Заболявания причинени от начина на хранене/ живот

• 10 136
  • 196
  •   1
Отговори
# 150
Невена, коя е подходящата форма на магнезий, както и необходимото количество, за да се замести метформина?

# 151
  • Paris, France
Магнезиев таурат за КЗ. Не съм го пробвала, че мразя хапове. Аз пих магнезиев хлорид (от сол Нигари) и магнезиев цитрат. Хлотидът разхлабва, което беше желан ефект при мене.

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3898748/

Може да се пие по 20мл ябълков оцет 30 минути преди ядене и той също притъпява бълването на глюкоза.

Сами по себе си няма да излекуват ИР. Трябва и омега 3, който да се приема по 1г за всеки грам омега 6 и по 1г за всеки 10г наситени мазнини. Всички витамини, като В витамините трябва да са коензимирани. Всички, които липсват, се приемат в големи дози. Д3, К1 са важни за инсулиновия отговор.

Йод и селен също са много важни за организма.

# 152
Много благодаря!

# 153
  • Paris, France
Забравих да обясня, че формата оксид почти не се усвоява, а точно в такава форма е магнезият в повечето добавки и хапове. В този смисъл е излишна за ИР и диабет.

И око да види ефекта на оцета:

Диабетиците са хора с диабет тип 2. Не зная дали има ефект при други типове диабет.

От:  

https://www.researchgate.net/figure/Effects-of-vinegar-and-place … -D-F_fig1_8943576

Пак напомням, че ефектът е при консумация на ВХ. При ниско ВХ или мазнинно хранене оцетът не е толкова ефективен и няма много смисъл да се пие. Магнезий да, при всички случаи.

Системата работи ако сте на Метформин, а е свършил и не може да си го набавите веднага или сте го забравили. Също може да замени Метформин ако желаете да го спрете, но си трябва и чисто хранене и махане на излишните сланини.

# 154
За мен е много глупаво да се приема метформин от здрави хора, без да има показание за медикамента. Даже при диабетиците първо се прибягва до общи мерки - тегло, движение, промяна в храненето, и едва след това, ако не помогне, или при изначално мързеливи непридържащи се към препоръките, чак тогава метформин.

Ако искам да младея аз, външно и вътрешно, на прима виста се сещам за десетки други начини да се постигне, но не и здрава да приемам медикамент под схема, за колко време - неопределено.

Напоследък обаче научавам за много смахнати хора, големи странни птици, които са превърнали здравословното в култ и целят да живеят сто години, изглеждайки на 30 през цялото време! При тях даже и аз повдигам не едната, а двете вежди. Направоооо! Контролиращи, също така. Не разрешават на половинките си да се поглезят с едно шоколадче, кексче или чаша червено вино!

Та, тези, които приемат метформин, купуват NAD+ (което е доста скъпо, между другото) и ресвератрол на добавки, ми се доближават леко до гореспоменатите.

# 155
Добавките са си добавки, ако човек има да запълва дефицит и не успява само с храна - ОК, по-добре да ги взема.
Но човек дето не е болен да взема лекарства не го разбирам. То все едно здрав пръст да си превържеш.

# 156
И на мен не ми звучи никак убедително, че с прием на лекарства без показания, човек ще младее и ще живее по-дълго, от ако не взима. Чувала съм я тази легенда за метформина и ми мирише силно и на лошо.

# 157
Въпросните добавки биват приемани с цел забавяне на старенето, не поради дефицит или болест. Защото столетниците в Окинава, Сицилия цял живот са приемали NAD+ като инфузии и ресвератрол висока доза, нали! Rolling Eyes

А метформинът как действа според поста на Никола Тесла?

Имитира състояние на глад. Какво друго предизвиква същия ефект? Действително човек да е гладен между отделните хранения. Прост навик - да не се снаксва, да не се яде постоянно, но явно за много хора - трудно изпълнимо.

Подобрява инсулиновата сензитивност на таргетните клетки и стабилизира кръвната захар. Какво друго (доказано) подобрява сензивността? Редовен спорт с умерена интензивност (при диабетици), при здрави няма ограничения.

Подобрява функцията на митохондриите, енергийните централи на клетката. Какво друго постига същия ефект? 20 минути на ден стоене на слънце. Доказано в рандомизирани, контролирани проучвания от най-висока степен на достоверност. Неслучайно в миналото болните в санаториумите са бивали извеждани на слънце и са се възстановявали по-бързо.

Това по ефектите, изброени от Тесла за Метформина, вкратце.

На практика няма някакъв ефект, който добрите навици, хранене, движението, спортът и слънцето не могат да постигнат на много по-ниска цена и в полза и за други аспекти на здравето, не само младеене и дълголетие.

Но съм убедена, че има много лапнишаранчета, които приемат метформин (лекарство със странични ефекти, един, от които рядък, но много сериозен) с цел младеене и дълголетие, за дълги периоди от време, и се смятат за големи умници, по-напред с материала от повечето хора.

Последна редакция: пт, 21 мар 2025, 22:47 от Анонимен

# 158
Метформинът дори не е скъп, не е да кажеш да се заринат в пари както са други медикаменти дето нашумяха напоследък и дето и тях не баш само болни хора си ги бодат да отслабват.
Ама то пък ако почнеш него, ще вземе Б12 да не ти стига. Ти ще искаш метилиран да вземаш. Там пак пари трябват. Де да знам още какво покрай тия работи Grinning

# 159
  • Out of the Mix
Ресвератролът е нещо много хубаво и полезно със сигурност, но не можем да си го доставяме ежедневно с храната в достатъчно нужното количество. В най-често срещаните храни го има в червеното вино, люспата на фъстъците, ама повечето ги люпим, а и кой ти яде всеки ден, и в черното грозде, нали ясно, но то е сезонно. Купувам и ям много, но колко време, няколко седмици в годината есента.
Вариант е хранителна добавка, микс витамини, примерно Alive, но си е химия.
Взимал съм от време на време, но не съм сигурен за ефекта, и дали се усвоява всичко, както трябва.

Мисълта ми е, че както и да се храним разнообразно, трудно да си доставим всичко всеки ден.
Аз ям едни и същи неща, изхвърлил съм от менюто си всичко вредно на прима виста, или много рядко нещо да си позволя, но знам, че не е всичко оптимално. По-скоро хапваш, каквото обичаш, гледаш да си насищаш тялото с нужните елементи и си живееш живота, движение, спорт хубаво е да са рутина, никакви цигари, алкохол може да не си пълен въздържател, но рядко, в минимални количества, и в никакъв случай на ежедневна база. 5-10 бири годишно и 3 бутилки вино не се брои, или поне така си мислим, но все пак идеята е да няма постоянен стрес върху тялото от алкохола, и да може да го разгражда и да се освобождава от него бързо.

Убеден съм, че т.нар. "суперхрани" си оказват своето, особено ако са качествени и сезонни.

# 160
  • Paris, France
Скрит текст:
А метформинът как действа според поста на Никола Тесла?

Имитира състояние на глад. Какво друго предизвиква същия ефект? Действително човек да е гладен между отделните хранения. Прост навик - да не се снаксва, да не се яде постоянно, но явно за много хора - трудно изпълнимо.

Подобрява инсулиновата сензитивност на таргетните клетки и стабилизира кръвната захар. Какво друго (доказано) подобрява сензивността? Редовен спорт с умерена интензивност (при диабетици), при здрави няма ограничения.

Подобрява функцията на митохондриите, енергийните централи на клетката. Какво друго постига същия ефект? 20 минути на ден стоене на слънце. Доказано в рандомизирани, контролирани проучвания от най-висока степен на достоверност. Неслучайно в миналото болните в санаториумите са бивали извеждани на слънце и са се възстановявали по-бързо.

Това по ефектите, изброени от Тесла за Метформина, вкратце.

На практика няма някакъв ефект, който добрите навици, хранене, движението, спортът и слънцето не могат да постигнат на много по-ниска цена и в полза и за други аспекти на здравето, не само младеене и дълголетие.

Но съм убедена, че има много лапнишаранчета, които приемат метформин (лекарство със странични ефекти, един, от които рядък, но много сериозен) с цел младеене и дълголетие, за дълги периоди от време, и се смятат за големи умници, по-напред с материала от повечето хора.

Да, много си права, но не всеки човек, особено новодиагностициран с диабет 2, има силите, възможностите и волята да си промени живота на 80-90%, а спортът е направо противопоказан за някои хора. Някои са инвалиди и трудноподвижни. Други имат сърдечни проблеми или сериозно затлъстяване. Много хора разбират, че са болни от диабет чак когато припаднат и ги занесат в болницата полуживи. Няма как да не минат през период на Метформин, даже инсулин + други илачи. Не е края на света. Имаше в темата за ИР дама, която така разбира, че е болна. Кетоацидоза и няколко седмици в болницата. Рови, чете, намира в този сайт темата за ИР, дето Елита я води и започва. Беше я страх да намали Метформин, но с диета, упорство, спорт за 3 месеца свали гликирания хемоглобин от над 13 на 6 и нещо. И се излекува. Почти не вярваше, че е възможно, но беше упорита и четеше. Ендокринологът и казал след 3 месеца, че е постигнала феноменални резултати. natka и Nevermoresleep сигурно я помнят. Азара и беше ника. Дано да е добре! Излекувана е от диабет 2, де и това е важното. 

При ИР и диабет 2 има промяна на чревна флора. Не разбирам много от това, но Метформинът помага чревната флора да се подобри. 

Аз съм благодарна, че ми го изписаха, защото без него нямаше да мога да стана от леглото, та да чета за диети и добавки. Нещо като 2 месеца го пих.

Молекулата на Метформин е естествена и съществува в природата. За пръв път е синтезиран от френски люляк, който се ползва от столетия и повече.

Моето джипи ми обясни, че Метформинът е прекрасно лекарство, но предпочита да го спра бързо за да го пазим за бъдещето ако нещо ми се качи ИР.

# 161
Метформин и Берберин все по-често срещам да говорят че подобряват положението точно заради флората, а че дори не се и усвоявали толкова а да вършат работата докато преминават през червата. На мен лично ми звучи леко крайно това, особено за метформина, но вероятно има нещо вярно, поне донякъде.
Въпросът е че особено за берберина изказването беше че е бактерицид, но такъв който не подбира. И отначало се отразявал много добре, защото изтрепвал неща дето не бива да ги има. А такива има при повечето хора, за съжаление. Обаче след това трябва да се засели с нужните, а не да се продължи да се трепе наред, т.е. да се приема за постоянно. Много опростено го преразказах, разбира се, аз и не помня всички подробности. А и не можаха да ме убедят напълно че това е единственото което върши - знаеш как всеки си дърпа към неговото си - книга, теория, продукт или каквото е. Но си мисля че има нещо в това.
И да си кажа че тия неща не съм ги чела в научни доклади, може и да има такива но не в такива съм ги видяла. Което е едната причина да ги приемам с щипка сол, може би на Бен Бикман само дето вярвам повече, че доста автори не са хич безпристрастни.

# 162
Natka, метформинът не е скъпо лекарство, но за фарма-компанията и с ниската цена ще е златна кокошка, ако успее да го пласира като лекарство за дълголетие, макар и off-label, и да го продава на здрави хора. Представяш ли си колко потенциални клиенти са това? Но все пак изтрих частта с Биг Фарма от поста ми да не се приеме като конспиративен пост. И именно при болен човек тези странични ефекти като ниско B12 се приемат, но при здрав няма никакъв смисъл.

Revoker, ресвератролът сам по себе си е полезен за ред неща, но актуално няма абсолютни никакви доказателства, че удължава живота, никакви. Но аз не съм против да се взима на хранителни добавки, не ме разбирайте погрешно, който иска да го приема, само да не живее в самозаблуда, че прави нещо за дълголетието си.

Nevena, абсолютно съм съгласна, че метформинът е чудесно лекарство с десетилетия опит с него и сравнително сигурно при болни от диабет тип 2. Изразих мнение за прием на метформин при здрави хора с цел младеене и удължаване на живота, както е описано в поста на предната страница. Ученият е Давид Синклер, между другото, слушала съм интервю с него преди години, когато излезе книгата му, и съм запозната с идеите. Специално частта с метформина изключително много я неглижира, все едно бонбонче се приема. Само в Америка и Канада бил с рецепта, в Европа се продавал без. Глупости! В Германия е с рецепта и много трудно ще се намери лекар, който да го изпише ей така за дълголетие. Rolling Eyes

# 163
Кога да очакваме ефект след прием на берберин?
Възможно е да се задейства процес за по-ниски нива на кръвна захар в тялото ни след около една седмица прием, но този ефект след прием на берберин обикновено става по-забележим след 3 до 4 седмици.

Тоест, може да очакваме ефект след прием на берберин, когато го употребяваме в продължение на 2 седмици до месец.
...
Скрит текст:

# 164
  • Out of the Mix
Revoker, ресвератролът сам по себе си е полезен за ред неща, но актуално няма абсолютни никакви доказателства, че удължава живота, никакви. Но аз не съм против да се взима на хранителни добавки, не ме разбирайте погрешно, който иска да го приема, само да не живее в самозаблуда, че прави нещо за дълголетието си.
Има статии в Интернет, сега не ми се рови, описващи подробно всичко.
При всички положения си е един от най-мощните антиоксиданти, а те са много.
С колкото повече и разнообразни се насища тялото, толкова по-добре. Едни са най-важни и полезни за очите, като Лутеин и Зеаксантин, Бета-Каротин, други за сърцето, трети комплексно и т.н. Не да се изпада в крайности да се тъпче човек с хапчета, но разнообразно и сезонно хранене. Защо да е заблуда? С годините съм си изградил рутина и лайфстайл, чувствам се добре, и резултите са видими и ясни. Дълголетието зависи от куп фактори, идеята е да се чувстваш комфортно, и да живееш добре, за всеки е условно и относително. Със сигурност и аз бих правил още куп други неща в ежедневието си, включващо още по-разнообразни храни и дейности, но засега съм ок. Крайности няма при мен, но има едно наум. Капризен съм за някои неща, но смятам, че доза придирчивост не е зле, особено касаещо здравето ти, тялото, храната, ако щеш интеракцията с другите хора, другия пол.

При всички положения има фактори, понятия и работещи процеси за "забавяне процесите на стареене", "инхибиране", "детоксикация", "борба с оксидативния стрес".

Включваш и фактора ген в цялостната картинка, както и профилактика и късмет, и бихме били на прав път.
И то забележи изключвам изцяло козметични интервенции, освен някой друг хидратант за кожата, който използва почти всяка жена. Последно време се залита по модерни "технологии" и се обезобразяват, ставайки съвсем друг човек, което аз не одобрявам и не ме кефи.

Важно е също изражението ти, ведростта.

Толкова за дълголетието и младоликостта.

Общи условия

Активация на акаунт