи, не я прави повече.

# 2
  • София
Замини, устрой се, работи, спестявай, ориентирай се за самостоятелна форма на живот.
По смисъла на закона си отделно домакинство, гледай как ще подредиш него.
Хубаво си помогнал на вашите, в краен случай пак ще го направиш, но са двама и е редно да се справят сами. Техните бакии не са твои, имотите им също.

Щом в Англия си щастлив, не знам какво чиниш още тук?

# 3
Живеенето с вашите не е добра идея.
Не знам как са те оставили са наливаш пари в нещо, което не е твое.
Много егоистично.

# 4
Имаш ли статус?

# 5
На колко години си?

Не можехте ли с братовчедите да разделите собствеността, за да си независим от тях в решенията?
Тогава с парите можеше да помислиш за свое жилище + кредит.

# 6
Хич не се чуди, заминавай! Явно престоят ти в България те е направил нерешителен, но няма защо.

# 7
Ударил те е културния шок и те разбирам. Щом не се чувстваш добре и на място,заминавай. Живота е един и е кратък Simple Smile

# 8
Явно си много млад. Върни се в чужбина,спечели си парички,научи се на работа и дисциплина и се върни след години в БГ,там ти е мястото.
Чужбина те учи на дисциплина,работа,почтенност ако щеш...Повечето млади хора в БГ(и не само) са арогантни,неконролируеми и невъзпитани.Като сменят средата обаче,както и в твоя случай,виждат "от къде изгрява слънцето".
Виждала съм както деца,така и възрастни(и аз в това число),които се променят коренно като сменят държавата,средата и правилата.
Ако наистина искаш да успееш в професията си и да станеш стойностен човек,излез в чужбина.Ще се научиш да спазваш закони,правила и норми,най-малкото.Ще се научиш да работиш усърдно,ако искаш да живееш добре.
Мога още много да пиша но, когато постигнеш всичко за което си мечтал,върни се в България и приложи всичко научено там.Чужбина учи,но не те прави щастлив.Семейство,принадлежност,климатът ако щеш,това са важните неща в живота.Ще го разбереш след много години,дано да са били ползотворни...

# 9
Щом се чувстваш добре в чужбина, замини.
Само не разбрах за какво си си налял парите в някакви общи къщи. Братче, не са виновни брат'чедите, не са дошли те да ти изпразнят банковите сметки. Ти си длъжен да се грижиш за финансите си, а не да се правиш на богатия чичо от Америка.

Няма да си от полза на родителите си, ако седиш недоволен и подтиснат около тях. А те очевидно не са още възрастни, щом ти си наскоро завършил следване. Ако си се реализираш професионално там, където те влече, ще можеш от там да им помагаш с пари, ако в някакъв момент започнат да се нуждаят от лечение например. С друго какво да им помагаш - да изхвърляш боклука, да пазаруваш, да садиш домати на село?

Друг е въпросът с твоето притеснение, че там няма да има къде да живееш, а тук има. Явно няма веднага да започнеш работа, ще ти трябва време. Щом е така, не тръгвай веднага, явявай се на интервюта онлайн. През това време си работи сегашната работа с 40% от британската заплата. Ако се наложи личен разговор, ще отлетиш за някой ден и пак ще се върнеш в България. В един момент, когато вече те одобрят,  си наемаш жилище и заминаваш за нула време.

Успех ти желая.

# 10
HelpMeGetOut -  help yourself to get out! След 5 години в Англия, знаеш кое, къде и как! Остава само да си организираш връщането по подходящ за теб начин. Втора работа и допълнителни доходи, са винаги възможни, стига да искаш. Така да седиш и се чудиш, си е губене на време.

# 11
Помисли какво ще си постигнал след 5-10 г в единия и другия случай и сам ще си отговориш.
Всяко начало е трудно. Не задължително да си в Англия. С тази диплома може да потърсиш работа и в друга Европейска държава или Швейцария.
Жилище нямаш. То е на родителите ти. Дали са ти покрив над главата.
Родителите не ги мисли за сега, особено ако са съгласни да заминеш. Никой нормален родител няма да сложи собственото си благоденствие пред това на децата си.
Не разбирам защо си наливал пари в братовчедите си, вие да не сте катун.

Последна редакция: пн, 06 яну 2025, 14:14 от marsie

# 12
  • София /Абсурдистан
В момента тук не е най-доброто място за живеене.

# 13
2025 сме вече, работа лесно и онлайн се намира в произволна държава,която те влече.
Като не се чувстваш добре тук, промени го. Правил си го няколко пъти вече , пак ще се справиш.
Грешките с парите, ги оцени и не ги прави втори път. Каквотот станало , станало няма как да върнеш времето назад.

# 14
Благодаря на всички!

Да, чак сега си осъзнавам грешката... Прибрах се, за да помагам на нашите, ама се оказа, че само ме използваха за пари. Сега като нямат нужда от мен съм един никой.

Не мразя страната, даже ми се искаше да се бях опитал сам да живея тук без семейството, ама минало заминало.

Канят ме на работа в Белгия, но нещо не ми се струва моето място. Лека полека си стягам багажа, приготвям си документите и кандидатствам вече за работа в чужбина.

Общи условия

Активация на акаунт