Студенти в Нидерландия - 24

• 47 255
  • 728
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Не харесва много климата, държавата и нидерландците. Счита ги за нечистоплътни, не даващи си много зор и малко глупавички.
Климата там е прекрасен - няма голям студ зимата и няма голяма жега лятото.
Държавата им е толкова добре уредена, че не може да се сравнява с България изобщо.
Нидерландците са супер умни и много талантливи - Рембранд, ван Гог, Льовенхук, Хюйгенс Кристиан, Армин ван Бюрен, Андре Рийо, Лоренц Хендрик Антон, Пол Верховен, Йохан Кройф, Верстапен...

# 46
  • София
stella_ars синът ми и състудентите съученици от МГ около него са с някаква подготовка по комп.науки - от математически гимназии с профил информатика, някои като него изкарали програма на МОН ИТ кариери иили с малко стаж в ИТ фирми. Беше учил тук не Джава, а C++. Но има и доста деца, примерно от Американския колеж, които не са се занимавали толкова с информатика както в математическа гимназия и си се справят съвсем добре. Успех на дъщеря ти на изпитите, кога са тази година?
На мен Нидерландия и местните си ми харесват и от трите пъти, когато съм ходила, а единият път и служебно бях на обмен няколко дни - спокойни, организирани и гостоприемни бяха колегите, има какво да се научи от тях, това в правната сфера. Пак искам да отида. За живеене сигурно е друго.

# 47
Моето впечатление от холандците е обратното - че са супер чистоплътни, особено в сравнение с българите.
В градския транспорт и на улицата като се разминавах с разни младежи особено, толкова силно ми миришеха на препарати за пране, че чак ми беше прекалено и неприятно.
А в градския транспорт в София на други неща ми понамирисват понякога хората.
За холандците студентът няма никакви забележки. Харесва ги, и не смята че са глупави. Чудя се защо това впечатление при други студенти.
От университета обаче се дразни на голямото закъснение на оценките от изпитите. и също има усещане за някои класове, че не ги преподават много интересно. Но това може-би вероятно е негов проблем.

# 48
Успех на дъщеря ти на изпитите, кога са тази година?

Благодаря, Бора! След 21-ви януари ще ни информират. Simple Smile

# 49
  • София
Аз съм живяла в NL като студентка една година, преди 100 години, програма по Еразъм. Много я харесвам тази страна. Аз бях и главният подбудител дъщеря ми да избере нея. Не съм единствената причина, де.
Тя е завършила испанската с втори италиански език и въпреки че приятелите и учат в тези слънчеви, южни страни, тя не пожела да кандидатства там. Ходи им на гости сравнително често, особено в Италия и споделя, че контрастът е голям, изобщо "вайбът" е различен. И към днешна дата повече и допада подреденият северозапад. Но Dutch избягва да учи всячески. Все още. 😂

# 50
  • Варна
Отговорих с по-скоро Да,първа година е моята дъщеря,ICT в HZ приложен университет.Малък град,4 години осигурено общежитие.Това беше водещо в избора. Беше достатъчно запозната какво я очаква,говорили сме с много познати и непознати за начина на живот,климат,преподаване.От тук една майка,на която много благодаря ме подготви с всякаква информация,говорихме и с дъщеря и на място,която е същата специалност и знаехме къде отива и какво я очаква.Харесва и да се занимава с разни проекти,в момента правят някаква игра,/ последният им изпит за семестъра,само това остана/,още 2 българки и една пакистанка,разбират се много добре и са приятелки и сами са си сформирали екипа.Момичетата са завършили МГ и  профил информатика и тя няма от какво да се оплаква,напротив.Откакто се е върнала работи здраво,доколкото чувам,едното момиче се е разболяло,така че мойта здраво се труди.Скоро се мести при момичетата в тяхното общежитие,ще е на крачка от унито,ще разчитаме на субсидия за наема,защото е самостоятелно студио и наема е почти двоен от стаичката която в момента обитава.
Много се промени моето момиче,за добро.Мечтаеше за самостоятелност и е доволна.Преобразява се тук и там.Тук във Варна нещо я отблъсква,мръсно и е и това е.Само гаджето,което е тук в Бг и липсва,но двамата са решили ,че образованието им в момента е на преден план.Морето не и липсва,тя не го и поглежда тук,а сега пак живее на море ,но и е  все тая.Тя е тиха по природа,не обича шумни събирания,дискотеки,тълпи от хора.Чете си книгите,плете си плетките и си живее в нейното си време.Така че в малките градчета и е идеално.Засега смята,че не е точно нейната държава за живеене,климата не я дразни.Пазарува си  доста продукти,приготвя си храна,не се тъпче с боклуци.Страхлива е за здравето си и гледа да се храни пълноценно.Аз се моля само да е здрава и спокойна.Относно преподаването и търсене на информация  в нета е нормално за нея.В гимназията също търсеше много информация и правеше много проекти.И това търсеше и като образование.Ами това са впечатленията за сега,все пак са минали само 4 месеца,живот и здраве за по-нататък ще видим.

Последна редакция: чт, 09 яну 2025, 00:34 от Geiza

# 51
stella_ars, относно предварителната подготовка за спец.КН в Делфт, моята дъщеря завърши АК с профил математика и физика, като имаха и информатика като 4-ти профилиращ предмет. През лятото преди да замине изкара  курс към СофтУни на java. Определено й беше доста по-трудно в сравнение с децата, които са от МГ, но се справя много добре. За изпита се готви сама. Успех на твоето момиче!

Последна редакция: чт, 09 яну 2025, 07:21 от bunovа

# 52
На анкетата отговорих с "ДА" - втора година Спортен мениджмънт в Хага. Така или иначе в България нямваше алтернатива за тази специалност, а определено това го влече най-много.
Сега предстои намирането на стаж. Преди време някой беше публикувал сайт за намиране на стажове - търсих в темите назад, но не го открих. 
Ще ви бъда благодарна, ако някой го сподели.

# 53
  • София
Ние търсихме стаж на сайтовете за работа: indeed, linkedin, glassdoor. Има и няколко други, но там предимно търсят с холандски - например stageplaza.

# 54
Ние търсихме стаж на сайтовете за работа: indeed, linkedin, glassdoor. Има и няколко други, но там предимно търсят с холандски - например stageplaza.

Благодаря! Flowers Hibiscus

И той преглежда първите три - дано има късмет, че с тази специалност няма кой знае какви опции.

# 55
Аз отговорих с твърдо да. Моят човек е в научен унуверситет в Радбауд, микробиология и от самото начало силно се впечатли и от нивото на техническата екипировка и от начина и дълбочината на поднасяне на материала. Не харесва климата и постоянните дъждове Simple Smile. Кара магистратура в момента.
Тъкмо забравихме драмата с квартирите и пак на дневен ред Sad, този път за Шотландия. Спечели комбиниран стаж, много търсен и желан, и сега ще трябва спешно да търсим квартира в Глазгоу. Започва от началото на февруари, а от тамошния университет чака безкрайно някакви документи. Вече съм почти в истерия, обявите са пълни със скам, а познати нямаме за съдействие от там. Някой има ли опит и с тази драма?

# 56
Отговорих с твърдо  "да" от лично мое име. Тази държава е майка за детето ми седем години, и не го подведе нито веднъж. Даваше му възможност да работи и се издържа, кредитира му заема за обучение, даде му инструментариум  да се изучи, донесе му  приятелства, контакти, работа, емоции. Даде му шанса ( и на нас) да види как се живее в чиста среда, сред усмихнати и отзивчиви хора. Никаква база за сравнение няма с  БГ.

# 57
И аз отговорих с откровено да. Дъщеря ми се беше настроила за друг университет в друга държава, но така станаха нещата че набързо събра куфара, купихме билет и замина за Грьонинген. Даже нямахме време да се притесняваме и да правим някакво сериозно проучване. Е от тогава не е спряла да се усмихва. И средата, и университета и особено града страшно и харесаха. Есента се случи доста топла и не усети мрачно и дъждовно време. Харесва й това, което учи, много се раздава, харесва й мултикултурната среда, преподавателите и абсолютно различния начин на преподаване- извън комфорта й. И най- после вечер да отиде някъде в бар и да слуша готина музика, ура няма чалга. Това е засега, със сигурност ще има несгоди, но нещата тръгнаха отлично.

# 58
Гласувах ДА.  Синът ми учи втора година компютърни науки в Делфт. За това време успя да научи неща, които тук едва ли би успял да научи и за 5г. следване. Има приятели в подобни специалности в България и разликата в преподаването е огромна.
Още във втората година изучават компютърна графика, правиха мрежово приложение с база данни, а сега
има проект за система за разпознаване на номера на автомобили от видео запис.
Дори тези групови проекти, ги подготвят за реалния живот и работа, където ще работят с всякакви хора
в групов  проект. Самостоятелно може и да си много добър, но ако не можеш да се сработиш с екип,
ако те подлудява някой кръшкач, или някой с по-малко знания, и не можеш да се справиш според обстоятелствата, най-вероятно ти си този, който ще бъде проблемното звено в екипа.
Относно материала, не се оплаква от натоварване  и с интерес отива на лекции, и работи по проектите.
Може би последното се дължи на това, че две години преди да кандидатства сам изяви желание да се занимава по-сериозно с програмирането и изостави шаха, където беше стигнал до националния отбор до 16г.
Между другото, шахмата сигурно също му се отрази много положително, защото да работиш по проект с часове седнал на едно място и да мислиш по проблем с различни разклонения, е като да играеш 5 часова партия търсейки най-добрият ход Simple Smile

# 59
Имам въпрос от малката щерка за КН е Делфт, тя кандидатства сега и се чуди каква беше подготовката на децата ви по комп. науки преди да започнат обучението си? Тя е в АП комп сай тази година, но си мисли че ще е много назад от други образователни системи, напр. не учат Джава и подобни, само кодинг.

Не е необходимо да учи джава още сега. Достатъчно е да наблегне на един от езиците за програмиране и да разбере същността на програмирането. Ако един ученик схване идеите, и има желанието и интереса да програмира сам без да го карат на сила, от там нататък нещата се нареждат сами. За съжаление програмист не се става само с много учене, ако липсва желание.
Ако разбере същността на който и да е език, много лесно може да премине и да програмира на всеки друг. Синът ми например, учеше единствено С++ в училище. Малко преди да завърши гимназия започна работа в една фирма, където изискваха да се програмира на PYTHON и само за 3 дни премина на него, като заяви че с малки разлики не е нещо по-различно. С джавата се сблъска в първи курс в Делфт, и също нямаше никакъв проблем да премине бързо към него и да разработва проект.
Освен желанието и разбирането на същността на програмирането, единствените две други важни неща според мен са математиката и алгоритмите. Без добро логическо мислене и добри познания по математика дори приема в Делфт е под въпрос. Не говоря за някакви кой знае какви знания, но трябва да се отдава на кандидата за програмист, защото без математика няма да станат нещата. Това, което се учи в математически гимназии или по-елитни други, но с профил математика е напълно достатъчно.
Относно алгоритмите, не е необходимо да знае кой знае какво, но ако понаучи нещо предварително, ще е от голяма полза по време на следването. Но дори и нищо да не е учила от по-сложните алгоритми, с цената на повече труд и учене ще навакса по време на обучението.

Успех на дъщеря Ви !

Общи условия

Активация на акаунт