Заболявания причинени от начина на хранене/ живот

• 10 144
  • 196
  •   1
Отговори
# 180
  • някъде другаде
По повод на това със смъртните актове, наскоро ми попадна коментар на някакъв американски доктор, не помня вече кой точно. Човекът каза че като почине негов пациент и трябва да напише смъртен акт, но човекът не е бил в болница за нещо, не е правена аутопсия... ами той откъде да знае точната причина? А пък нещо трябва да впише там, ако ще и да си го измисли. И че масово пишат сърдечносъдови, едва ли не по инерция, та тази статистика не била много-много за гледане Grinning Цитира нещо си, което твърдеше някакви неща на база данните за причина за смъртта от смъртните актове и каза че това не е начинът да се доказва каквото и да било - защото никой не знае колко от тях са наистина каквото пише.
Това работя , пиша и смъртни актове. Всяко съобщение от ЛЛ започва със сърдечно съдова недостатъчност. Ако човека е имал рак или инсулт и ЛЛ го е знаел се посочва на втора позиция. Преди година съпруга ми почина в бърза помощ и аз също отказах аутопсия , писаха инфаркт , тъй като така смятаха лекарите.

# 181
С интерес следя темата, но не всичко зависи от начина на живот или хранене. Много повече зависи от гена. Например в рода на свеки жените са дълголетни - над 90 г. , а мъжете умират сравнително млади. Нито са живеели по един и същи начин, нито са се хранили еднакво. П.П. Свеки е над 90, имала е няколко инфаркта и 2 инсулта, но още е в кондиция, живее си сама и се грижи за себе си. Ние само наблюдаваме отстрани. Каквото и да правя, едва ли ще живея толкова. Simple Smile

# 182
  • Пловдив
Натке, да, същото казвам, и мисля, че и думите на Тони го потвърждават - съобщенията за смърт не са надежден източник за причината, защото нито ползват общи критерии, нито вземат предвид допълнителните, непреки причини (заболявания), които може да са по-важни.

# 183
Боровинки ям всеки ден. Вече отворих сезона на ягодите. Има пресни, сезонни на пазара, започват.
Да, после идват и черешите. Сега месец, два на ягоди. Flowers Strawberry
А после идват и пъпеши, дини, праскови и т.н. всяка година. Yum
То всичко хубаво, но тези антиоксиданти до колко компенсират щетите които нанася гликирането на протеините от всичката тази глюкоза и колко щетите които нанася на черния дроб консумирането на големи количества фруктоза и как това се свързва с младеенето?

Гледате някакви вещества и какъв ефект имат изолирано. Много по-важно е как се отразяват системно и в дългосрочен план.

# 184
  • Paris, France
То всичко хубаво, но тези антиоксиданти до колко компенсират щетите които нанася гликирането на протеините от всичката тази глюкоза и колко щетите които нанася на черния дроб консумирането на големи количества фруктоза и как това се свързва с младеенето?

Нито глюкозата, нито фруктозата са вредни ако се изгарят. За да се стигне до публикация, тези фруктози и глюкози доста са преседели в организма. За млад човек с добри глюкозни показатели, без наднормени мазнини, движещ се и спортуващ глюкозата е по-добра от мазнини на топъл климат.

Не е коректно да се сравнява глюкоза от чисто вещество или от храна с ниска хранителна стойност на ниво микроелементи с глюкоза от червени плодове, която ядем заедно с фибрите им, а и са 90% вода. Червените плодове даже и сушени са ОК и супер храна. Има ги и в диетата на ескимосите, които не консумират високо ВХ храна.

Мене ягодите и малините даже не ме вадят от кетоза като ям кето. Ясно е, че не е така с всеки човек и особено при човек с нарушена обмяна на веществата и глюкозна нетолерантност.

Веднъж ядох основно плодове 1 седмица и забелязах, че след портокали и ябълки ме наболява черния дроб. След години изпитах същото и се оказа, че е мазен. Това със зеле, зелен боб или домат не се случва, та може да е от фруктозата. Определено не я понасям ако ям и друго, особено мазнина.

Off - Не познавам човек, който да яде промишлени количества червени плодове без много други храни и да е дебел.

# 185
Няма такова нещо "супер храна"  - маркетингова измишльотина. И все пак говорим за младеене и дълголетие, което обикновено се установява и вижда в напреднала възраст, не за млади и здрави (за момента) хора.

Тези млади и здрави хора чудно как дстигат до заболявания като поостареят, ако това което консумират и правят не им вреди? Масово, активно спортуващи стигат до контузии или проблеми я с кръст, я с колене и рамене и в даден момент и се налага да намалят интензитета на тренировките, което неминуемо води към още по-стремглаво спускане надолу по стълбицата на здравето.

А пък яденето на промишлени количества берита (каквото и точно да значи това) няма как да е здравословно. Щом някой яде големи количества от дадено нещо, което не е съществено, значи не яде достатъчно други неща, които са съществени и задължителни за добро здраве като ежедневно, достатъчно количество белтъчини и/или мазнини. Теглото дори не го отчитам като фактор в случая. Важи и за дебели и за слаби.

# 186
  • Пловдив
ММ разправя за негов приятел навремето, че бил на диета за отслабване - салата от домати и нищо друго, като млад при това, и не успял да отслабне.
Той не е много дебел тоя човек и сега, де, едва ли е бил и тогава, но си има шкембенце.

# 187
Берита от английски език - berry ( Бери) са малки сочни плодове , които могат да растат на дърво, храст и др. и нямат костилка. Примери : strawberry 🍓, blueberry 🫐 , raspberry ( малини), къпини и др. Известни  са с това, че не оказват значимо влияние върху кръвната захар и консумацията им не е свързана с риск от рязкото ѝ повишаване.В допълнение към съдържанието на полифеноли са богат източник на фибри, които доказано забавят изпразването на стомаха и намаляват абсорбцията на глюкоза, което впоследствие води до по-ниско следхранително повишаване на кръвната захар.

# 188
На теория, да. На практика, може да се окаже съвсем друго.
+ тези берита брани от храсти в гората или от двора на баба, нямат нищо общо с тези които продават по магазините, нито пък количествата, които може да добиеш от първите две места и от магазина.
Не знам дали сте виждали боровинки големи колкото череши и ягоди с размера на сини сливи и в действителност какви са размерите на "оригиналния" плод. Сега ако някой каже, че няма разлика...

# 189
В гората бера горски боровинки.
На двора си отглеждам големи култивирани, без торове и пръскане... Не виждам защо не са полезни?!
Малините и те са така - горските са дребни, култивираните са по-едри...
Важи за всички диви и питомни плодове.
Селектирани са да са с по-големи добиви.
Но не виждам връзка с "полезното"...

# 190
Аз съм брала/яла малини от храсти като дете и не съм яла купешки, които да имат същия наситен вкус. Веднъж изкарах почти месец на плодове и бях се смалила от размер L na S. После като започнах да се храня нормално си върнах всички кила, че и отгоре сложих. Беритата имат и антиоксидантни ползи.

Последна редакция: нд, 23 мар 2025, 17:46 от •MERA•

# 191
Наскоро чух, че накои отричат антиоксидантните ползи на някои вещества. Причината, консумацията на тези вещества стимулира нещо в клетката, което действа като антиоксидант, което всъщност значи, че тези вещества, спрягани за антиоксиданти са про-оксидативни именно заради реакцията която предизвикват - с други думи тялото да произвежда вещества, с които да се защити от тези вкарани от вън нарчени за антиоксиданти.
Не съм се задълбочавала, но теорията ми се стори доста интригуваща и с логика. Когато имам време, ще задълбая по въпроса. Мисля, че се имаха предвид флавоноидите по-специално.

# 192
Най-добре е човек да се вслушва в тялото си, да яде, каквото му се яде с умереност и разумност, да не бърза да залита по модерни суперхрани и диети. Организмът на всеки е различен, а и тялото ни дава сигнали кое му понася и кое не, нали така?Само защото дадени храни са заклеймени като вредни, не означава да ги изключим изцяло от менюто си. Над всичко, да не забравяме, че все от нещо се умира, все някога. Напълно е излишно според мен непрекъснато пазене и внимаване, за оня свят ли? Хората непрекъснато се разболяват от рак и какво ли не, без значение колко здравословно живеят. В по-стари мнения в темата, съфорумци дадоха примери със свои роднини и познати. Нещата не зависят само от начин на хранене и спортуване. От гените си не можеш да избягаш.

# 193
Най-добре е човек да се вслушва в тялото си, да яде, каквото му се яде с умереност и разумност, да не бърза да залита по модерни суперхрани и диети. Организмът на всеки е различен, а и тялото ни дава сигнали кое му понася и кое не, нали така?Само защото дадени храни са заклеймени като вредни, не означава да ги изключим изцяло от менюто си.
Така, но много хора страдат от зависимости и тялото им ги лъже. И хероинозависимия има нужда от хероин и тялото му го иска, обаче... Има много пристрастяващи вещества, някои по-пристрастяващи и от хард кор наркотиците.

# 194
Абе не става без да го мисля... моето тяло е много подло - подава ми сигнали все за бири и картофки а не за каквото би ме поддържало здрава Joy Ако го "слушам" него, това ще ям и пия ден-през ден, нещо не ми е оферта Grinning
Изобщо не искам и да си представям какво им е на любителите на сладкото че то си е баш пристрастяващо, това моето са си гевезелъци в сравнение.

Общи условия

Активация на акаунт