Шум от вентилация на почти денонощно заведение за бързо хранене

• 982
  • 14
  •   1
Отговори
Здравейте, пиша с молба за съвет, тъй като вече съм отчаяна. Живеем на последен етаж над заведение за дюнери, което отваря от 8.30 и приключва в 2.00 през нощта. Съответно почти денонощно работи вентилация, която е прилепена към нашата стена и съответно излиза малко над покрива. В следствие от това, в дневната, банята и дори спалнята ми, които са разположени на тази стена чувам една постоянна вибрация или тънтонене от вентилацията. Разговаряхме многократно със собственика, смени мотора, но според мен проблема идва от високия дебит на въздуха, който излиза малко над нашия етаж. Уговорката е да намалят силата на струята, но в крайна сметка ту усилват, ту намалят или намалят до ниво, в което едва едва тънтони, но аз все пак го чувам. На всичко отгоре, дори усилено до край, за тях се оказва че е незначително (след като се качиха в нас) и отговорът е че така или иначе живеем на шумно място и по същата логика може да ми шуми и климатик. Ако подам жалба смятам, че уреда няма да го засече, но за мен е огромен проблем ако не е заглушено до степен, в която изобщо да не бучи. Отчаяна съм и никой не ми предлага решение, няма къде да се изведе тази вентилация, четох за някакви системи за обезшумяване, но явно не им се дават и пари. Единствено си мисля, че ако я направят долу на ниво улица няма да бучи при мен, но казват, че много ще мирише...(Не че някой изобщо отваря прозорец откъм тази страна). Не знам какви права имам и как мога да се справя, жилището е купено след наличието на тази вентилационна тръба, така че ръцете ми са вързани... Работното му време е от 8-11, а всяка вечер работи до два. И от осем този ужас започва отново. Има ли изобщо вариант да има такава вентилация и да не се чува в жилището, при положение че е разположена на самата сграда? Някои ми казват да звъня на 112, ами аз трябва да звъня постоянно...и всички усилия и средства и ремонти, които хвърлихме за това жилище, в момента просто са напразни, като аз не мога да седя в него...

# 1
Щом жилището е купено преди, значи за да построят вентилацията в последствие е трябвало да искат разрешение от живеещите за да пуснат тръбата по стената. Трябвало е да възразявате тогава.
Иначе за да не се чува вибрация от климатиците, последните се слагат върху гумени тампони. Трябва да има начин и вентилационните тръби да се изолират от стената с нещо такова.

# 2
Щом жилището е купено преди, значи за да построят вентилацията в последствие е трябвало да искат разрешение от живеещите за да пуснат тръбата по стената. Трябвало е да възразявате тогава.
Иначе за да не се чува вибрация от климатиците, последните се слагат върху гумени тампони. Трябва да има начин и вентилационните тръби да се изолират от стената с нещо такова.

Жилището е закупено от нас след като вече е била поставена тази тръба. Тоест, одобрено е от предишните собственици, наша е грешката, че изобщо не ми е минало през ум, че ще има такъв проблем...но аз го заварвам в този вид. Ползвателите са наематели, но въпреки това хазаина по никакъв начин не иска да ги изгони...

# 3
Собственикът е съгласен да търсите решение. Което е най-доброто.

На твое място бих отишла ЛИЧНО в няколко фирми правещи подобни комини и бих питала какво биха ме посъветвали за обезшумяване. Това са хората, които могат да ти дадат съвет как да е реши проблема.

# 4
Може да попитате и на места, където предлагат шумоизолиращи материали за стени.
https://www.zvukoizolacia.com/collections/%D0%B7%D0%B2%D1%83%D0% … D0%B5%D0%BD%D0%B0

# 5
Собственикът каза, че това било нищо... майсторът, който извика предложи да се сложи някакъв тампон долу при мотора или да се сложи в кутия, но според него шумът от тръбата пак няма да се убие...За него вибрация по тръбата нямало...За тази фирма Десибел ще разгледам, благодаря. И аз попаднах на нея. За съжаление не сме от София, но виждам че работят с цялата страна.

Последна редакция: сб, 11 яну 2025, 05:00 от Regginna

# 6
Вентилацията не може да свършва на нивото на улицата, въздуховодите по фасадата трябва да излизат над покрива на сградата, особено за заведения. Затова работят с голяма мощност, за да се преодолее височината ефективно. Може да извикате алпинист да провери закрепването по фасадата евентуално, но не е сигурно дали има проблем.

# 7
Това е мега гадна ситуация, но и аз виждам положителното, че човека е кооперативен. Поискайте контакт с фирмата, която е правила вентилацията на заведението и също говорете с хора, които се занимават с изолации и фасади. Със сигурност има решения за обирането на вибрациите. Имахме климатик, който беше калпаво закрепен и всеки път като се включваше се чуваше точно едно бучене, вибрации и тътен. Представям си ако работи непрестанно. То е като един фонов шум и ти се татуира в мозъка и те дразни и още повече го чуваш. Може би някаква допълнителна изолация не външната стена. При всеки случай търсете фирми, които правят ОВ на заведения, все някой може да има опит подобен и да даде решение. Домашни майстори няма да знаят. Може да е глупаво, обаче ако се разходиш и видиш подобни на вашия случай и да питаш на място?

# 8
Това е мега гадна ситуация, но и аз виждам положителното, че човека е кооперативен. Поискайте контакт с фирмата, която е правила вентилацията на заведението и също говорете с хора, които се занимават с изолации и фасади. Със сигурност има решения за обирането на вибрациите. Имахме климатик, който беше калпаво закрепен и всеки път като се включваше се чуваше точно едно бучене, вибрации и тътен. Представям си ако работи непрестанно. То е като един фонов шум и ти се татуира в мозъка и те дразни и още повече го чуваш. Може би някаква допълнителна изолация не външната стена. При всеки случай търсете фирми, които правят ОВ на заведения, все някой може да има опит подобен и да даде решение. Домашни майстори няма да знаят. Може да е глупаво, обаче ако се разходиш и видиш подобни на вашия случай и да питаш на място?
[/quotе
Днес пак говорихме, дадох му даже координатите на тези фирми. Обмисляме някакви варианти, самото копче, с което се регулира струята да бъде заменено само с две нива, без вибрация за нас и със, но да се ползва за кратко. А иначе точно така се чувствам с този фонов шум, направо ми се е набил в мозъка и го чувам отделно без значение какво работи при мен, телевизор или радио... Постоянно съм под напрежение Sad Също не знам ако тази вентилационна тръба се облече в някаква гума, няма ли да се убие част от звука. Изобщо само в България може да е позволена такава простотия, да има дюнерджийница в жилищен блок...и да трябва да я търпя постоянно

# 9
Единственият работещ вариант е шумоизолация. Дали на тръбата, дали на стената, дали и на двете, ще кажат професионалистите. Може да се наложи да се преработи тръбата, ако сега няма място за изолация между нея и стената.
Имайте предвид, че качествените материали за шумоизолация по принцип не са евтини.

# 10
Ама вие очаквате, че собственика на заведението ще говори с фирмите и ще намери решение? Въобще няма да стане нищо така!
Вие трябва да намерите решение и да го натискате да го направи. Та той си гледа интереса - ще направи едно - две евтинки неща, колкото да отбие номера и после ще каже, че не ви се угажда и толкова. И тогава какво ще правите?

# 11
Не се отказвайте. Напоследък всеки си прави каквото иска с климатична и вентилационна техника, а шумът и вибрациите от нея са не само непоносими, но и опасни за здравето. Жалко, че на общините това им е последното което гледат.

# 12
Не се отказвайте. Напоследък всеки си прави каквото иска с климатична и вентилационна техника, а шумът и вибрациите от нея са не само непоносими, но и опасни за здравето. Жалко, че на общините това им е последното което гледат.
Чувствам се скапана, безпомощна и с разбита нервна система, под постоянно напрежение в собствения си дом...дори искам да го продадем, но и това не става така лесно...

# 13
Чувствам се скапана, безпомощна и с разбита нервна система, под постоянно напрежение в собствения си дом...дори искам да го продадем, но и това не става така лесно...
Дали не става въпрос за дюнерът на ул. "Христо Ботев"?
Шумът от главната улица не ви ли пречи - това е може би една от най-натоварените улици. Изобщо, като купувахте апартамента, не видяхте ли проблема, и тогава е бил налице. Сега е малко късно, но с компромиси и диалогичност, съгласувано с наемателя/собственика, може да го решите. Предполагам хората са направили проект за вентилацията и шумовите емисии и вибрациите са в нормите. Това със сигурност е било проверено от РЗИ.

# 14
Само на вас ли пречи този шум? Другите живущи, какво казват?
Възможно е само вие да го чувате и усещати толкова дразнещо. В предното ни жилище, климатикът на комшиите ме подлудяваше, когато лягам да спя. Мм изобщо не го дразнеше, нито сина ми, чиято стая беше още по близо.
На мен обаче, направо ми скъса нервите това глухо бучене и се преместих в друга спалня в противоположния край на сградата.

Общи условия

Активация на акаунт