Заболявания причинени от начина на хранене/ живот

• 10 324
  • 196
  •   1
Отговори
# 195
  • Out of the Mix
Най-добре е човек да се вслушва в тялото си, да яде, каквото му се яде с умереност и разумност, да не бърза да залита по модерни суперхрани и диети. Организмът на всеки е различен, а и тялото ни дава сигнали кое му понася и кое не, нали така?Само защото дадени храни са заклеймени като вредни, не означава да ги изключим изцяло от менюто си. Над всичко, да не забравяме, че все от нещо се умира, все някога. Напълно е излишно според мен непрекъснато пазене и внимаване, за оня свят ли? Хората непрекъснато се разболяват от рак и какво ли не, без значение колко здравословно живеят. В по-стари мнения в темата, съфорумци дадоха примери със свои роднини и познати. Нещата не зависят само от начин на хранене и спортуване. От гените си не можеш да избягаш.
Всичко, каквото правя го правя с години, и се чувствам чудесно. Питателната, здравословна, вкусна храна и спортът 2-3 пъти седмично са ми задължителни. Сега на хубавото време и през ден ще си правя упражненията, за още по-добра форма и сила.
Нищо не ми е излишно, боклуци не слагам в тялото си, пък нека ми е "зле".
Суперхраните са си суперхрани, захранват ти тялото с всички нужни витамини и минерали + много антиоксиданти, които не можеш да си ги доставиш от други източници.
Не съм някакъв маниак, но не ям какво и да е.
Казвам, че всичко оказва влияние и има значение за добруването ти, то е с натрупване с годините.
Всичко зависи от гените, но аз съм решил да си ги поддържам, колкото и да са добри, а негативните неща по-добре да се забавят, доколкото може, като може и никога да не се отключат, или в много по-лека форма.
Примерно баща ти е имал язва, дядо ти и той имал проблеми със стомаха. Ти може и никога да нямаш, или в много по-лека форма някога да се отключат някакви оплаквания. За мен почти всичко е свързано и зависи от стреса, пренапрежение, напрегнато ежедневие, нерви, ядове. Успееш ли да култивираш, да правиш неща, които го държат в ниски нива, или дори да не го чувстваш и усещаш, по-добре за теб, а храната и спортът, движението поддържат съпротивителните сили на организма да се справя с каквото е нужно по-бързо и ефективно.

Последна редакция: пн, 24 мар 2025, 22:24 от Revoker

# 196
Yurika Satomi, доста неща зависят от начина на хранете, то е А и О, както се казва, основите на азбуката. Лично за мен най-здравословната диета, към която и се придържам, е Средиземноморската - много и разнообразни зеленчуци и плодове, варива, риба, ядки, екстра върджин зехтин, умерено сирене и кисело мляко, умерено месо (бяло), от време на време сладко и захар, умерено алкохол. Любопитното е, че тази диета според проучванията се оказва най-здравословната от всички, даже може ли да се има доверие на тестовете за биологична възраст, връщала и биологичния часовник назад. Grinning На мен просто ми е най-вкусна.

Лично аз обаче мисля, че има разлика откъде са продуктите, дали от региона или извън, не голяма, но все пак. Така се случва, че всяка година прекарваме минимум седмица на о-в Корфу още от преди Пандемията (ММ е грък), и впечатленията ми са, че качеството на продукцията им повсеместно е много високо.

Плодове и зеленчуци, расли на слънце, сочни, вкусни, за рибата да не споменаваме. Домашен зехтин с високо качество произвеждат у тях сами, консумират само или предимно ектра нативен зехтин; всеки път, като отивам, се раждам, заради огромните гръцки маслини, всякакви видове, във всякакви възможни маринати. И какво ли още не, отлично качество, както в местните магазинчета, така и на пазара плод и зеленчук, че и в супермаркетите даже.

За сравнение, при нас (тук в Германия), продукцията е предимно от оранжерийниците в Зап. Европа, Niederlande/Spain, хидропонно производство и на плод и зеленчук не прилича, та човек трябва да прибягва до био-качество и регионални продукти с повече вкус, нищо общо с гръцките. Та, може и това да дава отражение.
Скрит текст:
Леле, какви кайсии ядох миналото лято на Корфуу! Тук само мога да си мечтая за такива, и био не мога да намеря подобни кайсии!

Последна редакция: вт, 25 мар 2025, 16:10 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт