Студенти в Нидерландия - 24

• 47 261
  • 728
  •   1
Отговори
# 30
И аз изпратих моето момче в Делфт днес и се похвалвам, че не се разциврих на летището. После в колата.......Sob

С тези нови правила ще ни лишат от "удоволствието" да подсмърчаме под ескалаторите.

# 31
  • София/Велико Търново
И аз гласувах с "по-скоро да" защото и моят хубавец като на 3те...ки си е мрънкало по-принцип (Communication science в UvA). Никога не е wow и на всичко кусури намира. Учи сериозно, и изкара много добри резултати. Повече ме притеснява, че не се чувства съвсем добре там, уж направи някакви приятели, но като цяло живота в София и приятелите му липсват. Като си тръгна уж всичко беше наред, но сега като се чухме ми се струва кисел и носталгичен, което ме изненада и тревожи. Казва че много хора “дропаутвали“ сякаш му се иска да е от тях. Някакви екзистенциални въпроси го мъчат, и ми говори, че било по-добре да си бил взел gap year. Та така ... чета ви е се надявам, че ще преодолее това и втората година ще е по-добре.

# 32
  • София
Чета ви за груповите проекти, това наистина вероятно е проблем. Аз моето не съм го чула да недоволства, но той по принцип е малко над нещата. Спомням си, че веднъж за някаква такава задача каза, че ще събират 4 човека от групата да правят някакви неща в последния момент, защото 2 от групата изобщо не са ги виждали и чували, но не звучеше като да му е драма. 😆 Това беше миналата година и той разсъждаваше дали не са се отказали.
За магистратура се помайваше и той какво ще.прави, но след среща с алумнита, реши, че колкото и да му се струва безсмислено, ако иска кариерно развитие, ще трябва да я изкара. Към момента, по пътя на най-малкото съпротивление се е спрял на Айндховен или Делфт, но има още мноого време. 😂 Усещам, че Белгия му харесва доста...
Забравих да напиша към отговора ми за анкетата, че става дума за КН в Айндховен.

# 33
Благодаря и аз, Червенокоска.
Отговорих с "ДА" - право, Грьонинген, 3 година.
И щерката, като повечето, има доста забележки. Мрънка и за университета, и за Нидерландия, и за климата.
Но виждам, че й е интересно, чете допълнителни материали, участва в разни университетски дейности, предава си асаймънтите максимално бързо, харесва си повечето преподаватели. Споделя и обсъжда доста неща с нас, явно й се споделя (благодаря й).

# 34
Гласувах с "по-скоро не". Ако студентът гласуваше щеше да е чисто "не"  - Media & culture в UU , Утрехт. Магистратурата няма да е в NL. Имаше чудесна адаптация в страната, града. Харесваха му университета, структурата на програмата, високите изисквания, начина на живот в страната, дори времето. Работи през цялото време, справи се до момента без особени драми от никакъв характер, ...НО НЕ- то идва от изключителната неолиберална преса, която не проявява никаква толерантност към инакомислещите, и това в точно такава специалност, което го отблъсна. Никаква свобода в "уж" либерална доктрина.
Както и да е...за технически и всякакви други специалности, третиращи обективни данни и информация, в този университет, бихме казали "ДА".

Последна редакция: чт, 09 яну 2025, 11:27 от Kepeva

# 35
  • София
Bibi, накара ме да се усмихна с описанието на девойките:) Само третата не знаем каква буря е според теб.
Успешна година на всички студенти!
Там е тайфуни с нежни имена, принцесата-войн и т.н.
Реално тези определения им ги тури учителката им по АЕ, с която изкараха 8 г. , но са много точни. Simple Smile

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 20:13 от bibi

# 36
  • Варна
Гласувах с по-скоро да.
Никога няма да им простя как до последно ни държаха на тръни. Бавно действат с документите.
Въпреки че този път веднага слвд нова година се задействаха и издадоха документ необходим за обмена в Корея.
Девойката днес ходила за апостил, обаче първо трябвало да мине през друга институция, за образованието. Утре ще пътува 3.5 часа в едната посока, до Грьонинген, че там имало свободен час, в него офис.
И после ще ходи за апостил на документа. И тя още не знае къде.
Но времето започва да я притиска. Че трябва да кандидатства и за виза за Корея. А билетът даже е взвт вече.
Ей, надявам се да се вмести в сроковете.
Забрсвих за университета.
Corean studies, Liden

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 19:20 от Стейси Грей

# 37
  • София
Kepeva, стана ми интересно, ако сте си направили проучване къде като учебни заведения - в Европа или другаде би имало повече толерантност към инакомислещите в тази по хуманитарна сфера медии и култура?
Може пък и други ветрове да задухат и там и въобще в Европа, светът се променя, може и да има отлив от тенденциите, за които говориш.

# 38
Kepeva, стана ми интересно, ако сте си направили проучване къде като учебни заведения - в Европа или другаде би имало повече толерантност към инакомислещите в тази по хуманитарна сфера медии и култура?
Може пък и други ветрове да задухат и там и въобще в Европа, светът се променя, може и да има отлив от тенденциите, за които говориш.
Мисля, че е рано за други ветрове. А и не са нужни "нови", а само утихване на настоящите...Либерализмът е добра доктрина, просто в тези специалности става въпрос за краен неолиберализъм. Не искам да обобщавам, но впечатленията не са само на сина ми, който вече съм имала повод да пиша тук, че намирам за много толерантен и с широк приятелски и социален кръг. Такъв човек се чувства пресиран и ограничен да се изразява свободно, какво остава за хора с по- консервативна нагласа. А свободата сякаш трябва да е за всички, тя не е на абонамент.
Грешката беше в избора на специалност, защото яко се промиват мозъци, а не в университета.

# 39
Гласувах с "по-скоро ДА". Дъщеря ми е специалност Архитектура, TU/a, втора година. Харесва си университета и специалноста, правят много проекти, реални, на реални парцели из града, доста практически е насочена специалноста. Не и харесва, че се случва да не и е ясно нещо и трябва да си набавя информация от Интернет, това не знам от нея ли е или проблем на Уни. Казва, че не е нормално да ходи и плаща за образование, а да доучва в Интернет. За сега категорично счита, че магистратурата трябва да е в НЛ също, но не защото много и харесва там, а защото иска да завърши по една и съща система и двете степени, каквото и да занчи това. Тя си е доста последователна принципно. Другото, което не харесва е това нейни връстници или деца минали през специалноста предходната година да и преподават.
Не харесва много климата, държавата и нидерландците. Счита ги за нечистоплътни, не даващи си много зор и малко глупавички. Не казвам, че е права, по-скоро я критикувам за последните неща, но това е нейното мнение, за сега..... надявам се! Също има трудности и с фирмите по поддръжка на квартирата, доста бавно се случват нещата, тук също не съм сигурна дали не е от нея проблема.
Иначе работи, два дни в седмицата по 4 часа, справя се за сега с това. Много е щастлива, че има заплата, ДУО и карта за транспорта.
Трудно и е и и тежи това, че е далеч от вкъщи и приятелите в БГ, обаче ползва психолог и казва, че това и  помага да се справя. Сама си го намери и решението да ползва такава помощ е изцяло нейно, аз одобрявам, считам, че в днешно време не е лошо човек да си помага по този начин отколкото да се мъчи и задълбава.
С груповите задачи се справя, дразни я това, че винаги в групата има скатавки,  но това си е така и в живота. Да свиква!
Дума не дава да се каже да се отказва за сега. Бори се и това е! Дано си е струвало всяко усилие!
За мен най-притеснителното е здравето и. Все се притеснявам да не се разболее, да не падне с колелото, да не възникне някаква спешна ситуация, защото напоследък си давам сметка, че дори не знам къде е спешния център в града и. За това, като си дойде в БГ гледам да обиколим всякакви възможни лекари.

# 40
  • Бургас
Не харесва много климата, държавата и нидерландците. Счита ги за нечистоплътни, не даващи си много зор и малко глупавички.

Това е мнението и на моя син и на неговия приятел.
Че са много нечистоплътни и носят мръсни дрехи е мое лично наблюдение от посещението ми там. Бяхме в Хага, Делфт и Айндховен. Видях добре облечени хора, от всякакви възрасти, стилни и модерни, но като се вгледах отблизо забелязах, че дрехите са просто мръсни.

# 41
  • София
Относно това дали са глупавички, не знам... Това сякаш е част от северния или западен манталитет. Не да са глупави, де! Те просто не мислят с нашите конбинативни умове. Преди 3 години в нета се запознах с две холандки, покрай една социална мрежа и една игра. Добре образована и с добра кариера е едната, а другата е средностатистическа жена. Не са глупави и двете, напротив. С широка обща култура, образовани, разсъждаващи, с някакви собствени позиции..., нооо сякаш каквото е казано, написано, това е! Не четат между редовете, не разсъждават за възможностите, което нещо им отваря.. Ако някъде пише, че ако направиш нещо Х, то би могло да се случи нещо Y, то те приемат че У задължително ще се случи. Трудно проумяват, че може да се случи нещо Z и У въобще да не последва... Не знам дали разбрахте примера ми, но се чувствам глупаво в момента. 😆
Та, да...! Не знам дали е от уредения им живот или пък животът им е уреден, защото не са комбинативни като нас... 😁
Синът ми два пъти се случва да работи с местни в една група и се оплака, че не са много по глупавите разговори, каквото и да означава това. 😅

# 42
Аз или съм ходила в друга Нидерландия , или я гледам с други очи . Може би затова синът ми харесва и оценява предимствата на мястото в което живее и работи и хората с които е заобиколен.

# 43
За унито най-много ни дразни колко се бавят с оценяването Simple Smile. Има и други неща, но не са я накарали да съжалява, че не остана тук.
Аз съм била няколко пъти в Нидерландия, всеки път през лятото, когато е толкова пълно с туристи, че трудно се различава кой какъв е. Дъщерята се събира предимно с други интернешънълс
Имам въпрос от малката щерка за КН е Делфт, тя кандидатства сега и се чуди каква беше подготовката на децата ви по комп. науки преди да започнат обучението си? Тя е в АП комп сай тази година, но си мисли че ще е много назад от други образователни системи, напр. не учат Джава и подобни, само кодинг.

# 44
Успешна година на всички студенти. По скоро ДА. Моят син е първи курс в Айндховен ICT. Доволен е, че има много практика, но се изнервя че голяма част от информацията се търси в интернет. Не му прави впечатление климата, станал е много самостоятелен, но усеща липсата на приятелите от БГ. 

Общи условия

Активация на акаунт