МОН - промените продължават (6)

• 42 009
  • 745
  •   1
Отговори
# 345
Така, както е зададена задачата, всеки нормален човек ще попита колко кубчета изрязваме от кубика стиропор. Съставителите даже не са написали максимален брой кубчета, децата трябва да се досетят. Някои деца ще се досетят, но ии едва ли.
 Трябвало е да уточнят, че целия материал нарязваме на кубчета, а не че изрязваме кубчета от него.  Материалът го нарязваме, тоест използваме го целия. Кубчета изрязваме, но колко кубчета, едно, две, колкото може повече? Ами виждате ли разликата в изказа?

И този кубик стиропор метър на метър на метър ли е? Това също не е уточнено. Такъв стиропор не съществува, не се произвежда, децата не са виждали таквоз чудо. Стиропорът е на плочи, с различна дебелина, но няма с дебелина 17 см.
Що за задача? Нормално е ии да запецне и той се е чудил какво се иска от него

Ето защо в СМГ трябва да има изпит по бел, да спрат да пишат такива задачи

Колко процента от материала се губи при изрязване на кубчета със страна 17 см от 1 кубичен метър стиропор.

Последна редакция: нд, 04 май 2025, 13:05 от Априлски душ

# 346
Зависи кой модел ползвате: о3 е модел по-подходящ за логически задачи. Той реши правилно задачата.
4.5 не се справи.
Това за чат гпт.
Другите не съм пробвала, но подозирам, че грок също би се справил и евентуално Клод.

ЕДИТ: грок сгреши, Клод я реши и без да питам обясни защо 0.26% е грешен отговор:

“За да изчисля какъв процент материал се губи при изрязването на кубчета с дължина на ръба 17 см от 1 м³ стиропор, ще намеря колко кубчета могат да се получат и колко остава неизползван материал.
Първо, нека пресметна обема на един куб с ръб 17 см:
Обем на едно кубче = 17 см × 17 см × 17 см = 4913 см³
Обемът на изходния материал е 1 м³ = 1 000 000 см³
Максималният брой кубчета, които могат да се изрежат:
Брой кубчета = 1 000 000 см³ ÷ 4913 см³ = 203,54...
Тъй като не можем да имаме частични кубчета, максималният брой е 203 цели кубчета.
Обемът на всички 203 кубчета:
203 × 4913 см³ = 997 339 см³
Обем на загубения материал:
1 000 000 см³ - 997 339 см³ = 2661 см³
Процент загуба:
(2661 см³ ÷ 1 000 000 см³) × 100% = 0,2661%
Но трябва да отчета още един важен фактор - при рязането на стиропора се губи материал и по самите линии на рязане. За по-точна преценка на загубата трябва да разгледам колко кубчета от 17 см можем да подредим в обем от 1 м³.
В една посока могат да се наредят: 100 см ÷ 17 см = 5,88... = 5 цели кубчета
Така в целия обем можем да наредим: 5 × 5 × 5 = 125 кубчета
Обемът на тези 125 кубчета:
125 × 4913 см³ = 614 125 см³
В този случай загубата е:
1 000 000 см³ - 614 125 см³ = 385 875 см³
Процент загуба:
(385 875 см³ ÷ 1 000 000 см³) × 100% = 38,59%
Следователно, при изрязването на кубчета с дължина на ръба 17 см от 1 м³ стиропор се губи около 38,59% от материала.“

Различните инструменти са подходящи за различни типове задачи.

Последна редакция: нд, 04 май 2025, 20:39 от Diavenna

# 347
За добро или лошо някои деца вече ползват Чат Джи Пи Ти по математика. При това не за обучение или домашни , а дори и по време на контролни или квалификации на отбори за състезания особено във формати където се изисква да се напише само отговор или да се огради верният.  Децата в класа знаят кои го правят а учителят не и той няма идея засега какво се случва , а само се чуди как някои ''решават'' почти всичко за 30 минути , а на състезание после където освен в тоалаетната е трудно да ползват телефона се дънят....Макар, че и на състезания се виждат ''медалисти''  със съмниткелни резултати...
Направих си експеримент с разни масови състезания при които се изисква само отговор / без ЕМТ, ПМС, НОМ и т.н. където са сложни задачи с описание/ за 10-ти клас решава около 50% и надолу достига до над 90% верни....
Има и доста по-добри ИИ за математика / единият беше решил 4 от 6 задачи на МОМ - световната олимпиада , което би му дало златен медал/
Относно преводите се справя също относително добре . Разбира се има купища смислови разминавания  и т.н. , но това се редактира и 1 превод който е направен от човек за ден може с ИИ да се направи 1 2 часа....и ще се подобрява защото се учи от грешките си.

Всъщност точно това е бъдещето хората ще работят заедно с ИИ започвайки от децата , учителите, лекарите , администрацията, програмистите и т.н.... Това ще доведе до намаляване на нуждата от работници в пъти.....
В тази цялата схема има задължително място и религията с цел да се промиват мозъците на децата с ''овцедетели'' и да няма много вълнения и бунтове , за да оправдават мястото им в хранителната верига.... разбира се гарнирано с безплатен хляб и легло / ББД/ , но моите деца няма да посещават тези часове дори и да им пишат отсъствия или да ги изключват и т.н.... има достатъчно промивки идващи от медиите, филми телевизия и нет , които не мога да спра , че да допусна  и официална задължителна такава...
Разбирам, че горното може да изглежда малко крайно или неадекватно за някой, но всеки родител иска най-доброто за децата си и има моменти в които трябва да се действа твърдо без компромис каквато и да е другата цена ковто ще се заплати за тази твърдост / по Макиавели/... както беше и преди няколко години....

# 348
  • софия
Напротив. ИИ не може да замени човек във физическите дейности (работници) и техният труд винаги ще се търси. И в момента хора с умения в строителството напр. са високо ценени и търсени.

# 349
Интересно ... Децата и родителите знаят какви задачи решава ИИ, а преподавателите - проверители не знаят.

# 350
  • софия
Преподавателите знаят. И го ползват. Някои дори не си правят труда да махат таговете.

# 351
Тарикати и преписвачи има във всяко училище.  С колкото и медали да се закичат, животът после коригира

# 352
  • София
Аз пък колкото повече чета и си мисля, че трябва да върнат ТВУ-тата, образно казано. Голям страх ИИ да не ни вземе хляба, а не се тревожим, че "тъпата машина" проявява повече морал и емпатия от средно статистически човек. Днес четох такива ужасяващи коментари под пост за убитото момиче от Хасково...."Ще ги убиваме докато накрая се научат", "Не, няма да проявявам милост, милостта е слабост", "Заслужила си го е"....Щях да повърна. Обаче голям страх, някой да не обясни на децата, че да проявяваш милосърдие не е слабост, че не бива да се убива, да се осъжда и изобщо...състраданието не е лошо нещо.

# 353
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Чета темата, защото ме интересуват новостите от МОН.
Има тема за решаване на задачи, има и тема за криминалните случаи в България и по света.
Sad

Последно четох, че няма да има час религия, добродетели или както и да се прекръсти. Официално ли е или някой журналист е решил да бяга пред вятъра?

Предложението основното образование да е до 9. клас разглежда ли се, или и то е журналистическа бомба?

# 354
  • София
Как до 9-ти? Нали уж до 8-ми (вкл.) беше предложението?
"Криминалните случаи по света" си беше точно в контекста на часа по религии и добродетели. Официално още нищо не е излязло доколкото знам.

# 355
  • София

Последно четох, че няма да има час религия, добродетели или както и да се прекръсти. Официално ли е или някой журналист е решил да бяга пред вятъра?

Щяло да има избор между религия - православие, религия - ислям, история на религиите - така прочетох. Голям избор, май по-скоро няма да има добродетели, а просто религия.

# 356
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Садлейди, това ми попадна в статия, опитах се да го намеря на сайта на МОН и не успях.

Луднатасоната, това е нещо ново за мен.
Ще следя. Интересно ми е, макар и да не ме касае лично.
Засега Wink

# 357
https://www.segabg.com/hot/category-education/kampaniya-tursi-uc … teto-koeto-iskame
Ееех, ако министърът беше стартирал работата си с подобна кампания...

# 358
  • София
https://www.segabg.com/hot/category-education/kampaniya-tursi-uc … teto-koeto-iskame

За мен това си е професионална немощ на МОН. Не знаят от къде да тръгнат, за да оправят бакиите, които същия този министър забърка преди години и чакат някой друг да им даде идеи какво да се прави и от къде да се тръгне. Защото и новите му идеи за промени не срещнаха одобрение.

# 359

За мен това си е професионална немощ на МОН. Не знаят от къде да тръгнат, за да оправят бакиите, които същия този министър забърка преди години и чакат някой друг да им даде идеи какво да се прави и от къде да се тръгне. Защото и новите му идеи за промени не срещнаха одобрение.

Всъщност родителите никога не са били включвани в каквото и да е обсъждане относно образователната система. Когато изразявам мнение под статия или пост за образованието, първите, които скачат против, са учители. Колкото и образованието в България да е "безплатно", най-важният елемент от него са децата и това, че родителите ги поверяват в една система, за която, разбира се, изобщо не е без значение каква е тя, кой се подвизава в нея, кой взима решения и какво се случва с обучението. Лично аз, ако имах възможност за избор /ако можех да си го позволя/, децата ми нямаше да са част от такъв тип система, но засега никой не ме пита.

Последна редакция: вт, 06 май 2025, 12:03 от Kateriza

Общи условия

Активация на акаунт