Га цъфнат налъмите. Берберинът не е лекарство и не подлежи на контрол както подлежат метдорминовите препарати. Никой не следи как е произведен, къде се разтваря и къде се усвоява, както и дали. Много хора са писали, че като минат от Метформин на Берберин им скача КЗ. Даже и в темата за ИР съм го чела. Моето джипи ми обясни, че няма никакъв смисъл да купувам добавка, която никой не знае как и къде е съхранявана и която ако работи, прави това, което прави Метформинът, който е от аптека и покрит на 100% от каса и застраховка.
Берберинът действа, но не се знае конкретният хап как действа. Различни марки Метформин действат различно. Аз пих Метфогамма и съм много доволна. Почти никакъв страничен ефект, никога. Други са на Сиофор, трети на други марки. На някои една марка не им понася, но на дръга нямат неразположения. Дори и като съдържат еднакви дози от молекулата, действат различно. При ИР и диабет има забавяне или забързване на стомашното изпразване, неусвояване и затова дозите се коригират в движение.
natka, риганът също трепе всякакви бактерии в червата. Чела съм за йод, който трепе избирателно. Чревната флора не може да се промени трайно. Тя е вагиналната флора на майката при раждането ако е естествено и тази по кожата на корема и ако е секцио + малко бактерии от другаде. След раждането идват бактерии от кърмене и контакт с майчината кожа.
https://www.umcutrecht.nl/en/over-ons/nieuws/infection-and-immun … -cesarean-section
Може да се модифицира, разбира се, но пробиотици трябва да се пият непрекъснато и също пребиотици. Аз затова и не задълбах. Не се виждам да гълтам редовно хапове. Исках да кажа, че няма хап, който да направи чревната флора благоприятна или здрава и после да си седи такава без хапове.