МОН - промените продължават (6)

• 38 330
  • 745
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Означава, че оценките от ДЗИ ще могат да се оспорват. Дали ще остане така, още не е ясно. Предстои втора инстанция, а после може да има и нови нормативни промени.

# 61
  • София
Може би в тази тема е мястото да споделя този пост  - извинявайте за грозния линк и дано се отваря.
Потвърдено от учителка, че е истина.

https://www.facebook.com/irina.manusheva/posts/pfbid02JPsfkozcsZ … XATLh3UQl?__cft__
  • =AZVSP4dAgIH2nN6Ta3uY30K25mcrH232VrfIDKX3J-eMeCX2pkm6M-NC-t2TsXzT-W-21XCSGrPPbQ6IY1LEx13QHKJPXQBsxSmsuiO4tKjJuA_2gnPr9yjtEpS1_FDyfxA&__tn__=%2CO%2CP-R

# 62
  • софия
С този председател на УС не може да се очаква друго. Докато тази другарка е там, нищо положително няма да се случи. Все към соца ще връща.
На мен ми остават само 2 месеца до развода с МОН, респ. Синдиката.

# 63
zvanche, този път повечето глупости идват от другия синдикат към КНСБ, баба Янка е невинна, даже е против някои неща

# 64
  • софия
Отказала съм се да се задълбочавам. Резултатите от "усилията" на този и онзи синдикат, воглаве с Министерството, са ясни. Поне в нещо сме първи:
Цитат
България отново е на дъното в класацията на PISA: Учениците ни са сред най-неграмотните в ЕС

Страната ни се намира под средния резултат от 472 точки - с 417
От 2022 г. насам българските ученици водят класацията за най-неграмотни сред връстниците си в Европейския съюз. На челно място в класацията PISA по математика са учениците от Сингапур и Естония. В тази зелена зона са и повечето европейски страни.
Средният резултат в световен мащаб е 472 точки. България се намира под него - с 417 точки. На дъното са Парагвай и Камбоджа. Разликата между Камбоджа и България е 81 точки, а между България и първенеца – Сингапур - 158.
Ако сравним България и в другите дисциплини, виждаме, че учениците ни отново са под средното ниво. По четене изоставаме със 72 точки до средното ниво в Европа, а по природни науки - с 64 точки.
...
Преди три години България е на последно място сред държавите в ЕС по математика и на предпоследно по четивна грамотност и природни науки. „Казусите са такива, че трябва да можеш практически умения да покажеш. Там нашите ученици все още за съжаление не се справят добре”, казва Неда Кристанова от Института по образованието към МОН.
За да подобри резултатите и да улесни подготовката на учениците, Министерството на образованието създава приложение с въпроси от предишни издания на PISA. „Платформата е онлайн и там сме качили задачи от изследването през годините, които са разсекретени. Изгледът на платформата много се доближава до това, което ще е PISA”, посочва още тя.
Тази година основният акцент в изследването ще са природните науки. Затова и в поместените в платформата на МОН примерни тестове най-много са въпросите в тази област. „Децата в нашата образователна система винаги очакват да ги питаме нещо сложно.  А всъщност те сами в момента се убедиха, че са елементарни въпросите”, споделя преподавателят по химия Надежда Танева.
...
В Международно проучване PISA участват ученици на 15-годишна възраст от 80 страни. Оказва се, че някои от тях отдавна се подготвят за изследването.
...
Сега религията и оценките за поведение (не съм срещу тях, трябва да има коректив) ще оправят нещата. А, и чета, че не е нужно много математика да учат. За какво им е?!
"За да подобри резултатите и да улесни подготовката на учениците, Министерството на образованието създава приложение с въпроси от предишни издания на PISA."
Това дори не искам да го коментирам. Няма да се промени съдържанието на учебниците, учебните планове, подход на преподаване, ще цъкат до изнемога стари тестове белким ги назубрят. Дали ще могат да ги приложат спрямо въпроси с променени параметри - айде сега! Ще наблегнем на религиИте и всичко ще е шеС.

Пак се ядосах!

# 65
  • София
Напротив, министърът от една седмица тръби по всички медии за грандиозните си планове за промяна на учебните програми и учебните планове. Ще се започне с промяна на учебните планове, като ще се увеличат часовете по математика, природни науки, литература, история. Все за сметка на чуждоезиковото обучение и донякъде на профилираната подготовка. А после ще се върви към промяна на учебните програми, които са "твърде амбициозни" в посока по-малък обем на знанията, но повече "компетентности и умения". Ама четете ги тези новини, бе! Joy

Последна редакция: ср, 02 апр 2025, 16:43 от sanaka

# 66
  • софия
Първо ще направят учебните програми амбициозни и после ще ги променят към  по-малък обем на знанията, но повече "компотентности и учения"? Кои са тези учения?
Колко време ще отнеме това?

# 67
  • София
Звънче, техническа грешка, редактирах го.
Предвижда се новите учебни планове да влязат в сила от учебната 2026/2027. Разбира се, промяната на убечните програми ще отнеме повече време.

# 68
  • European Union
Не мога да отворя линка и не знам за какво се говори, но цитатът за Писа е подвеждащ. Тестването тече в момента. Още няма резултати. В нашето училище ще е другата седмица.

В предишното изследване също не бяхме на последно място. В задната част със сигурност, но не на последно място.

Освен това аз не съм съгласна с начина, по който се избират учениците, участващи в изследването. Не, че някой ме пита, но аз да си кажа. Тази година ще има тестване на слушане и говорене на английски език. Ами избрани са ученици с втори чужд език, а имаме паралелка с интензивно изучаване. Не знам как ги избират, но после ще четем, че българчетата са зле по английски.

Последна редакция: ср, 02 апр 2025, 16:30 от Кети В

# 69
Часовете по история колко още ще ги увеличават? Имам чувството, че в гимназията най-много история учат. Малкият сега в десети клас е с 4 часа история. Физика, химия, биология, редовната математика са по два часа. Миналата година беше същата работа - най-много часове по история.
В изследването Пиза участва преди няколко години големият ми син. На него много му беше харесало като тип задачи. Нямам спомен дали всички ученици от набора в училището участваха. Беше разказвал, но не помня.

# 70
Moят син е участвал в контролата по ПИСА, решаваха практически задачи, беше учуден, че никой не направил връзка между виенско колело с 12 люлки и часовник Simple Smile
За училищата не знам, но в рамките на училището бяха избирани на случаен принцип - по 6-7 деца от клас примерно а клас от 1-6 номер, б ) 7-12  и тн.. Участваха както матем паралелки, така и тези със СИП БЕЛ

О ston, помня и аз това ежедневно изучаване на история, всеки ден урок по история - 4ри часа в седмицата имаха

# 71
  • софия
Не знам кое му е подвеждащото на цитата. Новината е отпреди 2 дни.
https://nova.bg/news/view/2025/03/30/492729/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D … %B2-%D0%B5%D1%81/
Никъде не е написано, че това е резултат от последното проучване. След него рязко ще се включим мининум в първата десетка. Написано е, че от 2022 г. насам. За последното проучване (настоящото) е написано в бъдеще време: "Тази година основният акцент в изследването ще са природните науки."

Дъщеря ми също участваха в ПИСА в 9. клас. Индивидуални резултати не дават, не е ясно ученици от кои училища са включени, но знаейки тя къде учи и крайния резултат, не бях оптимистично настроена.
Видях училищата:

Да са зле по език не е драматично. Има различно ниво на изучаване. Драматично е, когато е изпит върху един и същи материал за всички, какъвто е по мат и бел до 10. клас.

Доп. Намерих резултати от 2022 г. Баш на последно място сме в ЕС. Интересна информация: https://www.copuo.bg/sites/default/files/uploads/docs/2023-12/PI … _2022_site3_1.pdf

Последна редакция: ср, 02 апр 2025, 18:16 от zvаnchе

# 72
Не мога да отворя линка и не знам за какво се говори, но цитатът за Писа е подвеждащ. Тестването тече в момента. Още няма резултати. В нашето училище ще е другата седмица.

В предишното изследване също не бяхме на последно място. В задната част със сигурност, но не на последно място.

Освен това аз не съм съгласна с начина, по който се избират учениците, участващи в изследването. Не, че някой ме пита, но аз да си кажа. Тази година ще има тестване на слушане и говорене на английски език. Ами избрани са ученици с втори чужд език, а имаме паралелка с интензивно изучаване. Не знам как ги избират, но после ще четем, че българчетата са зле по английски.
Съгласна съм с това на 100 процента. В Германия, например, в Писа не участват ученици от професионалните училища. А тук избират училищата от най-забутаните паланки, не че няма добри деца там, но математическият шанс да има  е като с тотото 5 от 35, когато се падна 41.

# 73
Не съм съгласна, че избират деца от най-забутаните паланки.
Когато синът ми прави Пиза в девети клас, си обсъждахме в наборната тема. Децата на почти всички, пишещи там, бяха включени в изследването, а както знаем децата на ССФ учат все в супер-дупер елитни училища 😆 Майтапът настрана, участват деца от всякакви училища и мисля, че извадката е достатъчно представителна за страната. Това, че резултатите са плачевни, е отделен въпрос. В крайна сметка отразяват нивото в страната, което е и целта. Не се тестват нито само децата от топ гимназиите, нито само тези от последния ешалон.

# 74
  • софия
В анализа на резултатите от 2022 г. пише, че прилаганият подход за избор е един и същ във всички държави:

Прочетето го. Наистина е интересен.

Общи условия

Активация на акаунт