Южна Корея, анньонгхасейо!

• 2 524
  • 46
  •   1
Отговори
# 15
  • На планетата Земя
Mamichon, ще чакаме с нетърпение да разкажете!

Пропуснах още места, които посетихме и си заслужават:

National Gugak Center - традиционно корейско изкуство, уникални танци, инструменти. Залата е чудесна, изпълненията са наистина на високо ниво.

Тук може да видите програмата им: https://www.gugak.go.kr/site/main/index001

Посетихме и затворът Содемун, в който японските окупатори са държали политически затворници от 1908 до 1945 година.

Сайтът им в момента не работи, но го слагам за всеки случай - http://sphh.sscmc.or.kr/

И малко снимки от мен:

Интересна е смяната на караула в двореца Гьонгбокгунг. Тук може да се види кога/какво/да се прочете за ритуала/оръжията/инструментите - https://www.kh.or.kr/cms/content/view/824

Старата библиотека Джибокдже в същия дворец. Непременно стигнете до нея, нищо, че е в дъното на целия комплекс, ще можете да се събуете, да влезете и да разгледате по-отблизо.

Последна редакция: чт, 16 яну 2025, 14:40 от Mileto

# 16
Много се радвам за освобождаването от виза, смятам да отскоча през май,надявам се да се случи ,записвам се също така за още детайли!!

# 17
Здравейте и от мен,

Аз също планувам със семейството ми да посетим Южна Корея началото на юни.
Може ли да споделите малко повече за храната и най-вече тази, която не е люта Grinning Ние не ядем люто. Детето(8 години) ни също ще бъде с нас, та трябва да намерим подходяща храна и за него.
Ще съм благодарна за всякакви съвети и препоръки Simple Smile

# 18
Здравейте и от мен,

Аз също планувам със семейството ми да посетим Южна Корея началото на юни.
Може ли да споделите малко повече за храната и най-вече тази, която не е люта Grinning Ние не ядем люто. Детето(8 години) ни също ще бъде с нас, та трябва да намерим подходяща храна и за него.
Ще съм благодарна за всякакви съвети и препоръки Simple Smile

Храната е разнообразна и има много неща, които не са люти. За децата специално много зависи на какво са свикнали вкъщи. Нашето е яло доста японска и виетнамска кухня, но в Корея (беше на 2,5 години октомври) нещо не му допадна месната кухня.
Неща, които се харесваха, бяха:
 пърженото им пиле
 доста от супите (най-вече защото можеше да яде с клечки, а това му е забавно)
 корейското барбекю му допадна
калгуксу
гимбап
냉면 (някои неща само на корейски знам как се пишат) - ама това е студена супа
Samgyetang - пилешка супа с гинсенг, ама нито на него, нито на мен допадна. Само жена ми я хареса
Проблемът при нас беше, че детето ни не обича много сладки неща. А там повечето неща сладняха. Но гладен не е останал. Нещата, които изброих горе могат да са люти и не люти, та питате, обяснявате се и ще ви разберат (на преводача на телефона показвате, ако трябва)

Понякога, когато го видехме, че вече не му се ядат корейски неща, взимахме виетнамска супа фо, или дори и пържени картофи. Ако детето ви е склонно да опитва нови храни, ще си хареса храна там, няма страшно Simple Smile И е някакъв мит, че едва ли не всичко е люто в Корея. Има много неща, които не са люти или пък лютото се добавя после.

# 19
  • пак на Рив Гош
От скромния ми опит с корейска кухня (извън Корея... засега) - почти всичко, което не е червено на цвят, не е люто Joy

Ако правилно го разчитам Joy, това е naenmyeong - студена супа с нудъли и яйце, севернокорейска по произход, дошла на юг с бежанците от войната.

Към горния списък бих добавила:
- japchae - запържени нудъли от сладки картофи, с месо и зеленчуци
- bibimbap - ориз с различни гарнитури отгоре
- mandu - "равиоли" с месна или зелечнукова плънка
- hotddg / corndog - от щандовете с улична храна
- pajeon - нещо като дебели палачинки, тези са с пресен лук, но могат да бъдат и с други плънки

Аз вече имам резервирани хотели почти навсякъде, чакам само едни традиционни къщи в Гьонджу (Gyeongju) да отворят резервациите за моите дати и ще съм тип-топ.

# 20
От скромния ми опит с корейска кухня (извън Корея... засега) - почти всичко, което не е червено на цвят, не е люто Joy

Ако правилно го разчитам Joy, това е naenmyeong - студена супа с нудъли и яйце, севернокорейска по произход, дошла на юг с бежанците от войната.

Към горния списък бих добавила:
- japchae - запържени нудъли от сладки картофи, с месо и зеленчуци
- bibimbap - ориз с различни гарнитури отгоре
- mandu - "равиоли" с месна или зелечнукова плънка
- hotddg / corndog - от щандовете с улична храна
- pajeon - нещо като дебели палачинки, тези са с пресен лук, но могат да бъдат и с други плънки

Аз вече имам резервирани хотели почти навсякъде, чакам само едни традиционни къщи в Гьонджу (Gyeongju) да отворят резервациите за моите дати и ще съм тип-топ.

Не искам да си натрапвам "моите" места за нощувка, но да ги споделя за всеки случай, може да са от полза и на други:
Gyeongju - Doran Doran Guesthouse - Традиционна къща (по-скоро къща за гости, но пак се спи на татами), с много добра локация за пешеходни разходки - поне за розовия мъх и гробниците де, директно пред вратата са. Бабата прави не лоша закуска. Синът ни плака за нея (за бабата, не за закуската) като си тръгвахме.
Busan - На плажа Хеунде (Haeundae) има няколко сгради, в които се дават апартаменти под наем от една и съща дама (то си е фирма). За около 40 евро на вечер нощувахме в много хубаво жилище с кухня, спалня, електрически тоалетни, подово и климатик се регулираха през таблет, гледка към плажа и т.н. - тази, която ги дава под наем е StayWe Vera

# 21
  • пак на Рив Гош
Gyeongju - Doran Doran Guesthouse - Традиционна къща (по-скоро къща за гости, но пак се спи на татами), с много добра локация за пешеходни разходки
Ох, нея я гледам още откакто я похвали миналата година и наистина изглежда много добре и като местоположение, и като обстановка.
Аз лично няма да мога да се възползвам, защото с моите болежки сигурно ще успея да легна на пода, ама дали ще успея да стана (и в какво състояние Joy), е друг въпрос.

# 22
  • Countryside
В Сеул няма такова нещо като пешеходно разстояние.
Бибимбап ми е любимо ястие, нещо като корейски райс бол, но акцента е върху телешкото, не върху ориза. Нещо такова:

# 23
В Сеул няма такова нещо като пешеходно разстояние.
Бибимбап ми е любимо ястие, нещо като корейски райс бол, но акцента е върху телешкото, не върху ориза. Нещо такова:

Това с пешеходното разстояние не го разбрах - във всеки град има пешеходни разстояния и сигурно за всеки човек пешеходно разстояние е различно понятие. За нас примерно, откакто сме с дете, пешеходно разстояние  е до към 2 километра. В Сеул примерно от Bukchon Oriental Culture Museum до Cheonggyecheon си ходехме пеша, а детето се возеше в количката.

# 24
  • Countryside
Под пешеходно разстояние визирах, че повечето забележителности са разхвърляни и трябва транспорт да се ползва, ако искаш да видиш повече наведнъж. Поне транспортът им е много уреден и точен. Иначе, за да стигнеш от конкретно от точка А, до точка Б, може и пеш, разбира се.

# 25
Четейки из интернет ми възникна въпрос - в Корея мога ли да плащам навсякъде с дебитна карта Visa, която си имам издадена от българска банка? Без допълнителни такси? Замислих се, защото препоръчват купуване на T money карта за плащане в транспорт и магазини. А за градски транспорт дали мога да плащам пак си моята си карта или трябва карта за конкретна транспорт?

# 26
Четейки из интернет ми възникна въпрос - в Корея мога ли да плащам навсякъде с дебитна карта Visa, която си имам издадена от българска банка? Без допълнителни такси? Замислих се, защото препоръчват купуване на T money карта за плащане в транспорт и магазини. А за градски транспорт дали мога да плащам пак си моята си карта или трябва карта за конкретна транспорт?

На много места може да се плаща с карта. В градския транспорт със сигурност не може да платите с българската карта. Там T Money си остава най-удобният вариант.

# 27
Записвам се и аз да следя. Нашето пътешествие предстои след по-малко от два месеца. Хотелите са резервирани и платени, и сега остава да сглобим някаква програма. Общо имаме 10 нощувки в Корея, а след това се отправяме към Кюшу, Япония за още 9. Разпределили сме ги между Сеул, Jeonju (не съм сигурна как се произнася) и Бусан. Този път мисля да не правя някаква стриктна програма, а по-скоро да нахвърля интересни места и на място да решаваме ден за ден какво и къде искаме да посетим. Ще сме група от 6 човека (ние с децата и родителите ми).
В групата има огромен фен на Тинипинг, който няма търпение да посети всички възможни техни атракции Satisfied

# 28
Най-накрая успях да седна и да си напиша записките. Ако не нарушавам правила (блогът е абсолютно некомерсиален, дори си плащам хостинг) и на някой му е интересно, тук съм описал двете ни седмици в Южна Корея - http://101posoki.com/category/%d0%b4%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8%d0% … 1%80%d0%b5%d1%8f/

# 29
  • пак на Рив Гош
ConstructiveDestruction, аз го прочетох внимателно. Два пъти Grinning. Благодаря за труда!

Днес видях, че от 24ти февруари 2025, Корея пуска онлайн регистрация за пристигащи пътници, която ще може да се подаде до 72ч преди влизане в страната:
https://english.visitkorea.or.kr/svc/contents/contentsView.do?vcontsId=221425
Тя може да се попълни преди пристигането, вместо да се попълва хартиена форма на място. Хартиената форма ще е в употреба до края на декември 2025та.
Това, което, обаче не ми харесва, е че трябва да влезеш в страната до 72ч след пускането на електронната форма. Ако не успееш, тя става невалидна. Тоест, човек ще трябва да я попълва в деня на пътуването, или предния ден.
Можеше да отпуснат поне седмица-две, или повече, като японците.

Общи условия

Активация на акаунт