МОН - промените продължават (6)

• 38 331
  • 745
  •   1
Отговори
# 690
Ами нали точно това предлагат. Какъв е проблемът?
Пречат ви децата, които вече са избрали да са там ли? Или се надяваме някое от тях да се прецака на допълнителния изпит, за да влезе друго?

Е то това ще е начинът да влезе някой - някой влязъл там в 5 клас..да излезе след седми.
Дали пречи..на мен не ми пречи.
Но ми се струва нереално някой да е ориентират още в 4 клас....а този който се ориентира в 7ми към МГ...да няма опцията да влезе..щото видиш ли на 10 години  не е бил решил.

ПС..нещо тонът ви ми се струва леко неуместен също

# 691
  • София
Не ни пречи допълнителният изпит, пречи ни потенциално липсата на прием след 7ми клас. Ако бройките останат както са сега в СМГ да приемат 6 паралелки след четвърти и 6 паралелки след седми. Според ме лично ще падне и мотивацията и нивото, ако децата не подлежат поне на вътрешен изпит. В някакъв момент пуберите ще се пуснат по течението, така или иначе имат гарантирано място.
Ако такава промяна се приеме наистина, то е редно да е за децата които влизат тепърва в МГ. И сега конкуренцията е жестока, ако стане факт, децата ще ги гърчат още повече, още от 3-годишни, че на 11 може да изтърват единствения шанс.

# 692
Ами нали точно това предлагат. Какъв е проблемът?
Пречат ви децата, които вече са избрали да са там ли? Или се надяваме някое от тях да се прецака на допълнителния изпит, за да влезе друго?
Не ни пречи стига законът да важи за тези, които ще бъдат приети в пети клас след приемането на закона, иначе е дискриминация към децата които са влезли и не са се записали и към тези, които са решили да кандидатстват в седми клас.
Тоест, ако важи за тези, които са сега трети клас. Всичко останало е привилегироване на едни деца спрямо други
Също така не е редно да се запушва изцяло приема в седми клас, трябва да се оставят един, два класа свободни. Нека не се чак толкова самозабравяме и надуваме, не е полезно, това е математика, не е балет, който ако не го учиш от петгодишен, не става от теб балетист.
Не може цяло съсловие да бъде толкова чак привилегировано пред други

Последна редакция: вт, 27 май 2025, 19:02 от Априлски душ

# 693
  • Пловдив
Опитвам да вникна в аргументите ви, но не ги разбирам.
Каква дискриминация би било това?
Всички знаят към днешния момент, че в 7 клас се кандидатства в МГ. Това няма да се промени. Само форматът на изпита.
Това че децата, които вече са в МГ, какво биха променили за тези, които са решили да кандидатстват след 7ми?
Виждам единствено по-малко стрес за вече заслужилите мястото си в МГ.
Искахте да не се влиза с БЕЛ в МГ. Предлагат го сега. И пак има недоволни.
Thinking

# 694
На сегашните шестокласници и петокласници, и четвъртокласници не е редно да им се пазят местата, казано просто, като за математици, да вникнат
Явно има нужда от изпит по бел, представям си какви математици ще произведем, неучили бел след четвърти клас

Последна редакция: вт, 27 май 2025, 19:10 от Априлски душ

# 695
А ти си сигурна че в 8 ще има свободни места за прием в МГ ли?
Не е сигурно че ще има бройки за прием.

Всички знаят към днешния момент, че в 7 клас се кандидатства в МГ. Това няма да се промени. Само форматът на изпита.
Това че децата, които вече са в МГ, какво биха променили за тези, които са решили да кандидатстват след 7ми?
Thinking

Решили са..ама места ще има ли..

# 696
По проектозакона не, няма да има

# 697
Thinking

А какъв е проблема просто решилите деца да кандидатстват или продължат след 7 кл. в МГ да се явят на изпит на съответната гимназия и който се пребори-пребори, който се прецака, ами, в крайна сметка това е живота. Някой друг се е представил по-добре.
Как пък се реши, че видиш ли щом в 5 кл. е влязло дете в МГ, значи няма как друго извън да е по-талантливо и доцро в магематиката от него. Ами не го разбирам това.
И защо трябва спокойствието и лежерността на едни деца да е за сметка на други?
3 години (5-7кл.) е период, в който се променят нещата. И да, мотивацията ще спадне доста сред децата МГ като знаят, че те до абитюренския си бал няма нужда да се пънат повече. Ами да се явят и те на изпит и да си защитят мястото. Така може деца, които  са изгубили малко или много интерес към магематиката с 3ки и 4ки да си завършат, за сметка на други, които поради ограничения прием не са могли да влязат.
Ами не виждам аз в това решение да се стимулират математически насочените деца.

# 698
Още не знаем какъв ще е приемът в 7 клас. Директори и учители от математическите гимназии от страната са го предложили, да предположим, че знаят какво правят. Кой по-добре знае какво смятат да направят с приема в 7 клас, ние или Директорите на МГ? Едва ли Директорите на МГ искат да съберат слаби ученици, не мислите ли? Нека изчакаме и ще видим какви са им плановете.

По математика повярвайте, ще са изключително силни по учебната математика училище в 5-7 клас там, НВО БЕЛ не допринася особено за по-добрите математически умения, но така или иначе това са ученици, които са отличници от предишните си училища и нито децата ще са ОК да са със слаби познания по БЕЛ, нито родителите им ще го допуснат. Просто няма да се налага да ходят на курсове и да са се концентрирали над НВО БЕЛ, за да могат да развиват математическите си способности. Не виждам това да е проблем. 

Thinking

А какъв е проблема просто решилите деца да кандидатстват или продължат след 7 кл. в МГ да се явят на изпит на съответната гимназия и който се пребори-пребори, който се прецака, ами, в крайна сметка това е живота. Някой друг се е представил по-добре.
Как пък се реши, че видиш ли щом в 5 кл. е влязло дете в МГ, значи няма как друго извън да е по-талантливо и доцро в магематиката от него. Ами не го разбирам това.
И защо трябва спокойствието и лежерността на едни деца да е за сметка на други?
3 години (5-7кл.) е период, в който се променят нещата. И да, мотивацията ще спадне доста сред децата МГ като знаят, че те до абитюренския си бал няма нужда да се пънат повече. Ами да се явят и те на изпит и да си защитят мястото. Така може деца, които  са изгубили малко или много интерес към магематиката с 3ки и 4ки да си завършат, за сметка на други, които поради ограничения прием не са могли да влязат.
Ами не виждам аз в това решение да се стимулират математически насочените деца.

# 699
Не знаем какъв ще е приемът. За това коментираме това което знаем - проектозакона!
Аз пак питам ..lexche...вие гарантирате ли че ще има достатъчно свобъдни места в 8 крас?

# 700
Ами нали ще има отделен изпит по математика за дадена МГ? Би могло формулата, по която ще се изчислява бала да се направи така, че той да има най-голяма тежест.
И дайте да си говорим истините, ами не са пък чак толкова извънземни възможнастите на децата в МГ., че да спрат да се конкурират още в 5 клас.
Имам много познати завършили СМГ и сега децата им също са там. Всички до един споделят, че няма нищо общо нивото с това от преди години. Просто наистина най-интензивно и читаво се учи там магемагиката. Така че е напълно възможно "външни" деца да могат да изместят възпиганици на МГ.
За мен си е дискриминационно такова решение.

ПП. Само да кажа, че зз лично нямам интерес към МГ, но пък това не значи, че нямам мнение и щом не ме вълнува, да махам с ръка.

# 701
Аз като родител на шестокласничка в МГ също съм против автоматичното продължаване след 7ми клас. Определено проблем имаше с кандидатстването до сега (не е нормално добри математици да отпадат заради оценка по БЕЛ), но не мисля, че това е решението.

# 702
Задайте конкретния въпрос към директор на МГ/ПМГ, към която имате интерес.

Няма как директорите на най-силните гимназии в страната - СМГ, НПМГ и останалите МГ и ПМГ от другите градове,  да искат да си съсипят училищата. Това са хората с опит. Те са предложили тези промени. Предложили са ги с идеята да стане по-добре. Това са умни хора, които са си преценили нещата, те ръководят тези гимназии. Ако виждаха, че ще е в ущърб, щяха да се възпротивят, а те са го предложили. Не знам дали разбирате какво искам да кажа.

Не знаем какъв ще е приемът. За това коментираме това което знаем - проектозакона!
Аз пак питам ..lexche...вие гарантирате ли че ще има достатъчно свобъдни места в 8 крас?

# 703
Това откъде дойде   ...че директорите са автори на тези промени? Може ли линк към тази инфармация...благодаря .

# 704
Директорите могат само да предлагат, но това изобщо не означава, че предложенията им са законни. Да затвориш приема в СМГ в седми клас, да привилегироваш едни деца от три набора 4,5,6 клас, спрямо други е изцяло дискриминационно и ще бъде атакувано по всякакъв начин. Никой тук не е против запазването на местата на тези деца, приети в пети клас. Хората са против завареното положение, защото не може нов закон да действа обратно във времето. Хората са против и лишаването на децата в седми клас от шанс за приемане в СМГ. Не може изцяло да се запуши приема. Математиката е от обществен интерес, не е балет, не е музика, нито фотографско изкуство

Последна редакция: вт, 27 май 2025, 20:10 от Априлски душ

Общи условия

Активация на акаунт