Апокалипсис сега над Лос Анджелис (тема за най-големия пожар в историята на Ел Ей)

• 22 043
  • 420
  •   1
Отговори
# 255
  • При семейството си
И аз чувах такива неща (в Ю туб, разни новинарски канали), много отпреди пожарите. Включително, че градската управа задължавала хората да си държат колите отключени нощем, за да има къде да спят бездомниците...
Какво сте чували, как ги задължават?!

Последна редакция: пн, 13 яну 2025, 23:25 от Не се сърди, човече

# 256
Мда, различните отново се оказват идеална мишена и едва ли не оправдание за нечия немарливост и некомпетентност.

Как ще задължат някой да не си заключва колата?

# 257
И аз чувах такива неща (в Ю туб, разни новинарски канали), много отпреди пожарите. Включително, че градската управа задължавала хората да си държат колите отключени нощем, за да има къде да спят бездомниците...
Какво сте чували, как ги задължават?!

Разсмях се:)
Как може някой да вярва на такива "новини", че ги задължавали да си държат колите отключени, не знам.

При нас от време на време ни препоръчват по местните медии, да си заключваме колите.
Не ни задължават да ги заключваме. Само ни съветват.
Защото от време на време, рядко, нощем идват тийнейджъри от далечни и по-бедни градчета, и обират стотинките за паркинг от колите на улицата, слънчевите очила и ако има някакви ценности. Самите коли не ги крадат.
Хората явно не си взимат поука да си заключват колите, защото през няколко месеца това се повтаря.

Последна редакция: пн, 13 яну 2025, 23:25 от Не се сърди, човече

# 258
  • София
Не обвинявам различните, а тези, които са ги назначили на постове за които нямат необходимиия опит и знания. Не е луд този, който яде баницата... 😊 И не, не са те главните виновници. А всички които са на високи ръководни позиции. При такава трагедия няма как да не хвърчат глави.

# 259
Е защо, различните не могат да гасят пожар,  или какво.

Последна редакция: пн, 13 яну 2025, 20:33 от Iris04

# 260
Ако трябва да си избирам от конспиративните теории в темата, по-достоверна ми се струва тази с изкупуването на земята на безценица.

Да уточня отново, че не съм фен на конспирациите.
Сега ще падне ли цената на земята?
Защо ми се струва, че още догодина по същото време районът няма да има нищо общо с тия пепелища.

Съмнявам се да падне. Просто милионерите набързо ще си построят нови домове и аз ги виждам до 2-3г да се върнат на нивото на това,което е било преди това.
Имотите всъщност не са проблема тук,със съпипаната флора и фауна какво ще правят не знам.

Кой определя бюджета на пожарните? Това е щатски проблем и всеки щат според бюджета+федерална помощ и нуждите им разпределят парите.
Ако например във Флорида отредят 20 милиона за борба с ураганите, то в щат като Монтана примерно ще отделят $100,защото не им се случват такива неща.
Безобразно нахално и проява на свръх некомпетентност е да държиш резервоар празен в район,където всяка година стават пожари.Богатиши масово плюят по управата,не само че им изгоряха домовете,а и винаги са плащали безобразно високи такси за ..нищо.

# 261
Аз прехвърлих малко конспирации, но като цяло не са много, както в други случаи. Явно си е просто инцидент, а размера- логичен.
Дано няма много жертви

# 262
А сега да видим какво ще кажат за празния резервоар.
Ще кажат, че се е изпарил сигурно.

# 263
Пиковете на ветровете се очакват във вторник - скоростта им ще достигне 112 км/ч. Дано след това постихнат и успеят да овладеят нещата.

А защо приемаме, че различен е равно на некомпетентен? Тя некомпетентността ходи по всички, примери бол пред очите ни ежедневно.

Поддържането на този резервоар чия отговорност е? На градската управа, на пожарната?

# 264
Последно чух за 24 човека..което на фона на хилядите изгорели площи е малка цифра.
Стори ми се,че над 11 000 къщи са изгорели,като най-скъпата е тази на 29-годишния милионер за 125 милиона.

# 265
  • София
Защото имаше информация в статии (западни) публикувани тук как 'различни' са назначавани на ключови постове без нужната компетенция. Тук не говорим само да държиш маркуча или да хвърляш кофата с вода.
Проблемът всъщност е много сериозен и касае генерално САЩ и какво представляват в момента.

# 266
  • Между гори и планини
Аз и това го писах в началото. По думите на мъжа ми, шефката на пожарната е с нестандартна ориентация и наема себеподобни. Без значение стават ли за работа или не. Въобще си е било чиста анархия по всички фронтове и явно е било въпрос на време това да се случи.
След като гледах разходката преди месец, после гледах подобна в сегашно време на Санта Моника... Като холивудски филм за края на света е . То не е само да се вдигне къщи - инфраструктура, ландшафт, електропроводи - всичко е унищожено, а преди това всичко трябва да се разчисти. Може би след 5 години ще е близо до преди, но не и това което е било.

# 267
Казват че официалната причина е нужда от  някакъв ремонт във връзка поддръжка на съоръжението. Ама не се е движел особенно бързо явно.

# 268
Как 5 години възстановяване, нали там трябва да е олимпиадата 28 година?

# 269
Всъщност вече са казали.
Резервоарът Santa Ynez не работи от миналия февруари и е празен заради ремонтни дейности.
Скрит текст:
Цитат
A large reservoir in Pacific Palisades that is part of the Los Angeles water supply system was out of commission when a ferocious wildfire destroyed thousands of homes and other structures nearby, the Los Angeles Times found.

Officials said that the Santa Ynez Reservoir had been closed since about February for repairs to its cover, leaving a 117-million-gallon water storage complex empty in the heart of the Palisades for nearly a year.

The revelation comes amid growing questions about why firefighters ran out of water while battling the blaze, which ignited Tuesday during catastrophically high winds. The Times reported early Wednesday that numerous fire hydrants in higher-elevation streets of the Palisades went dry, leaving crews struggling with low water pressure as they combated the flames.
Ако правилно разбирам, въпросният резервоар се поддържа и управлява от Department of Water and Power. Експерт твърди, че дори и да е бил в експлоатация, е щял да помогне само донякъде и до време, но едва ли би решил генерално проблема с пожара.
Скрит текст:
Цитат
Had the reservoir been operable, water pressure in the Palisades would have lasted longer on Tuesday night, said former DWP general manager Martin Adams, an expert on the city’s water system. But only for a time.

“You still would have ended up with serious drops in pressure,” Adams said in an interview Thursday. “Would Santa Ynez [Reservoir] have helped? Yes, to some extent. Would it have saved the day? I don’t think so.”
Двата цитата са от тази статия: https://www.latimes.com/california/story/2025-01-10/as-flames-ra … earby-was-offline

Дяволо, аз също смятам, че основната причина за случващото се е некомпетентност, комбинирана с климатичните промени, пропуски в организация и управлението, при това далеч не от вчера и днес, и други фактори. Но ми идва прекалено тази некомпететност да се обвързва целенасочено с нечия сексуална ориентация или примерно партийна принадлежност. Много е модерно да приписваме всички световни злини на гейовете и либералите - пренасочват пари за себеподобни, забраняват на хората да си заключват колите и източникът е "видях в ютуб/прочетох в западни публикации". Намирам всички тези приказки за недоказани внушения. Не че го изключвам категорично като невъзможно, но на този етап са просто недоказани внушения, ЕЖК. Да, видно е каква е сексуалната ориентация на шефката на пожарната, но жената е с дългогодишен опит в системата, работила е на какви ли не постове, покрила си е всички нужни тестове, така че в случая професионалните й качества би следвало да имат повече тежест пред ориетацията й.

Общи условия

Активация на акаунт