Студенти в Нидерландия - 24

• 49 642
  • 728
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Аз нямам личен опит, но виждам, че има качени изисквания за тази специалност на страницата на университета в Маастрихт https://www.maastrichtuniversity.nl/admission-requirements

# 166
@ sunny bunny, разглеждах ги, но не успявам да се ориентирам доколко нашите дипломи покриват изискванията и дали трябва да се държат допълнителни изпити. От една страна пише, че дипломата за средно образование е призната, от друга има изискване за хорариум по природни науки - биология, химия, физика и математика. Според нашата система 11-12 клас това е трудно, почти невъзможно да се постигне. Затова би ми било интересно, ако някой има скорошен опит да сподели.
Дъщеря ми е 10 клас, езикова гимназия и точно е времето да се ориентира. Със сигурност ще направим консултация с агенция и вероятно ще пишем и на университета.

# 167
  • София
Да, най-добре пишете още сега. Едно дете даже го бяха преместили в 11 клас в друго училище заради профилите, които са му били необходими за кандидатстване.

# 168
Здравейте, има ли студенти учещи медицина на английски, biomedical science. Опитвам се да разбера какви са изискванията за прием.
Прегледай старите теми с малки номера. Помня, че през 2021 г. една мама активно пишеше в темата точно за тази специалност в Маас.
https://www.bg-mamma.com/?topic=1308901.msg42588202#msg42588202

# 169
Синът ми /малкия/ е с условен прием КН в Маастрихт, има ли някой, който учи КН там?
С настаняването каква е ситуацията?
Отивам да чета на страницата на университета, струва ми се, че ще е по-трудно и от настаняването в Амстердам:)

# 170
  • Sofia
Почти две години по-късно, днес получих мейл, че редът на сина ми за общежитие в един чуден комплекс в Бреда (Т63), комплекс ДОНК е дошъл и му предлагат студио от 01.02: 😆
Спомням си как тогава рефрешвах час по час сайта им с тайната надежда да уцеля нещо свободно:) И никога нищо.
И сега, две години по-късно,  хоп, вие сте на ред! Искат отговор.
Носталгично ми стана някак. Върнах се в спомените си, страха как ще се намери жилище, безсънните нощи ровене и гледане..
За съжаление явно там става само с ред, но знам ли. Ако някой иска линк да ми пише, ще изпратя:)
Иииии, моля ви отново за съвет за данъчната декларация 🫢

# 171
Почти две години по-късно, днес получих мейл, че редът на сина ми за общежитие в един чуден комплекс в Бреда (Т63), комплекс ДОНК е дошъл и му предлагат студио от 01.02: 😆
Спомням си как тогава рефрешвах час по час сайта им с тайната надежда да уцеля нещо свободно:) И никога нищо.
И сега, две години по-късно,  хоп, вие сте на ред! Искат отговор.
Носталгично ми стана някак. Върнах се в спомените си, страха как ще се намери жилище, безсънните нощи ровене и гледане..
За съжаление явно там става само с ред, но знам ли. Ако някой иска линк да ми пише, ще изпратя:)
Иииии, моля ви отново за съвет за данъчната декларация 🫢
Мисля, март се подаваха данъчните декларации,синът ми всеки път я попълва сам.До сега е нямал затруднения на всяка страница има  разяснения  .Ако е нещо по-специфично мога да го попитам!

# 172
  • Пловдив
dodo dodo бях забравила дори, че и ние чакаме ред за Т63 Simple Smile лелеее какви сте "късметлии" само 2 год. да чакате.
Нямам инфо за данъчната декларация, но не се стърпях да реагирам.

# 173
  • Пловдив
diddle07, включвам се в темата за ти отговоря за приема за медицина или биомедицина в Маастрихт на английски. Моята дъщеря миналата година кандидатства и я приеха точно медицина, но предпочете да учи на френски и прие мястото в Брюксел. За да се кандидатсва медицина, а и био-медицина е необходимо последните две години да има хорариум и съответно матури по математика, биология, химия и физика (4 часа седмично). Тази информация е необходима още коато се попълва формуляра за кандидатсване. Прилага се диплома от предпоследната година, където има оценки по тези предмети и се попълва датата когато ще се държи матурата. След като минат матурите се изпращат дипломите директно от училището, не от кандидат студента. В случай, че няма матура се държат изпити в университета.

# 174
  • Sofia
dodo dodo бях забравила дори, че и ние чакаме ред за Т63 Simple Smile лелеее какви сте "късметлии" само 2 год. да чакате.
pali78 , благодаря за включването!:)
Джони, в такъв случай очаквайте и вие писмо, защото аз снощи любезно отстъпих ред:))))

# 175
  • София
Хахах, и аз бях забравила, ама вчера и на нас ни дойде редът Grinning
Само да споделя - преди 2 години цената на стая със санитарен възел и обща кухня беше малко над 500 евро, а сега ми пускат оферта за над 800 евро за същия тип стая. Много нагоре са цените, дори са надминали тези на xior.

# 176
@pepsun, поздравления за дъщеря ви. Благодря за полезната информация. Според програмата на МО за 11-12 клас това се превръща в доста сложна задача. Дъщеря ми е в езикова гимнация, т.е 1ви и 2ри профил са езици, за 3-4 профил каквото и да избере винаги две от дисциплините ще са в дефицит и ще трябва да се готви самостоятелно за техния изпит. Отделно ще трябва да държи матура и по двата избрани профила. Има ли изискване за мин. резултат от матурата или само за успешно положена матура?
От друга страна, ако иска да кандидатства медицина в България ще трябва да се готви по различен конспект за изпитите на МУ. И задачата става "майко мила" Simple Smile
Сега е моментът да решава на къде ще се ориентира, за да знае къде да фокусира усилията си.

# 177
  • София
Аз да кажа по темата с матурите - щом не е профил, ще държи матура по желание на материала по ООП.

# 178
Ако е профил химия-биология, ще държи матура на ПП и понеже не изучава, напр. физика, за Нидерландия вероятно ще искат да се държи изпит там, за математиката - вероятно също няма да приемат резултат от нашата матура ООП.
Впечатлението ми е, че противно на високопарните слова на родни "експерти", образованието ни в гимназиален етап в областта на природните науки доста изостава. Изключение вероятно има - природо-математическите гимназии или частни гимназии с IB програми.

# 179
  • Пловдив
@diddle07 - оценките от матурите не знам със сигурност дали се вземат впредвид. Все пак се прилага и академична справка от предната година, където има оценки по тези предмети, разбира се, че те не означават че и на маурата ще има такава. На деня на отворените врати казаха, че щом са изучавали тези предмети в училище и са държали матури/изпити то те приемат, че имат знания по материала. По тази причина, кандидатстването протича различно. Имат задание за писане на статия и есе, след което избраните кандидати отиват на изпит където тестват емпатия, общи знания, реакция. Всичко това направено от псохолози, така че накрая остават 50 кандидати (това е 2024) на които се предлага място.
Дъщеря ми избра предметите две години преди да завърши с идеята какво и трябва. Тук да отбележа, че тя завърши Европейско училище и може би затова приеха хорариума по предметите.
Все пак нашите езикови гимназии са тоно за да подготвят по език и по хуманитарно насочени специалности.
Тя също се готвеше за две различни държави и два различни приема. За щастие за Маастрихт и бе необходимо да издържи матурите в училище, и да мине селекциите, но това беше през учебната година. От друга страна за Белгия, трябваше да се подготви за кандидатстудентски изпит на френски и цяло лято учи, тъй като изпита бе на 28 Август.
Моят съвет е да се подготви и за двата варианта, защото в Маастрихт има много малко места, а има много кандидати.

Последна редакция: вт, 28 яну 2025, 14:36 от pepsun

Общи условия

Активация на акаунт