Майчинството счетоводно - 100

• 35 217
  • 739
  •   1
Отговори
# 435
Малко помощ и по моя въпрос ако някой може да каже- при приключване на третия болничен издаден от педиатъра, се попълва доколкото знам декларация по приложение 2 за да започне майчинството до 410 дни. Въпросът ми е тази декларация може ли да бъде подадена от майката директно в НОИ, а не да минава през работодател?

# 436
Не. Всички документи свързани с болнични и майчинство се подават чрез работодателя
Малко помощ и по моя въпрос ако някой може да каже- при приключване на третия болничен издаден от педиатъра, се попълва доколкото знам декларация по приложение 2 за да започне майчинството до 410 дни. Въпросът ми е тази декларация може ли да бъде подадена от майката директно в НОИ, а не да минава през работодател?

# 437
Здравейте! Ако по време на майчинство се работи на граждански договор освен основния, детето се пусне на ясла преди 2 години (година и 9м) и се използва платения отпуск от основния трудов договор, то гражданския може ли да се продължи и спира ли се майчинството?

# 438
  • София-Младост
По ГД може да се работи без значение дете, ясла, трудов договор, отпуск. Стига да не еприкрит ТД.
Във вашия случай, детето тръгва на ясла, ползвате платен отпуск, имате право на 50% от обезщетението за отгл. на дете и си вършите каквото е възложено по ГД.

# 439
Благодаря, и още едно питане имам в тази връзка, ако може да ми кажете освен въпросната декларация по приложение 2, има ли други документи, които се представят на работодателя- акт за раждане на детето или нещо друго?

Не. Всички документи свързани с болнични и майчинство се подават чрез работодателя

# 440
Включвам се и аз с въпрос:
За служители на трудов договор по време на бременност, но преди започване на 45-дневния болничен преди термин как седи въпроса с болничните преди това, издадени от личен лекар, проследяващ АГ или ЛКК и пътуването в чужбина (примерно с автомобил само сухопътни граници, ако има някакво значение)?
Може ли да се пътува и ако да, то в болничния ли се посочва някакво обстоятелсво и основание? И има ли значение кой е издал болничен лист?

# 441
Здравейте,имам въпрос. 😊
Вече съм в 45 дневния преди раждане,който е до 26.04,но тъй като ще съм секцио на 08.04 после какво следва?
Ще ми издадат от болницата от 08.04 и до кога се смята първата година в майчинство? 🤔
От НОИ ще ми се изплати от 01 до 08.04,а след това вече майчинство,правилно ли мисля? 😊

# 442
Включвам се и аз с въпрос:
За служители на трудов договор по време на бременност, но преди започване на 45-дневния болничен преди термин как седи въпроса с болничните преди това, издадени от личен лекар, проследяващ АГ или ЛКК и пътуването в чужбина (примерно с автомобил само сухопътни граници, ако има някакво значение)?
Може ли да се пътува и ако да, то в болничния ли се посочва някакво обстоятелсво и основание? И има ли значение кой е издал болничен лист?

Ползване на болничен с цел пътуване в чужбина за развлечение е незаконно, без значение бременна или не. Изключение е, когато лекар или ЛКК ви изпращат за консултация или лечение в чужбина, но това са някакви специфични обстоятелства и изрично го пише.

45-дневния е полагаем на всяка работеща бременна, издава се с основание код 14 и е с право да напускате страната.
Болничен в периода на бременността, преди 45 дневния НЕ Е просто така "полагаем", защото ни се ходи в чужбина, а се издава, ако има непосредснвена здравословна заплаха за бременната или детето. Тълкува се, че щом сте "болна" и не можете да работите, значи не можете и да пътувате.

Дали лекаря ви е съгласен да издава болнични наляво и надясно, и дали ако все пак пътувате ще ви хванат е въпрос на късмет.

# 443
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,имам въпрос. 😊
Вече съм в 45 дневния преди раждане,който е до 26.04,но тъй като ще съм секцио на 08.04 после какво следва?
Ще ми издадат от болницата от 08.04 и до кога се смята първата година в майчинство? 🤔
От НОИ ще ми се изплати от 01 до 08.04,а след това вече майчинство,правилно ли мисля? 😊

Многократно сме посочвали, че отпускът за бременност и раждане започва 45 дни преди термин и за общо 135 дни се издават болнични листове. Първият за 45 дни от гинеколога, за 42 дни от болницата, където раждате и за остатъка до 135 дни от педиатъра на детето. Вторият болничен лист прекъсва първия и неизползваната част се допълва в последния болничен лист.
"Майчинство" е просто понятие, което хората си използват в ежедневието. В КСО не фигурира такъв "отпуск по майчинство".
След изтичане на болничните листове се подава декларация при работодателя за остатъка до 410 дни.

# 444
HoneyBee33, благодаря ви за споделената информация.
Въпреки негативната нотка в коментара ви.
Написаното от вас мисля, че е се предполага и е ясно за по - голямата част от работещите хора и в частност бременните жени. Въпросът ми беше по - скоро юридически и/или счетоводно насочен къде в закона са упоменати правилата за това и ако някоя дама има опит и може да сподели по документи как са се случили нещата.

# 445
На болничния пише дали лицето има право на напуска България. Като ви изловят, ще я накарат да връща болничния.
Лекарят в случая няма вина, защото не може да хвърля боб какво ще направи пациентът.

Иначе и аз се присъединявам към думите на ХъниБий и се надявам този разграден двор с болничните без причина да приключи в скоро време.

# 446
Мислех да не коментирам, точно заради този коментар, но ще го направя. От близък (който работи в НОИ) знам, че не се забранява пътуването. Единствено става дума за това, да не се полага труд извън българия, тоест да започне работа извън рамките на страната. Не че не може да се излиза от България. Но също заради по-острия и уверен коментар щях да пропусна. Но да, всички жени, които познавам и са били бременни, са излизали многократно в чужбина 🙂 Ако някой иска да е напълно сигурен може сам да звънне на телефонните номера и да разпита.
HoneyBee33, благодаря ви за споделената информация.
Въпреки негативната нотка в коментара ви.
Написаното от вас мисля, че е се предполага и е ясно за по - голямата част от работещите хора и в частност бременните жени. Въпросът ми беше по - скоро юридически и/или счетоводно насочен къде в закона са упоменати правилата за това и ако някоя дама има опит и може да сподели по документи как са се случили нещата.

# 447
Аз бях в болничен по време на бременността по преценка на АГ. Не че съм си го и помисляла да пътувам, но ми каза, че не се пътува в чужбина по време на такъв болничен и при проверка има някакви последствия. Не съм разпитвала какви точно. Беше имал наскоро такъв случай и са го занимавали и него, защо една бременна с диагноза "заплашващ аборт" си ходи на моренце в Гърция.

# 448
Беше имал наскоро такъв случай и са го занимавали и него, защо една бременна с диагноза "заплашващ аборт" си ходи на моренце в Гърция.
Точно! Всяка втора със заплашващ аборт! Големи сметки, големи изчисления, редовния въпрос и тук във форума "кога най-рано мога да взема болничен, че да ми стигнат дните до 45 дневния?" И според мен е време да се затегнат мерките, само че май в случая не е луд тоя дето яде баницата. Лекарите, които издават тези болнични са за бой.
В никакъв случай не казвам, че няма жени с действителни основания за вземане на болничен през цялата бременност, но "шефката ме изнервя, а аз искам да се погрижа за менталното си здраве и да се фокусирам върху този прекрасен период" (цитирам по памет), граничи с абсолютна наглост.

Дано случая на питащата не е такъв (да иска да й плаща държавата да ходи на почивки), но ако е - не се извинявам за предходния си коментар.

И допълвам, че във всеки болничен лист се отбелязва броя дни и режима на лечение - колко дни болничен престой, колко дни домашно лечение, санаторно-курортно лечение и т.н.
Така че "счетоводно-юридически" къде е уредено - в самия болничен лист.

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 20:14 от HoneyBee33

# 449
Аз си мисля, че ако работодателят “надуши” подобно пътуване в чужбина, може да инициира проверка и тогава и пациентът да се наложи да връща преведените средства, и лекарят да бъде подведен под отговорност от здравните инспекции. За това по-добре да не се дърпа дявола за опашката. Simple Smile (не съм специалист, разсъждавам го от човешка логика)

Момичета, моят въпрос е: 45-дневният болничен преди раждане при породени деца как се плаща? Като болничният за първото дете ли?

Общи условия

Активация на акаунт