Майчинството счетоводно - 100

• 35 265
  • 739
  •   1
Отговори
# 375
По време на болничен няма осигуровки, има само здрави върху мин осигурителен доход.

# 376
Но забелязах, че на база ЗО болничен от януари насам пише 933лв. Не трябва ли да си е на 1600, както ми е по договор? Или като си в продължителен болничен осигуровките падат на минималните?
Само не прекъсвайте болничния до раждането, и всичко ще е наред с майчинството - ще се вземат предвид месеците от преди да излезете в болничен. Тоест тези, на които сте осигурявана на 1600 и повече, и ще си пол2чавате хубаво майчинство.
Теоретично, ако преди раждането се върнете дори за 1 ден на работа (дори и да го пишете един ден отпуск), за майчинството ще се вземат предвид всички месеци, в които сте била осигурена на 933 и майчинството ще падне значително.

# 377
  • В полите на Пирин планина
Последният пост е тотално подвеждащ!
Моля ви, ако не познавате законите да не пишете откровени измислици!!!

# 378
Последният пост е тотално подвеждащ!
Моля ви, ако не познавате законите да не пишете откровени измислици!!!
Ами и аз знам, че е така както казва Skady.

# 379
Не е вярно. Има си КСО и там си пише какъв осигурителен доход се взима при какви обстоятелства. На сайта на НОИ има чудесно написана информация + въпроси и отговори, отново написани по много човешки начин. Хубаво е хората да хвърлят едно око и да се опитат сами да стигнат до отговор.

# 380
Не знам от къде се ширят тия градски легенди, дами!
Това е малко в сферата на ЕЖК (Една жена каза... 😁).

Винаги за болничните, които са 45 дни преди термин, до 410 дни общо се изчислява нов базов период - 24 месеца назад, преди месеца, в който се излиза в отпуск за бременност и раждане. Няма значение дали преди това лицето е ползвало болничен по време на бременността, дали той е бил с или без прекъсване и дали изобщо не е ползвало болничен.

От сайта на НОИ:

Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица – внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на началото на отпуска поради бременност и раждане. Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната, и се определя по реда на чл. 41, ал. 2 – 5 от Кодекса за социално осигуряване. При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане за следващо дете през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето. Когато лицето е осигурено на повече от едно основание, общият размер на дневното парично обезщетение не може да бъде по-малък от минималната дневна работна заплата, установена за страната.

(чл. 41 и чл. 49 от КСО и чл. 31-35 от НПОПДОО)

# 381
Здравейте,
Изчетох доста материали и ако съм разбрала правилно сумите се определят п долния начин (ако бъркам - моля да ме извините и да споделите къде греша):

- до 180 дни непрекъснат болничен в размер на 80% от средното дневно брутно възнаграждение в месеца на болничния или средното дневно брутно възнаграждение за предхождащите 18 месеца(ако е имало промяна в брутното възнаграждение за този период)

- 45 дни  до термин са 90% х средното брутно възнаграждение през последните 18 месеца до месеца, в който започват да текат (без него). В тях влизат месеците от непрекъснат болничен, като сумата за тях се взима на база средното дневно брутно възнаграждение на което са изчислени първите 80% (а не на база платените 80%)

пояснение:
- за 180 дни болничен - ако лицето не е имало промяна в осигурителния доход за 18 месеца и той е под максималния осигурителен праг, то този болничен няма да повлияе на майчинството

- за 180 дни болничен - ако има промяна в осигурителния доход през последните 18 месеца (вкл. промяната с увеличаванията на максималния осигурителен праг през 2024/ от 04.2025), то средното дневно брутно възнаграждение ще е по-ниско спрямо текущото средно дневно брутно възнаграждение по договор (заради предходните месеците с по-ниски осигуровки). Това значи, че ползването на непрекъснат болничен до 180 дни в някаква степен ще намали майчинството, спрямо ситуацията, в която не се ползва този непрекъснат болничен.

Благодаря предварително.

# 382
И трябва да се има предвид, че обезщетението не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение на лицето.

# 383
Здравейте, каква е максималната сума, която е възможно да бъде изплатена по майчинство (месечно), ако майката е осигурявана на максимален доход.

# 384
Здравейте, каква е максималната сума, която е възможно да бъде изплатена по майчинство (месечно), ако майката е осигурявана на максимален доход.

Здравейте, може да изчислите това с
прогнозния калкулатор на НОИ. За целта ви трябва ПИК към НОИ. Аз пробвах да вляза преди малко, но не ме пуска... сигурно има проблем със системата

# 385

90% от среднодневният осиг. доход на база предходните 24 месеца, но не повече от нетното възнаграждение на лицето.

# 386
Здравейте, може ли да ми кажете по време на първата и втората година от майчинството на каква база се изчислява сумата, която работодателят плаща за здравни осигуровки - заплатата на майката по ТД, сумата, която се плаща за майчинство от НОИ, минимална работна заплата...?
Благодаря ви предварително!

# 387
Здравейте, може ли да ми кажете по време на първата и втората година от майчинството на каква база се изчислява сумата, която работодателят плаща за здравни осигуровки - заплатата на майката по ТД, сумата, която се плаща за майчинство от НОИ, минимална работна заплата...?
Благодаря ви предварително!

Минималната заплата.

# 388
В момента съм майчинство до януари. Не ми се връща обаче на старата работа и искам да си търся нова. Въпросът ми е,ако изникне нещо преди да съм си изчистила там отпуската, какво ще се случи с нея? Защото имам много, може би 2-3 месеца ще се съберат.

# 389
В момента съм майчинство до януари. Не ми се връща обаче на старата работа и искам да си търся нова. Въпросът ми е,ако изникне нещо преди да съм си изчистила там отпуската, какво ще се случи с нея? Защото имам много, може би 2-3 месеца ще се съберат.

Ще я платят при прекратяване на договора.

Общи условия

Активация на акаунт