Болоня и Флоренция - може и още нещо... /Тема 3/

• 19 869
  • 437
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Чинкуе Терре е другото "задължително" в района. Има влак до всичките.

# 391
Здравейте, за скоростния влак между Болоня и Флоренция, виждам че ако закупя от сега билети са с фиксиран час? Какво става ако изпуснем конкретния влак? Също виждам, че за дете до 3 години може да не се взима билет, моето е на 4, но не виждам да има намалена тарифа или нещо такова? Редовна ли си е цената и за него, много благодаря:)

# 392
  • Milano
"Скоростният влак" се има предвид Фреччаросса ли?

Ако го изпуснете, отивате на гише и ви казват опциите.

Децата от 4г до 15 ненавършени години в тези влакове пътуват с 50% намаление от основната цена ( base).

В разбивката се вижда:

Има различни промоции, напр. Фреччафемили при които децата са безплатни а възрастните 50% намаление от основната цена.

Да кажем тази промоция може да бъде закупена до 15 дни преди пътуването.

Проверявате във вашият случай какво е налично.

# 393
  • София
В Болоня видяхме високоскоростни влакове на две компании -  Frecciarossa (Trenitalia) и частните Italo (спират на последните коловози, в тунел под земята). Ползвахме до Флоренция първите, като успях да купя онлайн "семеен" билет (какъвто предлага и regina di cuori Simple Smile ) за мене и малкия (на 13 гг.), беше ни най-изгодната опция, но си спомням, че количествата бяха ограничени и го взех доста отрано.

На гарата в Болоня имаше гишета и на двете компании, както и автомати, но не сме ги ползвали, така че не знам дали всички билети се продават на тях, особено на автоматите. Междудругото влакът на  Frecciarossa беше пълен направо на 100%, така че е нормално билетите да са с фиксиран час. Явно масово се купуват билети от начална до крайна спирка, пък и ние бяхме точно по Великден (тази година нали нашият и католическият съвпаднаха).

P. S.: Ето и една от опциите за възрастен и дете на Italo за спорта:

# 394
А за регионалните, тези, които са с прикачване в Прато, не е задължително да се взимат предварително, нали

# 395
  • Пловдив
А за регионалните, тези, които са с прикачване в Прато, не е задължително да се взимат предварително, нали
Не е задължително предварително.
За всяко прикачване има отделен отрязък. Трябва да валидирате на автомата преди качване.

# 396
  • София
Регионалните го ползвахме до Порета Терме и да се придвижваме от хотела до центъра на Болоня. Тях само първия път ги бях купила предварително (от хотела до центъра), след това - от приложението директно, като сме вече на жп гарата (спахме в района на еквивалента гара Подуяне примерно - като вътрешноградска гара, иначе си беше съвсем ОК: супер бизнес хотел на добра цена в близост до автомобилните и мото представителствата, които по Великден логично почиваха). Не сме имали проблем с намирането на билетите, иначе на нашата гара нямаше гишета, имаше само автомати. Разликата е, че билетите от приложението не се валидират (не е задължително и да ги разпечатваш, разбира се), а тези от автоматите трябва да ги валидираш преди качване във влака.

# 397
https://www.italotreno.com/en/destinations-timetable/florence-bo … _wcB&gclsrc=aw.ds

ето от тук се опитвам да взема билети и ми излиза еднаква цена /14,90 и за възрастните и за детето/

# 398
  • София
Различни компании с различни условия и политики. Затова е толкова хубаво да има конкуренция и да купиш откъдето прецениш.

За изпусната Фреча - много зависи какъв билет имате. Ако е Super Economy не можете да направите нищо. Преди закупуване на билета ясно ще видите какви са опциите, не е задължително всички тарифи да са налични за всички влакове и по всяко време. С тарифа Economy можете да промените резервация но не и да върнете билета. С Base можете и двете но преди оригиналния час на заминаването. Доплащания са възможни.

# 399
  • Milano
https://www.italotreno.com/en/destinations-timetable/florence-bo … _wcB&gclsrc=aw.ds

ето от тук се опитвам да взема билети и ми излиза еднаква цена /14,90 и за възрастните и за детето/

Както е написано, различни компании, различна политика.

При Итало деца под 14г. пътуват безплатно с поне 1 възрастен (мин.2, макс 4 човека), като възрастният плаща 50% от тарифа флекс и само при smart класа.

П.п. от 3г. до 13г.навършени.

НЕ ВАЖИ за отсечките Болоня-Флоренция, Болоня-Реджо Емилия и Феррара-Флоренция.
Мин. 15 дни предварително закупуване и разбира се наличност, защото са ограничен брой.
Пример с Милано - Болоня:

Последна редакция: ср, 10 сеп 2025, 12:28 от regina di cuori

# 400
Здравейте!
Били сме в Италия 25+ пъти, но Болоня винаги ми е оставала извън радара. Може би защото при различни пътувания сме обиколили всичко около нея и тя не ми се е комбинирла с нищо. Затова сега ще я посетим отделно, само Болоня.
Тъй като полетът ни на връщане е много ранен, колебая се дали да не резервирам апартамент точно срещу гарата, за да можем сутринта към 5.40 да 'скочим' директно на Маркони експрес. В този ред на мисли - някой да е отсядал непосредтвено до Централна гара? Опасно ли е? В Рим бяхме отседнали в близост до Термини и си беше ОК, но за Болоня Централе чета кофти неща. Бих искала мнение от първо лице.
Гледах и хотел до летището, който предлага безплатен шатъл от и до самото летище. Там не ми харесва, че искат депозит щети, който щели да възстановят в рамките на седмица след това. Едни 600 лв просто така да ми затварят, и ако решат пък, че сме повредили нещо...Знам ли.

# 401
Точно срещу гарата съм отсядала многократно в Меркуре, веднъж в апартамент по диагнонал от гарата, многократно в Милен хотел, който е на една пресечка над гарата (няма пет минути пеша) и веднъж в The Social Hub, който е много интересно място, ама ви е една идея по-далеч. Районът е какъвто е районът около всяка гара в Италия, нищо по-фрапиращо от района на гарата в Рим или Флоренция, даже Рим/Флоренция са къде-къде по-зле.

И Миленхотел, и Меркуре са ок като хотели, малко поизносени и захабени, според мен специално Меркуре не си отговаря на цената, но и там хотелите са скочили много, уви. Мисълта ми е, че съм се чувствала ок там, всичко точно, но са си скъпи за това, което предлагат. Предвид обстоятелствата обаче по-скоро нямате много варианти. Не бих прекосявала града в 5 сутринта с багажите,аз също бих избрала хотел срещу гарата. А да оставя депозит 600 лв. за потенциални щети ще се случи приблизително когато цъфнат налъмите, вероятно доста след това. Върви доказвай, че нищо не си повредил.

# 402
  • София
Не съм отсядал в Болоня, но съм бил на / около гарата N пъти в различни часове, включително и вечер- нищо странно, необичайно или извънредно не съм видял.

# 403
Миналата година бяхме с късен полет и резервирах една нощувка в този хотел:
https://www.airporthotelbologna.it/en/
Ние използвахме трансфера при пристигане, но мисля, че може да се избере в коя посока да се използва. На следващия ден се придвижихме с градския транспорт, има спирка почти пред хотела на автобус до гарата.
Следващите дни бяхме в Миленхотел до гарата, всичко е така, както са го описали.
П.С. В хотела до летището сме платили 104 евро, виждам, че за след две седмици цената е пак подобна

# 404
  • Plovdiv
Ние бяхме в централната част на Болоня, на едните от групата ни полета беше в 5.00 сутринта, хазяйката ни съдейства за такси и за 25 евро си ги закара до летището. Супер удобно е и цената не е висока.

Общи условия

Активация на акаунт