Га цъфнат налъмите. Берберинът не е лекарство и не подлежи на контрол както подлежат метдорминовите препарати. Никой не следи как е произведен, къде се разтваря и къде се усвоява, както и дали. Много хора са писали, че като минат от Метформин на Берберин им скача КЗ. Даже и в темата за ИР съм го чела. Моето джипи ми обясни, че няма никакъв смисъл да купувам добавка, която никой не знае как и къде е съхранявана и която ако работи, прави това, което прави Метформинът, който е от аптека и покрит на 100% от каса и застраховка.
Берберинът действа, но не се знае конкретният хап как действа. Различни марки Метформин действат различно. Аз пих Метфогамма и съм много доволна. Почти никакъв страничен ефект, никога. Други са на Сиофор, трети на други марки. На някои една марка не им понася, но на дръга нямат неразположения. Дори и като съдържат еднакви дози от молекулата, действат различно. При ИР и диабет има забавяне или забързване на стомашното изпразване, неусвояване и затова дозите се коригират в движение.
natka, риганът също трепе всякакви бактерии в червата. Чела съм за йод, който трепе избирателно. Чревната флора не може да се промени трайно. Тя е вагиналната флора на майката при раждането ако е естествено и тази по кожата на корема и ако е секцио + малко бактерии от другаде. След раждането идват бактерии от кърмене и контакт с майчината кожа.
https://www.umcutrecht.nl/en/over-ons/nieuws/infection-and-immun … -cesarean-section
Може да се модифицира, разбира се, но пробиотици трябва да се пият непрекъснато и също пребиотици. Аз затова и не задълбах. Не се виждам да гълтам редовно хапове. Исках да кажа, че няма хап, който да направи чревната флора благоприятна или здрава и после да си седи такава без хапове.

Но така както спя в момента, не съм спала през живота си - винаги ми е било проблемно спането. Дори и други ползи да не видя, съм си супер доволна и само на това. И кожата на лицето ми изглежда по-сочна, но това може и да е от подобрения сън, не съм се въодушевила всичко на пробиотика да приписвам. Аз някакви храносмилателни неволи не съм имала да "боря" изрично, та за друго не мога да докладвам, има се хвалят с повече неща - които са били зле преди да почнат.

Ти си свободна да си мислиш другояче, разбира се. Няма да тръгна да споря или да убеждавам.