Студенти в Нидерландия - 24

• 47 262
  • 728
  •   1
Отговори
# 15
Гласувах с "по-скоро да"- специалност creative business,Единствено не и допада че се правят проектите в отбор и винаги има такива който работят по малко а се отценява отборно. Но ако отбора е добър и всички работят равно тогава всичко е ок

# 16
  • София
Гласувах с "по-скоро да"- специалност creative business,Единствено не и допада че се правят проектите в отбор и винаги има такива който работят по малко а се отценява отборно. Но ако отбора е добър и всички работят равно тогава всичко е ок
Тя и моята така негодува...Но пък точно това ценят работодателите - да можеш да работиш в екип.
На интервюто за стаж я бяха питали как ще реагира, ако някой не работи добре в екипа.

# 17
Благодаря за новата тема. Аз гласувах с по-скоро не! Но моята щерка е много взискателна и винаги иска повече. Учи КН в Айндховен, но сравнява с обучението в Англия на познати деца и не е доволна. Имат много избирателни предмети, но с ограничен избор за записване. Компенсира с по един курс на  Софтуни допълнително. Аз лично съм доволна, защото разликите във финансите са огромни. Живота в Нидерландия и харесва, но университета отнася критики засега. В понеделник се прибра и беше щастлива. Написа ми " Вече съм си у дома"

# 18
  • София
И аз благодаря за новата тема! Гласувах с "По-скоро да", макар че и до ден днешен си ми стои дилемата дали тук нямаше да получи еквивалентно образование (синът ми учи Civil Engineering). Но в крайна сметка той е щастлив, чувства се добре, справя се засега дори и в битов аспект, направо се е променил за тези 5 месеца. И той недоволства за груповите проекти, но няма начин - това си е част от програмата. Надявам се да се справя и занапред, както и да намери своята реализация, защото определено има интерес и желание.

# 19
Аз гласувах с "Да", макар че не е като да няма забележки (КН Делфт). Относно груповите проекти, не ѝ е за пръв път, защото в училище имаха такива и беше подготвена, че  може да се падне в група, в която не всички са организирани. Мрънка понякога, че прескачат материал, като им казват сами да си го научат, но пък това е опит Simple Smile.

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 13:50 от bunovа

# 20
  • София
Благодаря за уютната ни и информативна тема, Червенокоска и списващите я!
Както и друг път съм като bunova, точно го е описала нашето положение. И аз гласувах "Да", макар че има забележки тук там, точно с преподаватели или при работа в екипи, но счита, че в общи линии нещата са ок и засега не съжалява за избора. Става дума за бакалавър Computer Science and Engineering в ТУ Делфт. 
Интересно е сравнението с подобни специалности в България и други държави. Поне за компютърните специалности на мен ми се струва, че в България е доста по трудно, късат много, имат и устна част, освен писмения тест.

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 13:52 от bora

# 21
  • Габрово
И аз гласувах с "по-скоро ДА", защото той по-принцип си е мрънкало и никога не е мега ентусиазиран. От време на време не харесва това, което учат, но мисля, че като цяло е по-скоро удовлетворен...

# 22
  • София
Благодаря за темата!
И аз гласувах с "по-скоро да". (Media & culture в UvA). Същото с груповите проекти. Но пък и в реалния живот е така, все си има мързеливци и такива, които паразитират на чужд гръб в екипа 😆
Още не е съвсем сигурна какво иска точно да учи след бакалавъра.
Има до края на май да реши какви елективи или майнър ще запише третата година, а това си е пряко свързано с намеренията за магистратура. Не знам, ще се види скоро. Поне спря за сега да твърди, че магистратурата няма да е в NL. Човек не трябва да се зарича 😁.
Живи и здрави само, ще измисли и бъдещето, доколкото може да му влияе.

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 14:47 от Peruanka

# 23
  • столицата
Тя и моята така негодува...Но пък точно това ценят работодателите - да можеш да работиш в екип.
На интервюто за стаж я бяха питали как ще реагира, ако някой не работи добре в екипа.
Интересно какъв отговор би бил приет за приемлив.

# 24
  • София
Моята отговорила, че ги учат в университета да предупреждават този, който не работи, че трябва да се включи по-активно,  да му дадат срок да се поправи, след което направо да го изключат от екипа. Но тя не била на това мнение - за нея било редно да го питат каква е причината, дали нещо не му е ясно, за да му го обяснят, дали иска да си смени заданието с някой друг, ако счита, че в другата област е по-подготвен и ще може да се справи по-добре.
Еми, харесаха я Blush.

# 25
  • София
И аз гласувах с ДА.
1. Аerospace engineerиng в Делфт - мис перфекционизъм има разни забележки, но и статистически е най-доброто място за изучаване на тази специалност в Европа.
2. HR в Тилбург - мис емоция каза, че е родена да живее в Нидерландия и обучението й харесва.
И на двете им беше много трудно първата година. Сега е една идея по-леко, но учат яко... ама наистина яко.

# 26
  • столицата
Bibi, накара ме да се усмихна с описанието на девойките:) Само третата не знаем каква буря е според теб.
Успешна година на всички студенти!

# 27
  • Пловдив
Бързам да се запиша и се връщам да гласувам Simple Smile

# 28
  • Бургас
И аз изпратих моето момче в Делфт днес и се похвалвам, че не се разциврих на летището. После в колата.......Sob

Гласувах и аз с "Да", той е доста доволен от университета, въпреки, че също не харесва особено груповите проекти. За сега мисли да отложи магистратурата и да види ще му е нужна ли въобще такава. Иска да поработи година, две и след това да реши. По въпроса къде ще е, с примиренчески тон каза "Пак Делфт, то само масачузетския и Харвард са пред нас по рейтинг за КН". Направо се впечатлих. Но той доста се промени, порастна някак, стана не толкова краен като до скоро.

Благодаря за темата Червенокоска Flowers Cherry BlossomFlowers Cherry BlossomFlowers Cherry Blossom!

# 29
Във връзка с груповите проекти - баткото ни, завършил Глазгоу, Civil Engineering, беше споделил тяхната система за персонална оценка при групови проекти. Всеки студент в групата оценява накрая кой от участниците има най-голям принос за изготвяне на проекта, като просто ги степенува.  Така, всеки един оценява другите и получава оценка от всеки друг. На база на оценката на участващите в групата, всеки получава % от общата оценка, който пък процент формира личната ти оценка. Така може груповата оценка да е 4, но ти да имаш 5 или 3.

Общи условия

Активация на акаунт