Майчинството счетоводно - 100

• 35 133
  • 739
  •   1
Отговори
# 645
  • В полите на Пирин планина
Да не говорим, че "продължителен болничен" не се ползва по желание на бъдещата майка, както подчертахме нееднократно и тя не си избира дали да е в отпуск за временна неработоспособност или не. Това не е опция, а необходимост, ако има проблемна бременност.

Не знам от къде се шири идеята, че едва ли не бремнната има право на тия болнични.

# 646
От такива като потребителката. Жените свикнаха, че щом са бременни трябва държавата да ги боготвори и всичко да им се полага. Начела съм се на изказвания как през бременността имаш право на болнични за заслужена почивка (от какво?), за да се настроиш за появата на бебе (???) и да се погрижиш за психическото си спокойствие и всякакви нагли до безбожие изречения.

Бременността НЕ Е болест и не те прави негоден да работиш и да вземаш заплата! Има частни случаи, които налагат лежане и прием на лекарства, но 6 месеца държавата да ви плаща за да си клатите краката у вас и да ходите по почивки щото не ви се работи си е върха на наглостта!

То за бой са бременните, но също толкова и лекарите, които издават тези болнични.
И го казвам като жена, която също е била бременна.

Фиктивно назначаване на хора без стаж, за да вземат после 4-5 години пари (модата на породените деца и прецизното изчисляване кога да се пръкне второто съвсем не е случайна), даже няма да го коментирам! После защо работодателите не искали да наемат жени в детеродна възраст... ами и аз да съм и аз няма да искам, четейки тук.

# 647
Много жени се възползват и са си в болничен през цялата бременност, това е факт, правилно или не, явно не е никакъв проблем. Но...и аз не разбирам наистина,  24 месеца преди 45- дневния болничен, ако 3 от тях си бил в болничен, как няма да се отрази? Нали самият болничен е процент от БТВ?

# 648
Защото за тези 3-4 месеца се взема доходът, от който е изчислено обезщетението (осреднен на база 18 месеца), а не самия размер на обезщетението.
Винаги сме казвали, че ако има резки разлики - нагоре-надолу - на осигурителните доходи, то естествено, че ще повлияе.

Няма един отговор на този въпрос, но има конкретен начин на изчисление.

# 649
Не знам дали знаете, а би трябвало, но болничен може да вземе човек и да не е бременна жена, дори и ако има психически проблем, например т.нар . Бърн аут или пък друго неразположение. Психическото здраве на човек е дори да не кажа по-важно от физическото, защото от главата тръгват повечето здравословни проблеми.. А пък, когато говорим за бременна жена, е още по-важно да се опази. Проблемът е, че мноооого отдавна сме забравили какво е да си жена и се приравняваме с мъжете..

Че сте била бременна и не сте имали неразположение, не значи че при всеки така протича бременността. Не е болест, но може да причини сериозни неразположение. И моля ви, бъдете малко по-деликатни в изказванията си. Не мисля, че ви влиза в задълженията да осъждате нечие решение или намерение или действие.

Аз продължавам да твърдя, просто защото не съм от стадото, гледам извън кутията, че е редно дори трябва да е задължително, не в БГ, а в цял свят, бременните да им се полага да си почиват от физическо и психическо натоварване, ако изпитват нужда от това. Бебчето усеща майката и настроениеята й и емоции още от утробата, като това се отразява на цялостното развитие, може за се предизвикат контракции, преждевремнно раждане и куп усложнения. Всеки се познава и колко му е здрава психиката
 Аз както работя в чуждестранна банка с клиенти по телефона, някои от които викат и псуват, заплашват, под пара и напрежение съм 8часа от 9 в работен ден, както съм по-емоционална попринцип, а да не говорим как ме удариха хормоните през бременността.. съм безкрайно благодарна че бях в болничен.

Завиждам благородно на всички, които си работят до последно без проблем. Аз имах контракции от 5 месец. И цяла бременност бях безкрайно тревожна. След 7 години неуспешни опити,  ми беше много важно да опазя и мен и бебчето ми.

Не съдете хората без да знаете нищо за тях.

Последна редакция: ср, 14 май 2025, 10:49 от InYan238

# 650
Естествено, че има случаи, в които изобщо не става дума за избор.
Но със сигурност стана модерно и много често срещано да си стоят вкъщи без никакъв медицински проблем. Едно време при прокървяване трудно даваха 3 дни болничен, сега обаче....не си пожелал, не си си останал вкъщи

# 651
Тук никого не съдим, а посочваме законовите постановки.

Отпускът за общо заболяване (по време на бременността) се дава при наличие на проблеми, а не защото е нечие право.

Няма как да се генерализира, че 6 месеца от бременността жената е едва ли не неработоспособна.

# 652
Има си класификатор на болестите и ако имате поставена от психиатър диагноза "бърнаут" както се изразихте, и тази диагноза е вписана в болничния ви лист, то не виждам проблем да излезете в болничен.
Проблема е когато като от поточна линия на всяка втора, че и повече, се издават болнични само щото "поискала", без действителен медицински преглед, без въобще да има грам истина в диагнозата, записана в болничния.

Правите ли разлика между "преглед и назначени изследвания от лекар и поставяне на диагноза - кървене, ранни контракции, риск от прееклампсия и т.н. фактически и действителни симптоми", и "дайте ми един болничен, че много се напрагям с викащи по телефона клиенти"?

И тези неделикатни изказвания ги правя точно, защото не се приравнявам със стадото в болнични, на които не им се работи. Бременността не е оправдание за мързел.

Няма как да се генерализира, че 6 месеца от бременността жената е едва ли не неработоспособна.
Неработоспособна, със заплашващ аборт и нужда от лежане, но търчи по моловете по цял ден, ходи по почивки и по спа и козметични процедури. Чудничко.

# 653
Монетата, както знаем, винаги има две страни.
Не е добре да се злоупотребява с осигурителната система, а и с работодателя, все пак. После всички дружно ревем, че в НОИ нямало пари (сега ще кажете, че някой корумпиран ги е откраднал).
Но всеки си преценява сам как да процедира.

# 654
Всеки има право на избор, въпроса е принципен . Не е хубаво публично да злепоставяме медицинските лица , за това , че са издали болничен " по желание " едва ли не . Много е погрешно това схващане .
Да не говорим , че този мързел води и до здравословни проблеми и при бременните.
Една жена трябва да се чувства полезна и необходима за да е психически здрава .

# 655
Не е хубаво публично да злепоставяме медицинските лица , за това , че са издали болничен " по желание " едва ли не . Много е погрешно това схващане .
Напротив, трябва да се говори, пък дано се засрамят лекарите и дано се активират контролните органи, които си затварят очите за това и го позволяват да се случва. Пак ще повторя, болничен означава че си болен и не можеш да работиш. Вземането на пари от държавата на база написана лъжлива диагноза е подсъдимо. Или както казва Наказателния кодекс - за неверни данни се носи отговорност.

# 656
HoneyBee33, +1. Пресен пример от групите "в болнични съм,бременна съм,мога ли да пътувам до Гърция, знаете ли". Друг пример: "много се заседявам/работа на бюро пред компютър /, затова ще взема болничен, за да се движа повече" Wtf?
Аз ако имам някакви оплаквания и споделя на следящия АГ, по негова преценка и предложение обмислям да взема ли болничен или не. Работата ми е на компютър и мога да работя от нас, та дали ще лежа и ще работя пред компа или ще лежа и ще гледам сериал на компа, не виждам много разлика. Разбира се,че има състояния,които налагат взимането на болничен и лежане/почивка. Затова ги има докторите да преценяват.

# 657
Ами аз като бях бременна не бях болна, но ми беше толкова зле, че неможех да си стоя на краката. Как да работя, когато едвам функционирам? В тази ситуация не би трябвало да ми дадът болничен, но реално аз не можех дори да стигна до работа. Да не говорим, че има жени с "опасни" професии. Примерно жени работещи с деца, дето разнасят всякакви вируси, могат да заразят жената. Има и такива с тежък физически труд. Ето на една продавачка в Еконт всяка вечер мъкне кашони, то няма кой, тя като е на смяна. Вие искате ли бременна лекарка хирург да ви оперира, докато и се повръща и не знае на кой свят се намира? Има много примери за опасни професии.

# 658
Аз разбирам вашата гледна точка и че има такива жени, които излизат в болничен, за да могат да харчат парички по моловете.

Това обаче, че преди за кървене не са давали или трудно са давали болничен, не го вярвам.  На майка ми са й забранили да работи заради ,,твърд корем" от началните месеци на бременността. Това е преди 40 години.

Разводнява се темата, но искам и да допълня, че цитирате и се водите по закони, които не винаги обслужват доброто на народа. Мисля, всички следите новини и казусите, които се разиграват. И всички безнаказани, пуснати под гаранция и т.н, вместо да са на публичен разстрел или до живот зад решетки.

Та, това че нещо го пише в закона, не е непременно правилното нещо. Законите често обслужват джобовете на висшестоящите и държавната хазна, за да се купуват изтребители неработещи, а болните хора, броящи дни и месеци .. да се загробват до живот в заеми, за да си набавят нужните изследвания и лекарства, за да живеят, да оцелеят.

# 659
Това за кървенето го твърдя категорично от личен опит, не преди 40, преди 20 години беше, загуби бебето моя приятелка.

Общи условия

Активация на акаунт