Избор на Airfryer - тема 4

  • 27 007
  • 657
  •   1
Отговори
# 585
  • Paris, France
  • Мнения: 17 490
А какво не ви харесва във всеки от уредите, та не ви е идеален и избирате. И двата са "хубави", но Нинджата не държи храната топла (без да я пресуши), а  Филипс не вдига до 240°С. И в двата уреда ще разтърсвате чекмеджето в някакъв момент или ще обръщате храната ако искате и отдолу да е добре изпечена, особено големите парчета. И двата уреда са с прилично покритие.

Трябва да решите дали държите повече на 240°, които трябват единствено за кървав стек и може би предварително отопляне при печене на хляб или на държане на храната топла. Ако ядете по различно време, Keep warm ще ползвате всеки ден, а кървав стек и на котлона става бързо.

Аз не бих избрала нито един от показаните, защото ми е важен долен реотан, а тези нямат. За друг човек не е важна функция.

# 586
  • Мнения: 3 617
Здравейте,
Вече 10 дни съм в дилема и не мога да си избера между да уреда, та ще помоля за помощ, кой според вас е по- добър.
https://www.emag.bg/fritjurnik-s-goresht-vyzduh-ninja-max-pro-ka … tm_medium=android

https://www.emag.bg/fritjurnik-s-goresht-vyzduh-philips-airfryer … tm_medium=android

Аз съм с тази Нинджа от няколко месеца и съм много доволна. Избирах между няколко марки и се спрях на нея. Всъщност започнах от един Филипс, който бях харесала. Избрах Нинджа първо заради покритието и 240⁰, които вдига, на 2 програми са само. После защото Филипс е с кошница, а Нинджа с решетка. Махала съм решетката и готвя в чекмеджето направо. Правих само зеленчуци и после зеленчуци със свинско, на всички много им хареса, децата на другия ден искаха пак да им правя зеленчуци. Решетката може да се сложи на 2 ниво, така съм я ползвала само веднъж за панирани топени сиренца. Не знам дали държи храната топла, защото готвя и ядем.

# 587
  • Мнения: 2 405
Винаги съм се чудила защо някои модели са с решетка, а не с кошница. За мен с кошница е по удобно, хем въздуха циркулира по-добре, хем наведнъж изваждам. Нищо не ми пречи ако готвя манджа (ориз, мусака) да извадя кошницата и да готвя в съда, но в интерес на истината никога не съм го правила, ползвам фурната за целта.
Странно ми е защо повечето модели са с решетка. Как се изваждат от тази фрайери пържени картофи? Не можеш да го наклониш, щото долу винаги има една гадна течност. С лъжица ли ги изгребвате? И като се разбъркват по време на готвене, все си мисля, че отдолу ще отиват някои.

Невена, а при тези и с долен реотан не се налага разбъркване ли? Интересно ми е, защо е важен.

# 588
  • Мнения: 24 613
Някои модели които са с кошница не могат да работят без тя да е вътре, то с нея се затваря дефакто.
Иначе ако ще търся такъв с "чекмедже" и аз бих предпочела кошница а не само решетка - точно защото не си представам как се изсипва храната от това нещо. Макар че и над някакъв обем си мисля че и кошницата да размяташ да изсипеш пак ще е куцо. Аз като имах такъв беше мъничък и много лесно се маневрираше наистина.

# 589
  • Мнения: 16 509
Няма проблем с изсипването на храната, ако фраерът е с решетка. Тя не мърда. Не изпада храна от дупките и се вади и слага лесно.

Невена, ето изпечена коричка отдолу. Пека без решетка.

# 590
  • Мнения: 3 617
Старият ми беше с кошница. Не можеше да работи без нея. Новия е с решетка, не исках да е с кошница. Храната се изсипва лесно, не пада нищо под решетката.

# 591
  • Мнения: 24 613
Тя решетката нали си опира в стените на чекмеджето, няма от къде да падне храната под нея.
Тия като гумички дето я уплътняват, я държат да не мърда и при изсипване на храната, така ли? Все ми е шзглеждало че не са толкова плътно, но си признавам че не съм пробвала де. Вторият ми фраер не е с чекмедже изобщо и ми отпадна точно този избор, само в магазин съм ги разглеждала такива с решетка в чекмеджето.

# 592
  • Мнения: 16 509
Точно така. Решетката стои стабилно.

# 593
  • Мнения: 3 617
Тя решетката нали си опира в стените на чекмеджето, няма от къде да падне храната под нея.
Тия като гумички дето я уплътняват, я държат да не мърда и при изсипване на храната, така ли? Все ми е шзглеждало че не са толкова плътно, но си признавам че не съм пробвала де. Вторият ми фраер не е с чекмедже изобщо и ми отпадна точно този избор, само в магазин съм ги разглеждала такива с решетка в чекмеджето.

Да решетката седи стабилно и не мърда. Все едно цялото чекмедже е кошница.

# 594
  • Мнения: 24 613
Ясно, значи само така ми се е сторило че лесно мърда при оглед в магазин преди време. А като се замисля, може и да не са били изобщо сложени тия гумички преди да ги изложат...

# 595
  • Paris, France
  • Мнения: 17 490
Странно ми е защо повечето модели са с решетка. Как се изваждат от тази фрайери пържени картофи? Не можеш да го наклониш, щото долу винаги има една гадна течност. С лъжица ли ги изгребвате? И като се разбъркват по време на готвене, все си мисля, че отдолу ще отиват някои.

Невена, а при тези и с долен реотан не се налага разбъркване ли? Интересно ми е, защо е важен.
За долния реотан - разбъркване или разтръскване се налага за нещата, които не се слагат на един ред дори и да има долен реотан. Примерно замразени или пресни бланширани картофи, наредени на един ред, че и с място между тях, които не се допират и застъпват нямат нужда от никакво разбъркване като има долен реотан. Ако, обаче, се напълни кошницата на 1/3 или до половината на височина, няма как да се изпекат без да се тръска, даже няколко пъти и няма да се изперат равномерно. Тестените печива не бухват добре и долната им кора не става хубава като няма долен реотан. Може да се обърнат, но никога долната кора няма да стане като тази, която Сирос показа току що. Даже и да се обърнат, което си е хамалогия, долната кора се запича, но в някои случаи я няма, не е добре затворена или е много, много тънка. Може да се загрее предварително уреда, но е още по-голяма хамалогия, а и не може да се извърши последното втасване в кошницата тогава и остават гънки и сбръчкано, защото тестото няма време да се изправи и изглади само от втасване.

Ако се пекат пици, кроасанени изделия с крем или плодове отгоре, рядък флан, изпечен в кора, кората не се изпича никак добре и това личи и при претопляне на полуготови изделия, от тези, дето са изпечени, но не на 100% и трябва да се загреят за да поруменеят. Те няма как да се обърнат. Дори и скъп уред с много силно обдухване, който е предварително загрят,  не успява и посмъртно да изпече долната кора. В уред от тип фурна, с много място да минава въздуха не е чак толкова зле, но в чекмедже е брутално и гадно. Ето какво имам предвид:


От 7ма минута гледай пая с праз и какъв е отдолу! След 11 минута показват кроасанов десерт с круша и долната част е направо гадост, не само от уреда за 54 лева, ами и от Turbo Blaze. Това в на Сирос уреда не се случва (Dual blaze). Вече има и други подобни и цената много падна. Имаше и по 80лв на разпродажбата в момента. За студенти, бохеми, каращи на готови пици, кроасани, пай, замразени картофи е възможно най-полезната опция. 

Проблемът с кошницата е, че много уреди не работят без нея. Вторият проблем е, че не всеки може да вдига и размята пълна кошница и не всеки има място на плота да сложи всички чинии, в които ще сервира. Също намалява и без това малкия обем на уреда. Аз нямам такова място. Картофи се вадят с мека лъжица, може с дупки, може без дупки. Големите парчета се вадят с дълга лъжица за сервиране. Tefal имат хубави от някаква пластмаса и не дерат покритията. Може и със силиконирана. Не съм забелязала да пада кой знае какво под решетката.

На много от уредите решетките имат силикон по краищата, така че да не падат като се обърне кошницата. Някои падат, за съжаление.

# 596
  • Мнения: 2 531
Здравейте,
Вече 10 дни съм в дилема и не мога да си избера между да уреда, та ще помоля за помощ, кой според вас е по- добър.
https://www.emag.bg/fritjurnik-s-goresht-vyzduh-ninja-max-pro-ka … tm_medium=android

https://www.emag.bg/fritjurnik-s-goresht-vyzduh-philips-airfryer … tm_medium=android
Аз не съм спец, тепърва започвам. Но днес ми излезе реклама на промоции в Зора, и еърфрайерите са с добри цени. Гледам
този - доста нов модел, по-голям от моя и изглежда добре, виж и другите
https://zora.bg/product/na34200 .

# 597
  • Мнения: 828
Аз дълго време се чудя на Ръсел Хобс-а,сега гледам и фурничката на Инстант вортекс и се колебая. Имам фурничка,но на Финлукс и нещо не се разбираме за картофи и тиквички примерно.Между Ръсел Хобс satisfry и Instant Vortex oven кое бихте препоръчали?

# 598
  • Мнения: 4 081
Може ли да попитам каква е тази фурничка на Финлукс, някакъв вид Еър фраер, или от тези който са с два реотана и са мънички. Вчера видях две такива в мадтерхаус и се зачудих дали няма нещо подобно, което да ползвам вместо Еър фраер, защото ми харесаха, че са лесни за почистване . Моя  еърфраер на тефал, но от почистване горе около реотана, се притесних дали не съм развалила покритието , и сега не го ползвам, знаете ли каква лв ламарината там горе ?

Последна редакция: нд, 14 сеп 2025, 09:25 от sunrise_67

# 599
  • Мнения: 1 113
Неръждаемата стомана съдържа никел, не мисля, че е добра идея за съд за готвене.

Общи условия

Активация на акаунт