Студенти в Нидерландия - 24

• 49 510
  • 728
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте,
освобождава се стая в студентска къща в Леуварден.
При интерес ще дам телефон за контакт.

# 496
  • На дивана, под юргана
Kepeva, честито! Браво на младежа!
И сега - накъде?
Засега- към България. Магистратура по Режисура и Драматургия в НАТФИЗ. Обмисляме и Берлин, но за него беше доста комплициран сблъсъка на очаквания и реалност и ще има нужда от време за "изчистване".

Не знам дали знаете, но тази година кандидат-студентската кампания в НАТФИЗ вече е по-рано - от 1-ви до 10-ти юли. Документите се подават от 21-ви до 25-ти юни.

# 497
  • София/Велико Търново
 Kepeva,
честито. Попътен вятър в професията, бързо намиране на хубава работа. И да не забравяме истинска любов за младите хора.

ПП. Моля те, припомни бакалавър или магистър завършва.
Бакалавър в Utrecht University,  Media und Culture. Горещо не препоръчвам, ако не сте добре запознати с програмата и изискванията. Също, ако младият човек е самостоятелно мислещ, особено - свободомислещ и очаква да практикува свободомислие. Не искам да звуча агресивно, просто се надявам да изостря вниманието на бъдещи студенти, за да взимат информирани решения. Една такава Kepeva 😀 ми трябваше преди четири години.
И при нас отзивите са такива през първата година, уви! Sad
Честито на младежа и успех занапред!

# 498
Здравейте! Ще се местя от немската тема при вас. Дъщеря ми е приета за магистратура по архитектура в Делфт. Връщам се да чета темата внимателно, защото нямам никаква информация за Холандия. Намирането на квартира, логистиката по преместването от Германия в Холандия и т.н. всякаква информация ще ми е от полза Simple Smile

# 499
Здравейте! Ще се местя от немската тема при вас. Дъщеря ми е приета за магистратура по архитектура в Делфт. Връщам се да чета темата внимателно, защото нямам никаква информация за Холандия. Намирането на квартира, логистиката по преместването от Германия в Холандия и т.н. всякаква информация ще ми е от полза Simple Smile
Здравей, радваме се за детето, нека Хонландия му е на късмет!Всяка нова тема започва с много полезна информация , събрана в 1 страничка от chervenokoska_2,-четете там ,  а и тук всеки помага с каквото може,така .че сте добре дошла!

# 500
  • Sofia
Днес е имало нападение с нож на площад Дам, в Амстердам. Има пет ранени.
Синът ми кара стаж там, писа ми. Разтуптя ми се сърцето..

Последна редакция: чт, 27 мар 2025, 20:02 от dodo_dodo

# 501
Здравейте.Синът ми си изгуби полтфейла.Твърди ,че е някъде в къщи,но не може да го открие.Завеяна работа.Проблема е ,че личната му карта е била в него.Как се процедира в такъв случай? В консулството ли трябва да се обади или отиде? Ще съм благодарна ако споделите.Благодаря.

# 502
  • София
Днес е имало нападение с нож на площад Дам, в Амстердам. Има пет ранени.
Синът ми кара стаж там, писа ми. Разтуптя ми се сърцето..
Мда, много неприятно. Моята работи там, точно до Дам. Като цяло този площад е център на всякакви събития, какво ли не е гледала- протести, полицейски арести, всякакви откачалки.. Слава Богу до днес почива, заради изпитите, та тази драма я пропусна.

Mariya Oz, в тази тема по-назад коментирахме при откраднати документи как се процедира. Ако е сигурен, че портфейлът е някъде вкъщи и ще изскочи все пак в даден момент, няма нужда да бърза. Нека потърси на спокойствие. В идеалния случай бихте имали международен паспорт, с който да се прибере в България и да си извади ЛК. Ако не- отива в посолството в Хага за пасаван. Не знам с Шенген дали нещо не се е променило към облекчаване, но едва ли...питайте в посолството.

Последна редакция: чт, 27 мар 2025, 21:47 от Peruanka

# 503
Моето момче преди време си загуби личната карта, показвал я в супера, след това я прибрал не в портмонето ами в джоба и до там. Първо си записа час в посолството, макар че според него е имало и хора без час. Трябваше му акта за раждане, спомням си, че много бавно я направиха личната карта, междувременно на изпитите го допускаха с картата издадена от университета.

# 504
  • София
Имам пак питане - на синът ми са определили заплащане, като сумата е бруто. Как може да изчислим горе-долу колко ще получава чисто?

# 505
  • София
А отбелязал ли е, че ще ползва данъчен кредит? Ако да - ще получава пълната сума.

# 506
  • София
В договора нищо не пише за данъчен кредит, пише само че заплатата му е определена в бруто като съответна сума, която след това ще получава нетно след приспадане на съответните данъци и осигуровки. Става въпрос за персонал в хранителен магазин (ако има значение). Твърде вероятно е да е проспал нещо, но сега трябва да си подпише договора и възникнаха няколко въпроса, сред които и този най-важният - колко в крайна сметка ще получава....

# 507
  • София
Отбелязването, че ще ползва данъчен кредит често става на отделна бланка, не е в самия договор. Да пита или да разгледа по-подробно приложенията и/или допълнителните формуляри.
До около 11000 евро брутен доход годишен не се облага и получава същата сума, която е упомената като бруто. Но трябва да отбележи, че ще ползва данъчен кредит.

# 508
  • София/Велико Търново
Синът ме не е получил писмо за дължими данъци за вода и канал. Възможно ли е да не дължи или просто писмото се е загубило? Къде може да се провери дали дължи и колко? Притеснява ме да не се окаже че все пак дължи и да пропусне срока за опрощаване.

# 509
  • София
Valka, за Амстердам смет и смесен данък е на Amsterdam.nl, в меню Mijn Amsterdam и се влиза с DigiD. Има и отделно за водата, мисля, че беше от Waternet.

Общи условия

Активация на акаунт