Заболявания причинени от начина на хранене/ живот

  • 10 136
  • 196
  •   1
Отговори
# 165
  • Paris, France
  • Мнения: 17 389
Кога да очакваме ефект след прием на берберин?

Га цъфнат налъмите. Берберинът не е лекарство и не подлежи на контрол както подлежат метдорминовите препарати. Никой не следи как е произведен, къде се разтваря и къде се усвоява, както и дали. Много хора са писали, че като минат от Метформин на Берберин им скача КЗ. Даже и в темата за ИР съм го чела. Моето джипи ми обясни, че няма никакъв смисъл да купувам добавка, която никой не знае как и къде е съхранявана и която ако работи, прави това, което прави Метформинът, който е от аптека и покрит на 100% от каса и застраховка.

Берберинът действа, но не се знае конкретният хап как действа. Различни марки Метформин действат различно. Аз пих Метфогамма и съм много доволна. Почти никакъв страничен ефект, никога. Други са на Сиофор, трети на други марки. На някои една марка не им понася, но на дръга нямат неразположения. Дори и като съдържат еднакви дози от молекулата, действат различно. При ИР и диабет има забавяне или забързване на стомашното изпразване, неусвояване и затова дозите се коригират в движение.

natka, риганът също трепе всякакви бактерии в червата. Чела съм за йод, който трепе избирателно. Чревната флора не може да се промени трайно. Тя е вагиналната флора на майката при раждането ако е естествено и тази по кожата на корема и ако е секцио + малко бактерии от другаде. След раждането идват бактерии от кърмене и контакт с майчината кожа.

https://www.umcutrecht.nl/en/over-ons/nieuws/infection-and-immun … -cesarean-section

Може да се модифицира, разбира се, но пробиотици трябва да се пият непрекъснато и също пребиотици. Аз затова и не задълбах. Не се виждам да гълтам редовно хапове. Исках да кажа, че няма хап, който да направи чревната флора благоприятна или здрава и после да си седи такава без хапове.

# 166
  • Мнения: X
Скрит текст:
Revoker, ресвератролът сам по себе си е полезен за ред неща, но актуално няма абсолютни никакви доказателства, че удължава живота, никакви. Но аз не съм против да се взима на хранителни добавки, не ме разбирайте погрешно, който иска да го приема, само да не живее в самозаблуда, че прави нещо за дълголетието си.
Има статии в Интернет, сега не ми се рови, описващи подробно всичко.
При всички положения си е един от най-мощните антиоксиданти, а те са много.
С колкото повече и разнообразни се насища тялото, толкова по-добре. Едни са най-важни и полезни за очите, като Лутеин и Зеаксантин, Бета-Каротин, други за сърцето, трети комплексно и т.н. Не да се изпада в крайности да се тъпче човек с хапчета, но разнообразно и сезонно хранене. Защо да е заблуда? С годините съм си изградил рутина и лайфстайл, чувствам се добре, и резултите са видими и ясни. Дълголетието зависи от куп фактори, идеята е да се чувстваш комфортно, и да живееш добре, за всеки е условно и относително. Със сигурност и аз бих правил още куп други неща в ежедневието си, включващо още по-разнообразни храни и дейности, но засега съм ок. Крайности няма при мен, но има едно наум. Капризен съм за някои неща, но смятам, че доза придирчивост не е зле, особено касаещо здравето ти, тялото, храната, ако щеш интеракцията с другите хора, другия пол.

При всички положения има фактори, понятия и работещи процеси за "забавяне процесите на стареене", "инхибиране", "детоксикация", "борба с оксидативния стрес".

Включваш и фактора ген в цялостната картинка, както и профилактика и късмет, и бихме били на прав път.
И то забележи изключвам изцяло козметични интервенции, освен някой друг хидратант за кожата, който използва почти всяка жена. Последно време се залита по модерни "технологии" и се обезобразяват, ставайки съвсем друг човек, което аз не одобрявам и не ме кефи.

Важно е също изражението ти, ведростта.

Толкова за дълголетието и младоликостта.

Защото няма доказателства от квалитетни, надеждни и достоверни проучвания, че ресвератролът удължава живота, влияе на биологичния часовник, връщайки го назад в сравнение с набори без прием на ресвератрол.

Защото всичките "доказателства" са от странни модели с животни, които съвременните специалисти в anti-ageing медицината смятат за несъстоятелни, а самата идея, че ресвератролът е longevity молекула, за пълна глупост.

Най-силните антиоксиданти са антоцианидите, които се съдържат в т.нар. берита - боровинки, ягоди, череши, къпини, годжи берита, но също и в червеното зеле, в черния боб, белуга лещата, черния ориз, лилавите сладки картофи. Те са считат за най-потентните и полезни актиоксиданти.

# 167
  • Мнения: 24 493
Невена, нещо може да го получиш от майка си но загубиш ли го... то само няма откъде да се завъди пак. А пък антибиотици, консерванти и какво ли не си трепят, изобщо не е само берберин или само риган или йод дето може да убива бактерии.
Срещала съм че в апендикса се съдържал едва ли не "резерв" от бактерии, ама тия дето отдавна ни е махнат това не ни грее особено Grinning
За пробиотиците си е така, няма как да изпиеш една кутия и да си завъдиш завинаги в теб тия неща. Нищо ново там. Няма такъв пробиотик дето да ти даде точно каквото би било в твоето тяло, цялата комбинация дето си съжителства добре и прочие. Те са изолирани по някакви щамове, не че няма полза от тях разбира се. А пребиотици какво има да се "пият", те са просто храна за бактериите. При добро хранене си ги има в храната. Убиват ме като почнат да ми думат колко била полезна еди коя си добавка с фибри, пектин или друго подобно. Ами вземи ги изяж тия неща заедно с останалото с което идват, не да се зобиш с фураж на прахчета и на таблетки.

Сега съм се зарибила да си квася с L Reuteri, естествено че не съм станала 20 годишна и безсмъртна де Joy Но така както спя в момента, не съм спала през живота си - винаги ми е било проблемно спането. Дори и други ползи да не видя, съм си супер доволна и само на това. И кожата на лицето ми изглежда по-сочна, но това може и да е от подобрения сън, не съм се въодушевила всичко на пробиотика да приписвам. Аз някакви храносмилателни неволи не съм имала да "боря" изрично, та за друго не мога да докладвам, има се хвалят с повече неща - които са били зле преди да почнат.
Аз може да се каже че се храня прилично, антибиотици съм пила 2 пъти в рамките на 20 години, захари и пшеница много-много няма в менюто ми, ям редовно ферментирали храни... така че приемам че поначало съм си била в прилично състояние по тая линия. И пак нещо такова като една-единствена бактерия ми донесе драстична промяна.
Сложно е там и едва ли има някой дето да е наясно с всичко, камо ли ние тук дето си чешем клавиатурите.

На мен ми е странно като почне някой да говори как еди какво си конкретно нещо удължавало живота... Ами щом има някаква полза от него, значи като общо състояние ще се подобри човек. Което предполага евентуално да не се скапе толкова скоро до степен да не може да функционира, т.е. да умре. Ако не го убие нещо друго дето не е предотвратил. Но това си е за всяко нещо, не за едно и давай, лапваш го и живееш до 130 Grinning Било антиоксидант, витамин, минерал, бактерия или каквото ще да е. Удължава живота това да е по-здрав човек, примерно, че да не умира преждевременно. А при всеки какво не достига за целта си е различно.

# 168
  • Пловдив
  • Мнения: 19 381
И аз като да съм чела, че може с течение на времето да се промени трайно чревната флора, не ни е от раждането завинаги - не само с рязко изтрепване на старата, но и постепенно под влияние на условията. Но не споря, не съм проучвала въпроса.

# 169
  • Мнения: 24 493
Има го и друго - ако мама е загубила вече някои бактерии, откъде ще се вземат че да ми ги предаде на мен? Или както толкова много деца се раждат със секцио а не нормално вагинално раждане.

# 170
  • Мнения: 657
Откъде взимаш този щам LACTOBACILLUS REUTERI за подквасване?

# 171
  • Мнения: 24 493
От пробиотични таблетки от аптеката, то у нас не мисля че има други опции. Срещала съм по сайтове и пакетчета със стартер точно за квасене, но американски, не ми вършат работа.
А и този който го популяризира това преди няколко години, точно от таблетки БиоГая беше почнал. Сега има негови си, в капсули са което е по-лесно и са с по-големи бройки в тях а не тия детски и бебешки дози. Но цената не е красива, освен че и доставка от Щатите буквално би я удвоила.
То и самото заквасване е специфично, малко по-различно е от нормалното кисело мляко но няма смисъл да наводнявам темата с това, популярно стана много така че информация има ако потърсиш.

# 172
  • Out of the Mix
  • Мнения: 2 834
Скрит текст:
Защото няма доказателства от квалитетни, надеждни и достоверни проучвания, че ресвератролът удължава живота, влияе на биологичния часовник, връщайки го назад в сравнение с набори без прием на ресвератрол.

Защото всичките "доказателства" са от странни модели с животни, които съвременните специалисти в anti-ageing медицината смятат за несъстоятелни, а самата идея, че ресвератролът е longevity молекула, за пълна глупост.

Най-силните антиоксиданти са антоцианидите, които се съдържат в т.нар. берита - боровинки, ягоди, череши, къпини, годжи берита, но също и в червеното зеле, в черния боб, белуга лещата, черния ориз, лилавите сладки картофи. Те са считат за най-потентните и полезни актиоксиданти.

Съгласен съм.
Не знам дали удължава живота, по-скоро знам, че има антиракови свойства и предпазва сърцето.
Не знам дали има корелация между удължаването на живота с антиейдж процесите. Ти може да си младолик, със здраво сърце цял живот, с акъла си, остър ум, поддържан с разнородни дейности цял живот, или с леко прошарена, а не изцяло побеляла коса на 60-65+, но пак да си отидеш на 80-90, а да не доживееш до 100+. Ген и късмет, начин на живот. Не знам на колко си години, но на мен ще ми е много интересно следващите 20-30 г. как ще се развие светът по този въпрос, защото видяхме колко много неща се промениха от Ковид насам, буквално за 3-4 г.

Четох някъде също, че примерно свиренето на музикален инструмент има също много връзка с профилактиката и здравето на мозъка и паметта.

Нали знаеш за "феномена" при французите - ядат много сирена, т.е. наситени мазнини, но пият и много вино, в същото време са в долната част на статистиките по сърдечносъдови заболявания. И Невена сигурно има какво да добави тук. Simple Smile

За антоцианините си мислих в предния пост да допиша, но ето, че си ми прочела мислите. Simple Smile
Да не забравяме ликопена, който си набавям от домати "Розова магия" и диня лятото.
Боровинки ям всеки ден. Вече отворих сезона на ягодите. Има пресни, сезонни на пазара, започват.
Да, после идват и черешите. Сега месец, два на ягоди. Flowers Strawberry
А после идват и пъпеши, дини, праскови и т.н. всяка година. Yum

Може да се добави по темата също, че дълголетието и здравето също искат и пари, като се започне от качествена храна, хобита, профилактика и т.н. Ако се наложат медицински намеси, какво се прави и как ще се възстанови тялото, ще преодолее ли, как ще се отрази за в бъдеще и т.н.

Последна редакция: сб, 22 мар 2025, 21:37 от Revoker

# 173
  • Мнения: X
Ама няма подобно нещо като френски феномен. Grinning Има "френски парадокс" - а именно защо франсетата при проучване 1991г. са имали по-ниски честоти на инфаркти, инсулти в сравнение с други страни, когато са консумирали едни и същи храни. Предполагало се е, че се дължи на червеното вино, което пият. Е, всъщност се оказва, че няма никакъв парадокс. СЗО установява няколко години по-късно, че просто френските доктори не са списвали сърдечносъдовите заболявания като причина за смъртта в смъртните актове, да им се неначудиш на франсетата! Grinning Но митът за ресвератрола и червеното вино е бил роден вече и така си битува и до днес.

Хората, които си имаме сериозно понятие от здраве и хранене, сме наясно. Grinning

Последна редакция: нд, 23 мар 2025, 05:06 от Анонимен

# 174
  • Мнения: 24 493
По повод на това със смъртните актове, наскоро ми попадна коментар на някакъв американски доктор, не помня вече кой точно. Човекът каза че като почине негов пациент и трябва да напише смъртен акт, но човекът не е бил в болница за нещо, не е правена аутопсия... ами той откъде да знае точната причина? А пък нещо трябва да впише там, ако ще и да си го измисли. И че масово пишат сърдечносъдови, едва ли не по инерция, та тази статистика не била много-много за гледане Grinning Цитира нещо си, което твърдеше някакви неща на база данните за причина за смъртта от смъртните актове и каза че това не е начинът да се доказва каквото и да било - защото никой не знае колко от тях са наистина каквото пише.

# 175
  • Пловдив
  • Мнения: 19 381
И в добавка - понякога причините са повече от една или едната е предпоставка, а другата е пряка. Понякога предпоставката неизбежно довежда до смърт, но преките причини са различни. Сигурно има някакви критерии кога коя да се пише, но едва ли толкова точни.
И нещо друго - човек все от нещо умира. По-важно с оглед сравнение е на каква възраст е умрял и колко дълго е бил относително здрав, съответно за обществата - средна продължителност на живота и евентуално боледуванията преди това.

# 176
  • Мнения: 24 493
Е, човекът цитира някакво проучване точно за не помня вече какъв фактор върху сърдечносъдовите и смъртността от тях, та неговото твърдение беше че тия дефакто нищо не казват, защото данните им са никакви с тия смъртни актове че да правят изводи от тях. Мен най-вече това ме впечатли, защото точно по този въпрос не се бях замисляла. А пък съм човек дето често намира слабите страни в постановката на някого като тръгне да обяснява такива връзки. Някои проучвания са абсурдно извършени, но пък им се дава голяма гласност и нещо става общо прието за полезно или вредно на тяхната база.

# 177
  • Мнения: X
Франсетата се оправдават естествено с разлики в начина, по който френските власти събират здравни статистики в сравнение с други страни. Grinning

А, че ресвератролът няма ефект върху сърдечно-съдовите, е проличало и в последващо проучване (червено вино vs бира) май  беше (по спомен пиша). "Zero" полза, при все че консумиращите вино по принцип се смята, че са с по-висок социо-икономичен статус, IQ, доходи и по-здравословно поведение, отколкото пиещите бира. И това не е дало отражение, като ко-фактори. Да се правят изводи колко са полезни виното и ресвератролът! Grinning Но както написах, легедната се носи вече над четвърт Век!

# 178
  • Paris, France
  • Мнения: 17 389
Ама няма подобно нещо като френски феномен. Grinning Има "френски парадокс" - а именно защо франсетата при проучване 1991г. са имали по-ниски честоти на инфаркти, инсулти в сравнение с други страни, когато са консумирали едни и същи храни. Предполагало се е, че се дължи на червеното вино, което пият. Е, всъщност се оказва, че няма никакъв парадокс. СЗО установява няколко години по-късно, че просто френските доктори не са списвали сърдечносъдовите заболявания като причина за смъртта в смъртните актове, да им се неначудиш на франсетата! Grinning Но митът за ресвератрола и червеното вино е бил роден вече и така си битува и до днес.

Хората, които си имаме сериозно понятие от здраве и хранене, сме наясно. Другите спят дълбок зимен сън и още разпространяват легендата за червеното вино, ресвератрола и ползите от него. Grinning

Не е точно така, защото независимо от какво умират, живеят доста дълго. Всъщност дълголетието е по-често срещано в южна, отколкото в северна Франция. В Южна Франция ядат доста риба, кокошките падат някаква богата на омега 3 трева. Тук кравите и другите тревопасни редовно пасат навън и могат да се видят целогодишно. Може да ги изхранват с някакво количество зърно, но не са затворени в клетки от сутрин до вечер и ядат основно трева, целогодишно. Кози, овце ги извеждат в планините и лятото пасат там. Там ги доят и свалят млякото за обработка и подсирване. В Южна Франция ядат и доста гъши дроб, богат на К2, но за мене е неморално, защото производството му е насилие над животните, та не го ям. Също пият червено вино.

Има ползи от червеното вино. Не са само от резвератрола. Алкохолът също трепеше някакви бактерии. Виното, но не съм сигурна дали само червеното, съдържа сулфат, който трепе бактериите, които ферментират захарта в червата и понеже се хранят с нея, имат механизъм, по който домакинът им да желае да си я набавя. Предизвикват ИР.

Мисля, че френското дълголетие и по-добро здраве се дължи отчасти и на просперитет, добра инфраструктура и добро здравеопазване, както и социални услуги.

Ядат си хората и не мислят за диети. Кефи ме, че тук никой не говори за диети, тунинговане и подобни. Правят си ги някои хора, но не се вманячават.

Току що прочетох за цената на виното. Във Франция виното е супер евтино. Има хубаво вино за под 4лв бутилката, която е 750 или 1л. Всеки може да си го позволи и не е по-скъпо от бирата. В други държави не е така. Пийват си винце, но и бира, шампанско, по-малко твърд алкохол.

Не мисля, че е само от червеното вино и средиземноморската диета. Мъжът ми е от френски остров на Карибите, където пият ром и пънч, също ядат много риба, но диетата им е тропическа. И пак живеят доста дълго, особено мъжете. В съседна Куба също живеят по-дълго от българите, като не само няма вино, ами и сапун и месо няма, та не знам доколко е само диета и витамини. Те, обаче, танцуват, смеят се и не са тревожни.

Интересното е, че френските острови Мартиника, Гваделупа и Френска Полинезия са сред най-дълго живеещите в света, а диагностицираните с диабет във Френска Полинезия са 22% и в Гваделупа 12%.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_life_expectancy

Чак не мига да повярвам, че Полинезия са на четвърто място в света при положение, че не цъфтят икономически, ядат като разпрани и всеки втори възрастен има проблем с глюкозата. Май здравната система е "виновникът" за дългия живот на французите.

# 179
  • Мнения: X
Точно така е, Невена. За френския парадокс, червеното вино, ресвератрола и за смъртните случаи от сърдечно-съдови става дума. Ти релативираш и изместваш в момента. Но няма значение. На мен, когато ми се наложи в името на здравето да обяснявам за виното и ресвератрола, вкл. за "френския парадокс", в реалния живот, никой не поставя под съмнение думите ми, не релативира, не спори, не извърта.Wink Ти си свободна да си мислиш другояче, разбира се. Няма да тръгна да споря или да убеждавам. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт