Апокалипсис сега над Лос Анджелис (тема за най-големия пожар в историята на Ел Ей)

• 22 018
  • 420
  •   1
Отговори
# 300
Почвите обичат пожарите, защото подобряват качеството им и унищожават патогенните организми по растенията.  Но материалните загуби за хората ми се виждат огромни, инфраструктура, съоръжения...
Голяма смешка !  
 Колко години ще са необходими за палмите и другите дървета ?

За палмите и другите дървета ще е необходимо повече време, разбира се, но до края на годината всичко ще е зелено.  

Всъщност американците са майстори в пресаждането на големи дървета, така че като си възстановят къщите някои от богаташите  може и такива да си посадят.

# 301
  • София
Ето ви малко за цените на всеки електрически стълб, който ако е дървен струва 500 долара, но с добавените съоръжения и инспекция стига до 9500, а композитен излиза 12500. Дори не се обсъжда бетонен.

https://www.rspoles.com/news-events/content-hub/composite-utilit … formance-solution

# 302
Интересно какви са доводите за дървени електрически стълбове, защо е предпочетено да са от такъв материал.
Елементарно – защото е по-евтино. Преди години се чудех как тук едни бетонни стълбове в полето придържат съоръженията за хмел, в Германия са дървени. Пак по същата причина.
За по-евтиното ясно, по-скоро някакви технически качества и предимства дали има. Вероятно подмяната при нужда също е по-лесна при дървени стълбове.

И традиционнните медии, и интернет каналите си имат своите предимства и недостатъци. Заклеймяването на едните за сметка на другите е смешно. Аргументите са безпредметни само за тези, които не вникват какво им се говори и които си мислят, че като не гледат телевизия, никой не ги манипулира, за разлика от гледащите новини. Младите хубаво не гледат телевизия, но за сметка на това гледат тик-ток, ютуб и се информират от уикипедия - все източниците, на чиято достоверност не може да се разчита на 100%. Отделно, че човек следи приоритетно съдържание според своите си интереси и разбирания, самите алгоритми започват да ти предлагат такова съдържание и се въртиш в един кръг, в който обективността започва да става крайно съмнителна. Да не говоря пък в днешно време с навлизането на ИИ колко изкуствено генерирано съдържание има, което изобщо не отговаря на истината. Няма лошо, че младите не гледат телевизия, но дано знаят как да отсяват информацията, истината от лъжата, да проверяват фактите, без значение от какви медии са се информирали, а не да приемат онова, което им харесва за истината, защото "видях го в ютуб", "прочетох го в уикипедия", "една жена го каза в тик-ток".

# 303
Аз пък четох в наша група от мъже за ремонти, камини, покриви - при такъв  голям пожар бетона се пръска, тухлите и те. Има си технологии за дървени къщи, както и причини за такова строителство. Според мен определено е важно къде е започнал пожара и как, и защо няма организация да се реагира. Мисля си, че е точно защото са се натрупали фактори, които доказват че държавата не в фирма...началник на пожарната, застраховките, растителност, и прочие. У нас държавата е абдикирала, там си гледат други приоритети...и се натрупват фактори, малки неща, които водят до голям проблем. Просто държавата трябва да се занимава с неща, които не носят финансова изгода, но са важни.
https://stroiteli.elmedia.net/smt/bg/2012-5/editorials/%D0%BF%D0 … %D0%B0_02076.html
"Се пръска" не е точния израз (може би идва заради превод, ако групата майстори не е българска). При високи температури желязо-бетонната конструкция се огъва и напуква. Зависи от температурата, която достига пожара, времетраенето му, дали и с какво се гаси.
Като мисля за настоящото бедствие, ако сградите бяха от бетон и тухли сигурно много по-лесно щеше да бъде локализирано и угасено. Но ако не, бетона и тухлите щяха да бъдат компрометирани и разчистването щеше да е по-дълго, трудно и скъпо.

# 304
  • София
Покрай тези пожари лично аз научих неща, които иначе едва ли щях да търся. В пожарната е имало антиваксъри и са били уволнени, те пък са завели дело....
Не смятам, че гейовете непременно не си вършат работата, но шефката на отдела за равноправие изплиска легена с това изказване, че ако трябва да спасява някой мъж, той се е озовал на грешното място. Тя хич не е слабичка и ако беше в добра физическа форма, като нищо ще издърпа някой по-хърбав.
В такива случаи първо се консултираш с пиар какво да говориш, особено в такъв щат. Иначе съвсем логичен отговор е, че едва ли ще има достатъчно мъже пожарникари за толкова население.
Истината е, че вероятно няма много желаещи, които покриват изискванията. Колко са мераклиите за актьори в сравнение с мераклиите за пожарникари?

Последна редакция: вт, 14 яну 2025, 12:19 от Cuckoo

# 305
Та какво за фейковете относно вила Гети?

Има и други медии, които споменават за близостта на огъня до вилата и се опасяват дали ще оцелее.

# 306
  • Между гори и планини
Та какво за фейковете относно вила Гети?

Има и други медии, които споменават за близостта на огъня до вилата и се опасяват дали ще оцелее.
Точно това гледах и аз и никак не беше фейк.

Племенникът ми е пижарникар, бивш ръгбист. Още преди беше огромен и масивен. Трябва структура на тялото и много добра физическа форма, за да носиш това облекло, да носиш хора на гръб ако се наложи. Шефката на пожарната е просто офис фигура, едва ли влиза в огъня .
Ние сме си говорили с роднини, в САЩ сега е много добре да си тъмнокож мъж с нестандартна ориентация или тъмнокожа жена с такава ориентация. Най- лошото в да си стандартен , бял мъж.

# 307
Излизат ми видеа заради алгоритмите. Та... огромните пожари са не ежедневие, а ежегодие... Просто сега социалните мрежи са много шумни.

Бел Еър 1962:
https://www.youtube.com/watch?v=UxnC1WW95XE&ab_channel=LAFD
https://en.wikipedia.org/wiki/Bel_Air_Fire

Минали са 60+ години и е същото. Едно към едно.
Явно магията на това да живееш в Бел еър, Бевърли хилс, Холивуд хилс, Малибу, Санта Моника е много по-силна от всичко останало. Ще си изтпуат прахта и ще си построят рая отново за отрицателно време. Еми, евала...

Последна редакция: вт, 14 яну 2025, 10:47 от Ice Queen

# 308
И пак удобно се пропуска, че всъщност затворници масово гасят пожарите.
Щото онези нависоко са решили, че така им е по-изгодно, чисто финансово, примерно.

Две-три ключови думи, подхвърлени тук-там и хоп я мигрантите я хората с различна сексуална ориентация, я някой друг минава на топа на устата. А керванът си върви, пожарите се повтарят, но все по-силни и така.

# 309
  • При семейството си
Не вярвам да изтърват Гети вилата, там не е само нашето съкровище.

# 310
  • Между гори и планини
И аз се чудя, защо затворници, а не военни?
Иначе покрай байДанчо има голяма криза с нелегални пришълци, прииждащи от Мексико, не само мексиканци, а от цяла южна Америка, дори и Китай. Болни теми са това за местните, за това сега излизат като циреи на челото на пубер. Много са търпели, за да са поликоректни, ама им писна.

# 311
  • При семейството си
Военните са по улиците, кварталите, за да се предотвратят мародерства, безредици, по-голям хаос.
Предполагам никой- военни, полиция, пожарникари не седи да бездейства и си пие кафето на спокойствие.

# 312
Мен ако питаш са им съвсем други болните теми, ама то не е американски феномен да не виждаш гората от дърветата.
Целият свят е в такъв етап, дано не завърши като предишните пъти само.

# 313
Аз друго се чудя. При толкова чести, даже ежегодни пожари там, защо нямат противопожарни просеки в планините? Защо не задължават населението да почиства около домовете си сухите треви и храсти?
Също се чудя, като виждат, че огънят наближава населено място, не е ли по-добре нарочно да съборят ивица от къщи с цел да предотвратят разпространяването му нататък? По-добре държавата/застрахователите/общината или който да е там да изплати 10-20 къщи да речем, отколкото 100-200 и повече, за човешките животи да не говорим...
Наистина недоумявам няма ли други начини да се борят със стихията от това да я замерят с плюнки? И по-точно да предотвратят разрастването на пожарите до сегашните ужасяващи размери.

# 314
  • Между гори и планини
Като се обърне каруцата, пътища много...

Общи условия

Активация на акаунт