Болоня и Флоренция - може и още нещо... /Тема 3/

• 19 860
  • 437
  •   1
Отговори
# 420
Ние бяхме на 14.02 преди две години. Нямахме билети за нито един музей, включително и за интерактивния на Леонардо. Купихме си на място. Имаше хора, но беше спокойно и успяхме да минем през всички експонати.
За Галерия Академия също си купихме билети на място, за Уфици също. И трите музея посетихме в един ден.
Не казвам, че е така винаги, а че в този ден беше така, явно имахме късмет.

# 421
  • София
Записвам се с едно пътуване до Болоня 12-15.01. Едната главна цел е музеят на Ферари в Маранело. Мислим да ходим с влака до Модена и от там с шатъла на самия музей. Всякакви съвети и подсказки ще са ми от полза. Заслуажва ли си музеят на Енцо Ферари в самата Модена? Видях че има комбиниран билет. И няма ли да дойде в повече и двата музея в един ден? С деца сме, но на 12 и 13 и могат да вървят доста, аз съм по-проблемна.
Другата ми цел е празнуване на РД на 13.01 вечерта на дъщеря ми. Моля за препоръки за ресторант с вкусно хапване и прилични цени. Simple Smile
Гледах за придвижване от летището до гарата. Със сигурност няма да сме с Маркони експрес (много скъпо). Четох за автобус 54 от Бира и от там с 91/81 за 1,50 евро. Другото - авотбус 944 за 4 евро. Междудругото Гугъл показва единствено смао опцията Маркони...

# 422
  • София
81 и 91 са си до гарата от спирка Birra, няма нужда да се хваща 54 - той е към покрайнините.
Не съм убеден че 944 съществува към момента откакто пуснаха линия Q.

# 423
  • София
54 е до спирка Бира, но може и пеша, 15 мин го дава.

# 424
  • София
54 е до спирка Бира, но може и пеша, 15 мин го дава.
Наистина няма смисъл, реално е по-малко от 15 Мин и има тротоар навсякъде, вървял съм го пеша. 54 е веднъж на час - докато го изчакаш, може и да си на гарата вече.

# 425
Музеите са малки, бързо се разглеждат и може в един ден да се видят. Заслужават си. За четирима човека от летището до центъра на Болоня предпочетохме придвижване с такси, около 25 евро беше цената.

# 426
Мили хора, плануваме пътуване за Нова година до Болоня, обичаме Италия, но за пръв път ще бъдем в Болоня. Дайте полезна информация за ресторанти, забележителности, всичко е от полза.. Разбира се, ще отидем и до Флоренция, за да разгледаме. В Болоня има ли нещо, което да не изпускаме да посетим и видим. Благодаря ви предварително.

# 427
  • София
Музеите са малки, бързо се разглеждат и може в един ден да се видят. Заслужават си. За четирима човека от летището до центъра на Болоня предпочетохме придвижване с такси, около 25 евро беше цената.
Благодаря, по-скоро питането ми беше този в Модена дали си заслужава, в смисъл интересен ли е? Но така или иначе шатъла минава през двата музея, най-вероятно ще ги посетим и двата.
Такси е опция да, но определено в автобуса е доста по-бюджетно.

# 428
Музеят е малък и с доста витрини (вижда се вътре), аз слязох с шатъла там навръщане и хапнах кроасан с гледка просто, разгледах магазина и се разхождах попивайки от атмосферата, препоръчвам определено! Simple Smile

Също така препоръчвам да се разходите от Маранело пеша по пътя надолу до любимия ресторант на Шуми Ristorante Montana (без резервация трудно за маса, но самата атмосфера вътре е страхотна и пускат човек само да разгледа) и пистата Фиорано:

# 429
  • София
Благодаря за подсказките. Simple Smile Записвам си всичко.

# 430
  • Milano
Дитка-Бандитка, нещата се променят, цените също.
Винаги съветвам да се гледа сайта на летището.

Линия Q е въведена от 19.05.25 и свързва летището с болницата (Ospedale Maggiore).

Замества и поглъща линиите 940, 944, 949.

Разликата е в цената на билета - цена на градско пътуване - 2,30 евро.

На половин час е.

След полунощ до 02.15ч.се удължава до Централна гара на Болоня.
Също и сутрин до 05.15ч.

В тези часове спира и на Mex ( Marconi Express) на летището, за да събере евентуални пътници, когато той не върви.

https://www.tper.it/lineaq?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAYnJpZBExVTJT … waJNDNBQa-TL-tUA#

Не виждам опция за английски, но на линка се вижда маршрута.
В синьо е нощната част.
Има пдф  под него. Ако го свалите ще се ориентирате по-лесно.

В обратна посока тръгва от гарата в 3.45ч до 5.15ч, след което началната спирка е болницата.

При тръгване от летището може да слезнете на болницата и да хванете 81/91 до гарата или 19 до центъра и т.н.останалите линии посочени в линка.
Не е необходимо да ходите пеш до Birra.
Aко толкова държите, както се вижда от маршрута Q има спирка и там.

Билети могат да се закупят от машини на летището, с карта в автобуса директно или с апп Роджър.

П.п. с кредитните карти веднага ми показа  2,30.
С дебитната има преавторизация на 1,50 евро, което с осчетоводяванеро става 2,30 ако сте извършили само едно пътуване.

# 431
  • София
Записвам се с едно пътуване до Болоня 12-15.01. Едната главна цел е музеят на Ферари в Маранело. Мислим да ходим с влака до Модена и от там с шатъла на самия музей. Всякакви съвети и подсказки ще са ми от полза. Заслуажва ли си музеят на Енцо Ферари в самата Модена? Видях че има комбиниран билет. И няма ли да дойде в повече и двата музея в един ден? С деца сме, но на 12 и 13 и могат да вървят доста, аз съм по-проблемна.

Ако сте фенове на Ферари - и двата музея абсолютно си заслужават. Може би само към обиколката на фабриката в Маранело имах повече очаквания, но и нея не бих пропуснала.
На нас не ни дойдоха в повече. Даже отидохме в същия ден и до музея на Lamborghini в Sant'Agata Bolognese. Simple Smile Но бяхме с кола и имахме доста стройна организация с часовете на билетите.

Допълвам за музея в Модена. Сградите са две, една до друга. Освен тази, през чиито витрини може да се гледа, има друга, с доста голяма изложбена площ. През определено време прожектират на стената видео за живота на Енцо и Ферари - https://www.youtube.com/watch?v=oJZSzjtO1u0 .

Последна редакция: чт, 06 ное 2025, 15:22 от Vivi

# 432
Здравейте, как става поръчване на такси от летище Болоня до центъра? Предварително през сайт за конретен час или на място? Ще сме 6 човека, като гледам цените - и две коли да вземем, пак ще излезе по-евтино от Маркони, а и ще ни закара до центъра директно.

Втори въпрос - за Флоренция. Чета за някакви ремонти и промяна в маршрутите на градския транспорт. Как може да се стигне от Санта Мария Новело до площад Микеланджело, без да се налага да катерим баира? Ако може да се включи някой, ходил съвсем скоро. Бях планирала с рейс 12, тръгващ от спирката срещу Макдоналдс. Той ходи до самия площад, но гледам, че май сега маршрутът му е разделен на две, сменят се автобуси. Въпросът ми е дали в момента има директна линия по това направление. Ще бъдем във Флоренция половин ден (били сме и преди, единствено Микеланджело не сме видели, специално за това ще прескочим от Болоня) и предпочитам да направим пеша от Микеланджело до Санта Мария Новела, отколкото обратно. Благодаря.

# 433
Ще бъда много благодарна, ако ми препоръчате хотели в Болоня и Флоренция с паркинг за автомобил под наем. Или съвети за алтернативно паркиране, ако не е към хотел:-)

# 434
На изхода на летището на Болоня има постоянно таксита. Не е необходима предварителна резервация, цените не са по-високи от тези в града.

Общи условия

Активация на акаунт