Майчинството счетоводно - 100

• 35 325
  • 739
  •   1
Отговори
# 300
Здравейте! Наскоро разбрах, че съм бременна. Имам вече едно дете на 2г и половина, обаче след майчинството ми, фирмата, в която работех се закри и оттогава съм безработна. Бях и на бюрото по труда 3 месеца, но вече не съм и се самоосигурявам здравно. Въпросът ми е дали ще мога да взимам майчинство, след като съм безработна ако се самоосигурявам и за "Общо заболяване и майчинство" или е задължително да съм на трудов договор?

# 301
И как мислиш да се самоосигуряваш за ОЗМ? Ще отвориш фирма и ще развиваш дейност, ще станеш земеделски производител?
Няма как като безработна просто да внасяш осигуровки.
Към момента на излизане в 45 дневния болничен трябва или да имаш работодател или да си самоосигуряващо се лице за всички осигурителни случаи.
Здравейте! Наскоро разбрах, че съм бременна. Имам вече едно дете на 2г и половина, обаче след майчинството ми, фирмата, в която работех се закри и оттогава съм безработна. Бях и на бюрото по труда 3 месеца, но вече не съм и се самоосигурявам здравно. Въпросът ми е дали ще мога да взимам майчинство, след като съм безработна ако се самоосигурявам и за "Общо заболяване и майчинство" или е задължително да съм на трудов договор?

# 302
Някой има ли опит с проверки за майчинство? При наличие на проверка има ли шанс да се плати майчинство?
Как ще докажат че лицето не е работило реално?

# 303
  • София
Някой има ли опит с проверки за майчинство? При наличие на проверка има ли шанс да се плати майчинство?
Ако идеята на проверката е да се провери има ли фиктивно назначение, то майчинството ще се изплати после накуп за пропуснатите месеци, ако се установи, че служителката наистина си е работила - в зависимост от ситуацията доказателствата за извършваната реално работата може да са различни, но примерно служителката е включвана регулярно в графика със смените; картата ѝ за достъп до офиса на работодателя е чекирана сутрин на влизане и вечер на излизане от сградата видно от разпечатка от системата за достъп; служителката е водила комуникация по мейл с колеги, клиенти и т.н., изпращала е изготвени от нея документи (договори, презентации, оферти, фактури, рекламни текстове, поръчки, запитвания и др. според естеството на работата) до колеги, клиенти, доставчици, партньори; имала е издадени командировъчни, ако работата е свързана с пътуване; посещавала е семинари и обучения като служител на фирмата на разноски на фирмата; направена е текуща оценка на представянето ѝ, документирана писмено и т.н. Т.е. НОИ ще провери има ли писмени следи, че лицето наистина е работило.

# 304
Ако идеята на проверката е да се провери има ли фиктивно назначение, то майчинството ще се изплати после накуп за пропуснатите месеци, ако се установи, че служителката наистина си е работила - в зависимост от ситуацията доказателствата за извършваната реално работата може да са различни, но примерно служителката е включвана регулярно в графика със смените; картата ѝ за достъп до офиса на работодателя е чекирана сутрин на влизане и вечер на излизане от сградата видно от разпечатка от системата за достъп; служителката е водила комуникация по мейл с колеги, клиенти и т.н., изпращала е изготвени от нея документи (договори, презентации, оферти, фактури, рекламни текстове, поръчки, запитвания и др. според естеството на работата) до колеги, клиенти, доставчици, партньори; имала е издадени командировъчни, ако работата е свързана с пътуване; посещавала е семинари и обучения като служител на фирмата на разноски на фирмата; направена е текуща оценка на представянето ѝ, документирана писмено и т.н. Т.е. НОИ ще провери има ли писмени следи, че лицето наистина е работило.
Благодаря много. В случая жената не знам дали има и 2 седмици работа и излиза в болничен. Ако има някакви доказателства би било по-добре, но мисля че и работодателя не е много наясно.

# 305
Услуга ли сте правили на тази служителка или действително си е работила?

# 306
Здравейте,
Имам един казус и ще се радвам ако някой успее да ми отговори.
В момента съм бременна в края на 5ти месец. В моя отдел се готвят промени, които ще настъпят по времето когато ще съм в майчинство. Моята позиция най-вероятно няма да съществува когато дойде време да се връщам. Въпроса ми е дали могат да ме сложат на друга позиция с по-ниска заплата от сегашната, като се върна?
Благодаря предварително.

# 307
Не съм аз я назначила. Намерила е някой да я назначи фиктивно.

# 308
Не съм аз я назначила. Намерила е някой да я назначи фиктивно.
Значи, който я е назначил фиктивно да си оправя глупостите. Колко пъти да се напише, че хората в НОИ не са идиоти. Очевидно е, че такива ситуации вдигат червен флаг и проверките ще стават все по-чести.

# 309
Здравейте, искам да попитам понеже съм бременна в 8ми месец. Нямам трудов стаж за да получавам майчинство имам ли право на социално майчинатво. Благодаря.

# 310
# 311
Отиди при социалните, имаш право и на еднократна помощ преди раждането.

# 312
Здравейте,
Днес получих превод, но е наполовина. Някой има ли идея защо? Звъня в НОИ, но още не мога да се свържа. Реално няма никаква промяна при мен, бебето ми е на 7 месеца, досега всичко беше както трябва. Направих справка в сайта, изчислена си ми е цялата сума за 20 р.дни, ама на изплатена сума е наполовина. Благодаря!

# 313
Да, много подозрително стана при нея +че някаква грешка имало в болничния и от там им привлякло вниманието.
Някой знае ли как се подава онлайн за данъчно облекчение. С Пик или с Ел. подпис. Пробвам да вляза, но не ме допуска, а паролата е точна, за други справки ме пуска.

# 314
Здравейте, какъв е срокът за подаване на декларацията за втората година майчинство от работодателя към НОИ?
С ЧР на моята фирма още преди 3 седмици се уточнихме, че ще използвам втората година, но все още не са ми изпратили декларацията за подпис, а първата година ми изтича след няколко дни.

Общи условия

Активация на акаунт