Студенти в Нидерландия - 24

• 48 849
  • 728
  •   1
Отговори
# 660
Здравейте,как стои въпроса с градския транспорт в Бреда?Като чета информация в интернет е почти задължително придвижването с колело,може ли да се избегне или варианта е вървене пеш?
Поздравления за информацията и времето,което споделяте!

# 661
  • София
Зависи от коя до коя точка трябва да стигнете. Дъщеря ми няма транспорт от квартирата до университета, с колело отива в хубаво време, пеша - в лошо. До центъра и гарата пак така.
Иначе автобуси вървят, но е скъпо, ако няма травъл продукт студентът.
А от какво е провокиран въпросът? Ако е от това, че не може да кара колело, не го мислете - там ще се научи Grinning

# 662
Моя младеж ще  бъде студент тази година септември,но нали всички казват че е трудно с квартирите и ние решихме да запазим от сега в XIOR за да сме спокойни поне за това,но.......сега се започна драмата с локацията и то за мен,той няма притеснения,но не иска да разчита на колело.Разстоянието до университета е 2 км от които 1 км е пеш ,а останалото с автобус(според google) ...,няма нищо удобно( освен колело,но не ни е вариант,може да кара ,но предпочита да не....)
Сега се чудя да се радвам,че намерихме квартира или да се притеснявам как ще стига до университета!?!
За него проблем няма ....щял да се оправи....,но  аз го мисля и се чудя при лошо време как се оправят Simple Smile
Това ,което казвате ,че е скъпо,нали би трябвало да имат безплатни карти за транспорт?

# 663
Моят бъдещ студент се класира за КН във Vrije, специалността е Numerus Fixus, обаче остава драмата с допълнителния изпит по математика. В гимназията е профил  природни науки, по тази причина часовете по МАТ не покриват изискванията на университета, има две седмици да реши. Днес каза, че иска да потвърди на Маастрихт и да не се занимава повече. Казах му да пише на Vrije и да ги попита има ли възможност да не се явява на изпит, съмнявам се да се съгласят, но не пречи да се пробва. Брат му каза, че след като нещо се изисква няма как да се направи компромис и да не се занимаваме изобщо.
Каквото и да реши, от  есента само кучо остава при нас:)

# 664
Моя младеж ще  бъде студент тази година септември,но нали всички казват че е трудно с квартирите и ние решихме да запазим от сега в XIOR за да сме спокойни поне за това,но.......сега се започна драмата с локацията и то за мен,той няма притеснения,но не иска да разчита на колело.Разстоянието до университета е 2 км от които 1 км е пеш ,а останалото с автобус(според google) ...,няма нищо удобно( освен колело,но не ни е вариант,може да кара ,но предпочита да не....)
Сега се чудя да се радвам,че намерихме квартира или да се притеснявам как ще стига до университета!?!
За него проблем няма ....щял да се оправи....,но  аз го мисля и се чудя при лошо време как се оправят Simple Smile
Това ,което казвате ,че е скъпо,нали би трябвало да имат безплатни карти за транспорт?
Не се притеснявай, 2 км. за млад човек не са проблем.
Дъщеря ми беше на на 2,3 км. от унито и си ходеше пеша, за 20-25 минути.
Безплатни карти за транспорт имат само студенти, които работят поне 32ч/месец.

# 665
  • София
По описание на разстоянието се досещам, че сте взели в xior на канала. Идеално става за пеша, ако младежът не иска с колело.
Радвайте се за квартирата Blush!

# 666
  • Бургас
Скрит текст:
Здравейте,

Ще се радвам, ако има запознати и дадат отговор за възможностите са субсидиране в следните случаи:
1. Може ли студента да работи като самонаето лице (например дава уроци) и как следва да си декларира часовете за да му бъдат признати.
2. Зачита ли се, ако студента работи онлайн, дистанционно за фирма, която не е регистрирана в Недерландия. (има договор и извлечения за изработени часове и извлечения от приходите). В коя страна следва да се декларира този доход (Нидерландия, България или наемащата страна)?

Каква здравна застраховка следва да си направи в единия и другия случай?

За да работи като самонаето лице, трябва да се регистрира в  KVK, съответно така има данъчен номер и си подава данъчна/ДДС декларация. Може да не плаща ДДС само ако допълнително се заяви като малък бизнес. Това е различното с България. Там автоматично ставаш платец на ДДС, когато се регистрираш като бизнес, освен ако не подадеш искане за освобождавaне, т.нар. KOR, до 20 000 евро годишен оборот.
Може да се работи за БГ фирма само чрез самонаетото лице в NL (zzp) с фактури за извършената работа.
Водят си се часове като time sheet, но най-вече се представят на DUO фактурите.
Самонаетото лице (zzp) в Нидерландия е длъжно да има basic Healthcare insurance в NL.

bisi_bg, частично отговарям, другите майки ще ме допълнят.
1. Може да работи като самонаето. Как става отчитането обаче не знам.
2. Не се признава ако студента работи за фирма извън Нидерландия. За да се получава субсидия, трябва да се внасят данъци и пр. в страната, а при договор за фирма от България или където и да било, това условие не е изпълнено. Ако фирмата е българска, ще декларира пред НАП. Нямам опит с фирма за други страни - логиката сочи или там или в БГ (зависи как е сключен договора). Но трябва да се провери задължително да няма двойно облагане - това в НАП най-добре ще ви консултират.

Peruanka го е написала много добре.
Малко допълнение от тук:https://duo.nl/particulier/student-finance-citizens-eu-eer-switz … k/eligibility.jsp
Скрит текст:
Additional condition if you are self-employed
If you are self-employed, you need to meet the conditions regarding turnover and hours worked. On top of this, we will check if you are sufficiently economically active. For instance, we will check if you are registered with the Chamber of Commerce (KvK) and what type of work you do. Wel will look at the whole of your work and activities. If you have any questions about this, please call us at +31 (0)50 599 77 11.
ДУО гледат и оборота, който трябва да е повече от 50% от социалния минимум (166.09 евро за лица до 21 г и 672.73 евро за останалите) и проверяват цялата дейност, даден е и телефон за въпроси: +31 (0)50 599 77 11
Благодаря за отговорите за работа като самонаето лице Flowers Hibiscus

# 667
Здравейте,
Дали има тук родители на студенти Mechanical Enenigeering в ТУ Айндховен?
Синът ми мина вчера изпита за там и чака резултат. Бих се радвала ако има някой с отзиви за тази специалност там.
Благодаря предварително.

Имаме кандидат-студент. Резултатите излязоха. Ако сте под 500 е добре. Над 500 е напрегнато.

# 668
По описание на разстоянието се досещам, че сте взели в xior на канала. Идеално става за пеша, ако младежът не иска с колело.
Радвайте се за квартирата Blush!
Да,точно там познахте Simple Smile взехме неозаведена стая с само  с  душ кабина и мивка  които са !Това успяхме да намерим и се притеснявах да не сме избързали,но според прочетеното тук назад във времето реших ,че е добър вариант,а  и напрежението,ако решим да чакаме за нещо обзаведено и близо да унивеситета предпочетохме да си  го спестим.
Благодаря за отговорите дами,успокоихте ме Simple Smile

# 669
Моят бъдещ студент се класира за КН във Vrije, специалността е Numerus Fixus, обаче остава драмата с допълнителния изпит по математика. В гимназията е профил  природни науки, по тази причина часовете по МАТ не покриват изискванията на университета, има две седмици да реши. Днес каза, че иска да потвърди на Маастрихт и да не се занимава повече. Казах му да пише на Vrije и да ги попита има ли възможност да не се явява на изпит, съмнявам се да се съгласят, но не пречи да се пробва. Брат му каза, че след като нещо се изисква няма как да се направи компромис и да не се занимаваме изобщо.
Каквото и да реши, от  есента само кучо остава при нас:)
Последното изречение е най-тъжното.....Simple Smile

# 670
  • София
Не е тъжно.
Да дадеш криле на децата си е чудесно.
Най-малкият от тримата ни сина е с увреждане и завинаги ще остане с нас. Това е най-тъжното нещо у нас. Това, че другите ми две деца имат сили да отлетят от нас е най-хубавото и радващото в живота ми.

Последна редакция: чт, 17 апр 2025, 11:44 от Госпожа Лютичe

# 671
  • София
Госпожа Лютиче, прегръщам те!

# 672
Не е тъжно.
Да дадеш крила на децата си е чудесно.
Най-малкият от тримата ни сина е с увреждане и завинаги ще остане с нас. Това е най-тъжното нещо у нас. Това, че другите ми две деца имат сили да отлетят от нас е най-хубавото и радващото в живота ми.

Няма как по - добре да бъде казано .
Адмирации за силата и за споделеното.

# 673
И ние имахме драмата на охлювчетоо.  Математическа гимназия (!) не може да даде необходимата подготовка по физика (часове, хорариум, матура). Решихме проблема с явяване на холандска матура по физика. Покупка на необходимите учебници, самоподготовка и онлайн матура.

Последна редакция: чт, 17 апр 2025, 11:46 от D.S.P.

# 674
D.S.P , моя мързеланко подучен от брат си мисли да си спести тези усилия и ако не му хареса в Маастрихт, догодина да се прехвърли  във Амстердам, като така ще си спести допълнителния изпит. Съмнявам се, че ще се случи това, ще си изкара в Маасртихт. Те с брат му са от енергоспестяващия модел:), нещата трябва да им се случват с минимални усилия.Той с неговия профил покрива всички изисквания за хорариум по физика, биология и химия, но това не му върши работа за КН.

Общи условия

Активация на акаунт