Майчинството счетоводно - 100

• 35 151
  • 739
  •   1
Отговори
# 600
  • София-Младост
Здравейте, момичета. Каква е процедурата за удължаване на болнични. Имам един издаден за 14 дни и сега трябва да се мине през лекарска комисия за удължаването му, преди издаване на 45 дневния. Въпросът ми е: носи си на АГ-то и се изчаква в същия ден да ми го върне, или каква е цялата процедура?

Момичета, ще опитам да подбутна поста, с надеждата някой да се включи, защото ми е важно да разбера дали отнема някакво време, или как се случват нещата. Дали си даваш Амбулаторната карта и изчакваш болничния на място, или трябва да се върнеш пак след някакво време.

Благодаря предварително
Реално нищо счетоводно няма в този въпрос. И на всякъде може да е различно. Най-добре попитайте АГ. Може и веднага да стане, но не съм категорична.

# 601
Процедурата е следната:
1/ намираш ДКЦ където се събира АГ или обща ЛКК
2/ в амбулаторния лист от последния преглед АГто записва че се препоръчва удължаване на болничния
3/ АГ ти издава направление за ЛКК
4/ с двата документа (2и3) + личната амбулаторна карта (картона) отиваш на регистратурата на ДКЦто (1) и там ти казват кога ще има комисия и дали искат да се явил лично или само по документи. И ти казват на коя дата ще ти е готов болничния
Здравейте, момичета. Каква е процедурата за удължаване на болнични. Имам един издаден за 14 дни и сега трябва да се мине през лекарска комисия за удължаването му, преди издаване на 45 дневния. Въпросът ми е: носи си на АГ-то и се изчаква в същия ден да ми го върне, или каква е цялата процедура?

Момичета, ще опитам да подбутна поста, с надеждата някой да се включи, защото ми е важно да разбера дали отнема някакво време, или как се случват нещата. Дали си даваш Амбулаторната карта и изчакваш болничния на място, или трябва да се върнеш пак след някакво време.

Благодаря предварително

# 602
Благодаря, Marmoleta!

# 603
Здравейте, момичета!
Знаете ли как процедират ЛКК комисиите, когато между последния болничен за бременността и 45 дневния остават дни, в моя случай 3 дни? Има ли опция да се ползва отпуск или те си имат механизъм да уплътнят тези дни?
Благодаря предварително!

# 604
Или взимаш отпуск (ако се разбереш с работодателя) или подаваш за комисия за болничен от 3дни. Няма как автоматично да ти се уплътнят
Здравейте, момичета!
Знаете ли как процедират ЛКК комисиите, когато между последния болничен за бременността и 45 дневния остават дни, в моя случай 3 дни? Има ли опция да се ползва отпуск или те си имат механизъм да уплътнят тези дни?
Благодаря предварително!

# 605
Здравейте!
 Не съм сигурно темата за тук ли е точно. Ако детето ми преди навършване на 2г. тръгне на ясла и ми спрат майчинството, но същевременно си и сменя работата, взимат ли се някакви придобивки като 50 процента от майчинството , но реално в новата фирма или не?

# 606
Момичета, 45 дневния болничен преди термин от комисия ли се издава или от следящия АГ след задължителен преглед?

Още миналият месец излезнах в болничен, който обхваща периода 14.04 - 06.05.
От 07.05 съответно трябва да ми започне 45 дневния.
Днес бях до кабинета на следящия АГ, където новата му мед. сестра ми обясни, че 45 дневния ще ми бъде пуснат от АГ със задна дата, но чак след прегледа ми, който е на 30.05.

Не са ли множко 3 седмици да чакам до прегледа, че чак тогава да ми се издаде този болничен. Това може ли да създаде някакви проблеми с работодателя чисто от административна гледна точка?
Очевидно те знаят, че съм в болничен, но този болничен реално ще успея да го представя в последния работен ден на месеца, че и ще е след работно време, защото прегледът ми при АГ е на 30.05 от 17:00

# 607
  • София
Момичета, 45 дневния болничен преди термин от комисия ли се издава или от следящия АГ след задължителен преглед?

Още миналият месец излезнах в болничен, който обхваща периода 14.04 - 06.05.
От 07.05 съответно трябва да ми започне 45 дневния.
Днес бях до кабинета на следящия АГ, където новата му мед. сестра ми обясни, че 45 дневния ще ми бъде пуснат от АГ със задна дата, но чак след прегледа ми, който е на 30.05.

Не са ли множко 3 седмици да чакам до прегледа, че чак тогава да ми се издаде този болничен. Това може ли да създаде някакви проблеми с работодателя чисто от административна гледна точка?
Очевидно те знаят, че съм в болничен, но този болничен реално ще успея да го представя в последния работен ден на месеца, че и ще е след работно време, защото прегледът ми при АГ е на 30.05 от 17:00
45-дневния болничен се издава еднолично от следящия АГ, не е от комисия. За този болничен не е проблем, че ще бъде издаден със закъснение.

# 608
Здравейте, момичета!
Благодаря предварително!
Ако се осигуряваш на добри пари (осезаемо различни от минималната работна заплата), и вземеш отпуск за тези 3 дни, към четвъртия месец на детето пиши какво майчинство получаваш Hands V

# 609
Здравейте, момичета!
Благодаря предварително!
Ако се осигуряваш на добри пари (осезаемо различни от минималната работна заплата), и вземеш отпуск за тези 3 дни, към четвъртия месец на детето пиши какво майчинство получаваш Hands V

Skady, с цялото ми уважение, за последен път ви оттоварям, на всеки няколко страници се обаждате с едно и също, изключително грешно и подвеждащо твърдение, поднесено иронично и с нагъл тон.

Ако се осигурявате на осезаемо по-висока заплата от минималната, то прекъсването на болничния по време на бременност, дали с връщане на работа, дали с платен отпуск, няма отношение към получаваното в последствие майчинство!

# 610
Skady, с цялото ми уважение, за последен път ви оттоварям
Много се надявам да е за последен път.

Също така се надявам някога да видя с очите си човек, който няколко години се е осигурявал на поне 3 000, излязъл е в болничен в ранна бременност, прекъснал го е последните дни с отпуск, и не е взимал после 1500 лв майчинство. Наживо няма да видя, защото никой около мен не прави тази глупост да си прекъсне болничния и после всичките 6 месеца болничен с никакви осигуровки да му се сметнат заедно с година и половина хубави осигуровки. И да взима нещо средноаритметично.

Няма как майчинството да не се повлияе от 6 месеца болничен, в които 6 месеца никой не ти вкарва осигуровки на база 3000 лв. Затова е важно последният работен ден да е преди 6-месечния болничен - за да не го вкарат в изчислението.
Всеки счетоводител (е, явно не всеки) го знае.

# 611
Skady, с цялото ми уважение, за последен път ви оттоварям
Много се надявам да е за последен път.

Също така се надявам някога да видя с очите си човек, който няколко години се е осигурявал на поне 3 000, излязъл е в болничен в ранна бременност, прекъснал го е последните дни с отпуск, и не е взимал после 1500 лв майчинство. Наживо няма да видя, защото никой около мен не прави тази глупост да си прекъсне болничния и после всичките 6 месеца болничен с никакви осигуровки да му се сметнат заедно с година и половина хубави осигуровки. И да взима нещо средноаритметично.

Няма как майчинството да не се повлияе от 6 месеца болничен, в които 6 месеца никой не ти вкарва осигуровки на база 3000 лв. Затова е важно последният работен ден да е преди 6-месечния болничен - за да не го вкарат в изчислението.
Всеки счетоводител (е, явно не всеки) го знае.

Ох, добре. Joy то със стената е трудно да се спори, но слагам тези цитати за хората, които търсят и сверяват информация и умеят да четат.

Сайта на НОИ:

КСО
Възнаграждение, от което се определя обезщетението

Чл. 41.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 1 от 2014 г., в сила от 01.01.2014 г., изм. - ДВ, бр. 30 от 2018 г., в сила от 01.07.2018 г.) За дните, включени в периода по ал. 1, през които лицето е получавало парично обезщетение от общественото осигуряване за временна неработоспособност, за бременност и раждане или при осиновяване на дете до 5-годишна възраст, се взема предвид доходът, от който е определено паричното обезщетение.

НПОПДОО:

# 612
Хънибий, евалата за усилието да образоваш. Интересно ми е дали ще има ефект Simple Smile

# 613
  • В полите на Пирин планина
Въпросната потребителка Skady ръси глупости на кИло от миналата тема...
Аз лично съм я докладвала два пъти.
Явно дезинформацията не е проблем за този форум.

# 614
Здравейте, имам първичен болничен, издаден от АГ, общо заболяване до вчера включително. Бяхме говорили, че днес комисия ще ми издаде продължение за няколко дни до 45 дневния. Когато се обадих да проверя дали е готов ми казаха, че събота и неделя няма комисия и ще издадат в понеделник. Може ли комисия да издава болничен със задна дата или новият ще бъде с начална дата понеделник? Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт