За любителите на корейски и китайски сериали - Тема 14

• 24 301
  • 734
  •   1
Отговори
# 255
Роци, за Between Him and Her подкрепям мнението на bb6. И да го зарежеш няма да си изпуснала нещо.
Виртуозният бизнес беше забавен в началото, но като забиха в драмите загубиха инерцията и се получи поредния средностатистически корейски сериал. Единствено чудесният каст ме задържа до края.
The Trunk на мен ми хареса, но аз съм фен и на двамата главни.

За почитателите на крими/разследващите сериали мога да препоръчам да погледнат Unmasked. Група репортери разследва случаи, с които полицията не се е справила.

# 256
Благодаря за приема! Видях, че на една от вас не и се отваря моят лист - дали е само при нея проблем се чудя? Другите отваряте ли го? И къде гледате китайските сериали? Аз имам Нетфликс, гледам понякога през Вики(вече нямам абонамент) и една приятелка ми сподели за iQIYI, но не съм гледала още през него, защото има прекалено много реклами.

.... А то, освен текущите Love Scout и Motel California е:
The Trunk - остават ми 2 еризода
...
Arthdal Chronicles - остават ми 4 епизода от втория сезон и може би няма да започна третия
...
С две думи, не съм останала без материал за гледане, но сред тях няма нищо, което да ме остави бездиханна и с мерак за "само още един епизод"... може би освен Joy of Life, ама пък в него ми липсва романсът.

The Trunk беше доста странен сериал. Но накрая вече започнах да го харесвам - него реално, само заради главните актьори го бях започнала. Подобно на The Frog, бях тотално объркана (въпреки, че втория сериал е още по-странен!), особено през първите епизоди.
Аз го изгледах на един дъх, за два-три дни.. когато имах време да гледам. Държа ми интереса, но едва ли бих го гледала пак.

А Arthdal Chronicles - става ли за гледане? Сложила съм си го в листа за потенциално гледане, но ако трябва да съм честна, все го отлагам. Май мина една година откакто седи там.. чудя се дали да го започна въобще.

В моя списък с китайски любими сериали повечето са фентъзи.
Има под 50+ епизода, но някои са два сезона.
https://mydramalist.com/list/73DnXQg1
В корейския ми списък има фантастики, фентъзитата им не ми допадат особено.
https://mydramalist.com/list/1xrmQED3
Списъкът ти не се отваря при мен.
Видях списъка ти и тези, които ще гледаш също: The Legend of the Blue Sea - Този ми е също доста любим, разпускащ. Препоръчвам го за лежерно настроение.

Китайците са доста добри в специалните ефекти, мисля че защото отдавна се фокусират над този жанр и са станали ТОП (например аз бях направо замаяна от визията на снимачните площадки в Love between Fairy and Devil). С корейските сериали, поне аз едва наскоро забелязах голямото засилване във фентъзи нишата. И както обикновено, корейците винаги правят нещо с Грим Рийпър/смърт, лукави деветоопашати лисици, многовековни създания с тежка история, русалки и подобни. Техните исторически сериали с фантастичен елемент, по-скоро се фокусират върху историята на сюжета и персонажите, а не толкова върху възможностите им - например научните фентъзита Memories of Alhambra или W, които са модерни и по-типични за корейското кино. (Освен някои скорошни драми, които набраха голяма популярност - пример Alchemy of Souls.)
Докато при китайците (поне от видяното до момента, което едва ли е обективно мнение към днешна дата) ми се струва, че много повече залагат на културната история, (частично - по-реални) митове и легенди от към магическата и вътрешнодуховната страна. Обясняват доста исторически елементи (естествено някои са фантазия) доста по-дълбоко и смисъла на историята е, за да има поука накрая или героите да осъзнаят нещо за себе си. Или просто такива съм гледала до момента просто? Вашите наблюдения какви са?

А снощи, защото нямам какво да гледам сега - отворих в ютюб реакцията на Ха Джонг (윤하정) от сезон 3. Гледаше първите 4 епизода на Single's Inferno Сезон 4. Толкова много се смях! Трябва да я поканят да бъде в панела с коментиращите, както поканиха Декс (김진영) за следващия сезон, ако има такъв. Grinning

# 257
  • София
Благодаря за приема! Видях, че на една от вас не и се отваря моят лист - дали е само при нея проблем се чудя? Другите отваряте ли го? И къде гледате китайските сериали? Аз имам Нетфликс, гледам понякога през Вики(вече нямам абонамент) и една приятелка ми сподели за iQIYI, но не съм гледала още през него, защото има прекалено много реклами.

И при мен не се отваря.

Китайски - във Viki има, IQIYI, WeTV, YOUKU, в Youtube каналите на тези също качват сериали. Виж на първа страница на темата, Роца е сложила линкове с обяснения за различни платформи. Аз за IQIYI, WeTV, YOUKU си плащам абонамент вече година, та не помня как беше с рекламите.

# 258
  • Русе
Лия В, при мен също не се отваря.

# 259
Опитах да сменя името, дали сега се отваря? https://mydramalist.com/dramalist/kanglia

# 260
ElzaFB, добре си е, че няма да правят римейк. Сигурно щях да го гледам, а наистина мозъка ми няма начин да си представи друг да играе  Уей Усиен и Лан Уандзи. В началото ми беше трудно дори с тях, защото бях свикнала с образите от донхуата, но бързо влезнах в ритъм и си ги харесах.
В този ред на мисли...Лия В, гледала ли си The Untamed? Той си е в графа фентъзи.

# 261
На Лия В , добре дошла!
Цитат
А Arthdal Chronicles - става ли за гледане? Сложила съм си го в листа за потенциално гледане, но ако трябва да съм честна, все го отлагам. Май мина една година откакто седи там.. чудя се дали да го започна въобще.
Определено става за гледане Hands Plus1
Аз не пиша тъй като съм се заела със сериозно разчистване в последните седмици може би съм приключила повече от двайсет заглавия на азиатския небосклон- китайски, корейски, японски...
Няма да изброявам поотделно, че може да изпусна някои от заглавията.
Сега си пускам за фон Moonlight Mystique като фантастика-приказка е и още други заглавия Stuck Out Tongue Winking Eye

А, да, 2в1, ти да не би да надничаш в моя компютър Laughing виждам ,че и ти си подхванала Unmasked.

# 262
  • Русе
Опитах да сменя името, дали сега се отваря? https://mydramalist.com/dramalist/kanglia
Сега е ОК!

# 263
  • вятърничава
При мен също е ОК!
Лия В.,  след сериала за пилешката хапка The Trunk и The Frog, не са ми в графа странен.
Arthdal Chronicles на мен ми хареса, продължението с И Джун Ги също.Аз ги гледах миналата година.

В Single's Inferno канят и гост коментатори май. Не си спомням Ю Йон Сок на финала на това шоу ли го бяха поканили или на друго.

Последна редакция: пт, 31 яну 2025, 15:56 от bb6

# 264
  • София
ElzaFB, добре си е, че няма да правят римейк. Сигурно щях да го гледам, а наистина мозъка ми няма начин да си представи друг да играе  Уей Усиен и Лан Уандзи. В началото ми беше трудно дори с тях, защото бях свикнала с образите от донхуата, но бързо влезнах в ритъм и си ги харесах.
В този ред на мисли...Лия В, гледала ли си The Untamed? Той си е в графа фентъзи.

Grinning Аз толкова съм им свикнала на двамата, че даже като гледах донхуата след сериала, намирах прилики с Yibo и Xiao Zhan.

Лия В., подкрепям Tuon - виж The Untamed ако не си, има го в Нетфликс и то с доста добър превод. За мен е много добро фентъзи с интересна история, красиви актьори, хубава музика... въпреки че ми почна бавно и първите епизоди ги гледах май в продължение на месец, но след това не можах да го оставя (и после го гледах още няколко пъти, сега отново съм си го пуснала). Превъртах само някои сцени, които ми идваха тежки. На границата ти е откъм дължина - 50 епизода е.

# 265
Дани, като фен на Ким Хье Су, Unmasked го почнах още като излезе. Не бързах да коментирам, защото началото не ме грабна много-много със случая за сектата, но в следващите епизоди нещата потръгнаха.

Лия В, ако ти се гледа корейско фентъзи за митове и легенди пробвай The Story of the First King's Four Gods (2007).

Gu Family Book също е от фентъзи-приказките.

Сега се сетих за още нещо от корейците, в което има фантастичен елемент.
Circle (2017) - преведен е на бг, но ако ползваш руски, те съветвам да изгледаш първо спешъла, за да схванеш по-лесно първите епизоди, че началото наистина е малко объркващо. Копирам си мнението от друг форум за първите ми впечатления от сериала.
Скрит текст:
Първата серия ми беше толкова объркваща, че спрях по едно време и изгледах спешъла. След това нещата леко ми се поизясниха. При положение, че не съм фен на научната фантастика ме заинтригуваха достатъчно, за да продължа.

Такова разделяне на епизода не бях срещала до сега. Това ме и обърка в началото. Имах чувството, че гледам два различни филма снимани от различни режисьор и сценарист. Първият загадъчен, мистериозен, леко крийпи, но увлекателен. Вторият започна като треторазряден екшън, озвучен с музиката от "Добрият, лошият и злият" и "Фантомът от операта". Нови герои, нови лица и нищо общо с първия, освен един полицай. Тук дойде моментът с включването на спешъла, от който разбрах, че нарочно е снимано по този начин. След това, а и след втория епизод нещата се навързаха и стана интересно.

Duel (2017) - тук става въпрос за клонинги, а главният Чонг Дже Йонг го познаваш от Partners for Justice.

Ако руският не ти е проблем можеш да гледаш и по техните сайтове. В първия пост на тази и на другата тема за азиатско кино има линкове към тях.

Последна редакция: пт, 31 яну 2025, 16:51 от 2в1

# 266
Grinning Аз толкова съм им свикнала на двамата, че даже като гледах донхуата след сериала, намирах прилики с Yibo и Xiao Zhan.
Между Лан Уандзи и И Бо има прилика. Вероятно се дължи на това, че са спазвали правилата от Стената на дисциплината 🤣
The Untamed в нито един момент не ми е бил скучен, но си спомням колко объркано ми беше когато гледах за първи път анимето, но толкова ми хареса, че трябваше да прочета новелата.

Честно казано пилешката хапка не е нищо пред онзи с бекона - The Pork Cutlets. Той дори не е странен, а направо абсурден. Издържах половин епизод и  не знам какви лекарства приемат всички, които са го харесали, но аз очевидно не получих порцията си. ☺️

The Frog  ми е в  списъка за чакане, но сега  като казахте, че прилича на  The Trunk и… някак си се отказвам. Не знам, но бях останала с впечатлението, че ще разследват мистерии и убийства (нямам представа защо съм решила, че разследват убийства 😊) Него и Tarot упорито ги пропускам с идеята, че все някога ще ги изгледам.

# 267
  • София
Между Лан Уандзи и И Бо има прилика. Вероятно се дължи на това, че са спазвали правилата от Стената на дисциплината 🤣
The Untamed в нито един момент не ми е бил скучен, но си спомням колко объркано ми беше когато гледах за първи път анимето, но толкова ми хареса, че трябваше да прочета новелата.

JoyJoyJoy Ох, уби ме с тоя коментар!

Ей ги тук сравнени от феновете, приличат си и двамата:

Скрит текст:

На мен също не ми беше скучен, беше ми бавно действието първите няколко епизода. А и не бях подготвена за "най-дългото прекъсване за спомени в историята на сериалите".  Ноо...като знам каква мания ми е сега - манхуа, донхуа, чиби версията, спешъл едишън, промененият край в японското излъчване на сериала, аудио драмата, всички книги съм си купила, саундтрака си купих...даже си имам една значка на чантата. Само спин-офите не съм гледала.

Последна редакция: пт, 31 яну 2025, 16:45 от ElzaFB

# 268
bb6 - този с пилешката хапка усилено го отбягвам също. Нещо ме беше грабнал, изгледах трейлъра и цялото ми внимание замина. Grinning

Tuon - Аз мисля, че си заслужава. До сега толкова хаотичен сериал не бях гледала. Държа ме през цялото време в паника за следващата сцена. Има убийство, но няма да спойлвам нищо. Просто става за един път само, как да кажа.. има shock value, добри актьори, но не е като тези сериали, които бих гледала пак и пак.

Сложих няколко от предложенията в листа ми, дано да стигна до тях. Grinning

Гледам всичко с английски субтитри и оригинален звук иначе. Аз руски не знам, не съм учила - за този спешъл за Circle, къде мога да го гледам?

# 269
Лия В., не знам къде може да се открие спешъла на английски. Много от сайтовете на английски ги затвориха и някои ресурси просто се изгубиха с годините. За това съм дала линк само за руския, защото там все още е наличен.

Общи условия

Активация на акаунт