МОН - промените продължават (6)

• 37 381
  • 746
  •   1
Отговори
# 480
Интересно ми е, ако ще завършват основното образование в 9 клас, то тогава първи гимназиален етап само 1 година ли ще е или ще слеят двата етапа? И, ако ще махат профилите и чуждоезиковото обучение в гимназиите, то тогава какъв ще е смисъла от кандидатстването в обикновена гимназия, като навсякъде всички ще учат едно и също?

# 481
Красимир Вълчев иска законова промяна, с която кметовете да не могат да обявяват еднолично неучебни дни

https://bntnews.bg/news/krasimir-valchev-iska-zakonova-promyana- … -1338724news.html
Този Вълчев дано се кандидатира за президент, та да се отървем, ние, родителите

# 482
Ами няма как основно образование да се завършва след 9 клас и същевременно да се запазят двата гимназиални етапа. Остават 3 години за гимназия, при което вероятно ще отпадне профилирането. Тъкмо почна и вече ще свърши последната реформа.
Голяма каша ще забъркат, изобщо не мога да разбера вече какво се цели.

# 483
  • София
Е, той отдавна се закани на профилирането. Още от първите му изказвания стана ясно, че иска да елиминира чуждоезиковото обучение и профилирането. А ако няма профилиране, няма и нужда от два гимназиални етапа. А и при удължаване на основното образование и време няма. Остава само и да районира гимназиите като основните училища и кандидатстване няма да има. Само МГ-тата ще станат специализирани училища и ще се кандидатства в тях след 4-ти клас. Кашата ще е сериозна, остава само да се надяваме, че няма да му стигне мандата да я забърка докрай. Не че той сам всичко си е измислил. Ясно е, че всичките му идеи са съгласувани поне на партийно ниво, а повечето - вероятно и на коалиционно.

# 484
Ако всичко това се осъществи, започва да ми се губи логиката на НВО-то в края на основното образование и на целия стрес около него.

# 485
Ако всичко това се осъществи, започва да ми се губи логиката на НВО-то в края на основното образование и на целия стрес около него.

Идеално...ще преместим нвото в 9ти клас, че така ще има повече работа за частния сектор. Сега ударно уроци само в 6 евентуално и 7 клас... и после чак в 12... не е рентабилно. С нво в 9ти и дзи в 12 ще има равномерно разпределение Blush

# 486
Основно образование до 9. клас - чудно!

А гимназията? - До преди пенсиониране ли? (За който оцелее)...

# 487
  • София
Не, няма да се увеличава и гимназиалното образование. То и по старата система основното образование приключваше в 8-ми, респективно в 9-ти клас. Децата учеха тези класове в гимназиите, но се водеха към средното образование. Сега обаче, доколкото се разбира от изказванията на министъра, в гимназиите ще учат само последните три години. Не знам как си го представя това. На практика това е съсипване на самостоятелните гимназии изобщо.

# 488
  • София
С този темп очаквам скоро да вкарат и бакалавърската степен в средното образование – и вместо до 12-ти, да учат до 16-ти клас. Но спирам да пиша, че току-виж съм им дал идея…

# 489
Имам чувството, че този просто моли да го уволнят, но при всичките проблеми в държавата в момента, просто не могат да стигнат до него

# 490
Sanaka, не беше ли до 8. клас? И в езиковите беше до 8., просто имаше подготвителна година, но материалът си беше за 8. стандартен клас.
Иначе това беше ирония и на такива управляващи не знам как да им се вярва за каквото и да е - днес отричат да планират подобни неща, но това не значи, че утре няма да направят друго.

Lunna Sonata, те част от бакалавълската степен вече са си я вкарали в гимназията (като материал), колко му е технически да натъкмят и години отгоре. Нашите са изобретателни, не ги подценявайте! Wink

# 491
  • София
8-ми клас беше изцяло към основното образование. В ЕГ част от предметите в 9-ти клас бяха към гимназиалното образование, а друга част - всички разказвателни - към основното. Подготвителна година няма много отдавна.

# 492
Е, ти явно говориш за някакви по-скорошни епохи, които са ми останали извън полезрението. Аз съм динозавър. Simple Smile

# 493
  • София
Говоря за епохата преди новия ЗПУО. Тя беше доста дълга епоха всъщност. По-старите епохи едва ли имат някакво значение.

# 494
Ами този период ми е минал като сън на Rip Van Winkle.
И сега разбирам колко екстра си ми е било!

Общи условия

Активация на акаунт