Студенти в Нидерландия - 24

• 47 269
  • 728
  •   1
Отговори
# 705
Т.е. за сайта klikvoorkamers ли питате?  Доколкото знам, гледат доход на студента - вече написах, че е достатъчна декларация, ако не работи.
Допълвам: не е стандарт, както реши наемодателят. При нас при наемането искаха доход на студента в р-р на 3 пъти чистия наем или доход на родителите в р-р на 5 пъти чистия наем. После, в toeslagen, искаха доход на студента, за да изчислят надбавката за наем, въобще не се интересуваха от доходите на родителите.

Да, точно от сайта klikvoorkamers.
Ето какво ни отговориха от агенцията WonenBreburg:
"Income is only relevant when you are following a part-time study. In this case, it concerns the last completed tax year. For now, this is an income statement from tax year 2023 or 3 recent pay slips."

Ето пък какво ни искат от агенцията BV wonen:
"Employed:
• 3 recent pay slips.
• 3x print screen bank statement showing paid wages.
• Signed employer's statement* or copy of employment contract.
*signed & completed by employer, see appendix 1

Self employed:
• Most recent annual statement and/or tax return*
*the part where annual aggregate income can be seen, sensitive parts may be marked in black
• Extract from the Chamber of Commerce register.

In the event of retirement, benefits or other situations:
• Evidence to substantiate the financial situation. For example, screenshots of savings account or
equity, accountant's statement, etc."

# 706
  • София
Значи за klikvoorkamers - нищо не ви трябва. За агенцията - питайте ги в случаите, когато не работи студентът, какво ще искат. Предполагам, че ще като при нас - доход на родителите.
Между другото едно дете беше наело през тази агенция в Тилбург, но си спомням, че нищо не стана, докато не отидоха там на място за 1 седмица. И тогава успяха - при това квартирата беше за доста прилична цена, близо до университета.

# 707
Здравейте, мили дами. Имам едно малко по-различно питане и се надявам да ми помогнете. Тази година от септември синът ми ще бъде първа година студент в HZ. Аз работя на постоянен договор в Холандия( phase C) от 1.5 години и ще продължавам да работя. В този случай задължително ли е синът ми да работи 32 седмично, за да получава двата гранта и продукта за пътуване? Благодаря Ви предварително и желая здраве и много успехи на всички!

# 708
  • София
Aз го тълкувам, че може студентът да не работи, но има условия за работата на родителя - поне 32 часа на месец. Месечен доход на родителя в размер на поне 50% от осигурителна норма също е достатъчно:
https://duo.nl/particulier/student-finance-citizens-eu-eer-switz … k/eligibility.jsp

# 709
Aз го тълкувам, че може студентът да не работи, но има условия за работата на родителя - поне 32 часа на месец. Месечен доход на родителя в размер на поне 50% от осигурителна норма също е достатъчно:
https://duo.nl/particulier/student-finance-citizens-eu-eer-switz … k/eligibility.jsp
Благодаря Ви!

# 710
  • София
Утре между 9 и 15ч Student Experience в Амстердам пускат студия за настаняване за период до 12 месеца, за новата учебна година. Който има бързи пръсти и се интересува. Мисля цените са над 1200 евро/мес с всичко включено, обзаведени. Не съм задълбявала в подробности, следвам ги в инста. Студията са в сграда Minervahafen.

# 711
Утре между 9 и 15ч Student Experience в Амстердам пускат студия за настаняване за период до 12 месеца, за новата учебна година. Който има бързи пръсти и се интересува. Мисля цените са над 1200 евро/мес с всичко включено, обзаведени. Не съм задълбявала в подробности, следвам ги в инста. Студията са в сграда Minervahafen.
Благодаря за инфото, Перуанка.
И понеже изборът на щерката все още не е категоричен, имам и някои въпроси - веднага ли се плаща, връщат ли после парите ако се откажеш, може ли да се преотдава?

# 712
  • София
Благодаря за инфото, Перуанка.
И понеже изборът на щерката все още не е категоричен, имам и някои въпроси - веднага ли се плаща, връщат ли после парите ако се откажеш, може ли да се преотдава?
Аз имам опит с тях, но за дългосрочен наем, над 12 месеца. Другите сгради на SE в Амстердам са от този вид. Студията там са с жребий. Плащаше се в рамките на няколко дни, депозит и наем. До 24 часа се потвърждаваше интерес само, но после не минаха повече от 48 часа и до плащането.
Наистина нямам представа за short term сградата им как процедират, но проверете можете ли да "играете" и например ако вземете студио, в рамките на 24 часа да си изясните подробностите и да прецените. Ако е възможно така, де, защото например при Social hub се запазва стая с незабавно плащане. После можете да се откажете в рамките на 14 дни, без последици.
Проверете, може и SE да са го измислили така или подобно.

Дописвам, сега погледнах линка с цените, над 1500 евро са.

Последна редакция: ср, 23 апр 2025, 20:49 от Peruanka

# 713
Аз се боря с Xior, в схемата на етажа и на стаята ясно се виждаше, че в стаята има баня и тоалетна. В договора, който изпратиха, пише че е несамостоятелна аз го разбирам без баня и тоалетна. Детето им писа, ще видим какво, ще отговорят.

# 714
  • София
Ако има споделена кухня, жилището не се брои самостоятелно, без значение стаята има ли собствена баня с тоалетна.

# 715
В този случай всичко, ще е наред, важна  ни е за банята:)

# 716
Наистина ли наемите в Амстердам са в диапазона 1200-1500 евро за студио? Това е ужасно. Приети сме там за магистратура, ако трябва да плащаме такъв наем ще е просто ужасно.

# 717
  • София
Вижте на сайта на plaza new new new - имат в Амстердам студия, за които е възможна надбавка за наем (над 23 г.), съответно цената ще стане по-поносима:
https://plaza.newnewnew.space/en/availables-places/living-place# … teerd-op=prijs%2B

# 718
Моля за мнение.
Превод от заклет преводач или превод и легализация е необходима за служебна бележка за доходите, която служи за удостоверяване на доходите при наемане на стая в Холандия?
Според мен превод от преводаческа агенция е достатъчен.

Благодаря предварително!

# 719
Заклет преводач. Че даже последните години върви дори превод с Гугъл, без печати. Но при всички положения легализация не е необходима.

Общи условия

Активация на акаунт