Заболявания причинени от начина на хранене/ живот

  • 10 166
  • 196
  •   1
Отговори
# 120
  • Мнения: X
И аз мисля, че храната има значение за това с колко енергия разполагаме и на каква честота "вибрираме". Суровата, както е известно, е непроцесирана, най-богата на витамини, минерали, а и се усвоява лесно от организма, не трябва да се отделя голямо количество енергия за храносмилане.
Това подчертаното не е вярно. Готвенето не е само за вкус, а също за улесняване на достъпа до някои хранителни вещества, а също за отнемане или елиминиране на някои токсини и патогени.

Под сурова храна нямам предвид суровоядтсво на продукти, които е нужно да минават термична или някаква обработка - месо, картофи, прясно мляко, а и не са толкова много тези продукти. Храната по принцип не бива да съдържа токсини и патогени!

Става дума за зеленчуци, плодове, ядки в сурово състояние.

И не съм съгласна изобщо, че подчертаното не било вярно. За колко време се храносмила една сурова салата, плод, за колко една тежка манджа с месо, картофи, мазнина? Колко продължителен е засищащият ефект от двете?

Както Ниа Ми е написала, термичната обработка в голяма степен разрушава витамините, минералите, полезните вещества. Затова се предпочита кратко варене, сотиране, задушаване пред печене и пържене.

# 121
  • Мнения: 2 964
Готвенето тотално убива всичко в храната!
Скрит текст:
"На първо място – нарушен е витаминозният състав на продукта. Науката вече се е произнесла за неустойчивостта на витамините при топлообработката. Едни от тях значително намаляват, а други изцяло се загубват – пълният състав на ползвания продукт е нарушен.

Вторият проблем при топлинната обработка са ензимите, които се унищожават 100%. Изключително чувствителни, те не издържат повишаването на температурата над 50-60°С. А за тях се знае, че са биологичните катализатори, абсолютно необходими за смилането и усвояването
на храната.

Освен това живата клетка на суровия продукт е унищожена. Готвената храна е консумация на мъртви клетки, а от акумулираната слънчева енергия едва ли са останали следи. При топлинна обработка много от солите променят състава си, образувайки съвсем нови съединения, с които все още не знаем как се справя нашият организъм и дали изобщо ги усвоява.

Следователно като краен продукт на готвенето, печенето и варенето е получаването на една умъртвена и осакатена храна, отклонена от нормалния й биологичен състав, в който ни я дава природата. Човешкият организъм, който е един чувствителен механизъм, веднага реагира на това. Човешките клетки са програмирани да приемат храната в нейния пълен състав – храната с намален и сериозно нарушен състав не ги задоволява. Те остават недохранени, поради което силовият им потенциал започва да намалява, като стига до съвсем слаба съпротивляемост срещу болестите и агресията отвън."

Пример: да си представим една манджа гювеч: Ами има много зеленчуци, да ама варени, стерилизирани, после пак варени с картофи, с мазнина (разтителните мазнини променят състава си и това е вредно). И после какво имаме 0 витамини в тая манджа. С какво ще я ядем с бял хляб с избелвана пшеница, със избелвана сол без минерали и йод и със три стръка салата, която ще накиснем с един тон оцет, вместо нормален лимон!

Не ме разбирайте погрешно, аз също готвя вкъщи. Но не се залъгвам и знам, че трябва да се пият смутита и ядът повече плодове и зеленчуци сурови, както и много витамини, под каквато и да е форма.
Сори, но това са пълни врели некипели. Няма живи клетки след като животното е заклано или растението е откъснато/отрязано. 
За засищащият ефект има повече значение каква е храната - протеин, мазнина или въглехидрат, отколкото дали е сурова или не. Суровите зцеленчуци се храносмилат трудно. Целулозата пък изобщо не се храносмила. Не знам къде ги четете тия живи клетки и суровата храна била жива ли какво там, но източниците не ги бива.

# 122
  • Мнения: 13 300
Не знам защо се опитвате да оборвате с наука хора, които вярват във "вибрации".

# 123
  • Мнения: X
Под "висока вибрация" в популярната психология се има предвид оптимистична нагласа и подход към живота, положително отношение, упование, вяра в бъдещето, че ще се пребори болестта, за разлика от песимизъм, пораженчество, "всичко е безнадеждно" начин на мислене.

И, разбра се, че колко по-богата на макро- и микронутриенти храна се консумира на редовна база, толкова по-високи ще бъдат нивата на енергията, с които човек разполага ежедневно, което се отразява и върху духа и нагласата. Няма нужда да се обяснява, мисля, но все пак.

# 124
  • Пловдив
  • Мнения: 19 381
Цялата си храна, преди да я изядем, я убиваме. Ако не е умряла сама (примерно паднал плод от дърво). Wink

# 125
  • Мнения: X
Хубаво е човек да говори в единствено число. Аз моята храна не я "убивам". Подлагам я на минимална термична и всякаква друга обработка, прилагайки щадящи методи на готвене, които запазват максимално витамини, минерали, ненаситени мастни киселини, антиоксиданти и каквото друго полезно съединение се намира в нея.

Даже и я "активизирам", като накисвам ядки и семена във вода преди консумация, с което се премахват техни естествени анти-нутриенти, с които се защитават. Така че моята храна си е доста "жива", богата, витаминозна!

Единственият процесиран зеленчуков продукт, по-полезен от натуралния зеленчук, който ми е известен, е тройноконцентрираната доматена паста/доматените консерви, заради по-голямото количество люкопен в тях, отколкото в доматите. Моята дерматоложка препоръчва пастата сред нейните топ 5 хран. продукта за фантастична кожа и всичко ми е разяснила в детайли.

# 126
  • Пловдив
  • Мнения: 19 381
Извинявам се, ама животните за храна се убиват, за съжаление, а растенията се късат, само млякото дето не го убиваме, защото не е живо.
"Жив" за храна може да се употреби само поетично и преносно, и оттам - неясно и неточно за целите на темата
Обработена, прясна, готвена, сурова, позната, непозната за предците ни, полезна, излишна, вредна - тези неща нямат отношение към "живо".

# 127
  • Мнения: X
Под "жива" храна в здравословните среди се разбира - в значение на богата на, запазила си ценните микронутриенти, като витамини, минерали, антиоксиданти итн. А не на вкус, ОК, но полезно съдържание - извън макросите, клонящо към нулата.

А дори и месото от умъртвено животно пак съдържа, особено ако е био-производство, примерно от хранено с трева теле, протеин, витамини, омега-3 ненаситени мастни киселини, фитонутриенти, антиоксиданти итн. Wink

Иначе има натурална, сурова, ниско процесирана, леко задушена и високо процесирана, обработена, пържена на 190 градуса храна, и има съществена разлика между двете по отношение на хранителна стойност, качество, здравословност, безопастност дори, но това е въпрос на личен избор.

PS Темата за храната винаги е щекотлива, като религията, политиката, взима се много навътре, така че всеки да си яде каквото и както иска, най-добре. Wink

Последна редакция: ср, 05 мар 2025, 00:34 от Анонимен

# 128
  • Paris, France
  • Мнения: 17 389
Има храни, които са направо отровни ако не минат топлинна обработка. Други трябва да бъдат киснати, а трети е задължително да се оставят във вода поне седмица за да ферментират. Някои видове маньока (касава) съдържат доата цианид, който сваряването не неутрализира достатъчно. Червеният боб трябва задължително да ври поне 10 минути, дори и след това да го готвим бавно, на ниска температура.  Царевицата е добре да се кисне с вар преди приготвяне за да не ни пречи да усвояваме ниацин. Ако се яде инцидентно, няма проблем, но ако е основна храна след време лъсва недостиг на ниацин.

Някой пробвал ли е да хапне полезна коприва прясна и сурова? 🤣

Повечето човешки групи, които живеят извън арктическите райони готвят месото и рибата или го обработват чрез осоляване, сушене, опушване. Колкото по-топъл е климата, толкова е по-опасно да се яде сурово месо и даже риба.

Не знам какви ензими липсват в готвената храна, но съм жиявяла по места, където хората почти не ядат сурова храна и даже плодове. Много добре им изглеждаха кожите и доста младееха извън ядящите европейска храна в столицата, които тогава не бяха много. Може да се видят пътища, обрасли в храсти манго, които никой не пипва. Ядат основно риба, месо, морски дарове с някакви готвени зелении като спанак, листа от касава, мфумбоа и битекутеку (не им знам имената на европейски език) и на всяко ядене въглехидратът е каша от ферментирала касава или брашно от царевица. Също бобови готвят. Млечни почти не ядат, освен в столицата, като остатък от европейския колониализъм. Основната им мазнина е палмово масло, естествено, не хидрогенирано. Също паста от фъстъци. На 10 човека на по 20-25г пломба в устата има един. Има жени, родили по 10 и 15 деца без развалени зъби. Плод за тях и закуска не е. По някоя папая или манго може да хапват, но не всеки ден, дори и да им падат по главите в двора.

В черна Африка всичко се готви и се готви дълго. В Индия също готвят месата. Пушените меса са по-често в северните държави.

Сещам се единствено за ескимосите, които ядат сурова риба и меса. Там е рядко населено, няма епидемии, месото не се разваля, защото е все едно в хладилник, дори лятото. Не ядат и зеленчуци.

Да, има ензими и повече витамини в суровата храна, но колко от тях остават непокътнати и "живи" в стомашната киселина??????

Много обичам сурово зеленчуци и салати, а майка ми се превива от болки в корема като ги яде и понася само готвени.

Да се яде сурово меко месо като пилешко и особено свинско е рецепта за разболяване. Аз и готвени ги отбягвам.

# 129
  • Мнения: X
Аз още във втория си пост сбито изредих храни, които е необходимо да минават термична обработка, пастьоризация - месо, риба, картофи (заради антинутриента соланин), прясно мляко, за да са годни за консумация. Мисля, че повечето е обща култура. Това не е аргумент "за" готвенето, термичната обработка на храната по принцип.


Да, има ензими и повече витамини в суровата храна, но колко от тях остават непокътнати и "живи" в стомашната киселина??????

Човешкият организъм, освен ако няма някакъв дефицит, разполага с пълен набор ензими, и такива не му е необходимо да приема с храната или външно. Витамини, да, но те са кофактори за ензимно-катализирани реакции, не са самите те ензими.

На въпроса конкретно -> всички витамини остават непокътнати от стомашната киселина, чиято функция е да денатурира протеините и унищожава вредните бактерии. Или смяташ, че организмът още на една от първите инстанции на стомашно-чревния тракт сам ще си разруши необходимите му витамини??

# 130
  • Пловдив
  • Мнения: 19 381
Анджак, де, толкова им е точността на "здравословните среди".

# 131
  • Mediterraneo
  • Мнения: 42 501
Щом и дерматоложките говорят за супер храни, работата е шест.

# 132
  • Мнения: 1 910
Като се е заговорило за храни - вярвате ли , че местната и сезонната продукция са по - здравословни и кои плодове и зеленчуци е добре да купуваме и консумираме  по това време на годината?

# 133
  • Мнения: 2 964
На пърженото при високи температури проблемът е, че се използват неправилни мазнини - обикновено моно и полиненаситени, които при високи температури се превръщат в полимери. Съчетано с вече нездрав стомах, води до драми.
Готвена или не, в храната има достатъчно витамини, друг въпрос е колко ги усвоява човек, особено ако страда от проблеми с храносмилателния тракт или консумира и храни, които съдържат вещества които блокират достъпа и усвояването им. Често тези витамини са и в неподходяща форма за директно усвояване, а трябва да се разчита на превръщане.

# 134
  • Мнения: X
Мен лично, като човек, който се храни здравословно, слабо ме вълнува кой какво яде, как го приготвя, в какво количество и кога консумира. Интересувам се само от себе си и близките ми в това отношение.

Като се е заговорило за храни - вярвате ли , че местната и сезонната продукция са по - здравословни и кои плодове и зеленчуци е добре да купуваме и консумираме  по това време на годината?

MERA, разбира се, сезонна и регионална продукция е най-добрият вариант, сезонна - не отлежавала по складове, най-свежа, вкусна, витаминозна. Който е хващал алабаш или червено цвекло в супермаркета януари (в сезона) и юни месец (извън), знае за какво става въпрос. Регионността е важна, за да се знае с какво се пръска и как се обработва продукцията, разбира се, ако можеш да разчиташ на силни стандарти в страната, региона, в който живееш (аз мога).

Зимата консумирах на зелени салати, например, много цикория, китайско зеле, салата фелд, ряпа, алабаш, червено цвекло, защото те са в сезон, пък и летните салатки писват и е добре да има разбообразие. Като плодове ябълки и круши, основно.

Последна редакция: ср, 05 мар 2025, 12:04 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт