Студенти в Нидерландия - 24

• 47 271
  • 728
  •   1
Отговори
# 690
Христос воскресе, бъдете здрави и много щастливи момичета!!!
Моето момче не беше с нас за празника,липсва ми и ми е мъчно.За щастие го чакам тази седмица ,ще си дойде за няколко дни.Сподели че с други българчета,са боядисвали яйца и са се събрали за Великден 😀,което много ме радва и успокоява че не е сам...

# 691
Честито Воскресение Христово !
И при синът ми вчера е имало  великденски български брънч. Изкарали са много хубаво, събрали са се доста деца българчета , дори е успял да изгори на  терасата на общежитието - имало е силно слънце . Брат му се похвали с боядисани яйца - много мило ми стана , ,продължават  традициите децата .

# 692
Миналата година и ние бяхме  в това чудене. В последствие разбрах, че кодовете се дават от университета за стаите,  които са запазени за него. Поне така беше в Енсхеде, за стаите запазени от Saxion. Но тези стаи са само за една година, за първата. След това трябва да търсите нещо друго. Ние така и не се класирахме за такава стая. Успяхме да запазим стая пак в Xior,  но такава на свободно. Успех!
Благодаря! Една година е напълно достатъчна. Тъй като Лайденският университет има жилищно настаняване, платено, но не гарантирано, се чудя дали ако имат кодове те не са за това тяхно настаняване. Макар, че едва ли, защото тяхното е през DUWO.

Ние се регистрирахме и платихме такса една седмица след кандидатстването и условния прием. Казват, че който е сред първите ще получи стая. Но също така ми написаха, че може и да няма и да търсим и чрез други сайтове.
Приятел на сина ми ще учи в съседен град, а той живот и здраве в Лайден - ще търсим също и малко студио или апартамент или стая с две легла в Хага. Така ще им е удобно и на двамата..
Азз с Xior не мога да се справя. Попълвам всичко, гарант, лична карта, но все ми дава после някаква грешка и не мога да направя регистрация. Може би защото са почивни дни, не знам. Ще пробваме утре пак

# 693
  • Габрово
Опитвам да открия с търсачката, но не успявам. Някой от тук пишещите има ли с личен опит от студио в сградата Luna (в кампуса на Tu/e)? Условия (топло/студено), поддръжка ако/когато се наложи, изравняване на сметки (доплаща ли се винаги, големи ли са разликите) - ей такива работи ме вълнуват. Гледам, че сега вече я стопанисват PlazaNewNew (преди са били Camelot) - тоест ще е супер, ако имате впечатления от Plaza Simple Smile

# 694
Имам въпрос за доказването на доход при наемането на стая.

Правилата на ангенцията гласят: "Агенцията се задължава да спазва правилата на ЕС за държавна помощ. Това означава, че имаме право да наемем стая за сумата до 682,96 Евро за хора с брутен годишен доход до 28 375 Евро."

За какъв период трябва да докажа доходите си - 12 месеца назад или за изминалата календарна 2024 г.?

Как да сметна дали дохода надвишава изискването? Дохода на майката + бащата. Разделен на 3 за тричленно семейство?

Дали са ни кратки срокове и трябва да сме подготвени с тези документи предварително.

Благодаря за отделеното време.

# 695
Не ми е много ясно, защото явно е преведено, но за мен това е общ доход на всички, живеещи в домакинството - майка+баща (дори да са разведени)+ако детето работи. Не се дели на 3. Аз бих извадила за 2024. Но е много вероятно да поискат и за 2023.

Последна редакция: вт, 22 апр 2025, 16:14 от chervenokoska_2

# 696
Имам въпрос за доказването на доход при наемането на стая.
Правилата на ангенцията гласят: "Агенцията се задължава да спазва правилата на ЕС за държавна помощ. Това означава, че имаме право да наемем стая за сумата до 682,96 Евро за хора с брутен годишен доход до 28 375 Евро."
За какъв период трябва да докажа доходите си - 12 месеца назад или за изминалата календарна 2024 г.?
Как да сметна дали дохода надвишава изискването? Дохода на майката + бащата. Разделен на 3 за тричленно семейство?
Дали са ни кратки срокове и трябва да сме подготвени с тези документи предварително.
Благодаря за отделеното време.
Много интересен въпрос, накара ме да търся и анализирам.

Като увод (от стари проучвания) ще уточня, че в Холандия има социални жилища, които се отдават под наем от жилищните асоциации и около 50% от холандците живеят в такива жилища. Има ограничения за максимум на наема и за максимум на дохода.

Наемрих закона на холандски: https://wetten.overheid.nl/BWBR0008659/2025-01-01#Hoofdstuk4 и с гугъл транслейт нещата се изясниха - вижте членове (Artikel) 14 и 20

чл. 20: Таванът за наема е:
а.682,96 евро на месец, ако домакинството на наемателя, с изключение на всички поднаематели и лица, принадлежащи към домакинството на наемателя, се състои от един или двама души;
b.731,93 евро на месец, ако домакинството на наемателя, с изключение на всички поднаематели и лица, принадлежащи към домакинството на наемателя, се състои от трима или повече лица."
и
чл. 14: Стандартният доход е:
а.28 375 евро за едночленно домакинство;
b.38 500 евро за многочленно домакинство;"

Според информацията на Milen yani, излиза че условието е за едночленно домакинство, т.е трябва да се докаже доход само на детето - 0 евро + помощ от родители. Според мен (ако греша кажете) могат в свободен текст да напишат доходът на цялото семейство е Х евро, делим примерно на 3 и за сина остава толкова.
Другият вариант е да доказват 38500 евро за цялото семейство.
Доколкото разбрах доходът е за финансова година, май е 2023 г.

Пробвайте да преведете закона изцяло. Успех

# 697
  • София
Аз пък друго разбирам - само доход на студента.
Пише декларация, че няма доходи, защото не работи.

# 698
Има изпратено вече запитване до агенцията за кой период е необходим дохода. Ще питам отново и как се изчислява.
За съжаление отговорите им се бавят. Агенцията е WonenBreburg. Настаняването е за Тилбург.
Постнах въпроса си и тук, защото мислех, че подобни документи се изискват на всички и е нещо стандартно.

# 699
  • София
Т.е. за сайта klikvoorkamers ли питате?  Доколкото знам, гледат доход на студента - вече написах, че е достатъчна декларация, ако не работи.
Допълвам: не е стандарт, както реши наемодателят. При нас при наемането искаха доход на студента в р-р на 3 пъти чистия наем или доход на родителите в р-р на 5 пъти чистия наем. После, в toeslagen, искаха доход на студента, за да изчислят надбавката за наем, въобще не се интересуваха от доходите на родителите.

Последна редакция: вт, 22 апр 2025, 17:56 от Sunny bunny

# 700
  • Sofia
Т.е. за сайта klikvoorkamers ли питате?  Доколкото знам, гледат доход на студента - вече написах, че е достатъчна декларация, ако не работи.
Допълвам: не е стандарт, както реши наемодателят. При нас при наемането искаха доход на студента в р-р на 3 пъти чистия наем или доход на родителите в р-р на 5 пъти чистия наем. После, в toeslagen, искаха доход на студента, за да изчислят надбавката за наем, въобще не се интересуваха от доходите на родителите.

Аз нямам спомен да са ни искали доход в klikvoorkamers. Единствено доказателство за прием. Качихме условния и сега всяка година си представя доказателство, че още учи. Никой не му търси доход, въпреки че той си работи още от миналата година.
По отношение кодовете, синът ми отправи запитване до Лайденския университет и му отговориха веднага, че университетът няма код за резервиране на стая чрез Xior. Пишат, че ако има код дадена стая там, това означава, че стаята е запазена от друго учебно заведение и го молят да провери (не че има стая де, беше превантивно запитването:)))
И изключително подробно са дали линкове къде да търси, включително са изброили околни села. Даже малко са попрекалили защото и линк към общината за регистрация са му пратили, а той си няма още жилище:)))) Уточнили са да има предвид, че при туристическо настаняване не може да се регистрира и се извиняват, че университета не може да му предостави пощенски адрес за регистрация в кметството.
Доста бързи, любезни и отзивчиви са:)

# 701
Dodo, това на имейл ли са му предоставили като информация.
Синът ми има подобен от Лайден, но той е по общ, че до 15-ти юни ще се знае дали ще му намерят стая и през това време да търси на други места, да не разчита само на университета.

# 702
Да не стане объркване, ще дам повече информация кога се доказва нисък/максимален доход и кога висок доход.
В Холандия по закон пазарът за наем на жилища/квартири се дели на 2 групи:
1. Социални жилища (подобно на нашите общински жилища) за хора с ниски доходи, това е регулиран пазар, държавата дава някакви субсидии. Доказва се максимален доход, който е различен всяка година. И при тях социалните жилища не стигат за всички, обикновено се чака дълго. При тях ги дават така наречените housing association жилищни асоциации. Чужденците рядко успяват да наемат социално жилище в първите години от преместването си. Затова и в темата нямаме много опит с тези жилища.
2. Свободен/частен пазар. Жилищата са собственост на частни лица и фирми. Наемът се договаря свободно. И наемодателят иска доказване на висок доход - например поне 3 пъти повече от наема. Нормално българските студенти наемат квартири главно в този сегмент.  

ето малко линкове: https://www.government.nl/topics/housing/rented-housing
https://access-nl.org/housing-netherlands/social-housing-benefit … g/#questions-1706

# 703
  • София
През klikvoorkamers жилищата са социални, само за студенти.

# 704
  • Sofia
Dodo, това на имейл ли са му предоставили като информация.
Синът ми има подобен от Лайден, но той е по общ, че до 15-ти юни ще се знае дали ще му намерят стая и през това време да търси на други места, да не разчита само на университета.

Да, на имейл, в отговор на негов въпрос конкретно за кодове за Xior през формата за въпроси.
Но той не е кандидатствал за университетско настаняване заедно с апликацията, така че 15 юни не важи за него и той го беше уточнил в запитването си - че сам търси жилищно настаняване.

Общи условия

Активация на акаунт