Студенти в Нидерландия - 24

• 49 617
  • 728
  •   1
Отговори
# 180
dodo dodo бях забравила дори, че и ние чакаме ред за Т63 Simple Smile лелеее какви сте "късметлии" само 2 год. да чакате.
Нямам инфо за данъчната декларация, но не се стърпях да реагирам.
Хахах, и аз бях забравила, ама вчера и на нас ни дойде редът Grinning
Само да споделя - преди 2 години цената на стая със санитарен възел и обща кухня беше малко над 500 евро, а сега ми пускат оферта за над 800 евро за същия тип стая. Много нагоре са цените, дори са надминали тези на xior.
Да на нас ни предложиха даже от 900 евро . Доста са поскъпнали!

# 181
За кандидатстване за микробиология, нумерус фиксус, не само искаха матури, но трябваше да има на тях 6.00 на биология и над 5.00 по български. Отделно хорариум по математика, биология, химия и физика. И за да не губи форма, и изпит по биология. Допълнително учи математика, защото при нас не се учат интеграли, а там са необходими. Опасявам се, че за медицина ще е още по-трудно.

# 182
При избор на специалност - четете внимателно. Не само изисквания за прием, но и какво могат да работят след това!
Защото в Маастрихт има 3 специалности с думата "медицина" - Biomedical Sciences, Regenerative Medicine and Technology и Medicine – English track (BA MED), но не съм сигурна, че и при трите стават доктори. И изискванията за прием са много, ама много различни.

На този линк са много добре обяснени 3-те вида прием в Нидерландия: https://www.maastrichtuniversity.nl/free-selective-and-fixus-bachelors-programmes, накратко:

1. Свободен прием / Free bachelor's programmes: Трябва само да имате (еквивалент на)  Dutch VWO диплома и да отговаряте на допълнителните критерии.
Ако не стигат часове/глави по някой предмет - се държи приравнителен изпит.
За някои програми има незадължителна "оценка за съответствие" - дали това е точният избор на специалност.
И от медицинските специалности, тук влизат Biomedical Sciences, Regenerative Medicine.

2. С подбор/ Selective bachelor's programmes
Като горното + ползват се много критерии, за да определят съвместимост между интересите и специалността, но не са свързани с материала от гимназията. Pepsun го е описала страхотно.
....кандидатстването протича различно. Имат задание за писане на статия и есе, след което избраните кандидати отиват на изпит където тестват емпатия, общи знания, реакция. Всичко това направено от псохолози
Няма ограничение в колко програми с подбор може да се кандидатства.

3. С подбор и ограничена бройка/Fixus bachelor's programmes (includes selection)
Като горното, но се приемат ограничен брой студенти, един вид има класиране и влизат най-добрите.
...така че накрая остават 50 кандидати (това е 2024) на които се предлага място.
Важно! Може да кандидатствате само в 2 програми с нумерус фиксус в Нидерландия (You can submit two applications for fixus programmes in the Netherlands.
В Маастрихт тук е само чистата медицина - Medicine – English track (BA MED).

Браво на детето на Пепсун!

# 183
Здравейте!Въпрос-може ли да се кандидатства повторно?Ние избрахме два университета,кандидатствахме и сме приети,но изведнъж решихме и за трети утиверситет?Възможно ли е пак да се кандидатства?

# 184
Докато системата (срокът на университета) ви позволява може да подавате документи.

# 185
Затишие е в темата:yum:
На  младежът изпитите минаха, тази седмица е ваканция.
Това лято няма да се прибира, реши че ще изкара един стаж през юни и юли, не му е задължителен, но реши че ще му е интересно.
Надявам се, че с брат му нещата ще се подредят както планираме и ако успеем с квартирата,  в средата на август ще замине и той. Ние за сега  не планираме да ходим двамата братя ще се оправят с настаняването.
Само кучо, ще остане при нас, не знам как ще стои сам почти 12 часа, дано някоя от бабите се престраши и да се настани у нас, че за сега твърдо отказват:yum:

# 186
  • Варна
Девойката се прибра от Нидерландия. Кратка почивка и ще лети за Корея. След една година ще се върне, да си довърши магистратурата.
Много ѝ е мъчно за съквартирантите, момче и момиче от Турция.

# 187
  • София
Моят син се прибра окончателно в България. Стажът в Барселона приключи успешно. Дали са му много хубава препоръка за работа. Предал си е отчета за стажа и чака оценка. Единствен той от специалността е бил на стаж точно по нея. Други не са успели да намерят и са правили академичен стаж и някакви проекти.
Сега трябва да си направи дипломната задача и да я предаде до 6 юни, месец след това да я защити на място. Разрешиха му да я прави дистанционно и всички сме доволни. Той въобще не тъгува за Холандия. По-скоро много му се услади в Барселона и би се върнал там, но фирмата няма предвиден бюджет за нови назначения през 2025г. Скоро ще започне да се оглежда за стаж в София или работа на половин ден докато си прави проекта. Идеята е да му послужи за отскок при търсенето на работа след дипломирането.
Има и други идеи, но още са неясни.

# 188
  • София
Здравейте, банда!
Имам си едно нидерландче от неделя тук малко във ваканция.
Имам питане за стажовете - другата щерка се чуди майнър ли да избира или 1 семестър стаж от края на август.
Имате ли представа за заплащането ? Говори ми нещо за ок 500 евро на месец, което за 8 ч. работен ден си е чиста експлоатация Simple Smile. Ако е на договор, което предполагам, че ще е така, защото фирмата подписва договор с унито, може би ще може да ползва някакви помощи (досега не е бачкала), ама наистина ми се чини малко. Чудя се не е ли по-добре да се разтърсим и тук. Преди 2 г. другата кара стаж в България, че , докато не беше решила къде ще учи за Мюнхен й искаха поне 6 седмици задължителен стаж, та още тогава заплатата й беше 1000 и ... лв + ваучери за храна + допълнително здравно и т.н.

# 189
Синът на колега също е на 500 EUR.
При моя младеж е повече, поемат му  разходите за транспорт от Хага до Амстердам, както и сериозна част от разходите за храна и напитки за времето прекарано в офиса, но стажа му няма нищо общо с университета.
Не пиша сумата, защото предполагам, че в договора му има калуза за конфеденциалност.

# 190
И моята се огелжда  за стаж в БГ след втори курс. Порблема е , че за КН стажовете са за повече от два месеца, а на нея и точно толкова ваканцията. Къде намирате ли по-кратки стажове в БГ.  Всичко което гледаме е за 4 и повече месеца. Да попитан и за данъчните декларации. От предната и работа са и казали, че те подават всичко, но тук чета, че студентът сам трябва  да си подаде.

# 191
Аз чух и за неплатени стажове, та 500 евро си е плащане, с него си вървят и финансиранията.

# 192
  • София
Стажовете в Нидерландия са по толкова - моята от вчера тръгна, 360 евро.
Ако стажът е част от учебната програма, за което има подписано споразумение между фирмата и университета, ако носи кредити и е платен - студентът ще взема грантовете от DUO ( червенокоска вече го е написала). Така че, не е съвсем за без пари Blush.

# 193
На мен ми звучи прекрасно каквото и да било заплащане за стаж Wink Синът ми си плаща таксата за университета и си работи съвсем безплатно там

# 194
  • Бургас
По повод данъчните декларации - ако има доход задължително се подава дан. декл. Тя е предварително попълнена, в профила в данъчната длужба и трябва студентът да си свери сумите и да отговори на няколко въпроса. Не е сложно и ако има само доход от работа по трудов договор няма нужда от счетоводител. За доходи от някакъв бизнес си е нужно да има счетоводител.  Работодателите често казват, че удържат всичко и няма нужда да се подава декларация, но това не е вярно. Обикновено няма допълнителен данък за плащане, но трябва да се подадае декл. Ако някъде не са сигурни какво да направят децата, да оставят това което е заредено. Ако е грешно ще ги потърсят по-късно да коригират. Проблем е ако изобщо няма подадена декл.

Миналата година говорих с холандски счетоводител по този въпрос и това ми обясни човекът. Ние се справихме без проблем с подаването. Синът ми имаше само доходи от тр. договор.

Общи условия

Активация на акаунт