Майчинството счетоводно - 100

• 35 156
  • 739
  •   1
Отговори
# 585
По-скоро 45 дневния ще прекъсне другия.
Който е издаден вече ли?

# 586
  • София-Младост
По-скоро 45 дневния ще прекъсне другия.
Който е издаден вече ли?
Да. Ако можете да го коригират, за да ви е спокойно, направете го. Но не мисля, че е драма. Дори и да е платено нещо по вече издадения, когато се входира 45 дневния, НОИ ще си направи преизчисление.

# 587
Ясно, благодаря!
Няма нищо платено по него. То предния, който оня ден свърши още не ми е платен, а сега този чак юни ще ми го платят...
Утре ще се обадя да се разберем какво ще правим.

# 588
Сигурно е коментирано, извинявам се предварително, но таванът на осигуровките влияе ли на майчинството или се взема общия осигурителен доход, когато е над тавана?

# 589
  • В полите на Пирин планина
Сигурно е коментирано, извинявам се предварително, но таванът на осигуровките влияе ли на майчинството или се взема общия осигурителен доход, когато е над тавана?

Осигурителният доход не може да надвишава максималния осигурителен доход, т.е. и обезщетението зависи от тази сума.

# 590
Здавейте, скоро ще прекратя втората година майчинство по-рано и се чудя, дали веднага ще ми се актуализира заплатата, въпреки че ще съм в платен отуск. Доколкото разбрах не е нужно да се връщам за някаквъв брой дни, а актуализацията става още с началото на отпуската?

# 591
"Актуализацията" не е въобще задължителна (и няма такъв термин). Преценка на работодателя е, не е длъжен да ви вдига заплатата, особено след дълго отсъствие и особено по време на отпуск.
Единствено изключение е ако сте били на минималната и тя се е вдигнала.

# 592
Или аз съм нещо неразбрала или въпросът нямаше нищо общо с вдигане на заплата 😂😂😂

# 593
  • В полите на Пирин планина
Напротив - точно за вдигане се говори. Едва ли под "актуализация" се има предвид намаление на заплатата.

# 594
Здравейте, момичета. Каква е процедурата за удължаване на болнични. Имам един издаден за 14 дни и сега трябва да се мине през лекарска комисия за удължаването му, преди издаване на 45 дневния. Въпросът ми е: носи си на АГ-то и се изчаква в същия ден да ми го върне, или каква е цялата процедура?

# 595
Здравейте на 25 години съм почти, от както съм навършила 18г имам стаж но последно работих 2023г есента, в момента съм бременна в края на 5ти месец.. От началото на Април ме води на работа една позната, искам да попитам тези които са наясно с тези неща.. Ще имам ли право на майчинство? Преди когато работех винаги бях на минимална заплата ако това е от значение

# 596
Трябва да имате минимум 12 месеца стаж

# 597
Трябва да имате минимум 12 месеца стаж
Преди раждането трябва да съм натрупала 12 месеца стаж така ли?

# 598
Според КСО, ти трябват 12 месеца осигурителен стаж и към момента на началото на отпуска по майчинство да си осигурена за общо заболяване и майчинство. Не е необходимо тези 12 месеца да са непрекъснати или при един работодател.
Тоест, независимо дали си се осигурявала на минимална или на друга заплата, би трябвало да имаш право, ако към момента на началото на отпуска все още се осигуряваш и имаш независимо кога общо 12 месеца осигурителен стаж.

Ако бащата има най-малко 6 месеца осигурителен стаж, той може да ползва до 15 дни отпуск.
Като допълнително изискване, трябва да подадете заявление за тези отпуски и да ви бъдат разрешени.

Източници: https://lex.bg/laws/ldoc/1597824512/
https://www.nssi.bg/fizicheski-lica/po-bg-zakonodatelstvo/bremennost-i-rajdane/

# 599
Здравейте, момичета. Каква е процедурата за удължаване на болнични. Имам един издаден за 14 дни и сега трябва да се мине през лекарска комисия за удължаването му, преди издаване на 45 дневния. Въпросът ми е: носи си на АГ-то и се изчаква в същия ден да ми го върне, или каква е цялата процедура?

Момичета, ще опитам да подбутна поста, с надеждата някой да се включи, защото ми е важно да разбера дали отнема някакво време, или как се случват нещата. Дали си даваш Амбулаторната карта и изчакваш болничния на място, или трябва да се върнеш пак след някакво време.

Благодаря предварително

Общи условия

Активация на акаунт