Болоня и Флоренция - може и още нещо... /Тема 3/

• 6 292
  • 170
  •   2
Отговори
  • София
Тема 3
Болоня и Флоренция - може и още нещо...

Болоня се намира в регион Емилия Романя, а Флоренция е в Тоскана. Разстоянието между двата града е около 115 км (70 мили).

Пътуването от Флоренция до Болоня с кола отнема около 1,5 часа , в зависимост от трафика. Най-добрият път е E35 – A1.

Най-добре е да пътувате между двата града с влак. Влакът е не само по-бърз, но и по-евтин от наемането на кола, плащането на паркинги, такси и гориво.

Най-добрият вариант е високоскоростният влак от жп гара Firenze Santa Maria Novella до Bologna Centrale.
Пътуването отнема по-малко от 40 минути, а обикновените еднопосочни билети струват около 12-25 евро на човек, в зависимост от това колко време предварително и кой влак резервирате.

Тема 1
https://www.bg-mamma.com/?topic=514681
Тема 2
https://www.bg-mamma.com/?topic=1550596

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 23:15 от Bled

# 1
  • София
Благодаря за новата тема!

Флоренция е един от най-любимите ми градове и желанието ми да се върна там отново е огромно. Иска ми се обиколка на Тоскана с кола.

# 2
  • малкия йеросалим
Хайде първа в темата:)
Преди два месеца купих билети за Болоня през Wizz.Резервирах две нощувки в една уникална къща близо до Сан Джимиляно.Но в средата на декември от Wizz ми анулираха билетите.
Сега замислям следния план. Периода е 13.04- полета каца в 15 часа в Пиза и връщане на 17.04 рано сутринта.
Тъй като както казах съм влюбена в къщата, която резервирах се съобразявам с тази резервация и не искам(а и е скъпа) смяната.
Плана ми е следният:Кацаме в Пиза.Там нямам желание за разходки, но заради един от групата ще видим само кулата.
Ще наемем кола под наем. След като видим кулата тръгваме към къщата да се настанил.Този ден няма да имаме време и ще е къс.На следващия ден Сиена и Сан Джимиляно.Вечерта втора нощувка в готината къща.
На втория ден освобождаване къщата и тръгваме към Флоренция. Там имаме цял ден.Не сме големи почитатели на музей и изкуства,затова ще е лежерна разходка.Може би ,за да не пришпорваме нещата може да разгледаме една или две забележителности за деня.Нощувка във Флоренция. На другия ден отново из Флоренция до късния следобед. След това заминаваме към Пиза,където нощуване и рано на другата сутрин отлитаме.
Според вас постижима ли е програмата ми?
Приемам съвети и препоръки!

# 3
Записвам се и аз тук с предстоящи Болоня Флоренция Пиза.

# 4
  • Най-накрая на безкрая
Купих билети за Болоня през май. Оттам ще отидем до Флоренция. Смятам, че освен тези два града, бихме могли да видим поне още един.
Моля за мнения, кой град според вас си заслужава: Сиена, Модена или някой друг в района на Флоренция и Болоня.

# 5
Купих билети за Болоня през май. Оттам ще отидем до Флоренция. Смятам, че освен тези два града, бихме могли да видим поне още един.
Моля за мнения, кой град според вас си заслужава: Сиена, Модена или някой друг в района на Флоренция и Болоня.
Ферара в моят фаворит.

# 6
  • София
Модена сама по себе си не е особено интересен град. Тя и Маранело са атрактивни за феновете на Ферари. Ако не сте между тях или нямате интерес към автомобилите по принцип- изберете друг град.

# 7
# 8
  • малкия йеросалим
Споделете , ако имате два дни какво задължително бихте посетили във Флоренция?
Засега съм си отбелязала галерията Уфиции, катедралата( не знам дали си заслужава изкачване на кулата, или да разгледаме само катедралата) И музея на Леонардо Давинчи.Имаме непълни 2 дни, и хем искам да видя повече места, хем не искам да препускане като луди...

# 9
  • София
Който се е качил на купола, едва ли ще ви каже, че не си е струвало. Simple Smile Познавам само един такъв човек - моя близка, която ми каза, че е плакала от ужас на последните стъпала нагоре, които са почти отвесни. Въпрос на лично възприятие е, разбира се, но тя се качва де къде кула и нещо за изкачване съществува. Изгледах доста видеа и за себе си реших, че това до върха не искам да си го  причинявам, но се качих до мястото, където започва куполът, всъщност, за да видя отблизо фреските.
Иначе - достатъчно добра панорама се открива и от Кампанилето.
А много отблизо куполът се вижда от терасата на последния етаж на музея.

На мен ми бяха интересни Палацо Векио и Палацо Медичи Рикарди. Много ми беше харесал сериалът "Медичите" и исках да видя повече места, свързани с тях. И пак по тази линия -Cappelle Medicee (и заради прекрасните статуи, разбира се), която се намира зад Базиликата Сан Лоренцо. Има отделен вход от базиликата.

Последна редакция: чт, 16 яну 2025, 14:20 от Vivi

# 10
  • Plovdiv
Записвам се и аз с предстоящо априлско посещение на Болоня и Флоренция, само дамски състав Simple Smile, вече сме резервирали 3 нощувки във Флоренция и 2 в Болоня. Въпрос към тези, които са използвали директният шатъл от летище Болоня до Флоренция https://appenninoshuttle.it/ дали всичко е било ок, тъй като в tripadvisor  отзивите за този шатъл са доста лоши. И още нещо, в неделя - 13-ти април ще сме в Болоня, а тогава е и католическата Цветница /Връбница, дали има сайт, в който мога да видя програмата на катедралите в този ден?

# 11
  • малкия йеросалим
Оле, оле аз сега се сетих....Та и нашите дати съвпадат със Страстната седмица при тях!!! Ние кацане на 13 и се връщаме на 17.04.Точно седмицата преди Великден.
Дали това ще се отрази на работното време на музеите във Флоренция?

# 12
  • София
Обикновено в сайтовете пише в кои дни са затворени за посещения.

# 13
Ние миналата година на тяхната Цветница бяхме в Неапол, по-миналата- в Рим.
 Работеше си всичко.

# 14
Записвам се и аз с предстоящо априлско посещение на Болоня и Флоренция, само дамски състав Simple Smile, вече сме резервирали 3 нощувки във Флоренция и 2 в Болоня. Въпрос към тези, които са използвали директният шатъл от летище Болоня до Флоренция https://appenninoshuttle.it/ дали всичко е било ок, тъй като в tripadvisor  отзивите за този шатъл са доста лоши. И още нещо, в неделя - 13-ти април ще сме в Болоня, а тогава е и католическата Цветница /Връбница, дали има сайт, в който мога да видя програмата на катедралите в този ден?
Ползвала съм го. Никакви проблеми.

Общи условия

Активация на акаунт