Избор на Airfryer - тема 4

  • 27 201
  • 657
  •   2
Отговори
# 555
  • Мнения: 24 620
Може и просто по-кратко време да искат кюфтенцата, според мен е от това а не от програмата. Друг трик за кюфтета от кайма е да минат през фризера първо и да влязат в еърфраера замръзнали или поне полузамръзнали - запечатват се отвън преди да започнат и отвътре да се загряват талкова че да изтече кой знае какво от тях, остават доста сочни.

# 556
  • София
  • Мнения: 125
Да, това също го обмислях, че може просто да съм ги пресготвила. Ще опитам да ги направя и малко по-големички. Искам да са като кюфтенцата в Икеа. Благодаря за идеята с фризера, определено ще пробвам. Simple Smile

# 557
  • Мнения: 2 405
Има ли airfryer, които да е с по-добро покритие? Нещо, което не е с тефлон.  Идеята е за по-здравословно хранене.

# 558
  • Мнения: 1 113
Има ли airfryer, които да е с по-добро покритие? Нещо, което не е с тефлон.  Идеята е за по-здравословно хранене.

Има с керамично, но в България май само нинджите са такива.

# 559
  • София
  • Мнения: 125
Има ли airfryer, които да е с по-добро покритие? Нещо, което не е с тефлон.  Идеята е за по-здравословно хранене.

Аз също не исках тефлон и затова си взех с керамично покритие - Cosori Turbo Power. Писах вчера отзив за него Simple Smile

https://cosori.bg/produkt/cosori-turbo-tower-pro-caf-dc123s/

# 560
  • София
  • Мнения: 2 302
Има ли airfryer, които да е с по-добро покритие? Нещо, което не е с тефлон.  Идеята е за по-здравословно хранене.

Има - всички модели на Ninja са с керамично покритие. Аз имам Max Pro (AF180EU):
https://www.tehnomix.bg/frityurnik-ninja-airfryer-xxl-max-pro-af180eu
https://www.amazon.de/-/en/Airfryer-Non-Stick-Coating-Dishwasher … 0EU/dp/B0CPFT191B

Супер доволна съм от него, но ако ви трябва нещо с две кошници или с голямо чекмедже, разгледайте и другите им модели.

Повечето модели на Cosori са с тефлон, но вече и те имат такива керамично покритие, включително новата версия на Turbo Blaze, която обаче трудно се намира извън Амазон:
https://www.amazon.de/Turboblaze-Hei%C3%9Fluftfritteuse-Geschwin … end/dp/B0FFB76K4Q

# 561
  • Paris, France
  • Мнения: 17 507
Да, това също го обмислях, че може просто да съм ги пресготвила. Ще опитам да ги направя и малко по-големички. Искам да са като кюфтенцата в Икеа. Благодаря за идеята с фризера, определено ще пробвам. Simple Smile
Аз икейските си ги правя на котлона, в тиган с мазнина, в която после слагам брашното и правя соса. Никак не е трудно и много бързо стават, та не бих клепала чекмеджета за тях. Също е важна рецептата. С галета никога не ми се получават толкова меки и сочни, колкото с мекото на филии хляб, без кората. Ей тази рецепта ползвам. Кълна се в нея. Единствено не стържа лука на ренде, ами го кълцам в чопъра и добавям хляба, който съм натрошила в чопъра. И смесвам да попие сока. 
https://www.recipetineats.com/swedish-meatballs/#jump-watch
Ако ще ги правиш в чекмеджето, оваляй ги идеално кръгли и замрази, както natka предложи. Аз винаги имам замразени. Намажи ги с четка с разтопено масло и тогава ги сложи в предварително стоплен уред. С картофено пюре, пържени картофи за сина и броколи и грах са ми 15 минутната вечеря. 

Не всяко керамично покритие е по-добро и безвредно от Тефлон. Керамичното покритие е вграден в тефлоноподобно покритие, керамичен прах.

# 562
  • София
  • Мнения: 125

Аз икейските си ги правя на котлона, в тиган с мазнина, в която после слагам брашното и правя соса. Никак не е трудно и много бързо стават, та не бих клепала чекмеджета за тях. Също е важна рецептата. С галета никога не ми се получават толкова меки и сочни, колкото с мекото на филии хляб, без кората. Ей тази рецепта ползвам. Кълна се в нея. Единствено не стържа лука на ренде, ами го кълцам в чопъра и добавям хляба, който съм натрошила в чопъра. И смесвам да попие сока. 
https://www.recipetineats.com/swedish-meatballs/#jump-watch
Ако ще ги правиш в чекмеджето, оваляй ги идеално кръгли и замрази, както natka предложи. Аз винаги имам замразени. Намажи ги с четка с разтопено масло и тогава ги сложи в предварително стоплен уред. С картофено пюре, пържени картофи за сина и броколи и грах са ми 15 минутната вечеря. 

Не всяко керамично покритие е по-добро и безвредно от Тефлон. Керамичното покритие е вграден в тефлоноподобно покритие, керамичен прах.

Много благодаря за рецептата! Ще опитам по този начин. Аз също не ползвам галета, а накиснат в прясно мляко хляб, но задължително при оформянето на топчетата ги овалвам в брашно или панировка. Не съм опитвала да пека/пържа без брашно или някакъв друг вид панировка. Това с намазването с масло е супер идейно. Златни сте!

# 563
  • Мнения: 24 620
За в еърфроера най-близки до запържени ще получиш точно първо във фризера, после омаслени и в загрят уред на високи градуси, не те знам ти на каква температура и колко време си правила тези които каза че са ти станали по-сухи. Искаш ги отвън да ги "грабне" по най-бързия начин, то за вътре не им и трябва много.
Ще си свикнеш с времето кое как, важното е че вече го имаш помощника.

# 564
  • Мнения: 1 113
Не всяко керамично покритие е по-добро и безвредно от Тефлон. Керамичното покритие е вграден в тефлоноподобно покритие, керамичен прах.

Как може да се разбере кое какво е? Дали е чисто керамично покритие или смес? (на английски видях, че ги пишат ceramic spray coat / ceramic coating, но дали и продуктите, които се продават в България, имат такова разграничение или ни пробутват всичко за чисто керамично покритие)

Редакция: заблудила съм се ceramic spray coat е за колите Grinning

Последна редакция: чт, 11 сеп 2025, 19:25 от Cafe

# 565
  • Paris, France
  • Мнения: 17 507
За пореден път в темата - когато става дума за керамично покритие, става дума за керамика на прах, която е смесена с тефлоноподобно покритие. Няма значение пръскано ли е, шпахловано 😻 или е мазано покритието. Незалепващите покрития не са съвсем безвредни, особено на много високи температури, каквито вдигат тези уреди. Наночастиците керамика също можело да са вредни (четох, но не задълбах).

Няма уред с покритие от чиста глина или порцелан. Първо са чупливи. Второ - залепват и трето - не могат да се мият лесно и са порозни.

Като не искате вредни покрития - уред от тип фурна със скари и джаджи от неръждаема стомана. Ако скарите са тефлонирани, постилате силикон с дупки или слагате в съд от огнеупорно стъкло или неръждаема стомана. Фурничките загряват леко по-бавно и пекат леко по-неравномерно от уред с вентилатор на тавана и чекмедже, но са безвредни. Има и с долен реотан. За повечето печива дават по-добре резултат, защото въздухът циркулира по-добре.

Даже и огнеупорното стъкло може да съдържа вредности. Глината също ако почвата естествено ги съдържа. Наскоро писаха, че силиконът можело да е вреден. Хартията за печене е вредна. Повечето тестени печива и прегорели меса също са вредни.

Аз отдавна не си чукам главата по тези въпроси.

Последна редакция: чт, 11 сеп 2025, 19:58 от Nevena Virolan

# 566
  • Мнения: 2 405
Благодаря на всички за съветите относно покритието.
Замислих се за фрайерите тип фурна. Някой имал ли е и да сподели впечатления. Аз фурна имам. Но и фрайер ми трябва и то по-голям - за картофки, пиле, зеленчуци ми трябва. За 4 човека. Тези фрайери са с по-голям обем, но реално колко количество може да се сготви? И картофите добре ли стават.
Тефлона освен, че не е много здравословен, вече втори фрайер имам с нарушено тефлоново покритие, а внимавам как и с какво бъркам, търкам, мия. След три години ползване ще трябва да го бракувам.
 Cosori изглеждат добре, остава наистина въпроса доколко керамиката е нещо по-добро от тефлона. И сега всичко се е изчерпало покрай промоцията.

# 567
  • София
  • Мнения: 125
Майка ми има няколко фрайери - все тефлонови на Косори. Аз взех този с керамичното покритие, та мога да направя сравнение. Моят стои по-ламаринест, дрънчи на метал и вътре е супер гладка повърхността, а на майка - баш си е тефлон, леко грапавичка и не знам струва ли ми се, но нейната кошница на Dual blaze тежи повече от моята, а са с еднакви размери. Моят, обаче, се мие доста по-лесно. Не слагам в съдомиялна, пазя си покритието Simple Smile Това от мен.

# 568
  • Paris, France
  • Мнения: 17 507
https://www.amazon.fr/COSORI-D%C3%A9shydrater-R%C3%A9chauffer-El … res/dp/B0C992CBH1
Предостаъъчен за 4 човека. 4 прилични пържоли наведнъж без никакъв проблем, на 2 реда. Въртящият се варел прави без проблем 800г замразени картофи наведнъж. Мисля, че и повече ще се поберат, но не съм пробвала. Nuggets ако са прясно панирани не са за варела. Стават на топка, панировката пада. Наредени на скарите е най-добре. Замразените може във варела. 6 големи мъфина наведнъж или 12 миниатюрни на два реда (но не винаги се събират формичките на 2 реда, защото им трябва и място като бухне тестото. Кекс и хляб стават добре, но на 1 ред и долу за да бухнат без да изгорят. 1.5кг пиле на шиша спокойно. Руло от кило месо влиза. Скарите са тефлонирани май, но няма проблем да се постели силиконова салфетка отгоре, с дупки за да минава въздух. Най-важното - Има долен реотан и вдига до 220°. Държи храната топла. Най-добрия уред от тип фурна, който съм виждала. Не заема повече място на плота от 6 литров с чекмедже.

Всички картофи, които съм виждала от този уред изглеждаха превъзходно. Трябва да се нагоди рецептата, обаче  Примерно за такива като купешките и тези по рекламните снимки трябва да се вземе сорт с повече нишесте. Добре е да се бланшират или да се минат в микровълнова, да се намажат или напръскат с мазнина и тогава да се наредят на скарите. Във варела се начупват ако се бленшират. Е, не винаги. Печените картофи също стават добре, но е дълго самото печене. Може да се минат и те в микровълнова първо, но тогава кората не става сбръчкана и хрупкава. 10 мин микровълнова и 10 мин 220° за 4 картофа или 45-50 мин фрайър. Задължително се мажат или пръскат с мазнина, че иначе стават сухи и гадни. 

Чистенето на фурните е гадно ако не се прави редовно. Не е като чекмедже да го хвърлиш в миялната. Може да е кусур липсата на шишчета за някои хора, но такива май може да се докупят.

За мене показаната е най-доброто от този вид. Сигурно има и други.

# 569
  • София
  • Мнения: 1 987
Невена, благодаря за подробното представяне на тази фурна. Аз съм си я харесала, но като заместител на фурна, имам 2 еърфраера. Ще я използвам предимно за хляб и печива, всичко друго правя в уреди.
Ще се местим в жилище с по-малка кухня и не ми побира ума къде ще бържа всичките уреди, с които се сдобих. Но при 14кв.м. кухня имаше къде да се вихря. Сега ще се озоря, но категорично няма да купувам готварска печка, ще карам на уреди.

Общи условия

Активация на акаунт