Родови сценарии

• 7 040
  • 109
  •   1
Отговори
Връзката с рода е много важна за всеки от нас, дори да живеем в различни краища на света. Всяко семейство си има сценарий, който понякога се повтаря от поколение на поколение, например алкохолизъм или постоянни разводи. Майка ми скоро ми разказа за история от живота на нейна леля, и как подобен сценарий се е повторил и при нея. Срещате ли  ли подобни случаи и във вашите семейства?

# 1
Да, в моето семейство има такъв случай. И майка ми, и баща ми са били разведени, преди да се срещнат и оженят. Майка ми е била с две деца от първия си брак. Аз не съм била омъжена, но се разделих с бащата на детето ми и в момента съм във връзка с друг мъж, с когото мислим за брак. По всичко личи, че и при мен ще се получат нещата от втория път, а не от първия. Страх ме е обаче да не се повтори напълно всичко и да остана вдовица...

# 2
  • Down south
Майка ми скоро ми разказа за история от живота на нейна леля, и как подобен сценарий се е повторил и при нея. Срещате ли  ли подобни случаи и във вашите семейства?
Не, нищо подобно.
Може пък да не сме редовен "родов сценарий"

# 3
По-скоро имаше една приказва на старите хора "това видяло, това прави". Така наречените тук родови сценарии всъщност са подсъзнателен модел на поведение.

# 4
  • София
Това ми е малко на ръба на окултното и не, не вярвам, че някоя пра-пра леля ме е обрекла на нещо си.

# 5
  • Далечният изток
Много често се повтаря семейният модел. Този, с който си израснал и подсъзнателно попиваш като правилен.
Съвсем скоро имаше тема, пусната от мъж, отгледан от втори баща и той от своя страна търсеше жена с деца, които да гледа като свои.
Не е някакъв повтарящ се сценарий за целия род, просто човекът това е видял при него си и се стреми съзнателно или не чак толкова да го повтори като добър пример.

# 6
  • София
Аз правя всичко наопаки.
Единственото, което се повтаря от пра баба ми е - две деца - голяма сестра, малък брат.

# 7
...Всяко семейство си има сценарий, който понякога се повтаря от поколение на поколение, например алкохолизъм или постоянни разводи.
Постоянни разводи - е кажете ми колко назад в историята можем да проследим разводи... Докато с алкохолизма е друго нещо, там наистина има наследственост, както е с диабета например.
Не, не виждам да се повтарят еднакви съдби в нашия род. Всеки каквото сам си направи.

# 8
Мой съученик, дядо му почина от цироза, заклет алкохолик. А съученикът ми от тийн годините прекалява с пиенето.  Излизал е в три през нощта, стана от сън да седне в заведението да пие.. нелепо.. и си казваше, той дядо така и аз така.. това не го разбирам, ама.. сега в момента не знам как е, не съм го виждала отдавна, но тогава беше бедствие на 20 години. Дано сега си е стъпил на краката и е осъзнал колко е сериозно.

# 9
Срещате ли  ли подобни случаи и във вашите семейства?

Не.

Иначе съм чувала, че хората повтарят модели на поведение, видени у дома - насилие, грубост, неучастие в домакинството и възпитание на децата... Но до там. И не е задължително, защото някои повтарят видяното, но други напротив, стремят се да го избягват.

# 10
Не.
Изключвам обаче насилието в някои семейства, което дава подобно отрицателно формиране на деца.

Ако обаче въпросът ти е свързан със семейни костелации или др подобни печеливши дейности - отговорът ми е като този за баницата. Не се лъжи. Харчи си парите както намериш за добре, без да ги подаряваш на такива.

# 11
  • Поморие
Връзката с рода е много важна за всеки от нас, дори да живеем в различни краища на света. Всяко семейство си има сценарий, който понякога се повтаря от поколение на поколение, например алкохолизъм или постоянни разводи. Майка ми скоро ми разказа за история от живота на нейна леля, и как подобен сценарий се е повторил и при нея. Срещате ли  ли подобни случаи и във вашите семейства?
Майка ми и баща ми много се караха заради семействата си, през същите проблеми сме минали и ние с мъжът ми.
Баща ми не харесваше липсата на активност у майка ми, същото е било проблем и в моя брак, но в обратен ред - аз правя повечето неща и бих искала и повече помощ от мъжът ми. Те също се разделяха и събираха, накрая посигнаха хармония живеещи отделно, всеки в собствено жилище.
Моя братовчедка остана самотна майка на две деца, бяха с малка разлика като моите. При мен е висок риска да се повтори, предвид нестабилността в отношенията ми, която е огромна от самото начало.
Ревност прояждаше брака на баба ми и дядо ми, същото и при мен.
Мисля, че семейните сценарии до голяма степен са като бумеранг, често се повтарят истории с различни "герои", но съдбата си я ковем само ние и не бива да вярваме в "обречености".

Последна редакция: пт, 10 яну 2025, 10:39 от theblondeambition96

# 12
Точно за насилие в семейството имам предвид. След като бившият ме беше ударил аз направих скандал и казах и на майка му, а тя спокойно ми отвърна, че баща му бил същият. Каквото е видял вкъщи това и повтаря. Жалко, че като че ли само лошото се повтаря.

# 13
  • Melmak
Аз работя с родов терапевт и вярвам в това. Вижда се в семейството ми, в това на леля ми, на бабите ми. Има родови програми и травми, които идват при нас.

Отработваме чрез професия дори, чрез навици и случки.

Повечето хора просто не са информирани и смятат, че някоя си пралеля те обрича на нещо. Просто това не е така.

Преди дори 100 години животът е бил много различен. През две поколения или три по-назад виждаме съвсем различен начин на живот, порядки. Някои неща са били невъзможни, а днес са напълно нормални. За това повтаряйки моделите имаме по-добър ресурс сега да се справим с тях.

# 14
Няма такова нещо при нас. Всеки брак: на бабите и дядовците, на родителите ми и моите два са съвсем различни, няма и капка сходство. Алкохолик само един, насилници нямаме, аз съм първата разведена. Не вярвам в тия неща.

Общи условия

Активация на акаунт