Студенти в Нидерландия - 24

• 49 406
  • 728
  •   1
Отговори
# 435
Lilibeth 1, благодаря за информацията.
Изобщо не се бях сетила за тази особеност при настаняване в Белгия.

# 436
Приблизително какъв е срокът за отговор от ДУО след първоначално подадени документи за субсидия за работещ студент? При одобрение след колко време превеждат парите? Последно мисля беше около 400 евро, дали има някаква промяна?
Имам и още едно питане. Има ли магазин за хранителни стоки в Айндховен, който прави доставки до адрес?

# 437
  • София
При моята девойка за основната субсидия много бързо дойде отговор, а за другата - по-бавно. Мисля, 6 - 8 седмици го дават срокът.
Подаде през ноември, през декември получи основната за ноември и декември. През януари преведоха и допълнителната - за всичките месеци.
В момента основната е малко над 300 евро, а допълнителната около 450 евро.

# 438
При моята девойка за основната субсидия много бързо дойде отговор, а за другата - по-бавно. Мисля, 6 - 8 седмици го дават срокът.
Подаде през ноември, през декември получи основната за ноември и декември. През януари преведоха и допълнителната - за всичките месеци.
В момента основната е малко над 300 евро, а допълнителната около 450 евро.
Сега разбирам, че има основна и допълнителна субсидия. Мислех, че е само една за работещ студент. Възможно ли е да получава и двете?

# 439
  • София
Стела, тъй кат пита някой 'начиии 😂😂😂
Ето на сайта на ДУО са обобщени с булет пойнтс:
https://duo.nl/particulier/student-finance/

Обобщено казано:
1. Основна субсидия (basic grant)- не зависи от доходите (става подарък при диплома до 10г)
2. Допълнителна субсидия (additional/supplmentary grant)- размерът зависи от доходите на родителите (става подарък при диплома до 10г)
3. Карта за пътуване (student travel product)(става подарък при диплома до 10г)
4. Заем (Loan) (връща се с лихва)
   4.1 Заем за таксата за обучение*
   4.2 Заем допълнителен до определен лимит/мес.

*Само при 4.1 студентът може да не е работещ, стига да е от страна членка на ЕС.

За всички от 1-4 може да се кандидатства и да се получават накуп.

# 440
  • София
Перуанка съвсем ясно е обяснила всичко  Blush

# 441
Не искам да изнервям никой, но попитах, тъй като не разбирам английски и се водя от първата страница. Там пише:
"Студентското финансиране ... се състои от 4 компонента:
- редовен заем,
- продукт за студентски пътувания,
- допълнителна безвъзмездна субсидия,
- заем за такси за обучение.
Ако учите курс в средното професионално образование, може да получите и основна безвъзмездна..."

Тъй като не мисля, че студентът е в средното професионално образование, не знаех, че има право и на тази основна субсидия.
Сега вече ми се изясни, благодаря!

# 442
  • София
Инфото на български в първия пост явно е по-старо. От миналата година приеха да върнат (имало е преди години) т.нар. basic grant/основна субсидия. През миналата година беше с около 160-170 евро по-висока, защото към нея имаше надбавка, а тази година е около 300 и малко евро за българските студенти, които живеят далече от дома си по презумция. Защото за холандските студенти, които са близо до родителите си (в км), е значително по-малка.

Допълнителната субсидия, ако доходът на родителите е под определен праг, е около 470 (не знам точните цифри). Ако е над, сумата намалява.

И така. Искайте си и двата гранта. Успех!

# 443
  • София
Инфото на български в първия пост явно е по-старо. От миналата година приеха да върнат (имало е преди години) т.нар. basic grant/основна субсидия. През миналата година беше с около 160-170 евро по-висока, защото към нея имаше надбавка, а тази година е около 300 и малко евро за българските студенти, които живеят далече от дома си по презумция. Защото за холандските студенти, които са близо до родителите си (в км), е значително по-малка.

Допълнителната субсидия, ако доходът на родителите е под определен праг, е около 470 (не знам точните цифри). Ако е над, сумата намалява.

И всичко това "се полага" под изричното условие, че работят, нали така ?

# 444

И всичко това "се полага" под изричното условие, че работят, нали така ?

Да.

# 445
Многооого щастлив ден ми е. Синчето днес научи, че се дипломира. Холандското ни образователно приключение приключва. За плюсове и минуси съм споделяла, но днес празнувам натрупания опит и впечатления, и постигната цел. Време ни е за туризъм и go home.

# 446
  Kepeva,
честито. Попътен вятър в професията, бързо намиране на хубава работа. И да не забравяме истинска любов за младите хора.

ПП. Моля те, припомни бакалавър или магистър завършва.

# 447
  • София
Kepeva, честито! Браво на младежа!
И сега - накъде?

# 448
 Kepeva,
честито. Попътен вятър в професията, бързо намиране на хубава работа. И да не забравяме истинска любов за младите хора.

ПП. Моля те, припомни бакалавър или магистър завършва.
Бакалавър в Utrecht University,  Media und Culture. Горещо не препоръчвам, ако не сте добре запознати с програмата и изискванията. Също, ако младият човек е самостоятелно мислещ, особено - свободомислещ и очаква да практикува свободомислие. Не искам да звуча агресивно, просто се надявам да изостря вниманието на бъдещи студенти, за да взимат информирани решения. Една такава Kepeva 😀 ми трябваше преди четири години.

Последна редакция: ср, 19 мар 2025, 22:12 от Kepeva

# 449
Kepeva, честито! Успех на младежа!

Общи условия

Активация на акаунт