Майчинството счетоводно - 100

• 35 221
  • 739
  •   1
Отговори
# 450
Може да обжалва, разбира се. И не само при бременност, а за всякакви диагнози. И съм имала такива случаи, обжалвали сме болнични. Самите НОИ също са ни обжалвали продължителността на болничните, неотговаряща на диагнозата.

Като за първото дете се изплаща 45-дневния, до края на първата година за второто дете, ако 45 дневния започне преди първото дете да навърши две години.

Последна редакция: вт, 01 апр 2025, 08:09 от HoneyBee33

# 451
Според мен, както затегнаха нещата с обезщетенията, така ще започнат и проверки по дългосрочните болнични в един момент. В една от фирмите ми имам 2 такива момиченца, просто не им се работи. Едното толкова не му се е работило и до момента, че даже няма достатъчно ОС. НОИ доматите с колците не ги яде. В един момент тази тема ще стане остра и много с измислени болнични ще изгорят. Много лекари също ще си го отнесат.

# 452
Защо с такъв негативизъм се подхожда? Може жената да пита, защото планира да роди в чужбина например. Или да не изброявам други възможни обстоятелства. Сега като има Шенген много интересно как ще хванат плажуващите болни, че са в Гърция и са минали границата

# 453
Здравейте, искам да попитам какъв е срокът за подаване на болничния от страна на работодателя в НОИ? Имам съмнения, че са пропуснали моят болничен. Също има ли срок за отразяването му от страна на НОИ? Имам  Пик на НОИ и си проверявам. Досега такова забавяне никога не съм имала
...

# 454
Здравейте, искам да попитам какъв е срокът за подаване на болничния от страна на работодателя в НОИ? Имам съмнения, че са пропуснали моят болничен. Също има ли срок за отразяването му от страна на НОИ? Имам  Пик на НОИ и си проверявам. Досега такова забавяне никога не съм имала
...

10то число на месеца, следващ месеца през който е предаден на работодателя.

Lilleina, защо ли? Защото и ние доматите с колците не ги ядем Simple Smile)

Важното е дамата да е жива и здрава. Какви пари ще получи от НОИ или ще трябва да връща, би следвало да е от второстепенно значение.

# 455
Заформи се дълга дискусия по въпроса и доста излезе от темата. Не мисля, че е и полезна на някого, така че може да спрем да обсъждаме.
Няма да пояснявам причини, поради които питам.
Също не се припознавам в нито един от коментарите като човек на пълен работен ден, който не е използвал и ден болничен през бременността. И дай Боже да продължава така при мен и при всички останали бременни дами.

# 456
Здравейте , имам следното питане. Моя близка е бременна,като живее в Испания, работи там ,като се осигурява на 6часа там. Същевременно се осигурява и на 4 часа в България. Майчинството там е 4 месеца. Как стои въпроса с ползването и на двете майчинства? Могат ли да се ползват едновременно за тези 4 месеца?

# 457
Знаете ли дали педиатъра има право да издаде третия болничен няколко дни преди да е изтекъл втория?

# 458
Здравейте
След като от този месец осигурителния праг е вдигнат  на 4100лв,това означава ли че и тавана на майчинство се вдигна?

# 459
Имам един казус:
Детето ми навърши 1г. на 25.03.2025г.
Датата на термин ми беше 11.04.2024г.
Подадох декларация по чл.53 за втората година майчинство.
Обаче за м.март 2025г ще ми изплатят пълен размер на обезщетението.
Не трябва ли да ми изплатят 90% от 1.03. до 25.03. и от 25.03. до 31.03. да сметнат на база 780лв, което е обещетението за втората година?

# 460
Първата година майчинство приключва на датата на термина. Втората година приключва на рождения ден на детето.

Последна редакция: чт, 03 апр 2025, 09:45 от HoneyBee33

# 461
  • София-Младост
Знаете ли дали педиатъра има право да издаде третия болничен няколко дни преди да е изтекъл втория?
Не, може по-късно със задна дата да се издаде.

# 462
Здравейте,

Бих искала да попитам. Имам приятелка, която е в 5 г.с., но с неуспехи и несгоди преди това. На трудов договор е от 3 години при този работодател. Лекар я е посъветвал, ако работата ѝ позволява да излезе болничен.

В такава ситуация, тя още не “се води” бременна. Как го взима този болничен до раждането? Колко дни е? И последно, ще намалее ли драстично обезщетението, което ще получава или така нареченото “майчинство”.
Ясно е, че ще се съобрази с лекаря, но все пак се интересува, а аз нямам никакви познания, за да ѝ отговоря.

Благодаря предварително!

# 463
Здравейте! Не знам дали пиша в правилната тема.

Бременна съм в 28 г.с., като съм в отпуск по болничен от 6 г.с. (18.10.24). Имам два престоя в болница за този период, но болничният ми си тече и 180-те дни от ЛКК изтичат на 16.04.25. Терминът ми е за 21.06.25 - при това положение АГ ми каза, че най-безболезнено е да пусна платен отпуск за дните между последния болничен и 45-дневния отпуск за бременност и раждане /по мои изчисления на 07.05. трябва да вляза в тези 45 дни/.

От счетоводството на работа обаче ми казват, че майчинството много щяло да падне, ако си пусна отпуск за промеждутъка, а не удължа болничния с ТЕЛК. Моля за съвет как е най-удачно да се постъпи в ситуацията.

# 464
Здравейте! Не знам дали пиша в правилната тема.

Бременна съм в 28 г.с., като съм в отпуск по болничен от 6 г.с. (18.10.24). Имам два престоя в болница за този период, но болничният ми си тече и 180-те дни от ЛКК изтичат на 16.04.25. Терминът ми е за 21.06.25 - при това положение АГ ми каза, че най-безболезнено е да пусна платен отпуск за дните между последния болничен и 45-дневния отпуск за бременност и раждане /по мои изчисления на 07.05. трябва да вляза в тези 45 дни/.

От счетоводството на работа обаче ми казват, че майчинството много щяло да падне, ако си пусна отпуск за промеждутъка, а не удължа болничния с ТЕЛК. Моля за съвет как е най-удачно да се постъпи в ситуацията.
От счетоводството да си прочетат внимателно КСО и наредбата за обезщетенията отначало. Това не е вярно, излезте си спокойно отпуска, щом не ви се занимава с ТЕЛК.

Здравейте,

Бих искала да попитам. Имам приятелка, която е в 5 г.с., но с неуспехи и несгоди преди това. На трудов договор е от 3 години при този работодател. Лекар я е посъветвал, ако работата ѝ позволява да излезе болничен.

В такава ситуация, тя още не “се води” бременна. Как го взима този болничен до раждането? Колко дни е? И последно, ще намалее ли драстично обезщетението, което ще получава или така нареченото “майчинство”.
Ясно е, че ще се съобрази с лекаря, но все пак се интересува, а аз нямам никакви познания, за да ѝ отговоря.

Благодаря предварително!
Може да започне да излиза болнични веднага, щом се налага. Лекаря, който й го е препоръчал ще й издаде първия болничен и ще я прати на ЛКК след това. Ще стане като с жената, писала след вас - няма да й стигнат 180 дни до 45-дневния и ще трябва да мине или ТЕЛК, или да ползва платен отпуск. Майчинството и в двата случая няма да се промени осезаемо.

Последна редакция: пт, 04 апр 2025, 20:48 от HoneyBee33

Общи условия

Активация на акаунт