Студенти в Нидерландия - 24

• 49 420
  • 728
  •   1
Отговори
# 345
  • Groningen, the Netherlands
Как търсите личен лекар? На моят син също задължително ще му трябва. Как бих могла да запиша такъв в Лайден?

Можете да потърсите "leiden studenten huisarts" (домашен лекар) и да посетите уебсайта на някой от тях, който е най-близо до жилището на вашия син.

На пръв поглед тези изглеждат добри (не съм от Лайден): https://hohmanndevet.nl/huisartsenpraktijk/formulieren/

По някаква причина виждам, че в Лайден няма много свободни места при личните лекари.

Аз бих се обадил и говорил с тях; повечето лекари говорят добър английски, за да получа допълнителни насоки. От моя опит всички хора в Холандия, заети с административни задачи, са доста услужливи.

Добра идея е да имате и холандска здравна застраховка (zorgverzekering) и да кандидатствате за zorgtoeslag, което представлява безвъзмездно пълно или частично покриване на разходите за застраховка на студенти. Аз лично получавам 131 евро на месец, а плащам 172 евро за застраховка (имам добавени физиотерапии, защото съм активен спортист и затова е по-скъпо).

# 346
Здравейте! На 17-ти изпратих мартенички по пощата на дъщеря ми до Айндховен. Все още не ги е получила, а с номера за проследяване има информация до 21-ви, че е в Amsterdam mail centre. Повече нищо не пише. Питахме в пощата, от която изпратихме пратката, казват че нищо не знаят. Въпросът ми е някой може ли да каже от къде в Айндховен евентуално да я търси?
Редактирам се  - търся контакт на NL post. Не намирам телефон.

Последна редакция: вт, 25 фев 2025, 15:19 от stella1977

# 347
  • София
Здравейте, синът ми ще ходи на ски ваканция и доколкото разбирам АОН застраховката Start+ не покрива такива рискове. Те по чат ме увериха, че би могло да се покрие инцидент на пистата, ако не е извъхн нея или е употребитл алкохол.
Но например нуждата от транспорт с хеликоптер или друг вид планински транспорт, не виждам да е конкретно спомената и сигурно не е покрита.
Знаете ли друга застрахователна компания в Нидерландия, към която мога да се обърна за подобна специфична застраховка , защото АОН не виждам да имат.
От България не искат да ми направят, защото условието е от момента на сключване да е бил на територията на България, а това няма как да стане.

Последна редакция: вт, 25 фев 2025, 16:00 от Сойка

# 348
Здравейте, дъщеря ми учи 3 години в Леуваден, (сега е по еразъм в Барселона), токущо разбах че са я одобрили за стаж в Амстредам. Та започваме търсене на квартира в Амстредам от септември. Ако има минали по пътя, моля за помощ
Някой питаше за изпращане на багаж, мога да дам координати на фирма, която взе багажа на детето от леуварден и ми го достави в къщи, около 5 кашона и 2 куфара - 100е; Подобна намерихме и миналия месец за Барселона изпратихме багаж.

# 349
Здравейте, синът ми ще ходи на ски ваканция и доколкото разбирам АОН застраховката Start+ не покрива такива рискове. Те по чат ме увериха, че би могло да се покрие инцидент на пистата, ако не е извъхн нея или е употребитл алкохол.
Но например нуждата от транспорт с хеликоптер или друг вид планински транспорт, не виждам да е конкретно спомената и сигурно не е покрита.
Знаете ли друга застрахователна компания в Нидерландия, към която мога да се обърна за подобна специфична застраховка , защото АОН не виждам да имат.
От България не искат да ми направят, защото условието е от момента на сключване да е бил на територията на България, а това няма как да стане.
Не е ли най-добре да сключи на място в страната където ще кара ски, при пристигането?

# 350
  • София
Не е ли най-добре да сключи на място в страната където ще кара ски, при пристигането?
До сега винаги съм правила преди да заминем от тук, но сега локацията му не е тук и на място в курорта няма как . Търся застраховател в Нидерландия , така ме посъветва застрахователен брокер .

# 351
След цял ден сага с българските и холандските пощи се оказа, че моето дете няма да си получи мартениците и малката изненада, която бях добавила за рождения й ден. Връщат пратката, защото някъде по веригата се е загубил номерът на апартамента. Не знам как е възможно. Просто някой някъде не си е свършил работата и ни развалиха изненадата, настроението, празника... Чудя се дали съм повече бясна или тъжна...

# 352
  • София
След цял ден сага с българските и холандските пощи се оказа, че моето дете няма да си получи мартениците и малката изненада, която бях добавила за рождения й ден. Връщат пратката, защото някъде по веригата се е загубил номерът на апартамента. Не знам как е възможно. Просто някой някъде не си е свършил работата и ни развалиха изненадата, настроението, празника... Чудя се дали съм повече бясна или тъжна...
Много неприятно и със сигурност сте тъжни. Но и лошият опит е опит. Вече с бг пощи няма да пускате, не че другите не грешат, но аз от бг пощи почти никога нищо не получавам и не им вярвам.
Нали всички са здрави. Мартеници може да завърже 2 конеца и е готова. Момичетата умеят такива неща,   а за подаръка ще има тъкмо повече време подаръци...и след деня.

# 353
  • София
Стела, много неприятно. А даже имате и номер за проследяване...Аз миналата седмица пратих мартеници, но без да са с препоръчано писмо. Ако стигнат- стигнат. Приела съм риска. Не съм й казвала даже, че съм пращала. Като знам как са им и там пощите, хаха, дъщеря ми нали беше пощальон миналата година. Simple Smile Но пък е странно това с номера на апартамента. Дори да не е въведен в системата им, пощальоните гледат какво пише на плика. Някой си е измил ръцете с това обяснение.
Здраве да е!

D.Stoyanova, колко време е стажът на дъщеря ви? Ако е ограничен период от няколко месеца, можете да видите студентските хотели. Сега е моментът. Скъпо е, но са една от малкото опции.
Student experience знам, че имат политика на официално временно преотдаване на студия от студенти, отишли на exchange някъде, на други студенти, търсещи временно настаняване за семестър или година. Не го обявяват на сайта си много-много. Можете да им пишете.

А ако имате нужда от оглед, дъщеря ми е в Амстердам. Мисля, че няма да откаже съдействие. Домакин nl също, по-нагоре Лазар Попов писа, имат подобни услуги. Те от асоциацията имат и много хубави събития, но при моята винаги нещо изниква и не може да се включи. Или е на работа, както сега за събитието на 2ри март, или се пада вечерта преди изпит, или преди предаване на асайнмънт. Имаха и каране на кънки на лед скоро, но тогава също беше на работа. Някаква орис е направо 😂

За ски застраховката, Булстрад имат опция за застраховка от България без да е нужно застрахованият да е на територията на страната по време на сключването й. Поне за тази "Помощ при пътуване" знам, защото съм питала колегите в офиса. Имаме застрахователен огдел.

Последна редакция: ср, 26 фев 2025, 10:09 от Peruanka

# 354
Peruanka,
стажът е 9 месеца, разцъкваме сайтове, тя започва септември там
Благодаря за предложението за оглед. Ако чуе нещо дъщеря ви, моля - имайте ни предвид

# 355
Ходих в НАП, взех бележка за дохода за 2023 г. Надявам се да свърши работа за ДУО, дъщеря ми работи от тази година. Изкарах си и ПИК код, за да мога да извадя евентуално при нужда и друга бележка с него. Служителката от НАП обаче ми каза, че нямало да ми признаят бележка, извадена с ПИК, защото нямало да е във нужния формат и с нужния печат. Това вярно ли е? До колкото чета тук от вас, признават такъв документ.

# 356
С ПИК можеш да си заявиш документ, който да получиш на място... А не с ПИК като влезеш да си видиш и принтнеш нещата... Яко имаш и регистрация в системата за сигурно електронно връчване, там можеш да си получаваш и съвсем официални документи с електронен подпис и т.н.

Последна редакция: ср, 26 фев 2025, 12:20 от peneva_a

# 357
  • София
...Служителката от НАП обаче ми каза, че нямало да ми признаят бележка, извадена с ПИК, защото нямало да е във нужния формат и с нужния печат. Това вярно ли е? До колкото чета тук от вас, признават такъв документ.
Служителката не е ъпдейтната, че в днешно време се признава електронен подпис на длъжностно лице, с какъвто се издава удостоверението от нап, дигитално, и не е нужно да фигурира зелен печат. То в Нидерландия от 25 години поне ги нямат печатите за нищо, ама айде.... Подписът на човек е важен. В случая е електронен.

# 358
  • София
Ходих в НАП, взех бележка за дохода за 2023 г. Надявам се да свърши работа за ДУО, дъщеря ми работи от тази година. Изкарах си и ПИК код, за да мога да извадя евентуално при нужда и друга бележка с него. Служителката от НАП обаче ми каза, че нямало да ми признаят бележка, извадена с ПИК, защото нямало да е във нужния формат и с нужния печат. Това вярно ли е? До колкото чета тук от вас, признават такъв документ.
Признават, изпробвано. Получаваш го на имейл.

# 359
Съвсем се обърках... Пенева е писала, че с ПИК само заявявам документа и пак ходя на място да го взема. Ама те ми го издават веднага, за какво ми е да го заявявам предварително. Ако наистина е само за това, никаква работа няма да ми върши.

Общи условия

Активация на акаунт