Майчинството счетоводно - 100

• 35 078
  • 739
  •   1
Отговори
# 30
Darcy991, поне давай вярна информация за болничните, защото твърдението ти, че не си минавала комисии не е вярно! Следящият ти АГ е бил член на комисия и за това той ти ги е давал, НО малко са тези АГ като него!Спестил ти е едно разкарване.Така, че месеци наред болничен БЕЗ комисия, няма как да стане!

# 31
Сигурно пак някой ще ме смъмри, но аз да попитам- кой е бил този лекар, член на лекарска комисия? Grinning

# 32
Държавата цял живот ни точи. Има страни в които стимулират раждаемостта с много повече от 300лв за едно дете...ако може да се възползваш от болничен и заслужена почивка, да подготвиш психика и тяло за детенце, не виждам нищо лошо. Даже трябва да е напълно нормално, а не 'точене на държавата' или нещо ,,незаконно'', поне според мен.
Точно това отношение визирах. Заслужена почивка. От кое? От нормалното ежедневие ли? Защото бременните от край време стана модерно да се приравняват на болни БЕЗ основателна медицинска причина и почти всяка втора си намира кой да й издава фиктивни болнични и си лежи на дивана 6-7 месеца и си взема пари от държавата. Защото отпуск за временна неработоспособност или т.нар. разговорно "болничен", е точно това - за служител, който е временно неработоспособен и поради здравословни причини не е в състояние да изпълнява работните си задължения, а не защото шефа мърмори и колежката клюкари и се чувствате натоварена. Така стоят нещата, това са фактите. Пък който иска може да ходи в държавите, които стимулират с повече от 300 лева... и плащат майчинство 12-18 седмици, вместо 2-3 години, като тази гадна наша държавица.
П.С. тия с колите за шестцифрени суми също не ги оправдавам.

# 33
Разни хора, разни възгледи. Няма да влизам в повече детайли. Просто си изказах мнението в подкрепа на всяко мама, която има нужда и може да си позволи почивка от каквото има нужда да си почине.

# 34
Интересно как една майка, която иска да опази здравето на детето си, както ѝ нейното е най-големия злосторник. Не са сестрите от малцинството, които дънят цял живот на социални помощи, без да са внесли и лев осигуровки и възпроизвеждат по 10 деца, които отново ние храним. Не са хората, които работят в сивия сектор по една или друга причина, нито пък работодателите които принуждават служителите към такива действия. За онея хрантутници които казват кое е легално, морално и тн. няма смисъл да коментирам. Най-грешна е тя- майката! Евала!

# 35
Мързи ви да четете. Никъде не съм написала че е НАЙ-големия злосторник и грешник майката. А че всеки гледа да е авантаджия и майките понякога се принизяват до малцинствата и ония дето пишат законите, като правят същото като тях. Именно хиляди майки пък работят точно в сивия сектор и на почти всяка страница в темата, вече стотна тема подред, срещаме въпрос "нямам стаж, къде да се назнача фиктивно, че да ми плаща държавата майчинство?" и "откъде да взема фалшив болничен", и именно това ми е жал как кадърната част от населението усилено се опитва да заприлича на боклука, дето краде, лъже и мами.
И в КОНКРЕТНИЯ пример на питащата точно това ме подразни и точно това обясних - "всичко ми е наред, бременността е ок, ама натоварвам се психически" - това си е чиста проба лигавщина и точене на държавата. Разбира се че като работеща и осигурена бъдеща майка имаш право да ползваш болничен в случай на медицинска необходимост и да получаваш пари за това. Но "уморена съм, заслужена ми е почивката" не е нито медицинска, нито необходимост. В съседната тема с бюрото по труда е същата история, да се запишем на обезщетението да си полежим една година. Имам доста такива познати, нагледала съм се.

Последна редакция: пн, 13 яну 2025, 15:48 от HoneyBee33

# 36
Психическото натоварване не е по-различно от физическото. Съвсем е възможно при по-голям стрес да започнат контракции и да се стигне до спонтанен аборт или преждевременно раждане. Не говорим за лиготии, а за живота и бъдещето на бебе и майка. Това,че в момента няма проблеми причинени от стреса, не значи не за в бъдеще няма да се появат. Здравето е на първо място винаги във всяка ситуация.

Иначе АГ може от 3м нататък да даде болничен. Това е решение на АГ,който преценява ситуацията и знае точно в какво състояние е бебето и майката физически и евентуално как би се отразило психическото натоварване.

# 37
Здравейте,има ли някой, който може да ми обясни.
Сега си сметнах  с калкулатор какво майчинство ще взимам, смята ми го 1077 лв.
Като от март 2023 до март 2024 съм работила на трудов договор, с реални осигуровки.
От април до юни имам прекъсване, от юни до януари съм била на бюрото по труда.(не с минимално обезщетение)
И сега започвам работа до болничния.
Защо ми го смята на 1077лв.,като осигуровките ми са били високи.
Също и нали от бюрото по труда пак се смята? 🤔

# 38
Dalinda, а колко очакваш да получаваш?
Всички месеци без осигуряване и на борса се смятат на база МРЗ, която за 2024 беше 933 лева. Обезщетението ти се смята на база 24 месеца назад от месеца, прехождащ месеца на издаване на 45-дневният болничен.

# 39
Здравейте.Бях писала преди известно време за моята ситуация...та сега накратко...на 19 януари ми изтича първата година от майчинството и започва втората...подадох при работодателя нужните декларации,но аз се и самоосигурявам като земеделски производител...и от там счетоводителките твърдят,че при ЗП втората година си е редовна...ще плащам 300 лв осигуровки всеки месец,а не както до сега здравни...въпреки ,че си продължавам майчинството ,то си е само от другия ми работодател...така ли е или да търся други счетоводители ...уж съм в майчинство ,ама само от другия работодател ,като ЗП пълни осигуровки всеки месец

# 40
Ами да 24м назад,като от тези 24 имам 12,в които съм осигурявана на реалното, не на минималното?
От това не се ли вдига майчинството?
Обезщетението също не ми е било минимално... Не се ли гледа реалното, което съм получавала?
Всички месеци без осигуряване и на борса се смятат на база МРЗ, която за 2024 беше 933 лева. Обезщетението ти се смята на база 24 месеца назад от месеца, прехождащ месеца на издаване на 45-дневният болничен.

# 41
Ами да 24м назад,като от тези 24 имам 12,в които съм осигурявана на реалното, не на минималното?
Обезщетението също не ми е било минимално... Не се ли гледа реалното, което съм получавала?
Колко е това “реално” осигуряване?
Пак ти казвам, че за месеците без работа и на борса, ти се смятат на база МРЗ!Все едно колко борса си получавала.
Кога трябва да ти се издаде 45-дневният?

# 42
Ами различно от 1500 до 2000 да кажем, всеки месец различно.
Термина ми е за края на април 🙂
Колко е това “реално” осигуряване?
Пак ти казвам, че за месеците без работа и на борса, ти се смятат на база МРЗ!Все едно колко борса си получавала.
Кога трябва да ти се издаде 45-дневният?

# 43
  • В полите на Пирин планина
Dalinda011

Месеците, в които има по-висок осиг. доход влияят на бъдещото обезщетение, естествено, но през 2024 година МРЗ е 933 лева, а сега е 1077 и не се знае като средна сума какъв ще ти бъде осиг. доход за предходните 24 месеца. За времето, когато си била безработна също се взема МРЗ (а не обезщетението за безработица).

# 44
  • София
Здравейте,

Сменям местоработата (до сега бях в майчинство) и детето започва да посещава детско заведение. При новият работодател кое приложение трябва да подам за да ми се изплащат 50% до навършване на 2 г. на детето.
Прил. 7 или прил. 8 и имаше ли и още нещо, което трябва да подам?

Общи условия

Активация на акаунт